Én gyanakodtam a fűtésre, de nem mertem leírni, nehogy hülyének nézzen valaki. Ott egy-két tized volt nagyob hibát okoz, mint a táp 20-30 Voltos eltérése. A cipekedéstől meg ne félj, legfeljebb fogysz egy kicsit. :o)))))))
Teljesen természetes, mindenki szeretne egy jó hangot, ha nem is legjobbat összehozni egy ilyen találkozón, ami elég kockázatos a soha egymást nem látott készülék komponensekkel. Ha a valószínűnüség nagyon kicsi esete be is jön, akkor mindenki örülhet, ha nem, akkor jönnek az outsider kárörvendők, bármilyen komponensre kígyót békát kiállthatnak.
A bumszil DHT-PP erősítőm nem szerette a környezetét, sértődve csak azértse muzsikált a megszokott módon? Nem lehet kizárni. Amikor felkínáltam a találkozóra, leírtam, alacsony impedanciás és max 5-6V meghajtást kíván a bemenetén, ez valószínű teljesült, (otthon használtam korábban sztenderd CD analóg kimenetről külön előerősítő nélkül). A saját rendszerben 2.5utas elsőrendű hangváltókat lát a kimenetén, 93dB hatásfokkal, itt elsőként dys-cus hangfalát kapta feladatként, ami 1,2kHz környékén vált 12dB meredekséggel, egyéb hajtás igényét nem ismertük. Ami nekem első pillanatban zavarként feltűnt, feszültség bekapcsolás utáni 2-perces bemelegedéskor nem hallottam brummot hangszóró előtt tartva a fülemet, ami mindig szokott lenni, később ez lejjebb száll, de 10cm-ről később is kellene hallani forrás felcsatlakozás nélkül.
Ott volt a másik nekem gyanús dolog, amit Jolida meg is erősített, a hálózati feszkóval volt valami baj. Én a készülékek bekapcsolása előtt mértem konnektorban 216V-ot, üzem alatt már nem. Viszont az én bumszli erősítőm oldalanként tartalmaz 900W-os táptoroidot, ami szekunder oldalon terhelve van kb 400W-al (ALL-DHT hatásfok szépségei). A toroidok előtt van egy-egy NTC, anélkül külön-külön is lerántja a 16A-kismegszakítókat. Aztán mit okozhat ez a 200V-ra is lecsúszó feszkó? A munkapontok elmásznak, az biztos, otthon az erősítőm 236-240V-ot kap, az utcai nagytrafó közelsége miatt, a PPP-meg nem szereti lefelé korrigálni a feszkót. Így viszont előállhatott 15% anódfesz és 15% fűtésfesz csökkenés is. A bemenő és meghajtó cső az lowdroboutos stabfesz fűtésű, de ha csökken stab kocka inputja, akkor a kimenete már nem garantáltan stabil, és az is zajosodhat. (Ezekre a csövekre az EML 5% fűtés feszültség pontosságot ír elő)
Volt még egy kevés félelmem, talán a szállítás-pakolgatás közben valami le-kirázódott, de hazaérve, vissza pakolva a megszokott helyére (darabonként 32kg, most megmértem), minden a helyére került, hatalmas dinamika, 3dimenziós tér, tiszta torzítás mentes hang, tehát nem sérült semmi.
Egy dologban viszont talán különbözök néhány résztvevőtől. Nincs bennem semmi bizonyítási kényszer, nem kínálok, nem gyártok semmit, nem szólítok fel követésre senkit, 10éve nem kellett hozzányúlnom a kékvérű erősítőmhöz, kábelekben fejlődtem inkább, meg pár helyre az általam favorizált csillám kondikat pakoltam csere vagy bypasszként.
Ez így van. Az eddigi legjobb hangot vártam, és az eddigi (majdnem) legrosszabb alakult ki. A konkrét láncon amin hallgattunk (szándékkal kerülöm, kerültem a teszt kifejezést), valóban a szinergia hiányzott. Ott és akkor István erősítője, Decca ládája nem szerette egymást amit csak fokozott a hossz és csatlakoztathatóság szerint összeválogatott kábel garnitúra.
Így jártunk. Végül is ha nem is sikerült a trafók tudásáról objektív képet kapni azt azért jól lehetett hallani melyik milyen hangzás ideál szerint készült. Akit komolyan érdekel innét már kap egy kapaszkodót ahhoz, hogy saját rendszerébe szinergiát alkotva melyiket tudná elképzelni. Elképzelnit írok, mert az AN S7-et inkább csak elképzelni tudjuk otthonra.
Szégyenlem, de azt hiszem eddig nem tettem meg, így most
Szeretném megköszöni mindenkinek, aki derekát, értékeit nem kímélve, negatív megjegyzéseket bevállalva, elhozta féltett hifi komponenseit erre a találkozóra.
nem, ez nem a tali tanulsága, hanem az egész magyar hifista élboly évtizede tartó mélyrepülése... még szerencse, hogy nincsenek túl magas hegyeink, aminek neki lehet menni :Đ
Pontosan a lényeg leglényegére tapintottál rá az utolsó mondatoddal. Azt felejtik el a jóllakott hifihuszárok, hogy a hangzó bemutatókon nem mérni, vagy oszcilloszkópon bámulva kell magunkévá tenni az élményt (ahogy otthon a sufniban szoktuk:), hanem a zene sajátosságain keresztül. Ezzel kapcsolatban meg ne legyenek illúzióink (a mindenkori résztvevők szerteágazó zenei ízlésére tekintettel), egy profi demonstrátoroknak sem mindig jön össze a korrekt bemutató.
"nem kevés magas értékű (nem csak pénzben mérve) holmit hoztak el tulajdonosaik"
Szóval, ha jól értem, az eddigi legmagasabb kütyü-összértékből sikerült kihozni a legrosszabb hangot. Ez az tali egyetlen, igazi tanulsága... (nehogy rám is megsértődj!:))
Korlátozottak voltak ugyan a tesztelési körülmények, de azért lehetett különbségeket hallani a trafók között.
Kinek mi volt a meglátása/meghallása?? Kinek melyik trafó tetszett leginkább?
Röviden az én meglátásaim:
A prímet egyértelműen az AN S7c (7. versenyző) vitte, egy pici hibát azért hallottam, a mély tartomány ugyan nem volt elég kiterjedt, de ez abszolút megbocsájtható, hiszen ezüst huzalról beszélünk...
Nekem az ezüstéremért két trafó versenyzett, az egyik egy régi Paravicini TX-4 (2. sz versenyző) érett, nyugodt, levegős és részletező hanggal, a másik pedig PPI Rhapsody fantázianevű trafója (3. sz. versenyző), alig 20-30 óra járatással, szorosan a TX-4 nyomában, mély dinamikában és felbontásban egyértelműen lepipálva a TX-4-et... Mi lesz ebből a trafóból, ha bejáródik:) További sorrendet nem írnék, de ami kiemelkedett nekem a mezőnyből, az az EMT trafó volt (6. versenyző) egy rendkívül kiegyensúlyozott, érett hanggal , ott halottam először a hegedő olyasfajta komplex textúráját, amit odáig egyik trafó sem tudott.
Bár én ezen nem voltam ott, de jónáhány másikon igen és rendre tapasztalom, hogy pont ez hiányzik az összerakott "láncokból"! Természetesen így legfeljebb nagy-nagy mázlival sikerülhet egységes hangzást létrehozni!
Úgy gondolom, hogy ketté kellene választani a problémát - ha valaki vinni akar általa bemutatandó cuccot, ám tegye, az az Ő kockázata, ha nem "futja ki" és mindenki csalódottan távozik (általában az is aki hozza, mert Ő is hallja a problémát)! Ez semmiképp nem a szervező sara!
A másik eset, hogy egy téma kapcsán végzett "körmérkőzéses" teszt. Ilyen esetben sztem akkor jár el hasznosan a szervező, ha Ő biztosít egy egyébként szinergikus láncot (legalább erősítő-kábel-hangfal szinten) és foggal-körömmel ragaszkodik ahhoz, hogy a tesztelés csakis és kizárólag ezen történjen, semilyen belekoburát nem enged a láncon! Persze ekkor is előfordul, hogy valamelyik tesztalany nem futja ki magát, de legalább az tudható, hogy a lánc képes egységes megszólalásra, csak épp valamelyik bekötött alany nem illik oda. Persze tudom, mindig vannak "okosabb fikázók", akik meghallgatás nélkül is kimondják a tuttifrankót a teszt láncról is, de ez már csak ilyen sport!:) Mondjuk én nem véletlen oldalgók el amikor ilyen teszt lehetősége kezd összeállni - nekem még egyszer is sok lehet meghallgatni a bealvós karmestert nemhogy 10+akárhányszor egymás után, ráadásul teljesen ad-hoc összedobott láncon!:)))
Egyetértek az eddigi hozzászólásokkal arra vonatkozólag, hogy valóban nem állt össze a rendszer hangja...
Ez sajnos egyrészt a szinergia hiánya volt, ill. nekem gyanús volt a túl alacsony hálózati feszültség is, Zsolti szobájában rendesen villódzott az izzólámpa a mennyezeten:(
DE azért a hozott anyagból mégis "ki lehetett hozni" valamit:)
Mindezeken túl maximális köszönet és tisztelet a szervező-házigazdának, Krizsinek:), nem rajta múlt a HANG megléte, mert szerintem sem az ő feladata a rendszer összeállítása, voltunk ott arra elegen;)
Mindjárt gondoltam, hogy valami ilyesmi konklúzióra fog jutni. :D
Ellenben, ha figyelmesen olvasta volna, amit írtam, rájött volna, a mondandóm lényege abban leledzik, hogy nem a szervező feladata a korrekt, demózásra alkalmas lánc, láncok összeállítása, hiszen neki számtalan egyéb tenni, intézni valója van egy ilyen napon. Ő erre csak az alkalmat, helyszínt, lehetőséget teremti meg, a többi a résztvevők dolga, így ezt rajta számon kérni -finoman fogalmazva is- balgaság.
De ismételten arra kérem, rendezzen egy találkozót, ahol a résztvevőknek "a böfögésen kívül is jó emlékei maradnak", és ígérem, igyekszem annak minden csínját-bínját ellesni.
Ne foglalkozz vele, pár évvel ezelőtt valami történhetett vele, azóta ilyen.
Tetszett a te erőlködőd is Dyscus hangfalával (pár wattocska azért nekem még hiányzik :-) ). Azokon a dobozokon van még mit alakítani, de rendben lesznek ez tuti. Becsülöm Dyscus kolléga kitartását és elkötelezettségét.
Ki mondta, hogy nem volt sz..-abb ? Túl sokk lett volna az AMT után még a tarfód is? Tudjuk mi a kímélet :)
A legegyszerűbb egyutasnál tapasztaltam, hogy egyenletes impedancia menet ide vagy oda, nagyon nem mindegy mivel hajtjuk. Szép szinusszal végigsípolva a frekimenetet minden szép és jó, de egy komplex audió jelen megdöglik. Hiába volt nagy teljesítményű DHT PP, mégis problémás volt a hang, nem kicsit. Úgy gondolom az erősítőd és annak visszacsatolási szisztémája oldja meg az AMT sajátosságaiból eredő problémát. De az egy másik találkozó :).
Keresgettem egy keveset a neten, hogy vannak-e tapasztalatok AMT - NFB erősítő vonalon, de nem találtam. Általában nagy vasakkal használják.
Tegezzél nyugodtan, az indexen így szokás, amúgy meg fordítva ülsz a lovon.
"egy korrekt, demózásra alkalmas láncot a találkozón összerakjon, belőjön"
Az idézett félmondat a minimálfeltétel ahhoz, hogy a böfögésen kívül jó emlékeid maradjanak egy hifis, triódás, pentódás, tetródás, vagy akármilyen találkozóról, amennyiben be is voltak kapcsolva az egyébként zeneszolgáltatásra alkalmas készülékek. Ennyi. Vagy nem kell bekapcsolni semmit, és akkor nem rontja el semmi a jó hangulatot.
Na, úgy látszik sikerült megint segget csinálnom a számból, mert csak írok megint itt! :) Legyen mentségemre, hogy a találkozó az más tészta, oda mindig elmegyek...
Hogy az elején kezdjem... -nem a tiszteletkörök kedvéért-, de most különösen hálás vagyok Krizsinek, és Gabikának, nem is tudom szavakba önteni nagyon jól esett a kedvességük!!! Természetesen mindenkinek köszönöm, nagyon jól éreztem magam, és erre most nagy szükségem volt!
Most a lényegre... Azt a régiek jól tudják, hogy mi a véleményem az ilyen tesztekről, ha csak erről szólna, soha nem mennék le egyre sem! Amiért jó az egész, az a társaság, én mindig jól szórakozom, igen kedves népek járnak le, és én nagyon élvezem a társaságukat, és legfőképp persze Bigi b@szogatását sem hagynám ki semmi pénzért! :)
Amellett persze tudunk néha jó infókat cserélni "hifi" ügyben is, meg mindig kapok valami szép cuccot a gyűjtibe, most is így volt.
Mellesleg ráadásul néhány konkrét megrendelést is kaptam, egyszóval be kell indítani a gyártást újra...:)
Kérem, rendezzen egyszer egy találkozót, azaz csinálja végig, ami ezzel jár. Kezdve azzal, hogy kiválasztja a helyszínt, kijelöli az időpontot, értesít róla egy csomó embert, meghatározza a találkozó témáját, stb. Át azokon az apró dolgokon, hogy legyen kávé, ásványvíz, a kávénak, ásványvíznek, pálinkának, mindig elég tiszta pohár, stb. És egészen azzal bezárólag, hogy a használt termek visszarendezve, rendben kitakarítva kerüljenek visszaadásra a tulajdonosnak. És ha ezek mellett még arra is marad ideje, hogy egy korrekt, demózásra alkalmas láncot a találkozón összerakjon, belőjön, a tesztet, demót levezényelje, ígérem, én önhöz járok tanulni.
Piszkosul jól esik hallani, hogy a Dyscus trafó sem volt szarabb, mint a nagynevű társai: EMT, Paravicini, DHT, AVA...
Viszont a hangfalam nem torzít. Itthon nagyon gyorsan összeszereltem, s Robival meghallgattuk. Az bizony nagyon jól szól. Szerintem annyira szereti az egyszerű PP-sugártetróda megoldást, hogy nem akart összeállni a kékvérűekkel. Kérdezzétek Bigit, hogy Félegyházán a tuba művész hogy fújta az Aldebaran-on. Ezexerint jól előhozza, megjeleníti az elékötött elektronikák saját hangját, legyen az félkarú rabló, vagy előfok, vagy bármi. Mellesleg a Krizsi erősítőjével már kezdett jó hangja lenni.