Igen nekem engedték, mert az én férjem ,olyan helyen dolgozik ,ahonnan a mosdót,kádat,csapokat ,csempéket és a többi dolgot sokkal olcsóban tudja beszerezni. Mi nagyon kevés dolgot kértünk amit ők ajánlottak.Lehet,hogy emeletenként haladnak a burkolással ,így a ti szintetek már kész,a miénk ezek után fog sorra kerülni,mert mi egy pár emelettel följebb vagyunk.
más a jelszóm(pipi,a régi hipolit) Az A lépcsőházban vagy a B lépcsőházban vásároltál lakást? Én az A lépcsőházban vettem kéglit,nekem még nem mondták,hogy vigyem a burkoló anyagot,mert én nem mindent azt kértem amit ők adtak,tehát az én lakásom még nincs burkolva.Úgy gondolom, ha te mész már a burkolást megnézni,akkor te a B épületben vagy lakástulajdonos,az az oldal már tutira kész kívülről,az én oldalam még szigetelve sincs.Ha mész felmérni a terepet légyszíves írd meg,hogy mik vannak már beépítve a te oldaladon,köszi szia.
Igen örülök a számomra kedvező áfa fordulatnak,nyaralni is voltam egy pár napot,dobozolni még nem dobozolok,mit tudsz, amit én nem tudok?Talán tudod a műszaki átadás pontos időpontját?Két hetente arra járok ás figyelem az építkezést.A B épület már be van vakolva és szigetelve is, az A épület viszont még szigetelve sincs,szerinted lesz október 30-án kulcs átadás vagy csúszik egy hónapot vagy kettőt?
A sok rossz hír között talán akad egy jó is: ha jól értelmezzük a híradásokat, akkor a mai szavazás után a júl. 1-ig földhivatalhoz érkeztetett adásvételi szerződések esetében maradt a 20%-os áfa.
Én is végigjártam a köröket , hogy megtudjam a választ.
Most akkor 20% v. 25%?
De Bartha ügyvéd pont most tud szabira menni. :)
Az értékesítési irodában meg semmi fixet nem tudtak.
Valamelyikőtök írta , hogy a számlával lehetne "trükközni".
Én is valami ilyet gondolnék , hogy a számla kelte még júli 1 ellőttre esne viszont a teljesítés határideje október-november (I. ütemeseknél) De ez is változhat még ha a nyarat nagyon melegnek ítélik! :) Ha már a tél hideg volt és a szél is fújt.
A készenléti fok pedig már azt mutatja , hogy idén biztos költözünk.
De majd a héten ki is megyünk és "dokumentálunk" mi is.
Pontosan ezért írtam, hogy Neked kell döntened. Gyanítom, hogy a leendő lakótársaink nagy része is jelentős összeget (önerőt/hitelt) kockáztat (lévén a legolcsóbb lakás is 14 milla körül volt). Kevés emberke lehet, aki megengedheti magának a "teljes nyugalom" luxusát. Én személy szerint már most látom a 30 "szűk esztendő" idegsejtet nem kímélő korszakát.
Én/mi csak a lehetőségeket tudjuk megírni, de a felmerülő kétségeket a kételkedő emberkéknek maguknak kell megválaszolniuk. Remélem, azért tudtunk segíteni a döntésedben.
Megkérdezhetem, hogy melyik lakás reménybeli lakója vagy?
Sajnos, a parlament működését nem a mi határidőnkhöz igazították :-)
Komolyra fordítva a szót: én úgy érzékelem, hogy számodra a legnagyobb problémát a kétség okozza. Nuki10-hez csatlakozva én is csak azt tudom mondani: Neked kell eldöntened, hogy a még rendelkezésedre álló önrészt befizeted-e most, amivel:
a.) ha mégis érint bennünket az áfa-emelés, akkor kevesebbet kell még pluszban ráfizetned, azaz valamennyit spórolhatsz
b.) kockáztatsz. Vagy azt, hogy a végén x százezerrel több az áfád, vagy azt, hogy esetleg nem adják át a lakást. Én személy szerint ez utóbbit kizártnak tartom. Biztosan állíthatom, hogy az I. ütem készültségi foka már min. 70%-os. Ha félbe akarták volna hagyni, annak szerintem már látható nyomai lennének. Hetente járunk arra, "dokumentáljuk" az eseményeket, és nem láttunk gyanús körülményeket.
Egy kissé bizonytalan (könyvelésügyileg nem vagyok szakértő), de talán hasznos infó: én úgy tudom, hogy a számlán szereplő "teljesítés dátuma" lesz meghatározó a "melyik áfakulcs" kérdésbe. Ennek tükrében ha egy számlára még júniusi dátumot írnak a teljesítéshez, akkor nem probléma, ha az átutalás csak pl. júli 2-án érkezik meg a számlájukra. De ezt egy könyvelő tudná leginkább megerősíteni, vagy megcáfolni.
Peaceke neked üzenem, ha jővőhéten döntenek az okosok,az már nekünk késő,ugyan is szerdán június 1-je.Ki dudja melyik verzióra fognak bólintani.Most volttam a banknál,ott azt mondták,hogy 2 nap az utalás,tehát pénteken utalni kell,hogy keddre megérkezen a Glorix számlára.
Nuki 10!
Neked üzenem,hogy az ADÁSVÉTELI SZERZŐDÉSBEN benne van,ha első ütmes vagy 997a számlaszám vége,ha pedig második akkor 008-as a vége.Én első ütemes vagyok nekem 997 a vége.Nekem pontosan le van írva a Szerződés 6-ik oldalán neked nem tudom hanyadik oldalon van.
MINDENKINEK!
Nem válaszoltatok konkrétan a kérdésemre.Befizetitek az önerötöket, vagy vártok szeptemberigés a többlettel fizetek.Sziasztok.
De hangsúlyozom, hogy a végső szót csak jövő héten mondják ki. Ha jók az ismereteim, módosítani már nem tudnak semmin, csak egy az egyben elfogadni vagy elutasítani van lehetőségük a tegnap összeállt adócsomagot. Persze, mivel ez a szavazás a parlamentben ülők számára is sorsdöntő, valszeg a többség az igen gombot fogja nyomni.
Szkeptikus belső hangom mindenesetre azt súgja, hogy a pezsgőbontással még várjunk az építtetők hivatalos értesítéséig.
Párommal hónapok óta ügyködünk ezen az áfás kérdésen, már a haza "legnagyobb" emberkéit is megkerestük a problémával. Visszajelzéseik nem voltak egyértelműek, de a tegnapi híradások szerint a parlament elfogadta azt a módosító javaslatot, hogy a jún. 30-ig földhivatalhoz kerülő újlakás-szerződések teljes vételárára csak a 20%-os áfa vonatkozzon. Még hátravan az utolsó "kör", a zárószavazás, melyre jövő hétfőn kerül sor. Igazán biztosat csak azután lehet(ne) mondani. Igaz, így már vészesen kicsúszunk a határidőből. Két cikk, melyek tegnap este születtek, a szavazások után:
Ígéretemhez híven megpróbáltam megtudni, hogy mi a Glorix álláspontja az áfával kapcsolatban.
Sajnos az értékesítési irodában nem tudnak semmit, a projektvezető szabadságon van, az ügyvezető pedig elérhetetlen telefonon. E-mailt küldtem, de válasz még nincs.
Lehet, hogy információ híján lekésünk az önrész 07. 01. előtti befizetéséről? Egyáltalán van erre lehetőság, és ha igen milyen számlaszámra kellene küldeni?
Az a baj,hogy senki nem tud konkrét dolgot az áfa emekésről.Hallottam én is, egyik és másik változatot is.Ha 25% ra emelkedik az áfa befizetitek az önerőtöket junius 31-ig,hogy ne keljen többet fizetni az eredti árrnál,vagy vártok szeptemberig és vállaljátok a többletköltséget?Jó lenne legkésőbb csütürtökig megtudni az igazságot,mivel a banki átutalás kb két nap,tehát legkésőbb pénteken vagy hétfőn utalni kell,hogy julius 1-ig beérkezzen a pénz a Glorix számlára és jól járjunk.Sziasztok szomszédaim!
Az a baj,hogy az irodában se tudnak sokkal többet! Minden attól függ,hogy a "fehérházban" hogy döntenek. Egy pár képviselő felszólalt ez ügyben,de végleges döntés még nincs.Addig gondolom próbál a cég valamilyen megoldást találni....pl.,hogy júli.1 ig befizethetjük a pénzt.Gondolom,ebbe a bank is szívesen belemegy,mert ők addig is használhatják a pénzünket....
Mostanában nekünk se volt sok időnk és lehetőségünk irogatni a fórumba.
De az Áfá-val kapcsolatos események elég bizonytalanok, mert bizony hallani megnyugtatót (aki júliig befizeti plusz beérkezik a földhivatalig....) és ellenkezőt (csak az előleg 20%-os a többi 25%-os lesz). Ha valaki végre kimondaná, megírná (és itt a hivatalokra gondolok) akkor annak örülnénk nagyon.
De valaki írta itt a fórumon , hogy megkérdezi a projektvezetőt.
Nekünk már az is nagy segítség lenne.
Mert szerintem Őket is aggasztja a helyzet.
Az újépítésűvel nekünk is ez volt az aggodalmunk , hogy elkészül e egyáltalán.
Ezért választottuk a 10-90-es fizetést (ha mégis bedőlne az egész).
De láttuk , hogy szépen halad az építkezés ezért azzal már nincsenek aggályaink , hogy az idén lesz e költözés vagy nem.
Én is úgy tudom,hogy ha júli. 1.ig beérkezik a szerződés a földhivatalhoz akkor még a 20 % os ÁFA val számolják a lakásunkat! Remélem,hogy a honatyák ezt le is fixálják! :-) ......mert erről mindenki csak "óvatosan" nyilatkozik...
Egyébként,szerintem is jól halad az építkezés,és talán a karácsonyt már ott tölthetjük...!
Köszönöm az infót, én azért még bevagyok rezelve.A se pénzem,se lakásom úgy gondolttam,ha befizettem az összes kp-mat, és netán mégis leáll az építkezés,évekig pereskedhetek a pénzemért , nem maradt semmim,mehetek a családdal allbérletbe,(hajléktalan lesszek) pedig voltt lakássom, és minden más,amit az új kégli véget pénzzé tettem,tehát nem marad semmim.Arrol mit tudsz?Ha junius 31-ig aláírom a hitelszerződést akkor,20% áfa,vagy 25%-os lessz rajta az áffa,mivel ugye októberbem vagy novembereben utalják a hitelt.Ha van új ifód ezekben a témákban,oszd meg velünk,köszi.szia.
Szerintem nem kell aggodnod, mert úgy tudom, hogy a 2009. július 1. elött földivatalhoz beérkezett szerződésekre csak 20% áfa vonatkozik. A teljes összegre, tehát arra is amit csak júli 1 után fizetünk be! (06. 18.-ai kormányhatározat) Ha ez így van - amit azért lefixálok a jövőhéten a projektvezetővel - akkor az eredeti vételárat kell kifizetnünk, minket nem érint az áfa emelés!
Ha mégis érintene, és az addig befizetett részre vonatkozik csak a 20%-os áfa, akkor az én véleményem szerint megéri befizetni az önrészt. Szerintem az építkezés olyan előrehaladott állapotban van, és az építettőnek annyi pénze fekszik benne, hogy majdnem 100%, hogy befejezik. Biztos, hogy van egy kis kockázat, de valószínűleg a félkész lakást amúgy sem tudnád eladni. Más is próbálkozik vele, aki hasonló helyzetben van.
Ha valaki már tud konkrétat az áfával megírhatja! Köszönettel fogadjuk, mert mindannyiunkat érinti!