Ebbe a topikba várunk kezdő és profi makrósok fotóit. A fotók mellé írhattok adatokat, a készítésével kapcsolatos technikát is. Jelenleg létezik egy technikai topik is ami Makró fotózás címen megtalálható ezen az url címen: http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9057201
Az adásvételi postok szerzőit a moderátorok kitiltják innen!
Előtétlencsének olcsón nincs akkora nagyítása, mint kellene egy makro fotóhoz. Vegyél nem drágán M42 adaptert és közgyűrűt vagy M42 harmonikát egy tessar 2,8/50-essel. Együtt se drága ( adapter 1-2 ezer, m42 közgyűrűsor 1 ezer, harmonika 3 ezer, tessar 4 ezer ), de a felsorolt elemekből a minimum is jobb egy zoom+előtétnél.
Mindkettő egy 35mm-es obival készült APS-C vázon, elsőnél rajta volt az előtétlencse, a másodiknál nem. Nem tudom a pontos leképezést, de elég messze van az 1:1-től. Zoomom csak tele van, annál ha jól emlékszem, valahol 110-120mm környékén már 1:1 van és a nagyobb gyújtótávval ez tovább nő. Ezekből gondoltam, hogy neked is a zoom vége felé lesz igazán makrós a makrólencse.
Na jó, feladom ....azt hittem egyszerű technikai dolgot kérdezek (nekem nyilván nem egyszerű, mert kezdő vagyok:)) és kapok rá választ,...ehelyett mindenki másra akar rábeszélni:)
Ha Trabantot szeretnék venni, akkor ne erőltessétek rám a VW-t :) :), .....mert a végén "csakazértis" veszek egy Mercit (macro obit). :).
Viccet félretéve, .....jó legyen raynox:) ...de a kérdés továbbra is él: fix 35mm vagy zoom obira felrakva kapok jobb eredményt :) ...nehogy azt mondjátok hogy próbáljam ki mindkettőre (mert még csak az egyik van meg) és majd meglátom :)
Próbára próbálj egy nagyító lencsét az objektív elé tartani, vagy venni egyet egy írószer boltban :-) , nem lesz rosszabb mint a forgalomban lévő nagyítós előtét lencsék.
A raynoxot egyszer kell megvenni, nem kell újonnan mert nincs ami elromoljon benne.
Használtan 14-16e között szoktak menni.
A jofogason van most egy eladó, ( keresőbe írd majd be: dcr-250 ) igaz kicsit többért mint szokták adni és tudni kell róla, hogy csak 67mm szűrőmenetig használható.
syssy48: Mint írtam, teljesen kezdő vagyok, így erre a "próbára" most csak pár ezret szánok (raynox250 már 20-21e), aztán ha bejön a makrózás akkor még bármi lehet, ha meg nem akkor se került sokba a dolog :) .....egyenlőre tényleg csak ismerkedés/próba ....ezért kérdeztem, hogy a fix-el vagy a zoom-al érdemesebb próbálkozni.
Arra tippelek, hogy a zoom hosszabbik vége használhatóbb, de ha szűrőmenetbe tekerhetőt tervezel, akkor a nagyobb átmérőjűhöz célszerű venni, az a másikra is rátehető egy filléres átalakítóval.
Nikon D5300 gépem és 18-105 obim van jelenleg, hamarosan veszek egy Nikon AF-S DX 35mm f/1,8 G fixet is ....teljesen kezdőként szeretném kipróbálni hobbi szinten a makrózást, sok olvasgatás után előtét lencse mellett döntöttem (külön macro obit nem tudok/akarok venni).
Kérdésem arra vonatkozik, hogy melyik objektívhez lenne célszerűbb előtét lencsét venni, melyiktől várható jobb eredmény, melyikkel célszerűbb próbálkozni?
Csak egy kis fél-off: meguntam a kihuzattalanságot from Canon, finisben az EF-átvivős projekt, terhelési próba. Kábelezéshez 8 ér egy egérből kioperálva, ( 2x4 ), némi melóval a távolságjelző csövébe behúzva, forrasztás jön még és mattítás bent. Aztán jöhet vissza a harmonika és kész a Praktica B kihuzatból átépített Canon EF. Ára így 13 ezer a kihuzat ( Soós), 18 ezr a közgyűrűsor Kenko ( nem jó hozzá bármilyen mai gagyi, mert azokban sokban csak rudacskák vannak jelátvitelre.
A Kenko belül réztüske+rugó+rézérintkező, szép és macerás összeszerelés, látszik, hogy nem mai tervezés. De emiatt jól szerelhető, épp ide is..elöl a 20 mm-es, hátul a 12-es van, hogy az EOS 1-ek is elférjenek.
Ha valakit érdekel, a know how-t átadom szívesen!!!