A költözés csak rajtam áll, nem sürget semmi, de ősszel a tél beállta előtt jó lenne, viszont úgy tűnik elmarad a belapátolás, vagyis nem fogom kiásni a fügéket egyenlőre, talán csak tavasszal kerül rá sor.
A fülbemászó a komposztban ártalmatlan. Egyébként is inkább ragadozó. A kukoricacső tetejébe szokott néha behúzódni, de valószínűleg oda is valami más rágesz után. Aztán megtetszik neki a búvóhely.
Azóta tovább fejlesztettem a ledobott füge technológiát és száz szám csapom agyon a darazsakat ,de még mindig rengeteg van belőlük ! Teniszlabda méretű darázs gombóc volt e rekord lapáttal egy csapásra ((::!! Sima helyre kell az erjedt vagy már félig elrágott fügét helyezni és amikor már meglepik és sok van rajta akkor egy csapás rájuk és kész a tömeggyilkolás !
Nálam ugyanez ! De már fülbemászóval is találkoztam a fügében ! Érdemes ami tönkre ment a szőlőben ledobni a földre és amikor neki esnek vagy 100-an egy lapáttal rácsapni ,egy ütéssel 100-at ,így fogy a darázs ! Én is ezt teszem ! Ma volt a főpróba ,jól sikerült !
Hát ez rossz hír. Naponta vagy 10-12 szem érik meg, mostantól jobban fogom figyelni. Nálam a darazsak most a szőlőn vannak, de rengeteg sajnos. Főleg, hogy most a csemege fajtákból óriási termés van. A hangyák a fügéknél is itt vannak, de azokat kimosom a termésből és megeszem. (A feleségem a hangyásat utálja, ő azt nem eszi meg, rám marad, de én ki nem dobom.)
Még bele is megy a kisebbje ! Főleg a fehér pöttyösök ! A termésem kb 30%-át le kellett verjem mert a darazsak és egyéb rovarok tönkre rágták szó szerint !
Szia! Nálam újabb dolog jött elő, a poloska. Tavaly sok volt: Málna, szeder, meggy. Tegnap ettem fügét és az egyiknél éreztem azt a fanyar ízt. Már ezt is támadja a poloska?
Na ne is mond ma harcoltam velük és ezer számra vannak ! Levertem amit megettek karóval és légyírtóval a földön lerendeztem amit bírtam ! Közben cukros oldattal petpalackban fogom őket és sokat ,becsaltam őket egy füge feláldozásával ,megkentem a lyukat körbe kívül belül ,oszt bementek !
Nekem a repedés után újabb gond adódott: rengeteg darázs lepte el az érő fügét, továbbá olyan muslinca félék belemennek és tevékenységük következtében híg lé folyik ki belőle. Minden nyár végén ez van sajnos.
Szia Judit! A vízügyesektől hallottam nagyon régen, hogy pld. az 5 mm eső 5 cm mélyen (az 1 mm természetesen 1 cm mélyen) áztatja el a sima talajt. Persze ahol pld. fű van, ott nem ilyen mélyen, mert a fű ennek egy részét rögtön felszívja. Ez az elszívás igaz más növényekre is. Csak azért írom, hogy tudjál e dologról is.
Az én 6 éves bokraim nincsenek öntözve, és fel se kapták a vizet. Mikor ástam a retek ágyását látszott, hogy 5cm mélyen nedves a föld. A fűben ennyire se ahol a fügéim gyökere terjed. Mégis vízízű lett eső után a termés. Nem aszalódik, van olyan fajta ami e helyett éretten lepotyog. Én úgy gondolom mivel a füge mindenféle hatásra reagál valahogy, a vizet felszedi a termésen, és a levélen keresztül is. A pára sem előnyös érés idején. Ha szárazabb őszünk lesz, eszünk még finom édes fügét. 😀
Az öntözött és a mulcsozott fügék gyökere egészen talajközeli. Ezek biztos hogy gyökéren keresztül is megszívták magukat.