16%, egy kulcs. Gyerekenként havi 8-20 ezer forint adókedvezmény. Nő a minimálbér, 2013-ra megszűnik a félszuperbruttó. A sok milliárdos számla egy részét fedezi, hogy emelik a jövedéki adót, marad az energetikai, jön a távközlési különadó.
Nem az szja-val meg a pálinkával kellene szórakozni, hanem a cégek versenyképességét növelni a terheik csökkentésével, hogy megérje itthon céget csinálni.
Én is egyetértek, de egy feltétellel. Ha azt vissza is osztja a munkavállalónak.
Mi mást csinálna vele?! A legrosszabb, ami történhet, hogy más valaki munkavállalóinak osztja vissza, de társadalmi méretekben mindenképpen "vissza van osztva".
A lényeg az újraelosztás csökkentése és ezt nem az SZJA farigcsálásával meg új adók kivetésével lehet elérni, hanem egy valódi és általános csökkentéssel, melyek közül a járulékok a legnagyobb tételek.
Én nem látom ilyen egyszerűnek és ráadásul nem is tartom túl fairnek, hogy valaki a saját példáját tartja mintának, mert neki sikerült.
Ööööö. Izé. Hmmmm.
1.) Ha úgy értjük, hogy "nekem sikerült, tehát mindenki más dögöljön meg, lusta trehány desznyó mind, csak magának köszönheti", akkor igazad van.
2.) Ha viszont úgy értjük, hogy "nézzetek engem, nekem sikerült, tehát ti is hagyjátok abba a sírást és próbáljátok meg!", akkor viszont maximálisan igaza van a kartácsnak: tessék abbahagyni a sírást és tanulni, dolgozni, próbálkozni, küzdeni!
"az élet küzdelem, s az ember célja e küzdés maga"
a terheket azok nyakába varrják, akiknek nincs, nem lehet több gyereke bármely okból.
Akinek nincs vagy nem lehet gyereke bármely okból, az lesz szíves az egyébként gyereknevelésre elköltendő összeget ill. annak egy részét beadni a közösbe -- eltartani őket öregkorukban ugyanis a mai kisgyerek fogja, senki más.
Érdekes pálfordulások ezek :) A múltkor még azért kampányoltál, hogy az adórendszer legyen olyan, hogy a szegényebb réteg is nevelhessen gyerekeket és nem az állam csecsén csüggjenek. Most meg már azt mondod, hogy az adórendszer ne adjon semmit a csóróknak, hanem azok kérjenek a szociális ellátó rendszertől. Nekem van egy olyan érzésem, hogy neked halvány fogalmad sincs semmiről, csak próbálod szajkózni azt amit a jobberek favorizálnak. De még azt is össze-vissza.
egy jó adórendszer teljesítményösztönző és méltányos
Ez egy jó propaganda szöveg, kár, hogy nem igaz. Ugyanis alig hiszem, hogy ma MO-n bárki is azért nem teljesit és ezáltal keres többet, mert akkor többet kellene adóznia. Akárhogy csürjük csavarjuk ezt a dolgot, az állam most ad azoknak, akik jól élnek, amiből lesz 400 milliárd körüli hiány. Ezt valakinek meg kell fizetni és erre édeskevés lesz a bankadó. Szerintem ez az egykulcsos igazságtalan, pazarló és a csórók fogják megszivni.
Miért kéne többlet terhet vállalnia a gyereket nevelő, jövő építő embereknek? Ideológiád a "fösvény" tanai. Valahol már írtam kikre számíts a nyugdíjad végett.
a családi adózás kedvezményeit azonban nem szabad bevezetni.
Erkölcstelen egy kapitalizmust, piacgazdaságot építő országban az, hogy a többgyerekes szülők zöme gyakorlatilag semmivel nem járul hozzá a szolidaritás alapú társadalmi intézmények finanszírozásához, de azt a rendszert intenzíven használja.
Ezáltal a saját kiskorú gyerekeiket nevelő polgárok mentesülnek a kötelezettségek alól, csak a jogaik maradnak meg, míg a terheket azok nyakába varrják, akiknek nincs, nem lehet több gyereke bármely okból.
Mélyen igazságtalan kommunisztoid normát tükröző intézkedés.
Ne vezessék be a családi adózást, a gyerekesek is abból a munkából éljenek jól, amiből mindenki más.
egy jó adórendszer teljesítményösztönző és méltányos
jelenleg az utóbbi szempont van messze túlértékelve, az előbbi kárára, ráadásul ez a nehezebb, mert az igazság meg a méltányosság eléggé relatív fogalmak, és te csak ezt az egy aspektust nézed
Lehet, bár a brutto 100 után fizetendőt nem tartom nagyon méltányosnak, viszont nem is ez a lényeg, hanem az, hogy az új törvény szerint a minimálbéres is fizetni fog, meg a bruttó 100-at kereső is többet.
Egyébként meg nem erről irtam, hanem arról, hogy szerintem mi lenne tényleg méltányos és előre vivő. Ha már orbán ur annyira a családbarát politikát emlegette.
Persze tudom, te másképp gondolod, de az is egy dolog, meg az is amit én gondolok. Esetleg az már érdekesebb, hogy azok vannak többen, akik semmit se kapnak ugy családtámogatásilag, de még tán azok is akiknek kevesebb jut.
Azok közül, akik papiron minimálbéresek a többség kap mellé még pár tizezer forintot. Nyilván azért van igy, hogy legalább a zsebében maradjon az a kis pénz, ami ezután majd nem fog. Azokkal meg akik papiron minimálbéresek, egyébként meg több százezret keresnek, meg ez a kis pénz nem kibaszás. Nem fogja földhözvágni amit a minimálbér után fizet. Azt viszont igen, aki tényleg annyit keres.
persze, van logika abban is, hogy a sok minimálbéressel kibasszanak, mert ezen emberek közül sok csak papíron minimálbéres - csak így a valóban csóró emberekkel és családokkal is kibasznak
azt próbáld meg már felfogni, hogy az adókedvezménnyel a zállam nem ad egy fillért se senkinek
Nem ad, hanem nem vesz el, ez igy van. Én viszont úgy gondolom, hogy igazságos az lett volna, ha az adóköteles jövedelem alsó határát emelik meg. Így Azoknál maradt volna több, akik rászorulnak. Ezzel se adott volna senkinek ugyanúgy, hanem a szegényebb dolgozó !! rétegtől nem vett volna el, ahelyett, hogy most a jól és a nagyon jól keresőktől nem vesz el. És ez messze nem szocializmus, hanem társadalmi igazságosság, ahol mindenkinek van élettere.
Igen, mert az egyetlen tisztességes dolog a szegénység. Ülni otthon és várni a segélyt, ahogy a jobbágy várja az uraságtól az adományt.
Hát köszönöm, de nem. Inkább megélek a saját erőmből, ítélj el érte ha akarsz. Újgazdag pedig messze nem vagyok, nincs és nem is lesz se 40 milliós autóm se rózsadombi palotám. Ellenben van pl. lakáshitelem amit képes vagyok fizetni. És, ha januártól valóban csökkenek az adók, akkor a fizetésemnek nem a fele, csak a 40%-a megy a közösbe...
Emberség: miért is, mert nem siránkozom? Igazán embertelen a szegénység tud lenni! Te havonta hányszor adsz koldusnak pénzt?
drága barátom, aki 100k bruttó fizut kap, az 6.5% szja-t fizet, és ez nagyjából így is marad a tervek szerint+gyerekkedvezmény, ezen felül mivel kéne még támogatni?
azt próbáld meg már felfogni, hogy az adókedvezménnyel a zállam nem ad egy fillért se senkinek
Ez lehet perspektiva a fiataloknak. De semmiképp nem a családosoknak. Sok diplomás is van mindamellett, akik alig a minimálbér felett keresnek. Lehet, hogy nem jó hivatást választottak, meg mellette még a szerencséjük se volt. Aztán a többség meg nem is tudna még egy diplomát se szerezni, középiskolával meg ugye. Én nem látom ilyen egyszerűnek és ráadásul nem is tartom túl fairnek, hogy valaki a saját példáját tartja mintának, mert neki sikerült. Mondhatnám én is, hogy vállalkozni kell, meg kell látni miben van a pénz. Mert nekem pl. anno ez bejött. De tisztában vagyok azzal, hogy ahány ember annyi féle. És attól még, hogy bizony neki nem megy se a tanulás, se a vállalkozás, még lehet normális becsületes, sőt még akár okos ember is bizonyos tekintetben. És ez a többség.
Hol élek? Kérlek szépen, közvetlenül Budapest mellet, egy lakóparkban.
És hol kezdtem? Baranyában, egy kis faluban, kapával a kezemben. Aztán elmentem tanulni, van két műszaki diplomám. Elköltöztem otthonról oda, ahol munka és pénz van, megtanultam mivel érdemes, és mivel nem érdemes foglalkozni.
Persze maradhattam volna otthon is jó esetben lenne egy minimálbéres xar melóm, vagy várnám a segélyt.
Szóval, nem a levegőbe beszélek, amikor azt mondom: menni és tanulni!