Igen, köszi, pont VHF csak kicsivel alatta mint ami nekem kell. Ugyanezeket tárgyalja a Rothammel könyv is, csak meg kéne őket építeni. Ezek nem igazán hangolhatók át az amatőr sávra.
Igen, csak nekem a sugárzási irány is fontos. A halo az felfelé lő ki, a big-wheel pedig rendesen, vízszintesen, mert valójában 3 darab dipol, csak párhuzamosan kapcsolva.
A gyerekkel lenyomtuk az ifjúsági versenyt URH-n, és nem egészen értettem, hogy mi a frászért volt olyan gyenge az átvitel minden irányba. Majd a klubelnök úrral csacsogva megemlítettem neki, hogy Diamond X200-assal csináltuk, akkor először ő kapott a fejéhez, hogy "az vertikálisan polarizált", majd erre én, hogy mekkora egy marha vagyok...:-) Az is igaz persze, hogy nem volt más a háztájiban, tehát ezzel volt muszáj főzni.
URH-n én úgy gondolom, hogy többet számít, ha egy antenna körsugárzó, ám jó és magasan van, mint hogy egy ezer elemes Yagi még +10 dB-el tud odapörkölni, mert URH-n már 50 W elég messzire el kell, hogy szóljon. Lehet, hogy így, körsugárzóval kiesik az állomások 10%-a, ami mondjuk épület takarásában van, de nem esik ki az 50%-a, mert nem arra fordul a Yagi.
A vízszintes polarizáció pedig muszáj, mert a 10 km-re lévő klubbal is egész izgalmas volt az összeköttetés, kb. olyan, mint ha köbükivel beszélgettem volna. Mert ők ugye Yagival én meg vertikállal.:-)
EME bejegyzést én sem nagyon találtam magloopról, igaz, nem is kerestem. Pont tegnap meg ma próbálkoztam vele 7-18 megáig, 100-150W CW, de úgy tűnik, meg sem hallották. Miközben egy kolléga pont egy órája írt arról, hogy 1700km-es QSO-t csinált vele.
Vételre nagyon jó, mert irányérzékeny, de nem zajérzékeny. Eddigi tapasztalataim alapján, legalábbis nekem csak SWL-re jó.
Lehet fektetni is a magloopot, de akkor legalább 10m magasra kell tenni.
A polarizáció és a sugárzási "sík" üti egymást a legtöbb esetben.
A maglooppal meg nem tudom mi van, de 1-2 blogbejegyzésen kívül nincs érdemleges információ, azaz olyan, mint ha nagyon nem lenne használható eme tartományban. Ez lehet akár amiatt is, hogy hangolni kell még sávon belül is, ha függőlegesen áll akkor irányérzékeny, vízszintesen meg nem jó FM-re (ahol általában vertikálisak az anetnnák) a polarizációja, aki meg amatőrködik, az Yagizik, mert a +10 dB az +10 dB, és annyi helyet meg szorít neki egy forgatóval.
Horizontálisan polarizált, ám körsugárzó VHF-re, valami épeszű karakterisztikával akad-é e földkerekségen, vagy le kell ragadnom az irányított Yagi/dipol klasszikusoknál?
A discone az nem jó, mert vertikális.
A HALO az a felhőket fűti, mondjuk a polarizációja jó lenne, majdnem omni, csak nem vízszintesen sugároz hanem inkább fölfelé.
A kis titkos kedvencem, a magloop valamiért nagyon nincs a pályán (ha valaki tudja miért, megköszönöm ha elmondja).
Így van. Az kellett. Evvel már a klubban oda lehetett ülni a kollektív hívójellel forgalmazni. A háttérben az állomás felelőssel. A megfigyelő számot már rendes okiratban adta a hatóság. Nekem a HA5-191 volt amíg meglett az egyéni hívójel. Mindez az akkori klubtitkár intézésében történt, egyedileg nem lehetett kezdeményezni, csak klubon át.
Én is azt mondtam,hogy a kollektív állomáson lehetett rádiózni felügyelettel.De az ajtón kívül sorban álltunk,hogy egy-egy qso összejöjjön.Meghát otthon max annak volt rádiója akinek szülei közül valaki rádióamatőr volt.A papirunk is csak felügyelet melletti adásra szólt.Most éjjel megálmodtam,hogyez a kitűző egy téglatest alaku nagyitós viztiszta plexi alatti betű és szám kombináció volt.Gondolom ez volt a naplózható megfigyelő számom.Méretei olyan kb 8x40 mm.Azért ez majdnem fél évszázad! Leginkább a csöves dolgokból áradó illatot szerettem.(szeretem ma is).Hál Istennek majd 10 évig javítgattam később csöves erősítőket Ferihegyen ,míg be nem jött a tranzisztor korszak.Azok meg nem romlottak.
(Bocs a vastag betűért,tablettel dolgozom,néha mellé ütök,és most éppen az autóvezető szemüvegem van rajtam.Ez már lehet a demencia jele?? )