Nagy visszhangot kiváltott cserélhető obj., de nem tükörreflexes gép. - Számomra felfoghatatlan, hogy nincs önálló topik róla. (Nem bridge és nem SRL. Talán mindkét tábort zavarba hozta.)
Így nyugodtan fogom megvenni a GH1-et, csak azt sajnálom, hogy a GH2 még nincs a piacon, de szükségem van a gépre, ezért egyenlőre "ezzel kell beérnem".
Természetesen ilyen esetben is gond nélkül méri a fényt. G1-en használok MF 50/1,4-et. Ha blendeelőválasztáson (A) használod fénymérés szempontól úgy működik, mint egy rendszerobi, csak a blendét nem a vázon állítod, hanem az obin. A többi ugyanúgy működik, a rekeszhez a fénymérés alapján automatikusan dobja a záridőt, amit szükség szerint expo korrekcióvak korrigálhatsz.
Kérdés: a GH1-et valamilyen régi fix (pl 50mm/1.4) optikával használva hogyan tudom a helyes expozíciót kontrollálni?
Természetesen értem, hogy manuális az objektiv, így bármilyen blendét állíthatok, de jelzi-e a gép hogy mi lenne a helyes expozíció ( mennyire térek el a szerinte ideális rekesztől) egy adott zársebesség esetén?
valószínűleg egy képből állítja elő A Magyar Panasonic oldalon ezt találtam: "A Venus Engine HD II-ben alkalmazott Intelligens Felbontás technológia érzékeli a téma kontúrjait és színhatárait, majd a képfeldolgozás során finomítja azokat. Így bámulatosan szép, részletgazdag fotókat készíthet."
az erinto kepernyo se rossz dolog, kezd beszivarogni a fotomasinakba is, es ott igazan praktikus tud lenni ha ugy csinaljak meg hogy emberi meretu ujjal kezelni lehet.
mindenesetre érdekes ez a beépített super-resolution, jó lenne többet olvasni róla: pl. hány képet kell lőni hozzá? (vagy egyetlen képből dolgozó trükk, aminek ilyen nevet adtak)
Ha még a többségünk nem is bajnok angolból, azért legközelebb inkább az angolt válaszd célnyelvként, mert ehhez képest Győzike is Kazinczy-díjat érdemelne.
Úgy érzem kell az EVF, meg a jobb fogás, ezért megvárom a G2-tőt vagy használt GH1 veszek. Itthon miért nem árulják a Gh1-et 14-45mm obival, egyből elérhetőbb lenne az ára.:(
EVF képe mennyire zizis, részletttelen, nem élethű?
Ph-n eléggé lehúzták az olyhoz és a G1-ez képest is, de a külföldi oldalakon se nagyon csípték, ha jól értettem:(
Egyébként piszok jó a kis gyösz!:)
Ha menni fog, akkor csak azért, mert a szenzor által kidobott kép szemcsézettségének jellege, a részletek mosása nem jön be, de a raw+lightroom3-al még csak most fogok ismerkedni, szóval amíg azon nem vagyok túl ilyen szempontból nem mondok véleményt.
Kérdés: Oly képfeldolgozó SW-je tudja kezelni a Pana raw-ját, vagy ebben sincs átjárás a 2 rendszer között?
Előtte volt a Nikontól D300-am is. És ha ezek után is kifejezetten szeretem használni a Panát, az szerintem sokat elmond.
AF sebességgel nincs gondom, még sose maradtam le képről miatta. Képminőség alapérzékenység környékén teljesen tökéletes; sokkal drágább, csattogó tükrösök szintjét hozza. 800-ig jól használható. 1600 színesben már minimum határeset, ez már nem a pixelvadász és a "minőség-mindenek-felett" típusú fotósoknak szóló kategória.
A fémváz, -borítás és a rangefinder-like kialakítás miatt a fogás nem az igazi, ezért szerintem a (pl. gyári) bőrtok kifejezetten ajánlott hozzá, sokkal többet segít, mint az ember a képek alapján gondolná. Ha az EVF kell, akkor lehet, hogy érdemes a "sima" G-ben gondolkozni... egyrészt annak sokkal jobb a felbontása, nagyítása; másrészt a GF1 keresője itthon brutál drága, 60ezer. (Ebayen kvázi egy használtat láttam két hónap alatt, akinek van, nem nagyon akar szabadulni tőle. Újból egy hivatalos garisat csíptem meg Németországból 45ezerért.) Hacsak nem szereted Te is annyira a távmérős-dizájnt, mint én, mert akkor a GF1 a nyerő. :) Kihajtható lcd: nem lehet rossz dolog (erről Madgie kartács tud mesélni), nekem talán párszor jött volna jól. (Bár nyilván, ha van, az ember jobban kihasználja. :))
Meg vagy elégedve a Panasonic GF1 + 20mm f/1,7 kittel? Lehet, hogy nem várom meg a G2-tőt és veszek egyet. A G2 képminőségben nem lesz jobb, az érintő képernyő meg nem érdekelt, bár a kihajtható LCD és az EVF jó lenne.
Köszönöm a válaszokat! Akkor sajnos mégsem én vagyok a béna. A Camera Raw plugint azonnal letöltöttem anno, de nekem sem ment a CS3-on. Marad az Adobe DNG konverter, meg egy új kártyaolvasó beszerzése. Boldog idők:-)(
Ez nem fog működni. Sajnos az újabb RAW plug-in-ek már nem működnek CS3 alatt, CS4 kell hozzá. A CS3 csak egy bizonyos verzióig támogatja a RAW plug-in-eket.
Nem lehet, hogy túl nagy kapacitású az SD kártyád a régi kártyaolvasódnak? Én egy 8 GB-os Memory Stick-kel jártam így, az amúgy tökéletes, de régi kártyaolvasóm nem olvassa, egy újabb viszont igen.
A photoshop CS3-hoz tölstd le a legújabb RAW programot például ezt Camera RAW 5.7 ezt másold be a C:Program FilesCommon FilesAdobePlug-InsCS3File Formats mappába. Így valószínűleg kezelni fogja a géped RAW formátumát, nem kell átalakítanod.
Köszönöm a javallatokat. Azt már kiderítettem, hogy a régi kártyaolvasóm a CF-et hajlandó beolvasni az SD-t viszont nem. Ti milyen raw konvertert használtok? Nekem CS3-as fut és az csak azután fogadja a raw-okat, mielőtt egy adobe dng konverterrel átalakítottam. Egy kicsit bonyolult a többi géphez képest...de nem adom fel:-)