Az euró bevezetése óta, soha nem látott méreteket öltött a vásárlói és benzin túrizmus
hazánkban és Lengyelországban! A helyzet hosszú távú fennállása esetén, a szlovák kormánynak
a komoly ipari visszaesés mellett, rendkívüli mértékű áfa és jövedéki adó kieséssel kell szembenézni!
A környező devizák (forint, zlotyi) előreláthatólag alacsony árfolyamon maradnak az euróval
szemben, így a helyzet mostanában nem változik! Mi lesz a szlovák csodával?
Ido kell arra, hogy a jobb gazdasagi mutatok a mindennapi eletben is meglatszodjanak, X evnyi hatranynak nyilvan vannak szembetuno jelei. A lenyeg tendencia...
Egészen pontosan ezt próbáltam én is magyarázni lentebb.
Hát én egész Szlovákiában elégedetlen vagyok az utak állapotával.
Én meg egész Budapesten. Nem tudom szoktál-e errefelé járni, de olyan minőséget találsz, hogy csoda hogy az autók nem kapnak tömegesen tengelytörést. És nem csak valami külvárosi elhagyatott részeken csak, hanem Budán, a hegyvidéken és a belvárosban is.
Ha szlovákiában jártok figyeljétek meg, hogy rengeteg a babakocsis anya.
Azzal együtt, hogy eléggé lepukkant az az ország, fejlődnek rendesen.
Különben én a szlovák csodában nem nagyon hiszek, mert szerintem nem szlovákia volt jó, hanem mi rosszak. Továbbá magyarországban még nagyobb tartalékok vannak, mert egyszerűen hosszú évek alatt ütemesebben fejlődött mint szlovákia. Ez egy átmeneti állapot, egy normális kormány megfelelő válaszokat képes adni. Az MSZP-SZDSZ kormány nem jó, elkúrták, ennyi. Talán egy jó pont nekik az, hogy az autópályahálózatot ütemesen fejlesztették, de szélsőjobboldalizás és orbánozás helyett inkább a havonta jelentkező újabb és újabb gondokra kellett volna reagálni.
Egyébként nem csodálom, hogy Gyurcsánynak úgy kellett összecsalnia a saját cégét és azon sem, hogy a működtetéséhez is stikliznie kell, mert nagyon tehetségtelen a srác.
Hát keveset utazhatsz. Nekem éppen az a problémám, hogy bárhová megyek Európában az üzletekben mindenhol ugyanaz kapható. Ha valamilyen édességet is akar hozni az ember a gyerekeknek külföldről, nem lehet mit választani. Ugyanazt otthon is meg lehet venni. Persze, ha valakinek van kedve az üzleteket járni, biztosan minden országban találhat valamit.
Ha már ilyen sok helyen jártál, akkor nyilván szembetűnő volt, hogy a városmag még csak úgy-ahogy szépen fel van újitva, ámbár ott is akad még kivánnivaló, de a városok külső részei és a falvak még igencsak sok helyrehoznivalót rejtenek. Nem igen látni új utcákat sem, egy két új házat legfeljebb, de a legtöbb lakóház igencsak békebeli. Kelet-Szlovákiában meg még rosszabb a helyzet. A falusi kisboltok mindenütt csak a legszerényebb kinálatot nyújtják. Még a túrisztikailag frekventált helyeken is. A személygépkocsi parkjukról meg nem is igazán érdemes vitatkozni, mert habár vannak óriás városi terepjáróik is, de leginkább a lepukkant, skodákon járnak még mindig.
Csak nagy forgalmat ne fogj ki a hídon! Mert a magyar oldalon van egy szemafor. Szombat reggel kilométeres kocsisor várt a zöldre. Pár másodpercig van zöld a szlovák oldal felől, de piros sokáig, meg kell várnod amíg a láthatatlan autók elmennek. Persze lehet láthatatlan autók nincsenek, de akkor mire kell várni? Nem tudom mi ennek az értelme, így kell védeni a magyar hazát? Egyébként a magyar oldalon nem fogsz látni semmi különöset. A szlovák oldalon szintén nem.
hagyd, a srac meg van rola gyozodve hogy Bp. a vilag elso szamu turisztikai celpontja es Mo.-ot evente 40 millio kulfoldi latogatja stb. Miutan beegett jopar topikban mert okorsegeket beszel, mindig mashol probalkozik, de lemossak mint a sz@rt, mert lovese sincs rola, miket beszel, felesleges neki valaszolni. Linkeket meg semmi allitasara sem tud hozni persze.
ha a gdp növekedésre gondolsz, akkor igazad van, de például a vásárlóerőparitásnál már nincs, az már a mai helyzetet tükrözi. leegyszerűsítve a dolgot kijelenthető, hogy a szlovákok a fizetésükből több terméket és szolgáltatást tudnak vásárolni, mint a magyarok.
a tendencia számunkra nagyon elszomorító, hiszen gazdasági növekedés 2 éve alig van vagy nincs is, most meg ugye zsugorodik a gazdaságunk. övék nem.
bizony, sajnos beelőztek északi szomszédaink. ha tetszik, ha nem. 10 éve nem tudtam volna elképzelni, hogy így alakul, de mégis így lett.
bevallom, még csak Pozsonyban és Párkányban voltam, egyéb helyeken nem. Pozsony beelőzi Bp-t, Párkány átlagos magyar város színvonalán áll, a benyomásaim szerint. én nem egykét kiragadott példa alpján nyilvánítok véleményt egész Szlovákiáról, hanem objektív, átfogó felmérések alapján.
Már 2007-ben jócskán lehagytak! A növekedési ütemkülönbségből adódóan az olló rohamosan nyílik, ebben az évben már utcahosszal (kb. 10 százalékponttal) előttünk vannak/lesznek (mi az EU átlag 62%-án, a szlovákok több mint 70%-án).
Egyébként te nagyon félreérted a hozzászólásokat. Olvass vissza a topikokban, sokan mondták évekkel ezelőtt Szlovákia előzni fog. Sokan nem hitték vitatkoztak. Sokan írták figyelmeztetően Szlovákia hamarabb bevezeti az eurót. Sokan röhögtek ezen, nem hitték el.
Szerintem sokan azért példállóznak/tak Szlovákiával, mert szomszédos ország, és Magyarországhoz képest nagyon rossz helyzetben volt a 90-es évek végén. Én akkor azt hittem, hogy Magyarország szinte nyugat lesz a számunkra. Láttam a különbségeket Magyarország javára. Munkahelyet is sokan találtak Magyarországon. Sokkal jobban kerestek, mintha Szlovákiában találtak volna munkát. Ahogy teltek az évek egyre kevesebb különbséget találtam. Jelenleg már nem látok akkora életszínvonalbeli különbséget. Szlovákia kezdett felfejlődni, Magyarország visszaesni. Ennyi! A folytatás nem tudom mi lesz. De ha hasonlóan sokan a homokba dugják a fejüket, mint te, azt hiszem semmi jó nem várható Magyarországon. Szembe kellene nézni a valósággal. Persze elsősorban a politikusoknak kellene észrevenni, hogy a rózsaszín szemüvegeket ára nagyon felment.
Jól emlékszel. A legszegényebb régiók között nincs szlovák, csak magyar, román, bolgár és lengyel. Persze ez egy regionális rangsor, az országok közötti különbséget nem jelzi.
A rangsor a 2006-os adatokra épül, s ha az elmúlt néhány év tendenciái nem változnak, akkor a helyzet a mi szempontunkból csak rosszabbodni fog.
Mondjuk konkrétán Párkány környékét pontosan nem ismerem, de néhány falu itt a felvidéken elég gazdag. Legalábbis, ha a házak nagyságáról meg lehet itélni. Nagy, gyakran emeletes házak, főleg a hetveneses nyoclvanas évek környékén épültek. Sok ilyen falu van, pl. Naszvad, Marcelháza A utak viszont nincsenek a legjobb állapotban.
Én nagyon sokat jártam Esztergomban meg Párkányban is.Szerintem a két város között nem sok külömbség van,mivel ha megnézed Esztergom hátrányos helyzetből indult a rendszerváltozás környékén,Párkány nincsen elmaradva Esztergomtól! De Párkánytól beljebb már el van maradva azt aláirom mert arra is jártam!
z euró meghozta az átlagemberek számára a drágulást
Ez a helyzet teljes félreértése. Az Euro nem hozott nekik drágulást. 3% körüli áremelkedés nem drágulás. Amennyit kerestek az Euro előtt, annyit keresnek most is és az árucikkek is kb annyiba kerülnek, mint korábban.
Ami változott, az a többiek nemzeti valutáinak gyengülése. Mivel a gyengülés hatása még nem érezhető igazán, a környező országok (közte mi is) nagyjából ugyanazt az árszínvonalat tartják, mint korábban, a saját nemzeti valutájuk felől nézve. Na ez lett most azoknak, akik Euróban kapják a fizetést, nagyon olcsó.
Nem azért járnak át vásárolni, mert náluk milyen drága lett az Euró miatt, hanem azért, mert mi lettünk hozzájuk képest, nekik, nagyon olcsók...
Hát Párkány környéke elég szegény régió. Esztergom már tulajdonképpen Budapest vonzáskörzetének tekinthető. Párkányban csak a papírpárgyár jelentette az ipart, azon kívül semmi. Elég sok Párkány környéki dolgozott/dolgozik Magyarországon. Esztergom-Párkány viszonylatban még az ingatlanpiac is fordított. Inkább magyarok vettek ingatlanokat Párkányban, mint fordítva. De ha már az egész szlovák-magyar határvidéket nézed, több szlovákiai vesz ingatlan Magyarországon. Nem érdemes egy bizonyos régiót kiragadni.
Ami a paneleket illeti, kezdik átcsinálgatni. Bévülről a lakás már sok helyen át van csinálva. Még a 90-es években voltam két panellakásban Magyarországon. Hát az elrendezés nagyon nem tetszett. A konyha csak egy lyuk volt. Persze lehet, hogy éppen rossz elrendezésű panellakásban voltam. Szlovákiában több panelt láttam bévülről, vannak ott is kiskonyhás lakások, de általában mozogni lehet a konyhákban is. Persze kívülről jelenleg elég csúnyák. De például konkrétan Érsekújvárban, de máshol is kezdik felújítgatni a külsőt is. Hogy a válságban folytatják a felújítást vagy sem, azt nem tudom.
szerintem meg magasabb. de én inkább hivatkozok is: http://kitekinto.hu/karpat-medence/2008/06/25/eletszinvonal_szlovakia_beelzte_magyarorszagot/
egy főre eső gdp-ben is már beelőztek: http://www.photius.com/rankings/economy/gdp_per_capita_2008_0.html
esztergom párkány példa sántít, hiszen összehasonlítasz egyetlen magyar várost egyetlen szlovákiai várossal. ez semmit sem jelent, még ha szerinted ebben a példában 10-15 év is az előny javunkra.
Olvastam a VG-ban kb (3-hete)? hogy vásárlóerő paritáson mérve a 271 eu-s régióból az utolso huszban 3-magyarországi régió(É-Magyarország,É-Alföld,D-k Magyarország) szerepel! Szlovák régió egy sem ha jól emlékszem!