Nem volt sosem tudatosság benne, még ha hiba is volt.
Ha jól tudom, tőlem nem került nyúl hozzá. Hál' Istennek.
De azért a "KEZDŐ" szó sok mindent elárul!!!
Írhatná ezt is: KEZDŐ VAGYOK= NEM ÉRTEK HOZZÁ, NEM POFÁZOK BELE!
Én hoztam meg a "legnagyobb áldozatot":
Nem vagyok tag, nem tenyésztek magyar óriást.
Csak a jószándékú munkámat tisztítom le, hogy átlássa mindenki, hogy ki mit tett bele.
Nem adom a nevem sem a fajtamegmentéshez, sem a tenyésztési(TP, TSz, FSz,) anyagokhoz.
Az új megírása az egyesület dolga lesz. A régi kell nekem.
A "bürokratikus" magyar "merinó" óriásnyúl-nak új programja lesz, mert "új" a szemlélet. És ezzel nem szabad megtéveszteni senkit.
Az én dolgom az volt, és ezt csak az alapítók tudják, hogy 120, és bírálóbizottság. Mivel egy birkás sárganyulakat hitt magyar óriásnak, új BB tag után kellett (volna) nézni, akik engedik a törzskönyvek kiadását.
Mivel a birkás kártyás, így a hun verzió lépett életbe.
Ez gyors reagálás volt a részedről, de tőled ezt vártam mint Jani szószólója.Hogy mitől lett a magyar óriás fehérben kaliforniai beütés nem tudom,és h a vadas magyarba tarka törpe ! Mitől állt be a magyar vadas 4.5 kg-ba,mitől lett 14.5 cm alatti a fül hosszúsága?Na ezek a jó kérdések és sajnos több tenyésztőnél ez a formula a tenyészanyagban!Csak ennyi a válasz és ha az érintettek a szívükre teszik a kezüket bizony beismerhetnék h sumákoltak a kezdő tenyésztők rovására!
Részemről megint a téma lezárva ez az én személyes tapasztalatom!
Meséld el, hogy Jani mit kavart a nyulakba? Milyen más fajtát tett a "Magyar Óriásnyúlba"? Erre én őszintén kíváncsi vagyok, nyugodtan ide nyíltan, hisz N.Jani is ide írogatja a nyílt leveleitstb..
Megint tollat ragadok és hozzászolok a dolgokhoz ,de tudom megint ebből nagy kavarás lesz itt.Hogy ki mit kevert a nyulakba azt inkább nem kellene feszegetni,mert én és néhány tenyésztő társam sajnos tudna róla mesélni az elöző évekből, mikor még te voltál az elnök és fő törzskönyv vezető,valamint szemlebizottsági tag tetováló mester.Már akkor nagy kavarás volt a nyulakba és ezt te is épp olyan jól tudod mint mindenki más aki egyesületi tag volt korábban is.Tudom megint nem sikerül a szám befogni ,de mikor ezeket olvastam kicsit megint elszált a pumpa.Ez nem személyeskedés a részemről,csak a rossz tapasztalat leírása amikor kezdőként még meglehetett vezetni a tenyésztőt.
Üdv:Gabi
Na a hozzászólásommal megint nem leszek népszerű de bevállalom, egyébként akinek nem inge nem veszi magára!
Többen a magyar óriásnyúl nevét, népszerűségét kihasználva másokat megtévesztve különböző fajtájú nyulakat „csempésznek/csempésztek be” (buszkáti, német óriás, „mókusrőt”/fajtátlan sárga színű nyulakat/) a MÓE Törzskönyvezési Főkönyvébe.
Azon nyúltenyésztők, és nyúltartók hozzájárulását és nyilatkozatát várom, - akik német óriás, sárga színű „magyar óriás”, buszkáti, illetve a korábbi Magyarországon jelenlévő buszkáti nyulat tartja fent, - vérvétel(genetikai vizsgálat) céljából.
Továbbá, várom azok jelentkezését, akik „hivatalos” magyar óriás tenyésznyulat vásároltak, és megkérdőjelezik azok fajtatisztaságát!
A következő e-mailre várom a nyúltenyésztők, -tartók jelzéseit (a személyes adatok védelmét tiszteletben tartva):
Az ecetet valószínűleg tényleg nem bírják. Én, olvasva egy korábbi bejegyzést a fórumon, egy éve egy vödör vízbe 2 dl ecetet teszek és azt hagyom a ketrecek előtt. A napi takarítás során ezt a vizet használom, majd újra cserélem. Az elmúlt egy évben egy szúnyogot sem láttem a nyulak közelében és a legyek is igen kis számban fordulnak elő körülöttük. Így az ecetet én csak javasolni tudom.
Sziasztok, Az nagyon jó eredmény, ha már nem terjed tovább. Majd teljesen el fog múlni. És ha legközelebb a nyuszi fülén meglátsz egy kis sebet, rögtön kezd el a kezelést. Én úgy olvastam , hogy nem az a baj, hogy megcsipi a szúnyog , hanem az, hogy elvakarja a csipés helyét, és ugye tudjuk, hogy a nyuszi nem mossa meg a lábát , vakaródzás előtt. Én a ketrec alá egy vödörben 1 liter ecetet teszek ki. A szunyog nem szereti az ecet illatát.
Én rendszeresen keverek a szénájukba 1-2 szál gyógynövényt vagy fűszernövényt. Nagyon szeretik ezeket a "jutalomfalatkákat" és az étvágyukat is fenntartja. Így van mit leugrálniuk. :-)
Szerencséd volt. Egyik ismerősöm közel 50 db nyúla pusztult bele, összesen 6 db élte túl. Tehát ez azt jelenti, hogy az állomány 90 %-a elpusztúlt! Az szakirodalom is ill. az állatorvosok egyétrelműen kinyilatkozzák, hogy a myxozis hallos kór a nyulaknak. A megelőzés nem tavasszal. hanem állandóan kell alkalmazni. A vakcina nem védi az utódokat, így 3-4 hetes koruban azonnal kell oltani, ha nem akarjuk az állomány elhullását. Jön a párás ősz és persze a piszok szúnyog is, még nincs vége a myxozis dühöngésének! Novemberben már én sem oltok.
Mindenkinek köszönöm a segítő szándékot, jótanácsot, a helyzet nem lett rosszabb , szorgalmasan kenegetem, idáig nem terjedt tovább, remélem meguszom a bajt. kb. fél éve kezdtem nyulat tartani, még sokat kell tanulnom, de tavasszal letyom őket. Még annyit szeretnék kérdezni, mennyi idős nyulat lehet már beolytani, és ha vemhes azt be lehet-e olytani.?