Attól, hogy ismétled magad, és attól, hogy az állítás helyett a vélelmezett indítékaimmal vitázol, az állítás nem lesz hamis.
Egyébként persze itt nem tényállításról van szó, hanem egy szerintem alapvetően pontos helyzetleírásról, narratíváról, amelnyek igazságkritériumai csak részlegesek és viszonylagosak lehetnek.
Továbbra sem látom tévhitnek, elég erre éppen ezt a rovatot felhozni, de igazából bármely magyarsággal, magyar sorssal, történelemmel kapcsolatosat (de a markánsan jobboldali sajtó egészét), és látható lesz, hogy a reális és pozitív és konkrét nemzetfelfogás helyét többnyire valamilyen zsidósággal kapcsolatos összehasonlítás, irritáció, balvélelem, összeesküvéselmélet és efféle tölti ki.
Ez egyszerű statisztikai kérdés, és ilyenformán eldönthető, más dolog az, hogy ennek mi a mélyebb magyarázata. Ez sem nagyon rejtélyes dolog, sokan nagyon széles kötben és nagyon alaposan megtárgyalták, ajánlom például Gyurgyák János ("árja" és alapvetően konzervatív) történész enciklopédikus művét, melynek címe: "Ezzé lett magyar hazátok". Vagy nyolcszáz oldal, de érdemes elolvasni, és mindjárt árnyaltabb, történetibb képed lesz a magyar önbecsülésről és a vonatkozó fogalmakról.
természetesen joguk van megnyilvánulni bármilyen témában
Így van.
a kijelentésükből két dolog következhet:
1) a mazsihisz a többi magyarral együtt éretlen 2) a mazsihisz öndefiníciója szerint nem magyar
Ez a következtetésed akkor lenne helytálló, ha az "éretlenség", mint állapot vagy tulajdonság, akkor és csak akkor lenne állítható a magyar társadalomról, ha a magyar társadalom minden tagjában egyenlően oszlana el.
Ez pedig nem így van. Ha egy táérasdalom a maga összességében nem érett valamire, attól még egyes tagjai azok lehetnek, sőt, nagyon sokan is azok lehetnek, az egész társadalom azonban, amely más minőség, mint egyes tagjai, akár a tagjai tüöbbsége, sszességében mégsem értett valamire.
Idézzek neked mondjuk a katolikus egyháztól olyan megfogalmazásokat, hogy "súlyos erkölcsi válságban van a magyar társadalom" , " a magyar társdalom a matreiális értékek bűvöletében megfeledkezik a lelki táplálékról" és igy tovább?
Szerintem ezek a mondatok teljesen korrektek (attól függetlenül, hogy egyetértek-e velük), és nem feltételezik, hogy maga az egyház, illetve a magyar társadlom minden tagja ugyanolyan módon viszonyulna a felvetett értékekhez.
"a magyar öndefiníció és nemzetfelfogás tökéletlenségéből és torzulásaiból adódóan magát alapvetően a zsidóság metaforizált képzetéhez képest tudja csak meghatározni."
Csak ismételni tudom magam: ez egy hamis állítás (vélhetően szubjektív elfogultságod okán az említett népcsoporttal szemben, tendenciózusan eltúlozva annak a magyar társadalomban elfoglalt helyzetét, jelentőségét).
Az persze egy más kérdés, hogy mi ad okot ennek a tévhitnek a kialakulására. Hozzájárulnak-e ehhez például az itteni zsidóság gyakori, a mostani helyzethez hasonló felszólamlásai a témában, amik a helyzetet úgy tüntetik fel, mintha a magyar nemzet állandóan csak a zsidósággal szemben fejezné ki saját öndefinícióját, vagy - amire utalsz és lehet is benne valami - a pozitív közösségi élmények/események/történések kellő számú eseteinek hiánya miatt.
Mindenesetre a helyzet adott, ezen keseregni, ezt negatív módon a magyar társadalommal szembe fordítani szerintem dőreség és szűklátókörű politika.
Én egyébként helytelenítettem, mint alapjában nagyon sok mindent a mazsihisz álláspontjából, és sokat teszünk érte, hogy megtörjön ez a monopólium. Máshol, ahol a kérdésfeltevés nem az a bornírt gondolat, hogy a Mazsihisznek, mint bármely társdalmi szervezetnek, ne lenne joga a társadalom állapotáról megnyilatkozni, alkalom adtán elmondom a véleményemet a helyzetről, de ez itt méltatlan lenne.
Akkor a nemzeti önbecsülésed valami hülyeségre épül, érdemes elgondolkodni, hogy amit annak hiszel, valóban nemzeti önbecsülés-e.
A sértődéshez természetesen jogod van, de ahhoz nem, hogy azt, ha megalapozatlan, bárki komolyan vegye.
A magyar közélet egy társdalmi szervezete, nita bene egy történelmi egyház természetesen bátran megnyilatkozhat a magyar társadalom állapotát illetően. Sőt, egyes felfogások szerint ez a kötelessége, de joga mindenképpen vitathatatanak minden alkotmányos diskurzuson belül.
Nem a szubkultúra önmagában vett jelentőségéről van szó, bár az is igen jelentős és összességében kivételesen előremutató és gazdag, bár természetesen nem ellentmondások nélküli volt Magyarország utóbbi két évszázadában, hanem abba a szerepben, amely a magyar öndefiníció és nemzetfelfogás tökéletlenségéből és torzulásaiból adódóan magát alapvetően a zsidóság metaforizált képzetéhez képest tudja csak meghatározni.
Egyébként mulatságos, hogy éppen te, ennek a rovatnak a nyitója kérdőjelezed meg ennek az állításnak az igazságtartalmát, amikor pár óra alatt százával gyűjti rovatod az irritált és megalapozatlan hozzászólásokat azzal kapcsolatban, hogy a magyar közélet egy szervezete elmondta véleményét a magyar társadalom állapotával kapcsolatban, amely tény telejesen és tökéletesen kifogásolhatatlan dolog, miközben persze a vélemény tartalmával bárkinek joga van bármely radikális módon egyet nem érteni.
emlékezetem szerint vagy másfé éve már eljátszották ugyanezt, gyurcsány a zsidókkal akart takarózni, de azok nem kértek belőle. ekkor a mazsihisz, mint monopólium, erősen inflálódott.
Természetesen el lehet küldeni. Az összes történelmi egyházzal azonos platformról.
Én azt a véleményt érzem problematikusnak, ami itt kirajzolódni látszott, hogy valami sajátos okból egy ilyen, a tárasdalom állapotáról szóló nyilatkozatra a mazishisznek kevesebb joga lenne, mint bármely más társdalmi szervezetnek, netán egyháznak, netán történelmi egyháznak.
Kifejezetten nem értelek, hogy hogy jön ide zividivi vagy bárki zsidósága. Túlbecsülnél bennünket, ha azt gondolnád, hogy nincsenek sültbolondok köreinkben. vannak. Most teljesen függetlenül zividivi nacionáléjától.
Amúgy kifejezetten megütköztem az itteni első hozzászólásodon.
Csak azért kérdeztem, mert én egyiket sem tartom problémásnak. Nekem a Mazsihisz megnyilatkozásával sincs bajom, csak el lehessen küldeni őket ugyanoda mint bárki mást ha megszólal.
"amelynek nincs más eszköze önmaga kifejezésére, mint a zsidómetafora körüli totemtánc."
Eltúlzod kedvenc néped itteni szubkultúrájának jelentőségét. Ha Zoltai például az itt élő szerbek nevében nevezte volna többes harmadikban éretlennek a magyar társadalmat, a felháborodás akkor is meglehetős lenne. Nemhogy artikulálatlanság nincs a dologban, hanem épp ellenkezőleg: a magyar immunrendszer végzetes legyengítése után végre valami életjeleket ad a magyar test.
És ez nagyon örvendetes dolog, még akkor is, ha ez - egyébként sajnálatos módon - éppen egy magyarországi zsidó szervezetnek köszönhető.
Ugyanaz, ami bármely más szervezetnek a magyar közéletben, sőt, ennél több is, tekintve, hogy az egyik történelmi egyház általános képviseletét látja el, és az állammal ennek megfelelő szsbályozott viszonyban áll.
Abszolúte. A társadalom állapotáról miért is ne. Én az egyházak direkt pártpolitizálását tartom mind a társadalom, mind az egyházak, mind az ilyen hitközségi szervezetek szempontjából károsnak: azt, hogy társdalmi prioritásaiknak hangot adnak, teljesen elfogadhatónak tartom.
Ezt nem vitatom, mert nem tudom, hogy igaz-e. Az biztos, hogy a "gyűlöletbeszéd"-issue a Mazsihiszt saját jogán is intenziven érdekli, tehát nem szükséges külön motivációt rendelni a dologhoz.
De ha így van, akkor sem meglepő, hogy a magyar közélet egy szervezete politikai indíttatásokra nyilatkozik valamiről, adott esetben a magyar társdalom állapotáról. Miért ne tenné?
Nagyaon sok személyes és elvi tekintetben nem értek egyet a Mazsihisszel és igykszem tenni azért, hogy megszűnjön az abszurd képviseleti monopóliuma, meg az a szerepfelfogás, amely efféle - tartalmilag és formailag egyébként kifogásolhatatlan, csak rossz kiindulópontú - nyilatkozatokra készteti.
De ha jól értem, itt nem ezt vitatják, hanem valamely obskurus érvek, de inkább artikulálatlan érzelmek alapjánazt, hogy ennek a szervezetnek joga van a társdalom állapotával kapocsolatban állást foglalni. Már pedig ismereteim sezrint nincs olyan alkotmányos érv, ami egy ilyen véleményt megalapozhatna.