Keresés

Részletes keresés

elterito Creative Commons License 2008.01.29 0 0 518

Hiszen amikor az ősemberek kitalálták

A kereszténység az ősemberhez köthető? Azért Jézusról meg az ókori zsidó népről biztosan hallottál.

Előzmény: szegyenloske (516)
elterito Creative Commons License 2008.01.29 0 0 517
Figyu, attól még hogy nem vagyok kreacionista, sőt antikreacionista, attól még Istent teremtőnek tartom, mert az is. Csak épp tagadom azt, hogy 6000 éve lettek teremtve a változatlan fajok. Amúgy nem vagyok magányos hívő, legfeljebb a felekezetemben nem gyakori fajta.
Előzmény: szegyenloske (516)
szegyenloske Creative Commons License 2008.01.29 0 0 516

Nem mondtad.  Olyan magányos hívő vagy ?

Állítólag a legtöbb vallás alapja a teremtés nem ?? Hogy a topicnál maradjunk.

Hiszen amikor az ősemberek kitalálták, nem is sejtették hogyan történt a múltban.

Előzmény: elterito (515)
elterito Creative Commons License 2008.01.29 0 0 515

A kitalált isten létét a " teremtésével " próbálták igazolni. Hogy micsoda dolgokra volt képes.

Mondtam valaha neked, hogy kreacionista vagy ID-s vagyok? Vannak nem kreacionista és nem ID-s hívők, nem tudtad?

Előzmény: szegyenloske (514)
szegyenloske Creative Commons License 2008.01.29 0 0 514

Az ID ugyan mire hajaz ? Náluk reklamáljál !!

A kitalált isten létét a " teremtésével " próbálták igazolni. Hogy micsoda dolgokra volt képes.

Hiszen te is ismered a mai doktrinát : isten nem látható, nem hallható, nem kiszámítható, nem nyomonkövethető.    / és nem létező /

Előzmény: elterito (512)
elterito Creative Commons License 2008.01.29 0 0 513
Hsonlóan ahhoz hogy a mesterséges villámlétrehozás sem löki le a trónjáról Istent
Előzmény: elterito (512)
elterito Creative Commons License 2008.01.29 0 0 512

Hogy a topicnál maradjunk : az első egyszerű élet is legyártható nélküle.

Csak éppen elhibáztad (már a topiknyitáskor), mert a mesterséges életlétrehozás nem kérdőjelezi meg azt, hogy van-e Isten.

Előzmény: szegyenloske (498)
elterito Creative Commons License 2008.01.29 0 0 511

Drága lesz és nehéz, nem fogja megérni egy félszintetikushoz képest, de akkora kihívás, hogy meg fogják csinálni.

Persze semmi elvi jelentése nincs, hisz olyan dogma nem létezik még hívő körökben sem, hogy az ember nem tud sejtet gyártani. ;-)

Előzmény: Arth_ur (505)
szegyenloske Creative Commons License 2008.01.29 0 0 510

Köszi, ezt is !

Előzmény: Arth_ur (509)
Arth_ur Creative Commons License 2008.01.29 0 0 509

Ha jól értem a kérdésed, a válasz nem.

Vannak olyan fehérjék, amik adott, meghatározott bázissorrendű DNS-részleteket felismernek, és oda tudnak kapcsolódni, tehát ilyen alapon tekinthető a DNS templátnak pl. a kromoszóma-szerveződéshez, de ez elég passzív szerep.

Ilyesfajta önszervező képessége inkább az RNS-eknek van (ill. volt) a ma elfogadott feltételezések szerint. Erről szól az RNS-világ elmélet (pl. http://www.kfki.hu/chemonet/osztaly/kemia/szathmary.html vagy

http://origo.hu/tudomany/elet/20050926kozelebb.html), de ez a topik témájától messzire vezetne.

Előzmény: szegyenloske (508)
szegyenloske Creative Commons License 2008.01.29 0 0 508

Nem erre gondoltam.

Sajnos nem találom a cikket.

Amatőr túlzással : a DNS képes ha nem is a semmiből létrehozni, de a sejt megszervezését segíteni ??

Osztódáskor ha nem is ebben a formában, de megcsinálja nem ??

Előzmény: Arth_ur (507)
Arth_ur Creative Commons License 2008.01.29 0 0 507

Mit értesz szervező-képességen?

Azt tudom, hogy ha egymást kiegészítő egyszálú DNS-eket összeteszel egy oldatba, össze tudnak állni kétszálúvá bázispárosodással.

És ha ezt átfedő darabokkal csinálod meg, akkor egész hosszú (ilyen 5-7 ezres) kétszálú DNS-t össze lehet állítani olyan százas egyszálú darabokból, ahol minden egymást követő két darabot a szemközti (komplementer szál) egy darabja tart össze.

Így valahogy:

___________   ______________  ___________  _____________   (egyik szál)

____  _____________  _____________  _____________  ______  (másik szál)

A két szálat a bázispárosodás hidrogénhíd kötései tartják össze.

Előzmény: szegyenloske (506)
szegyenloske Creative Commons License 2008.01.29 0 0 506

Kérdés !

Valahol olvastam, hogy maga a DNS is rendelkezik bizonyos szervező-képességgel.

Mi is ez ha igaz, és mennyire ??

Előzmény: Arth_ur (505)
Arth_ur Creative Commons License 2008.01.29 0 0 505

Hogyne érteném, én is olvastam a hírt.

Valószínűleg te nem értetted meg, hogy én nem húzok elvi, átléphetetlen határvonalat "élő" és "élettelen" anyag közé.

Ami pedig Craig Venteréket illeti: ismét egy határral közelebb jutottak ahhoz, hogy létrehozhassák a szintetikus sejtet:

"Overlapping “cassettes” of 5-7 kb, assembled from chemically synthesized oligonucleotides, have been joined by in vitro recombination to produce intermediate assemblies of ~24 kb, ~72 kb (“1/8 genome”), and ~144 kb (“1/4 genome”), which were all cloned as bacterial artificial chromosomes in Escherichia coli."

(http://www.jcvi.org/cms/research/projects/chemical-synthesis-of-the-mycoplasma-genitalium-genome/overview/)

Azaz 144 ezer bázispáros méretig már meg tudták csinálni kémcsőben, sejt nélkül a DNS-t. Ez úgy 2-3 nagyságrenddel nagyobb, mint a ma szokásos laborrutin, és kb. tízezerszer hosszabb mint az első szintetikus DNS-ek, amiket 20-25 évvel ezelőtt tudtak csinálni.

A következő lépés lesz az, hogy nemcsak 1/4, hanem teljes genomot állítanak össze in vitro, és beteszik egy DNS-mentes "üres" baktériumsejtbe. Ez utóbbi még mindig nem lesz szintetikus sejt, hisz még tenyésztett baktériumsejtből kell preparálniuk az üres sejtet. Viszont a peptidek kémiai szintézise már ott tart fejlettségben, mint nem túl rég a DNS szintéziséé volt, úgyhogy egy-két év, és a kémiai szintézissel létrehozott működő fehérje is megoldott lesz. Szóval jó esélyünk van megérni az első, teljesen szintetikus sejt létrehozását is. Drága lesz és nehéz, nem fogja megérni egy félszintetikushoz képest, de akkora kihívás, hogy meg fogják csinálni.

Előzmény: Biga Cubensis (487)
dr_bubo Creative Commons License 2008.01.29 0 0 504

Én biztos nem tudom, de ha hinnék is távol állna tőlem hogy magamat más emberek felé emelve azt mondjam tudom mit akar és mit tesz a teremtő.

a tudás az észérveken és a tapasztalaton alapszik. az ellenőrizhető és megismételhető tapasztaláson.

amiből kiindul az az intuició és ahova eljut az az igazság és ezt csak az észérven keresztül teheti.

Egy jó példa: ha megkérdezel valakit milyen vastag lesz egy újság ha 100-szor összehajtod, a legtöbben azt mondják majd INTUITÍVE, hogy 10-20 cm vastag. Valójában 6 milliárd fémnyév. Hogyan jut el valaki oda? Racionális érveléssel, kifejted neki mi az exponenciális függvény, megérteted vele, hogy minden egyes hajtás duplájára növeli a vastagságot és a 100 hajtás nem más mint az eredeti vasgatgság 2 a századikon-szorosa.

A vallásos hit csak az intuicióig jut el, de ezen a racionális folyamaton nem esik át, ezért nem autentikálja sohasem azt amit a hivő hisz.

Előzmény: szegyenloske (502)
szegyenloske Creative Commons License 2008.01.29 0 0 503

Vagyis hogyan lehet az önellentmondás az igazság ?

Előzmény: dr_bubo (501)
szegyenloske Creative Commons License 2008.01.29 0 0 502

Dehogy nem.

Honnan lehet tudni dolgokat, a dolgait ??

Pld. hogy épp a tudomány területén nem nyilatkoztat ki.

Vagy a semmiből való élet megteremtése, ami az idők folyamán változott, azaz már

nem szó szerinti az isten szava. Mért nem szó szerint szólt 2000 évvel ezelőtt??

Előzmény: szegyenloske (500)
dr_bubo Creative Commons License 2008.01.29 0 0 501

na ezt fogalmazd át mert fingom sincs mit akartál kérdezni :)
Előzmény: szegyenloske (500)
szegyenloske Creative Commons License 2008.01.29 0 0 500

És honnan tudni, hogy mit nem tesz, és honnan tudni, hogy pláne a múltban mit

tett? Hogy a topicnál maradjunk, a semmiből való teremtés, ami nem is a sejtet

jelenti hisz akkor nem is ismerték, arról hogyan tudni, és miért nem szó szerinti ?

Előzmény: dr_bubo (499)
dr_bubo Creative Commons License 2008.01.29 0 0 499

a 496-al eltéritő legalább annyit tett hogy az állitólagos csodákat helyretette, hiszen minden ilyen állitólagos csoda tudományso kinyilatkoztatás (agyvérzéses felkel, stb)

+ tudja mit nyilatkozhat ki isten más hívőknek és még ráadásul megkötötte az állitólag mindenhat kezét, hiszen nem tesz tudományos kinyilatkoztatásokat mert az a tudomány feladata.

igy én is ki tudok találni bármilyen lényt akit bármilyen érveléssel szemben validifikálhatok mondván azért nem mert nem teszi.
Előzmény: szegyenloske (498)
szegyenloske Creative Commons License 2008.01.29 0 0 498

És a kitalált isten miket szok kinyilatkoztatni ??

Két terület lehetsége ugye.

1. Világkép.    Nincs köze a valósághoz, az a 2000 év előtti  emberek tudásszintje.

2. Magatartási forma.  Bármi ami ide tartozik, önállóan, vagy más forrásból is élő. 

Nem tudsz olyan dolgot mondani, ami nem megvalósítható vallás nélkül, a

vallásosságot kivéve.  Ez pedig önmagában nagyon kevés, és a valósága kérdéses.

Hogy a topicnál maradjunk : az első egyszerű élet is legyártható nélküle.

Előzmény: elterito (496)
dr_bubo Creative Commons License 2008.01.29 0 0 497

ez nem válasz.

Előzmény: elterito (496)
elterito Creative Commons License 2008.01.29 0 0 496
Isten nem szokta azt kinyilatkoztatni, ami a tudomány feladata. Felkopna az álluk a tudósoknak.
Előzmény: dr_bubo (495)
dr_bubo Creative Commons License 2008.01.29 0 0 495

És ha egy hivő azt mondja hogy neki egy isteni kinyilatkoztatás mondta hogy az evolúció nem igaz?
Előzmény: elterito (494)
elterito Creative Commons License 2008.01.29 0 0 494
"Nyilván azok a mélyen vallásosak akik nem hisznek az evolúcióban de szerintük ugyanúgy beszélgetnek istennel, rosszul értelmezik őt te viszont jól."

Evolúció léte vagy nem léte ebben nem kérdés. Az evolúciót el nem fogadókkal, vagy akár a Föld gömb alakját tagadókkal egy hiten vagyok, de tud. kérdésekben nem egy platformon.
Előzmény: dr_bubo (493)
dr_bubo Creative Commons License 2008.01.29 0 0 493

ha ez így van akkor semmi érv nem szól isten mellett és feleslegessé válik mindenfajta érvelésben. neked mégsem az. mert azt állitod, hogy pl. úgy csinálja hogy ne lehessen bizonyitani, nem nem e világban van hanem egy másikban, sőt nem is világban hanem ki tudja hol tehát tudományosan nem bizonyitható és nem is várod el a bizonyitását. ez az az érvelés ami tulajdonképpen semmit nem mond a témáról és ez alapján bármit lehet mondani bármiről ahogy már emlitettem.

Nyilván azok a mélyen vallásosak akik nem hisznek az evolúcióban de szerintük ugyanúgy beszélgetnek istennel, rosszul értelmezik őt te viszont jól.

Előzmény: elterito (483)
Leteremtő Creative Commons License 2008.01.29 0 0 492

Legyártható,  mindenféle " nagy csodálnivaló nem evilági valami " nélkül is.

Víz is gyártható műszaki és kémiai intelligancia szükséges hozzá.

A természetben a körülmények lehetővé teszik hogy önállóan keletkezzék.

Ha az anyagnak nem lennének olyan tulajdonságaik, soha nem lehetne hidrogénből

és oxigénből vizet gyártani.

Ha a szén nem szeretne kapcsolódni mint ahogy, akkor sem fehérje sem DNS nem

lenne soha sehogyan. Minden ilyen gyártás, a megfelelő körülmények létrehozása.

Ha a természetben meg vannak a feltételek, akkor ezek az anyagok létrejönnek.

Előzmény: elterito (488)
Leteremtő Creative Commons License 2008.01.29 0 0 491

A szavak nem problémásak, csak a valósághoz való közük az kanyarós.

Előzmény: Biga Cubensis (490)
Biga Cubensis Creative Commons License 2008.01.29 0 0 490
csak próbáltam számodra megvilágítani a szavak jelentését.
Előzmény: Leteremtő (489)
Leteremtő Creative Commons License 2008.01.29 0 0 489

Ez ugye egy kinyilatkoztatás, ami kb. annyit is ér. Vagyis a valóságtartalma.

Előzmény: Biga Cubensis (482)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!