Keresés

Részletes keresés

falu füstje Creative Commons License 2009.11.10 0 0 127
mert nem különben lengyel barátainknál
De, lengyel barátainkál sajnos sok szempontból különb, de ha ránézel a kutatások után megjelent elemzésekre ez előtted is felfedődhet. :-)

A "balkáni" ebben a szövegkörnyezetben pedig nem azt jelenti, mint jelző, hogy a Balkánhoz tartozó, hanem azt, hogy a Balkánon jellemző gazdasági (és egyéb) moralitásra hajazó, lásd még: banánköztársaság (ehhez ugye nem elvárás a banántermesztés), panamázás, skandináv modell, ésatöbbi.

hanem a exkommunista mentalitás
Valamint az ex-török, ex-feudális, ex-dzsentri, és ami ex még hirtelen eszedbe jut.
Előzmény: Törölt nick (97)
PuPu Creative Commons License 2009.11.10 0 0 126

csótányMi fáj, kicsibogár?

:O))))

Előzmény: Inhalász (119)
Kilakay Creative Commons License 2009.11.10 0 0 125
Ha nem mondott volna semmit, nem lehetett volna felremagyarazani...es mindenki jobban jart volna.
Inhalász Creative Commons License 2009.11.10 0 0 124
A Népbíróság háborús bűntett elkövetése miatt Tálas Andrást kötél által végrehajtandó halálbüntetésre ítélte, és az ítéletet a budapesti népügyészség fogházudvarán 1947. február 27-én végrehajtották. Ezután három nappal temették el őt szintén a háborús főbűnösökkel azonos sorba. AZonban úgy ítélték halálra és végezték ki, hogy a terjedelmes nyomozati és peranyagban egy mondat sem szól arról, hogy bármilyen szerepe lett volna a 22 bori munkaszolgálatos - köztük Radnóti Miklós - abdai kivégzésében.
Előzmény: PuPu (118)
Bitem-batumba Creative Commons License 2009.11.10 0 0 123

Pupukám!

Kinek a múltjával kellene szembenéznem?

"A múltat végképp eltörölni, rabszolgahad indulj velünk..."

Sajna ezen szocializálódtam, nincs múltam!

Előzmény: PuPu (118)
PuPu Creative Commons License 2009.11.10 0 0 120

Nézd, te a hozzászólásaid alapján nem tűnsz vitaképesnek, - talán eltekinthetnénk attól, hogy itt egymást minősítgessük.

Engem úgysem tudsz felidegesíteni, nekem meg tulajdonképpen nincs dolgom a minősítéseddel, megteszed te azt a hozzászólásaiddal...

:O)))

Előzmény: Törölt nick (117)
Inhalász Creative Commons License 2009.11.10 0 0 119
"persze kell egy szellemi minimum a befogadásához"

Nyugodj meg az neked megvan. Az a pufajkásoknál is követelmény volt.
Előzmény: PuPu (115)
PuPu Creative Commons License 2009.11.10 0 0 118

Hát nem, - a gyilkosa név szerint is ismert, - Tálas Imre hadapród őrmesternek hívták és természetesen magyar volt az istenadta.

Írtam ezt-azt a múlttal való szembenézésről, - elolvashatnád azt is...

Előzmény: Bitem-batumba (110)
borzimorzi Creative Commons License 2009.11.10 0 0 116
Re: "ez a város bizony nem Európa felé tart. "

Talán elkerülte b. figyelmedet, hogy Európa nem a művelt nyugattal azonos. Hanem keleten egészen az Urálig tart. Most épp mi is arra tartunk. De hát ez egy kompország, okosabbak már Ady előtt is tudták. Mit kell ezen meglepődni?

Csót:
b
Előzmény: Törölt nick (36)
PuPu Creative Commons License 2009.11.10 0 0 115

Hát bizony , ő mondott igazat, és te vagy ebben a felállásban a butuska.

Az ember naponta többször is hazudik, a kutatások szerint a férfiak valamivel többször, mint a nők.

Ez a személyiség önvédelme, az ember levetkőzhetetlen tulajdonsága.

Egyébként Gyurcsány beszéde abban a körben, ahol elmondta valóban szónoki bravúr volt, -  persze kell egy szellemi minimum a befogadásához...

Kár, hogy illúziókban élve tengeted bús napjaid.

:O))))

Előzmény: Törölt nick (103)
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.10 0 0 114

Egyébként bármit is mondtok ( fikázók ) - nem jár messze az igazságtól......:P

Látod, ez igaz.

És kinek köszönhetjük ezt az állapotot?

Gondolkozzatok már el komcsilibsik!...

Előzmény: orpheline (79)
Bitem-batumba Creative Commons License 2009.11.10 0 0 110

Pupukám, Pupukám hát ez mi csoda!

"Mellézuhantam, átfordult a teste
s feszes volt már, mint húr, ha pattan.
Tarkólövés. - Így végzed hát te is, -
súgtam magamnak, - csak feküdj nyugodtan.
Halált virágzik most a türelem. -
Der springt noch auf, - hangzott fölöttem.
Sárral kevert vér száradt fülemen.

Szentkirályszabadja, 1944. október"

"ha nem lövik agyon magyar gyilkosai"

Tényleg nem szégyenled magad?!

Előzmény: PuPu (91)
Kiss G. Eszter Creative Commons License 2009.11.10 0 0 108
Most Nemeth a sztart? Az utolso MSZMP kormany vezetoje, a komcsik gazdasagi hatalomatmenteset - mert eddig ezt hangoztatta a jobboldal ellene - biztosito spontan privatizacioval?

Szilivel mi lett? Eddig o volt a nagy igaz nemzeti erzelmu balos :-)
Előzmény: meret99 (81)
Inhalász Creative Commons License 2009.11.10 0 0 106
'A művészet, ezt hamar megtanultam, nem arra való, hogy elítélje az embereket, hanem hogy újjá teremtse a pillanatot.'"

Sikerült újrateremteni a marhavagonok korát. Nagy művész Kertész.
Előzmény: Törölt nick (96)
PuPu Creative Commons License 2009.11.10 0 0 104

Őt szemeltétek ki a Pozsgay-Szűrös csatársorba centernek?

:O)))))

Előzmény: Törölt nick (88)
Kiss G. Eszter Creative Commons License 2009.11.10 0 0 101
Szerintem szet fogja sirni a szemet, hogy egy sosemlatott uj nick mit csinal. :-)
Előzmény: inter duo (98)
inter duo Creative Commons License 2009.11.10 0 0 98
Sajnálatos, hogy egy Nobel díjas író magyarázkodásra kényszerül. Sajnálatos, hogy valamely ok kapcsán a szó embere fordítási hibára hivatkozik interjúja miatt. Sajnálatos, hogy egy magyar ember nem találja a helyét a szülőföldjén.Sajnálatos, de el fogom ajándékozni a könyvét, amit pár éve karácsonyra kaptam.
Inhalász Creative Commons License 2009.11.10 0 0 94
Most leszopnám azt a komcsit, aki megmentette volna a hazámat Gyurcsányéktól.
Előzmény: MGperY (90)
meret99 Creative Commons License 2009.11.10 0 0 93
Kell hozzá a keresztény szellemiség is!:Ö
Előzmény: Törölt nick (88)
falu füstje Creative Commons License 2009.11.10 0 0 92
Ööö, nem teljesen értelek, vélhetőleg ez a gazdasági erkölcsösségre való utalás téveszthetett meg téged. Ez valójában nem közgazdasági fogalom, hanem etikai. Olyasmiket vizsgálnak, mint például az, hogy milyen az attitűdünk bizonyos társadalmi normákhoz, pld. mennyire vagyunk elnézőek az adócsalással szemben, vagy a szociális transzferek lenyúlását mennyire tartjuk elfogadhatónak.

Tehát a gazdasági moralitásunk balkáni.

Azt meg egészen jól meg lehet becsülni, hogy abban a társadalomban, ahol a gazdasági moralitás olyan, amilyen, a társadalmi összkép sem lesz valami fényes. És ezt már nem Kertész mondja egyre elkeseredettebben, hanem a Magyar Tudományos Akadémia, csak ugye meg is kellene hallani végre.

Előzmény: Törölt nick (83)
PuPu Creative Commons License 2009.11.10 0 0 91

Hát speciel hitsorsosa nem volt, mivelhogy Radnóti megkeresztelkedett, kitért, , de zsidónak kétségtelenül zsidó volt.

Egyébként ki tudja, milyen verseket írt volna, ha nem lövik agyon magyar gyilkosai, - aki átmegy a poklon az óhatatlanul megperzselődik...

Kertész bizonyos tekintetben sérült ember mint minden holocaust-túlélő, - más szemmel nézi a világot, mások az érzelmei a hazájával kapcsolatban - már ha hazájának érzi egyátalán az őt prédául odavető országot, -  mások a félelmei és kérdéses, hogy tud e még örülni akárminek is.

És bizony nem szabad ezen csodálkozni, mert ha minden nap bocsánatot kérne tőle Magyarország, az sem lenne túlzás.

Amit az ország a magyar zsidókkal tett, azt leginkább annak az anyának a tettéhez lehet hasonlítani, aki kegyetlenül megölte a gyermekét, - ezzel kellene szembenéznünk, és erre a szembenézésre vagyunk képtelenek.

Erre utalt Kertész, aki nincs elragadtatva az utóbbi évek politikai és társadalmi történéseitől, - szabad ezen csodálkoznunk?

Berlinben szeretik őt, itthon meg az egyik percben Imre Kertészezik, kirekesztve a magyar nemzetből, a másikban meg felhánytorgatják neki, hogy nem érzi magát itthon.

Persze kényelmesebb lenne, ha a sértéseket lenyelve naponta hármat trianonozna, és szelid, megbocsájtó mosollyal várná a megállóban a következő vagont,  - én megértem, hogy nem teszi.

Érdekes nép a magyar, - nem tudja megbocsátani a zsidóknak azokat a bűnöket, melyeket velük szemben elkövetett...

Előzmény: ohrana (42)
MGperY Creative Commons License 2009.11.10 0 0 90
(zabálom, amikor a jobberek szopkodják a komcsikat)
Előzmény: meret99 (81)
Inhalász Creative Commons License 2009.11.10 0 0 87
Valószínűleg, de az jó nekünk, mert a Balkánon most nincs fasizmus csak a szokásos magyarverések.
Előzmény: Törölt nick (83)
meret99 Creative Commons License 2009.11.10 0 0 86
És persze nem törte a magyart! Náluk nem szokás:) Intelligens nép!
Előzmény: Inhalász (-)
meret99 Creative Commons License 2009.11.10 0 0 85
Hajrá Németh! Mögéje állhat a sok kiábránult mszps:) Ja, és Kapolyi is:D
Előzmény: Törölt nick (82)
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.10 0 0 83
-----------------------------------------------------------------
sokkal inkább a Balkánhoz vagyunk közelebb, ha az adatok összevetését nézzük más országokkal.
----------------------------------------------------------------

Ezek szerint Kertész közgazdasági szempontból értékelte Budapestet?

A szövegkörnyezetből ez nem derül ki világosan.

Előzmény: falu füstje (78)
meret99 Creative Commons License 2009.11.10 0 0 81
Mindenestre a tegnapi, berlini ünnepség díszvendégei közt nem volt látható a német Nobeldíjas! Annál inkább Németh, aki angolul mondta el válaszát a riporter kérdésére! Ráadásul nagyon ügyesen indította el a faldominót:)
orpheline Creative Commons License 2009.11.10 0 0 79

Elnézve az összes Kertész topic hozzászólásait - egy mondatot sehol nem találok.......

Isten éltesse Kertész Imrét -így utólag - a születése napján!

Más tortát kap, vagy szép szavakat..... ő meg pár ezer rosszindulatú hozzászólást..... gratulálok.

Egyébként bármit is mondtok ( fikázók ) - nem jár messze az igazságtól......:P

falu füstje Creative Commons License 2009.11.10 0 0 78
Kertész Imre is ugyanúgy általánosít a magyar néppel kapcsolatban amit ellenkező esetben a maguk részéről rasszizmusnak titulálnak.

Ez egy közkeletű tévedés. Általánosítani mindig és mindenki szok, mert az egy jó dolog, csak meg kell érteni, hogy mi is az és hol vannak a korlátai.

Egy általánosítás nem azt jelenti, hogy az adott populáció összes tagja olyan, hanem azt, hogy az a bizonyos tulajdonság vagy jellemző az adott populációban gyakrabban van jelen, mint más közösségekben. Például ha valaki megfigyeli azt, hogy Európában az írek között több a vörös hajú, akkor ebből adódni fog egy teljesen elfogadható általánosítás, miszerint az írek vörös hajúak, és ez még akkor is egy elfogadható általánosítás, ha nem is igaz az összes írre.

Úgyszintén elfogadható az általánosítás akkor, ha bizonyos jelenségeket egy-egy gyűjtőnévvel foglalunk össze. Például nemrég kutatta a Tárki a gazdasági moralitásra utaló hazai attitűdöket és ennek a kutatásnak a kiértékelése után mondott egy olyasmit Chikán, hogy le kéne számolnunk azzal az illúzióval, miszerint mi a fősodor nyugati államokkal vagyunk ebből a szempontból egysorban, mert valójában sokkal inkább a Balkánhoz vagyunk közelebb, ha az adatok összevetését nézzük más országokkal.
Akkor most mi van? Chikán is balkánozott? ;)

A rasszizmus pedig arról szól, amikor (többnyire) egy, emberek csoportjára tett negatív általánosítás okaként genetikai tényezőket tételeznek fel.
Kár a fogalmakat ennyire keverni.
Előzmény: PoliBili (61)
Bitem-batumba Creative Commons License 2009.11.10 0 0 76

Csak egy gondolat:

Ha a családodban kritikát szeretnél megfogalmazni valamelyik családtagoddal szemben, azt szűk családi körben (négyszemközt - figyelve az egyéni érzékenységére) teszed vagy nyilvános helyen, nagy plénum előtt szégyeníted meg?!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!