Én meg nem erőltetem tovább, hogy nem albínó, hiszen nem láttam élőben, pedig akkor tudnám igazán eldönteni. :) Az első képen amit linkeltél, nekem 100%-ra az jött le hogy kizárt az albinizmus. A második kép elbizonytalanított egy kicsit, mert furi a szeme abból a szögből, de a kép is becsaphat.
Egyébként az albínó ritkább, mint gondoljuk. Mindkét szülőben benne kell lenni a génnek, ennek azért elég kicsi az esélye.
De mostmár nagyon megnézném őt személyesen, kár hogy nem vagyok pesti. :))
Nekem a sima fehérek is csupaszon kelnek. Megtévesztő a dolog mert pici korban piros a szem. Én is azt hittem albinók a fehér fiataljaim, de ahogy Klaudia mondta, tényleg besötétedett a szemük később.
Én is szóltam az ismerősöknek fb-on hogy lenne ez a 4 szelíd gerle, de nem tolongtak ... :(
Azon a képen tényleg másabb a szeme, de kár hogy ilyen féloldalas a szög. Az albínónak rózsaszín az írisze, és piros a pupillája, amit élőben megfigyelhetsz rajta.
(az első képen csak koszos a tubinak a tolla, amúgy fehér)
A fehérnek nagyon sok változata van a kacagóknál, a fehér gén domináns, nemhez kötötten öröklődik, a hímek hordozzák rejtve. (ezért akár szőke/narancs párosból is simán lehet fehér, meg bármelyik színből, ha a hím hordozza). A tojó génjeivel együtt kijöhet többféle fehér változat: sima fehér, pink, bikaszemű fehér, hófehér, ál-hófehér.
Az viszont igaz, hogy ha a hímed fehér hordozó, akkor több fehér utódnak is kellett volna már születnie. Egyébként még az ivory/elefántcsont gént hordozó egyedeknek is érdekes szemük van, rubinvörös - pettyezett írisszel ... de a pupillájuk fekete, az csak az albínónál piros.
Szerintem napfénynél nézd meg a szemét alaposan.
Érdekes gerle egyébként, ez első képen totál más mint ezen a másodikon. :) a fényképező becsaphat ... kicsit elbizonytalanodtam :)
Ez a kép talán szemléletesebb. Ettől függetlenül lehet, hogy nem albínó, de én azt hittem, hogy szőke és narancs szülőktől ilyen színű fióka másképp nem születhet. :) Várom a véleményeket! Meg persze az érdeklődőket. Örülnék, ha a négyes egy helyre kerülne.
Igen, így van, és én sem vagyok boldog, de remélem, hogy jó helyük lesz.
Akkor szőkék, bocsánat, a kép úgyis mindent elárul :)
A fehér gerlének vörös szeme van, csak a képen nem látszik. A csőre és a lábai is világosabbak, mint a többieknek, ezen felül az első képen látható pár fészekaljából került ki. Gallérja viszont tényleg van, bár az is fehér. Volt már pár fióka, de rajta kívül mindig a szülőkre ütöttek.
Sajnálom hogy meg kell válnod a gerléidtől. :( Nagyon szépek, és szelídnek tűnnek, biztos sokat foglalkoztál velük, és jó helyen voltak.
A színek elevezésével ki kell hogy javítsalak.
Amiket vadasnak írtál, valójában inkább szőkék ... világosabbak, mint a vadas.
És az albínó kizárt, hogy albínó, hiszen nem fényes rózsaszín szeme, nem világos a csőre sem, és mintha látszana a fehér gallérja, tehát a tollazata a fehér egy más árnyalata. Az albínó gént pedig mindkét szülőnek kell hordoznia, hogy az utódon megjelenjen.
Sajnos - családi okok miatt - meg kell válnom két kacagó páromtól.
- Vadas hím, narancs tojó (3-4 évesek)
- Vadas hím, albínó tojó, (2 évesek) utóbbi a fentiektől, tehát egyikük albínó gént hordoz
Mindkét pár kézhez szoktatott. Jelképes összegért átvehetők Budapesten és környékén megbeszélés szerint. Akad még valami vitaminkeverék és fürdősó is, azt is odaadom, én már sajnos nem tudok velük mit kezdeni.
Van egy ibolyanyakú hímem azt összerakni mandarin gyöngyössel túl egyszerű lenne, nincs benne semmi kihívás,egyébként sincs most gyöngyösöm.De a másik párositások azok izgik,hogy egyáltalán milesz belölük és sikerül-e az ibolya. Amúgy van egy narancsnyakú hímem is aminek az apja ibolya volt. Mind a két féle párositást meg akarom próbálni csak be kell szereznem az érintett egyedeket.
de az is lehet, hogy jobb lenne, ha a tojó lenne a gyöngyös vagy a fehérhátú mandarin és a hím a hamu vagy a narancs nyakú.... bár attól függ hogy tényleg ibolyanyakút szeretnél e kihozni. :))
az igazi fehér fiókák mind piros-rózsaszín szemmel születnek, ami 2 hónapos korukra narancssárgára változik (egész pontosan az íriszük, a pupilla fekete lesz), ha ezután is piros-rózsaszín marad, a gerle pedig makulátlanul fehér, a csőre és lábai világos rózsaszínűek , na akkor az egy albínó. :)
Rég jártam erre. Sajnos nálam is az egyik kacagó fióka himlős. Kenegetem betadinnel, remélem helyre jön. Most fióka ként az egyik kicsi fehér és piros a szeme. Ez azt jelenti, hogy albínó? Vagy még változhat a szine?