btw: Egy volt kollégám mesélte. A 90-es parlament felállásakor mindenki elmondta a "szűzbeszédét". Az egyik képviselő héberül, vallván zsidónak magát. A kollégám ezt megjegyezte magának, és amikor a munkahelyünkre Jeruzsálemből érkezett küldöttség, felkérte képviselőtársát, ugyan már, legyen szíves anyanyelvükön társalogni az illetőkkel. Mire a képviselő, némileg zavartan. Dehát én csak ennyit tudok héberül, amit Parlamentben elmondtam. Merthogy nekem jogom van ott felszólalni az anyanyelvemen. De egy szóval sem tudok többet, azt is tolmács fordította.. Tehát a jog megvan, csak a gyakorlása hiányzik. De nem az államhatalom hibájából...
Eszerint a megmaradt országban nyomokban fellelhető román, szlovák stb. népességet ugyanolyan jogok kellene megillessék, mint az elcsatolt területeken élő sokszázezer magyart.
Szeretném már tudni, melyek azok a plusz jogok, amit a határontúli magyarok megkapnak, de az itthoni kisebbségek nem.
Csak halkan jegyzem meg, hogy Pilisszentlászlóban, ami ugye egy szlovák falu, szlovákiai szlovák a pap, szlovákok a tanárok, és az emberek az utcán leginkább magyarul beszélnek... Érdemes megnézni a honlapjukat is ebből a szempontból...
Ez nem , de mar a gyengébb ellen is próbált felszólalni Wekler dicséretre méltóan, és a magyar nemzeti oldal vezetője hőbörgött, hogy Magyar Parlamentbe magyarul beszéljenek! Ide vezetett!
Gondolj az alábbi, máig fentmaradt mondásra: Ugocsa non coronat! Ugocsa a tört. Mo. legkisebb vármegyéje volt. Amikor a t. karok és rendek mind elfogadták, hogy ki legyen a krály, Ugocsa megye képviselői kijelentették, ők nem koronáznak. És lőn. Nem változott semmi akkor, de a mondás évszázadok óta fönnmaradt. (Amúgy Ugocs vmegye ma már nincs, Ukrajna kapta a Szu szétválása után. Előtte nagy Szu-hoz, még korábban Csehszlovákiához tartozott. Ma senki sem emlékezne a nevére, ha ezt a mondást anno nem tették volna...)
Rajta hát! Kikiáltjuk a független és szuverén Gyarmat államot. Szlovákiát természetesen nem ismerjük el. A csehekkel óvatosan. Rájuk még szükségünk lehet. De miután beleszorítottuk a szlovákokat a Balti-tengerbe a Civitas Fortissima rájuk is sort kerít. Mert a CF soha, de soha nem felejt! Mit is akartam még mondani?
Mondtam, Erdélyben is van olyan falu nem is egy ahol meg románul sem beszélnek. Akkor semmi gond ugye?
Szlovákiában sem fog két magyar szlovákul beszelni a magyar falusi rendelőben ha egyedül vannak. Ha meg van szlovák spion akkor lehet. Ugyanúgy ahogy ha itthon szlovákul nem tudó nővér a rendelőben akkor itthon is magyarul fognak beszélni.
Menj próbáld a Kórházakat hívni szlovákul. Szólj mennyire sikerül országosan.
Ehhez az kellene, hogy Magyarország azon politikusai, pártjai..., akik túszokként tekintenek a felvidéki magyarságra, megszállóknak nyilvánitsák a mindenkori szlovák kormányt. Nos itt van az elcsúszás. Épp azok, akik békés tárgyalásokkal próbálják meg a túszkérdést kezelni, és mindenféle "erősebb" lépést elutasitanak a túszok biztonságára való tekintett miatt, nos épp ők utasitják el a legerősebben azt, hogy "megszállva" lennénk. Káosz van a fejekben Magyarországon? (ezt a kérdést nem csak az egyik "oldalnak", de a másiknak is szántam!)
Balassagyarmati vagyok. Polgármesterünk és alja, a Kinopuskin frontembere valami szer hatása alatt írhatta a levelet.
Mindenesetre nem rossz, hogy beszélnek a mi kis városunkról. Jót vagy rosszat az egyre megy. És hát le kell süllyedni végre nekünk is a béka segge alá. Pofonokat adunk és kapunk. Gyermeteg.
Városunk sajnos és sokszor szerencsére nem szerepel az országos médiában. Most meg egy nap alatt többet beszélnek róla, mint az utóbbi évben. Utoljára a helyi zsidó temető sírköveinek borogatása volt téma.
Rajta hát! Kikiáltjuk a független és szuverén Gyarmat államot. Szlovákiát természetesen nem ismerjük el. A csehekkel óvatosan. Rájuk még szükségünk lehet. De miután beleszorítottuk a szlovákokat a Balti-tengerbe a Civitas Fortissima rájuk is sort kerít. Mert a CF soha, de soha nem felejt!
Mit is akartam még mondani? Mindegy, majd máskor. További szép napot hajra fajra nyelvre szájra tekintettel és anélkül is!
Amúgy alapból hiba a szlovákiai magyarok helyzetét a magyarországi szlovákok helyzetével párhuzamba állitani. Több okból is. Az ilyen párhuzamba állitás pont a slotafélék kedvenc játéka.
Így van. Ezt nevezik a "reciprocitás elvének", amit ellenfeleink szívesen követelnek rajtunk. Eszerint a megmaradt országban nyomokban fellelhető román, szlovák stb. népességet ugyanolyan jogok kellene megillessék, mint az elcsatolt területeken élő sokszázezer magyart. Ezt, mint nyilvánvalóan abszurd elvet, természetesen minden józanul gondolkodó kisebbségpolitikus elveti:
A magyarországi szlovákok egyrészt a történelmi Magyar Királyság területén, elsősorban a Felvidéken élő szlovákok, másrészt a mai Magyarország területén lakó szlovák nemzetiség megnevezése. A 2001-es népszámlálás szerint Magyarországon 17 693 fő vallotta magát szlovák nemzetiségűnek, ezzel a szlovákság a kisebbségi törvényben nevesített 13 nemzeti és etnikai kisebbség lélekszám szerinti sorrendjében a harmadik helyet foglalja el, a romák és németek után. A szlovák nyelvet 11 816 fő tartja anyanyelvének, és 18 056 fő használja családi körben. A nemzetiségi és kulturális hagyományokhoz 26 631 fő kötődik.[1] A magyarországi szlovák szervezetek a hazai szlovákság lélekszámát 100-110 ezer főre becsülik.[forrás?] Napjainkban a magyarországi szlovákok nagy része a Pilis térségében és Békés megyében él. Kulturális központjuk Békéscsaba, ahol szlovák konzulátus is található. A szlovák kisebbség számának változása 1949 1960 1970 1980 1990 2001 25 988 30 690 21 176 16 054 10 459 17 693 1949 és 2001 között (népszámlálási adatok)
Márpedig a túsz jelző nagyon is helyénálló a Szlovákia magyarság esetében.
A túsz definíciója a MÉK szerint:
túsz fn 1. Megszállók által őrizetbe vett (magasabb rangú) személy, akivel szemben megtorlást alkalmaznak, ha a lakosság ellenségesen viselkedik. 2. Terroristák által foglyul ejtett személy, akinek szabadon bocsátásáért fogva tartói pénzt, ill. politikai engedményeket követelnek. Túszokat ejt. [?]
Ha az első esetet nézzük, és a "megszálló" "a mindenkori szlovák kormány" ez a "magasabb rangú személy" a "Felvidéki magyarság", a "lakosság" pedig Magyarország, akkor pontosan erről van szó.
Hát nem tudom mennyire maradna kedvenc játék, ha mondjuk az itthoni szlovákoknak autonómiát adnánk, ugyanakkor a viszonosság alapján megkérnénk a határontúliaknak:)
A trianoni Magyarországon él max. 10 000 szlovák(jóindulattal),míg az összes szemétkedés, asszimilációs törekvés és egyéb undorító dolgok ellenére a Felvidéken legalább 60-szor ennyi magyar él.