Amerikai kutatóknak sikerült egy élő szervezet, a Mycoplasma genitalium nevű baktérium teljes
örökítőanyagát (genomját) mesterségesen megalkotni. A kutatás eredményei a Science című
tudományos folyóiratban láttak napvilágot.
Elesett az utólsó védőbástya is!
"Már nagyon sok hasonló próbálkozás volt. Ez egy jelentős új technológiát jelent, ezek szerint meg lehet
valósítani, hogy nem élő anyagból, hanem szerveskémiai eljárásokkal lehessen működő örökítőanyagot
gyártani" - emelte ki Falus András.
Aki mellesleg tüntetően hívő !
Figyu, attól még hogy nem vagyok kreacionista, sőt antikreacionista, attól még Istent teremtőnek tartom, mert az is. Csak épp tagadom azt, hogy 6000 éve lettek teremtve a változatlan fajok. Amúgy nem vagyok magányos hívő, legfeljebb a felekezetemben nem gyakori fajta.
Vannak olyan fehérjék, amik adott, meghatározott bázissorrendű DNS-részleteket felismernek, és oda tudnak kapcsolódni, tehát ilyen alapon tekinthető a DNS templátnak pl. a kromoszóma-szerveződéshez, de ez elég passzív szerep.
Azt tudom, hogy ha egymást kiegészítő egyszálú DNS-eket összeteszel egy oldatba, össze tudnak állni kétszálúvá bázispárosodással.
És ha ezt átfedő darabokkal csinálod meg, akkor egész hosszú (ilyen 5-7 ezres) kétszálú DNS-t össze lehet állítani olyan százas egyszálú darabokból, ahol minden egymást követő két darabot a szemközti (komplementer szál) egy darabja tart össze.
Valószínűleg te nem értetted meg, hogy én nem húzok elvi, átléphetetlen határvonalat "élő" és "élettelen" anyag közé.
Ami pedig Craig Venteréket illeti: ismét egy határral közelebb jutottak ahhoz, hogy létrehozhassák a szintetikus sejtet:
"Overlapping “cassettes” of 5-7 kb, assembled from chemically synthesized oligonucleotides, have been joined by in vitro recombination to produce intermediate assemblies of ~24 kb, ~72 kb (“1/8 genome”), and ~144 kb (“1/4 genome”), which were all cloned as bacterial artificial chromosomes in Escherichia coli."
Azaz 144 ezer bázispáros méretig már meg tudták csinálni kémcsőben, sejt nélkül a DNS-t. Ez úgy 2-3 nagyságrenddel nagyobb, mint a ma szokásos laborrutin, és kb. tízezerszer hosszabb mint az első szintetikus DNS-ek, amiket 20-25 évvel ezelőtt tudtak csinálni.
A következő lépés lesz az, hogy nemcsak 1/4, hanem teljes genomot állítanak össze in vitro, és beteszik egy DNS-mentes "üres" baktériumsejtbe. Ez utóbbi még mindig nem lesz szintetikus sejt, hisz még tenyésztett baktériumsejtből kell preparálniuk az üres sejtet. Viszont a peptidek kémiai szintézise már ott tart fejlettségben, mint nem túl rég a DNS szintéziséé volt, úgyhogy egy-két év, és a kémiai szintézissel létrehozott működő fehérje is megoldott lesz. Szóval jó esélyünk van megérni az első, teljesen szintetikus sejt létrehozását is. Drága lesz és nehéz, nem fogja megérni egy félszintetikushoz képest, de akkora kihívás, hogy meg fogják csinálni.
Én biztos nem tudom, de ha hinnék is távol állna tőlem hogy magamat más emberek felé emelve azt mondjam tudom mit akar és mit tesz a teremtő.
a tudás az észérveken és a tapasztalaton alapszik. az ellenőrizhető és megismételhető tapasztaláson.
amiből kiindul az az intuició és ahova eljut az az igazság és ezt csak az észérven keresztül teheti.
Egy jó példa: ha megkérdezel valakit milyen vastag lesz egy újság ha 100-szor összehajtod, a legtöbben azt mondják majd INTUITÍVE, hogy 10-20 cm vastag. Valójában 6 milliárd fémnyév. Hogyan jut el valaki oda? Racionális érveléssel, kifejted neki mi az exponenciális függvény, megérteted vele, hogy minden egyes hajtás duplájára növeli a vastagságot és a 100 hajtás nem más mint az eredeti vasgatgság 2 a századikon-szorosa.
A vallásos hit csak az intuicióig jut el, de ezen a racionális folyamaton nem esik át, ezért nem autentikálja sohasem azt amit a hivő hisz.
a 496-al eltéritő legalább annyit tett hogy az állitólagos csodákat helyretette, hiszen minden ilyen állitólagos csoda tudományso kinyilatkoztatás (agyvérzéses felkel, stb)
+ tudja mit nyilatkozhat ki isten más hívőknek és még ráadásul megkötötte az állitólag mindenhat kezét, hiszen nem tesz tudományos kinyilatkoztatásokat mert az a tudomány feladata.
igy én is ki tudok találni bármilyen lényt akit bármilyen érveléssel szemben validifikálhatok mondván azért nem mert nem teszi.
"Nyilván azok a mélyen vallásosak akik nem hisznek az evolúcióban de szerintük ugyanúgy beszélgetnek istennel, rosszul értelmezik őt te viszont jól."
Evolúció léte vagy nem léte ebben nem kérdés. Az evolúciót el nem fogadókkal, vagy akár a Föld gömb alakját tagadókkal egy hiten vagyok, de tud. kérdésekben nem egy platformon.
ha ez így van akkor semmi érv nem szól isten mellett és feleslegessé válik mindenfajta érvelésben. neked mégsem az. mert azt állitod, hogy pl. úgy csinálja hogy ne lehessen bizonyitani, nem nem e világban van hanem egy másikban, sőt nem is világban hanem ki tudja hol tehát tudományosan nem bizonyitható és nem is várod el a bizonyitását. ez az az érvelés ami tulajdonképpen semmit nem mond a témáról és ez alapján bármit lehet mondani bármiről ahogy már emlitettem.
Nyilván azok a mélyen vallásosak akik nem hisznek az evolúcióban de szerintük ugyanúgy beszélgetnek istennel, rosszul értelmezik őt te viszont jól.