Sziasztok, egy kis segítség kellene nekem. Kikelt a kislibám a kotló alól, az a kérdésem, hogy ki kell alóla venni és külön nevelni, vagy hagyjam ott a liba alatt? félek hogy összenyomja. Egyébként 3 libám ül egy almon tiszta gyagyák. Ja és hogy fog a kisliba enni, nem látom hogy csipegetné a tápot, nem fog éhen pusztulni?
Összejött az elmúlt két hétben még tízen-egynéhány tojás, de én már nem teszem keltetőbe. Ha valaki akar venni, írjon e-mailt! (200 ft/db, nálam kb. 60-70%-os a kelési arány). Pár üzenettel alább (12069-os számú) látszanak a tenyészállataink.
Szia! OK, köszi az érdeklődést - 41 nap az már tényleg reménytelen.... Nálam már több kicsi megtörte a héjat a többi még küzd.
4. ker. (Újpest - Káposztásmegyer) ahol át lehet venni /legkorábban vasárnap délután, addig erősödnek és picit és kiheverik a kelést a pöttömök/. A részleteket e-mail-en egyeztessük! /Ha a nick nevemre kattintatsz ott megtalálod a e-mail címem./ Üdv: L.
Hányan is ülnek akkor a fészekben? Ha többen, akkor már most dobhatod ki a tojást. Ha magába ül, akkor is érdemes lámpázni. Ha záp, vagy elhalt a tojás, akkor szedd össze a tojást és a fészket is. (teljes fészek anyagot) Nekem nem jött össze a kotlóval keltetés, de megint kotlana az egyik libám, most 2 tojáson... Hagyom hadd gyakoroljon, majd csak lesz valami...
érdekelne a napos liba 3 db-ot szeretnék. sajnos az enyémnek nem sikerült a keltés 41 napja ül rendületlen, gondoltam ha berakok alá 3 naposat befogadja. budapesten merre vagy? én pestmegyében lakom. köszönöm a válaszod sz. rita
Már válaszoltak a kérdésedre. Én ezért inkább kérdeznék valamit. Azt olvastam hogy a rajnai lúd fehér. Biztos hogy a te libáid a szürkék rajnaiak? Hol vetted őket? Mert én is rajnait szeretnék, itt árul valaki szürkét, de én azt olvastam hogy az fehér. Akkor most mi az igazság?
Köszönöm, hogy válaszoltál. Nálunk senki sem vágóállat.Elvittem orvoshoz visszahajtotta a helyére és leokoplaszttal rögzítette. Ma kellett levenni róla. Úgy tűnik helyreállt neki.
Május 29, 30-ra kelnek a képen látható libáink utódai, azaz szürke és tarka libusok lesznek (kb. egy tucat, de azt még nem tudom melyikből mennyi). Az előző fészekaljról is csatolok képet (ezen kb. 4 naposak, itt csak 1 tarka /sárga csőrű/ a többi szürke). Akit érdekel írjon! /1000 ft/db/ Átvétel Bp-n (első pár napban), majd Pécsett. Üdv.
Annyit még hadd kérdezzek esetleg meg, hogy ha keltető géppel keltettek libát, akkor hogy forgatjátok? Több helyen olvastam a reggel-este 180' oda-vissza, de egy helyen, a debreceni egyetem honlapján találtam olyan anyagot is, ahol emellett volt valami 25'-os, 4 óránkénti forgatás a keltetés elején talán.... Ezt valaki csinálja, vagy ki lehet vitelezni egyáltalán?
Hogy miért pusztult el arra így nehéz konkrét választ adni, mert 1000 oka lehetett.
Egy biztos: Nem vízi szárnyassal vízi szárnyast keltetni rizikós és lényegében felesleges. Nem csak a nagyobb pára tartalom miatt, hanem a hűtés igénye miatt is, továbbá kérdéses, hogy a tyúk milyen jól forgatja meg azokat a liba tojásokat a méretük miatt? Oké hogy forgat rajta, de az se mindegy mennyire. Ha csak picit birizgálja, az a libának kevés, de tyúknak elég.
Továbbá a tyúk félék nem hűtenek olyan sokáig, mint a libának kellene, 99%-ban ez lehet az oka az alacsony kelés %-nak.
De ettől függetlenül a libának se jön össze mindig, nekem az első kotlása volt az egyik tojómnak és mind záp lett. Természetesen gépbe tűrhető volt a kelés.
Helló, ugy gondolom,a záptojások eleve terméketlenek voltak,libáknál ez elég gyakori. A 2 kisliba halálának ezer oka lehetett,fertözés, kelésgyengeség,esetleg megnyomta a tyük. Kotlósa is válogatja hogy költ hisz a libatojás elég nagy,lehet nem is tudta jol forgatni öket stb. Külön párásitás nélkül is keltek már jol tyuk alatt libáim,de lehet ezt vizes kézzel valo forgatással esetleg spricceléssel megoldani,vagy eleve párás helyre ültetni a kotlot. Vagy egy lavór viz a fés9ek mellé stb. Keltetövel kapcsolatban a 20ezerhz érdeme7 még 10et rakni s venni pld minöségi Pl machine gepet mint a tescos román csodát ami megbizhatatlan
Segítséget szeretnék kérni: Van két tojó, meg egy gúnár rajnai szürke libám. Tavaly még nem volt gúnár, de a tojók rengeteg tojást tojást tojtak, s gondoltam, hogy kellene egy gúnár is, s megpróbálnám keltetni a tojásokat. Tudom, hogy nem feltétlen ajánlott tyúkkal keltetni a liba, vagy más víziszárnyas tojást, de mivel a tyúkjaim pont úgy kotlottak meg, s a libatojásokkal nem tudtam mit csinálni, gondoltam egy próbát megér. Az eredmény a következő lett: 1. kotló alatt 5 tojás, 2 záp, 2 liba kikelt, 1 bennfulladt.
2. kotló alatt 5 tojás, mind záp lett.
3. kotló alatt 7 tojás, 3 záp, 2 kikelt, 2 tojás kérdéses még, de a 2 kikelt gyönyörű szép kisliba fél napon belül elpusztult.
Most azt próbálnám kideríteni, hogy mi történhetett, miért pusztulhatott el ez a két, ránézésre teljesen egészséges kisliba? Van még egy kotló alatt 5 tojás, illetve 2 liba tojó alatt 13, illetve 15 tojás...
Nem értem, hogy mi történhetett, illetve mire számíthatok a továbbiakban, az első korban kikelt 2 kisliba most 3 hetes körül vannak, nagyon, nőnek, esznek, tehát nagyon jól érzik magukat, de a többi alatt ezután miért nem sikerül???
Azt mondták, hogy pára kellene a libatojás keltetéséhez, tervben is van a jövő évre egy keltetőgép, nem tudom, esetleg a METRO áruház katalógusában a tavaszban többször láttam 20 ezer környékén 51 tyúktojásos, forgatótálcás keltetőt, esetleg valakinek tapasztalata vele, hogy jól működik -e, vagy akkor már érdemesebb megvenni 10 ezerrel többért a direkt erre specializálódott cég legkisebb keltetőjét?