Egyre több új digitális tükörreflexes fényképezőgép rendelkezik videó rögzítés lehetőségével. Egyre több, eddig leginkább fotókat készítő kezdők/amatőrök/profik kóstolhatnak bele a videó/film/klip készítés világába. Ráadásul nem is rossz minőségben. A kompakt videokamerák és fényképezőgépek érzékelőjénél jóval nagyobb képalkotó szenzorral rendelkező DSLR-ek objektívjei is cserélhetőek, s ez kiterjeszti a lehetőségeket, s szabad utat enged a kreativitásnak is. Természetesen vannak korlátok is, de ha ezeket felismerjük, igen látványos vizuális élményt lehet "varázsolni" ezen fényképezőgépekből.
Eddig még nem született olyan topic, melyben a DSLR-ek videó funkcióival kapcsolatos kérdések és válaszok, tippek és trükkök, korlátok és problémák márkafüggetlenül megvitathatók lennének. Az egyes tipusok topic-jaiban időnként felmerülnek kérdések a videó funkcióval kapcsolatban, de aztán el is vész néha a hozzászólások között.
Legyen ez a leírás meghívó amatőrnek/profinak, vásárlás előtt állónak vagy pusztán a téma iránt érdeklődőnek.
Nekem is volt pont egy éve pont ilyen mikrofonom.... mindösszesen másfél hétig.... buktam rajta 15ezret (újonnan vettem), koncertvideózásra, mert úgye a marketing az volt, hogy alkalmas arra is.... hát a fityfenét alkalmas, túl érzékeny még a csillapításokkal is.
Igen, a tanácsodra ráraktam..de sajnos nem azt látom, mint a videókon. Nem kaptam külön audió beállításokat pedig kipróbáltam az 1.0.1-hez tartozót is és az 1.0.2-höz tartozót is. Szóval hangba semmi nem változott. Valakinek valami tipp?
Valakinek nincs véletlenül Rode SVM X-Yja? Tegnap vásároltam a 600D-mhez, de akárhogy állítgatom, erős alapzajt produkál. Semmi magyar fórumot nem találtam ezzel kapcsolatban. Megeshet, hogy DSLR-nél ezt tudja, bár nem értem a különbséget más típusú gépekkel szemben..Esetleg van valami zaj csökkentő plug-in? Remélem, hogy én csinálok valamit nagyon rosszul, elképzeéhetetlennek tartom, hogy egy ilyen drága/minőségi mikrofonnak ilyen alapzaja lenne.
Korlátlan pénz esetén én teljes egészében Sony-ra váltanék, Sony SLT A99 (fülhallgatókimenetes fullframe DSLR ;)), NEX 7-es milc, esetleg még egy VG20-as kamera ;) Zeiss teljes objektívpark, Tokina 10-17 ;) (tegnap kipróbáltuk a Tokinát 5D-n 14mm-től kirajzolja a teljes képkockát, a NEX-eken természetesen 10mm-en is kirajzolja)
Most így Canonról Sony-ra váltani elég költséges lenne, még Canonon belül a fullframe-ra váltást is elvetettem, (az utóbbi fél évben legalább 3-szor gondoltam át. Ha eladnám minden apsc-s cuccomat, maradna egy Canon fix sor, az eladott apsc-s cuccok árából (~350ezer ft) pont kijönne egy 5D mark II váz. Viszont a 200/2.8L-es fix ami eddig 320mm-esként funkcionált 200mm-sé "változna vissza", vagy egy 1.4-szerezőt kéne mellé tenni, ami a mark2 22 megapixelével kb ugyanott lenne képkivágásilag mint, az 1.6-szorozó 550D+200mm képkivágása. Ugyan F4-gyé változna a fix 200-as, de a mark II-ön nem gond feljebb csavarni az ISO-t. Ott lenne még az alapzoom kérdése, itt a stabilizált Tamron 24-70/2.8-as váltaná ki a mostani 17-55/2.8 IS-t. Az is 300ezer környékén van. Tehát kb 350ezer forint plusz kiadással járna a markII az alapobjektív és az 1.4-szerező miatt. Lehet, hogy egyszer meglépem, de most még nem. Ja és visszatérve a Tokina zoom halszemre, nagyon szeretem és nincs alternatívája fullframe-n, nem létezik teljes képkockát kirajzoló zoom halszem fullframe-re, tehát buknám mark II vétele esetén. Talán egy Sigma 15-30 valamennyire tudná pótolni, de azt meg nemigen lehet kapni használtan sem, nem tudom miért hagyták abba a gyártását ahelyett hogy kiadtak volna egy II-es verziójú 15-30-at. Fullframe-n nagyon jó extrém nagylátószögű zoom.
Én még nem használtam SONY-t, de a tesztekben azt olvastam, hogy nagyon jól működik. Elhiszem nekik. :-)
Ha több (korlátlan) pénzem lenne felszerelésre, akkor lenne egy Canon DSLR-em, egy SONY NEX kamerám fix Zeiss objektívsorral, meg egy MILC pancake-kel, amit zsebre lehet vágni. :-)
Az én céljaimhoz a vásárlás pillanatában a Canon volt a legjobb kompromisszum. Nehéz úgy válaszolni egy-egy milyen gépet vegyek milyen AF-el kérdésre, ha nem tudjuk, hogy mi a pontos cél.
pontosítás: A folyamatos autófókuszt videó alatt a Canon a 650D-nél úgy jelentette be, mint valami egyedülálló különlegesség, közben a Sony már régen megelőzte ezzel ;)
Ja, egy nagyon erős dolog szól viszont a Canon mellett: az egyik legnagyobb (a Nikon mellett) a használt objektívek piaca, könnyen beszerezhető akár a bolti ár feléért és könnyen el is adható nagyon sok objektív. Sony-nál kicsit neccesebb a dolog, jól meg kell nézni mit vesz az ember, mert piaci cserélgetésre jó áron a Sony objektíveknek közel sem annyira gördülékeny... persze akinek van pénze, annak nem gond, vehet újat mindenből a boltból...
Az a baj, hogy itt mindenki a Canon-ból indul ki, közben meg a Sony sokmindenben régen megelőzte a Canont DSLR terén. Például vázba épített stabilizátor, valós 60 kép per másodperces fullHD videó, autófókusz videó alatt...
A Canon pl azzal tér ki a vázba épített stabilizátor elől, hogy az objektívjeiben van stabilizátor. Hát igen, főleg az új 24-70/2.8-as Canonban, vagy a fényerős fixekben, pl 85/1.2, 135/2 ;) Sony-ra meg bármilyen Sony objektívet teszel, stabilizált lesz... ezért is jobb videózásra, a stabilizátor elengedhetetlen, ha nem statívról (állvány, dolly stb) van a videó készítve.
Az autófókuszt videó alatt a Canon a 650D-nél úgy jelentette be, mint valami egyedülálló különlegesség, közben a Sony már régen megelőzte ezzel ;)
A legjobb lenne, ha valahol le tudnád tesztelni, ki tudnád próbálni mit tud a kiválasztott Sony-d autofókusz terén videó alatt... még a vásárlás előtt, akár egy Sony-s fórumtárssal találkozva, vagy valamilyen börzén/kiállításon, stb...
Eddig a lányaim csoportos táncfellépéseit egy Sony bridge fényképezővel (sajnos tönkrement) videóztam fel. Azon a gépen gyorsan rájuk tudtam közelíteni, vagy ha a helyzet úgy kívánta az egész csoport elfért a keresőben. A gyors AF szinte tökéletesen működött. Most egy Sony Alpha-ban gondolkodok. De ha jól értelek, a DSLR gépek fókusza nem tudja az előző készülékem sebességét. Akkor tényleg marad bridge, vagy a videócamera és talán egy tükrös kisebb obival. Csak szerettem volna egy gépben megoldani az egészet. Véleményed?
Videónál az AF szenzorok száma nem számít, nem használja őket a gép. Pont ezért lassú. A kompaktokhaz hasonló módon a szenzor képinformációval dolgozik liveview és video módban.
600D-m van 18-55mm kittel. A váz parádés. Hihetetlen jó váz. A kit, hát az elég kaki én senkinek sem ajánlom videózásra. Miért fontos neked annyira az AF? Megy felvétel közben, de borzasztó hangos, ráadásul a canonnak csak 9Af pontja van. Ezzel szemben a hasonló tudású Nikonnak tudomásom szerint 11 van. Ha ennyire fontos az autófókusz, akkor egy videókamerát ajánlanék inkább.
Sziasztok! Használ valaki videózásra samyang 35/1.4-et? Nagyon kacérkodom a vétellel, youtobe-n néztem tesztvideókat, tetszenek. Kíváncsi vagyok olyanok véleményére, akik használják...
DSLR kütyük avatott szakértőit kérdezném, hogy tudtok-e olyan boltról a környező országokban (elsősorban Ausztriában vagy Szlovákiában) ahol lehet kapni dslr filmezéshez való kiegészítőket (főleg sliderek, dollyk, statívok, stb)? Ha van vmi link vagy bármi azt megköszönném, leginkább Bécs és környéke aktuális, de jöhet más is.. Thx!
Egyiket sem ajánlom, merthogy ha jól tudom egyiknek sem megy az autofokusza felvétel közben. Erre találta ki a CANON a 650D-t STM objektívvel, vagy akár USM-el. Mellesleg mindenképp külső miki ajánlott, mert a beépített az azért nem az igazi...
A NIKON és a SONY tekintetében nem vagyok biztos az autofókuszban, de asszem azoknál sem megy.... Sony esetleg esélyes
De inkább 650D, ha nem fontos, hogy 1 óránál többet tudj videózni 1 akksival... :-)
Az idei évben szeretnék vásárolni egy belépő szintű tükörrexlexes fényképezőgépet. Három alternatívában gondolkodom, ha jól tudom mindegyik kit obija delkezik autófókusszal is:
-Nikon D5100
-Canon 600D
-Sony Alpha 37
Számomra fontos lenne- a szép fotók mellett-a videók készítésénél a minél csendesebb autófókuszra is. Melyik gép lehet ezek közül az,melynek ezt a zavaró hangját nem, vagy csak alig hallani be a felvételbe? A Sony Alpha féligáteresztős tükre,mennyiben befofyásolhaja(ha befolyásolja)negatívan a fénykép,videó minőségét?
Ja és Youtube-ra feltöltés előtt át szoktam konvertálni wmv-vé vagy mp4-gyé a videót ezzel a programmal, így pl egy több mint két órás 25 gigás fullHD videó lett 4,5 gigabyte. Gyorsabban fent van (és amúgy is ha jól tudom 20 gigabyte a megengedett maximum fájlméret amit fel lehet tölteni a Youtube-ra). És helytakarékosság miatt is wmv-ben vagy mp4-ben teszem el az archívum vincseszterre.
Talán a processzort lehetne leginkább kiemelni mint lejátszáskor a legfontosabbat. Én egy használt alaplapot vettem (fotós ismerőstől, mert neki már erősebb van) AMD 64 bites dual procival (2x2.2 Ghz), hozzá vettem a boltban egy 64 bites Windows 7 Home Premium-ot, 1 Gbyte memória (ez bonyolultabb vágáskor kevés, lejátszáshoz, konvertáláshoz elég), a legolcsóbb boltban kapható új videókártyát és egy SATA-s 160gbyte-os vincsesztert (ezt is az ismerőstől, használtan). Mindez a Windows-sal együtt 70ezer volt. Monitornak meg ott van a 82 centis LCD tévém...
Nagyon köszönöm az értékes infokat - és vígasztaló szavaid... :)))
Eszerint a MM-ban félrevezettek : azt mondták, hogy USB3-as HDD-t nem tud kezelni az USB2-es gép, csak fordítva... Hogy nem így van ez már egy kis reményt ad.
Egyébként mi a fő meghatározó elem ( ami eldönti, hogy van-e szaggatás a felvett videok lejátszásánál ): a proci, a RAM, a videokártya, vagy a HDD-ről jövő adatsebesség ? Esetleg mind a négynek erősnek kell lennie ?
A youtube videólejátszójában lehet állítani a felbontást ;) feltöltöd és akkor a vincsesztereden se foglal helyet és lehet állítani a felbontást is (mivel a youtube előre elkészíti a videód sokfajta felbontás verzióját)
Két számítógépen van most már, van egy erős asztali gép ami letudja játszani a fullHD videókat, de azt kizárólag a videók konvertálására használom, nagyritkán vágásra, legtöbbször ki van kapcsolva. D e sokáig csak a laptomomat használtam általánosan mindenre, most is azon pötyögök, ez nem tudja lejátszani jól a fullHD videókat. A laptomommal vágom le az elejét/végét a videónak, virtualdubbal, mentéskor direkt stream copy-t használva, így pár perc alatt elment egy egy órás videót is, nem tömöríti újból. És amíg nem volt meg a nagy erős asztali gép, csak a youtube-ra feltöltés után tudtam megnézni a teljes videót.
Szóval ha nem szeretnél bonyolultabb vágásokat csinálni a fullHD videóidon, akkor elviekben csak feltöltöd a youtube-ra és már nézheted is akárhol, akármikor ;)