Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2008.01.16 0 0 121
a fénytörés elméletét egy arab tudósnak köszönhetjük. al hazen. tanuld meg a nevét. európa a sötét középkorban vergődött amikor ez az ember megmagyarázta hogyan miért törik meg a fény még azt is megsejtette hogy vízben lassabban halad azért törik meg amikor belelép.
Előzmény: xcoder (117)
Törölt nick Creative Commons License 2008.01.16 0 0 120
Vagy inkább a szanszkrit kultúra, ha már.
Előzmény: Törölt nick (119)
Törölt nick Creative Commons License 2008.01.16 0 0 119
Nem kellene ennyire hagyni magad elragadni a velük szembeni elfogultságodtól. Bizony volt az ókori és az európai törnélemnek is egy időszaka, amikor az arabok voltak a kultúra letéteményesei. Nincs ezen mit szégyellni szvsz. Most jöjjek azzal, hogy minden kultúra ősforrása jelen ismereteink szerint a sumér volt? Minek? Mi a jelentősége?
Előzmény: xcoder (117)
xcoder Creative Commons License 2008.01.16 0 0 118
Nincs a fenét. Elég pontosan meg lehet határozni hogy mi mikor hol bukkant fel. Ma meg már pláne: a fonográfot Edison találta fel és nem az ausztrál bushmanok. Ez utóbbiaknak a bumerángot köszönheti az emberiség, már ha annyira fontos neki hogy köszöngesse.
Előzmény: geo13 (113)
xcoder Creative Commons License 2008.01.16 0 0 117
Tettek hozzá, de a nekik tulajdonított dolgok jó részét (Pl. arab számokat) máshonnan vették át. Azt pedig hogy az ókoriaktól mi mindent vettek át ma sem tudhatjuk pontosan, sok minden maradt fenn azokból az időkből de szvsz sokkal több minden nem.
Előzmény: Törölt nick (114)
Antisystem Creative Commons License 2008.01.16 0 0 116

Vajon ez a véleményed áll a másik legsűrűbben emlegetett sémi népcsoportra is?

Ez már látszatra is vad gondolat, már a babiloni fogság ideje alatt is jócskán vettek át egymástól pro és kontra dolgokat pl. az asszirok és a zsidók. Persze, amire ezt a hozzászólást írtad, az se kevésbé vad gondolat...

ÜdV

Előzmény: Törölt nick (114)
Törölt nick Creative Commons License 2008.01.16 0 0 115
Ezt nem is tudtam. Kösz.
Előzmény: FriendlyFire (109)
Törölt nick Creative Commons License 2008.01.16 0 0 114
Tehát az "arabok" maguktól nem találtak, találhattak ki semmit. Mindent csak "átvettek" valakiktől. Így érted? Vajon ez a véleményed áll a másik legsűrűbben emlegetett sémi népcsoportra is?
Előzmény: xcoder (112)
geo13 Creative Commons License 2008.01.16 0 0 113
Ezek kényes kérdések, és így nem is lehet válaszokat találni. Az emberiség kultúrája egyetemes, nincs olyan, hogy valahonnan származik. Minden kultúra egy állandó kölcsönhatásban alakult ki, még az ausztrál bennszülöttek is tettek hozzá.
Éppenséggel ezek a nézetek segítik a fajgyűlölet és etnikai ellentétek terjedését.
Előzmény: xcoder (112)
xcoder Creative Commons License 2008.01.16 0 0 112
Az arabok két forrásból vették a kultúrájukat, az egyik forrás a régi római/görög kultúra amit akkortájt mi nem igazán értékeltünk, másrészt pedig az indiaiak, onnan vannak Pl. az "arab" számok.
Előzmény: Törölt nick (104)
Hierro Nyh. Creative Commons License 2008.01.16 0 0 111

Fajgyűlölet nincs. Statisztikai alapon nyugvó vélemények vannak.

A probléma ott van, ha a statisztika alapján általánosítani próbálnak, vagyis azért, mert az egyik népcsoport körében magasabb az átlagos intelligencia vagy mert fejlettebb kultúrát hoztak létre, abból úgy vélik, hogy evidens a magasabb intelligencia és kultúráltsági szint bárkinél, aki abba a népcsoportba tartozik.

Előzmény: evil1023 (4)
xcoder Creative Commons License 2008.01.16 0 0 110
Mellesleg a keresztes háborút II. Orbán !!!! pápa hirdette ki....hoppá , hoppá, mik nem vannak! XD
Amennyire én tudom a keresztesháborúk valahol ott kezdődtek hogy a terjeszkedő iszlámisták megtámadták a keresztény Bizáncot.
Előzmény: TomDantes (67)
FriendlyFire Creative Commons License 2008.01.16 0 0 109
A vízvezetéket az etruszkoktól.
Előzmény: Törölt nick (104)
geo13 Creative Commons License 2008.01.16 0 0 108
Oké. :-D
Így jár, aki nem tud arabusul.
Előzmény: Hierro Nyh. (105)
ripők Creative Commons License 2008.01.16 0 0 107

Egyrészt bocsánat!

Másrészt már nem is vitázom.

Előzmény: geo13 (103)
Hierro Nyh. Creative Commons License 2008.01.16 0 0 106
Izmael Ábrahám fia, Hágár szolgálólánytól.
Előzmény: Hierro Nyh. (105)
Hierro Nyh. Creative Commons License 2008.01.16 0 0 105

Te is elszúrtad.

Ábrahám fia volt Izsák, Izsák fia Jákob alias Izrael.

Jákob (vagyis Izrael) fiai Ruben, Simeon, Lévi, Júda, Dán, Neftáli, Gád, Áser, Iszakhár, Zebulon, József, Benjámin.

Előzmény: geo13 (103)
Törölt nick Creative Commons License 2008.01.16 0 0 104
Az arabok kultúrájukat nem a rómaiaktól vették. A rómaiak vadonatúj önálló kultúrát amúgy lényegében nem teremtettek, hoztak létre, amijük volt a görögöktől vették át, azt variálták, ahhoz tettek hozzá (vettek el belőle, attól függ, honnan nézzük ld. olimposzi játékok helyébe gladiátorküzdelmek), ennyiben (meg az expanzív militarizmusban, birodalomépítésben) valóban hasonlatosak a mai Egyesült Államokhoz, amint azt valaki itt említette is.
Előzmény: TomDantes (94)
geo13 Creative Commons License 2008.01.16 0 0 103
Az Ótestamentumot sem tekintem vitaalapnak, pláne úgy, hogy valaki lazán kezeli az abban leírt genealógiát. (Izráel Jákob egyik fia, Izsák unokája.)
Előzmény: ripők (97)
TomDantes Creative Commons License 2008.01.16 0 0 102
Igen ez igaz, persze, de ezt nem nekem kell megmagyarázni hanem azoknak akik halomra ölik egymást.
Előzmény: Törölt nick (96)
TomDantes Creative Commons License 2008.01.16 0 0 101
Hehe, na ja, "Mit adtak nekünk a rómaiak?!
-Utakat, fürdőt, közbiztoságot, iskolát, egészségügyet....békét...
-Demagóg!"

Nem pontosan idéztem de nagyjából.
Nagyon igaz mondatok, a mai időkre is érvényesek.

Előzmény: Antisystem (99)
TomDantes Creative Commons License 2008.01.16 0 0 100
Na, ez a leginkább lényeg az egészben: Jelenleg egy emberi faj létezik.
De ezt másoknak is megkéne értenie.
Előzmény: Ali Ttaik-al-Rep (98)
Antisystem Creative Commons License 2008.01.16 0 0 99

Ha nem tévedek ez mondjuk római hatás nem? Rómaiak építettek ilyesmiket

Hát, ehhez hozzátartozik, hogy Róma volt a kései ókor "USA-ja", voltaképpen brain drainban volt nagy, a dolgai zömét az általa leigázott területek kultúrájának felszívásából szerezte.

Ugye, például Egyiptomot előbb elfoglalták az alexandriaiak, majd az alexandriaiakat uralmuk alá hajtották a rómaiak (az utóbbi a közismert Kleopatra-sztori és környéke)...na mi kinek a hatása?

ÜdV

Ali Ttaik-al-Rep Creative Commons License 2008.01.16 0 0 98
A régészek generációkon át téphetik egymást, ki kitől mit vett át. Lehet, hogy a rómaiaktól vették át, lehet, hogy mástól, az is lehet, hogy újra rájöttek maguktól (ahogy Európa is feltalálta újra a gőzgépet, vagy a könyvnyomtatást), de hogy Rómában akkor már nem volt, amikor az araboknál igen, az tuti. :)

Fajgyűlölet a szó eredeti értelmében nem is lehet, mert azon az alapon max. a csimpánzokat utálhatnánk. :) Az emberiség egy fajhoz tartozik és így bármilyen színkombinációban létrehozhatók utódok -- élnek is a lehetőséggel sokan. :D

Gyűlölet kisebb-nagyobb csoportok ellen, vélt, vagy valós ismertetőjegyek alapján -- ez létező probléma. Ezzel kapcsolatban megint csak azt tudom elmondani, amit az arabokról: ahol konfliktus van és perspektívahiány, ott bűnbakkeresés is lesz.

Boszorkányperek is voltak Európában, nemde? Ugyanaz a szituáció.

/a/
ripők Creative Commons License 2008.01.16 0 0 97
Nyugi, ez még nem teológia, hanem szimpla irodalom. Amire gondoltam: a Biblia szerint Sém egyik utódja Ábrahám. Ábrahám egyik fia Izsák, aki elnyerte az Izrael nevet, a másik fia Izmáel, akitől az arabok származnak. Na most az izraelita vallás szerint Izmáel törvénytelen gyerek, az iszlám szerint meg Izsák volt a törvénytelen.
Előzmény: geo13 (93)
Törölt nick Creative Commons License 2008.01.16 0 0 96
Két sémi testvérnép közti acsargásra végképp nem illik az amúgy is téves "fajgyűlölet" kifejezés. Ezen a téren amúgyis teljes a terminológiai zűrzavar. Fajok ugyebár nincsenek az Homo Sapiens Sapiensen belül, csak rasszok, tehát így a kifejezés értelmetlen, illetve csak mondjuk a zsiráfok vonatkozásában értelemezhető. Rasszizmusrról beszélhetünk, mert rasszok vannak, illetve etnikai ellentéteről, mert etnikumok vannak. Tévednék?
Előzmény: TomDantes (82)
geo13 Creative Commons License 2008.01.16 0 0 95
Ne keverd a vallást az emberi alrasszokkal! A sémi népek és az indoirániak két alrassz, és vallási közösségük ellenére faji kérdésekben összeütközhetnek.
Előzmény: TomDantes (92)
TomDantes Creative Commons License 2008.01.16 0 0 94
,,Az arab világ az akkori Európához képest volt fejlettebb. (Az azért durva, hogy csatornázás és közvilágítás is volt egy-két városukban.)"

Ha nem tévedek ez mondjuk római hatás nem? Rómaiak építettek ilyesmiket és az általuk leigázott, vagy vazallus népek át vették. De azért ne csapjunk teljesen töri órát, bármennyire is érdekes XD

A többihez hozzá fűzni nem lehet sokat, szerintem is így van, csak nem akartam én kimondani.

De amúgy ha már ez Unión belüli ellentétek, mondjuk az ,,angol-francia utáljuk egymást" dolog az is fajgyűlölet? Mert mondjuk a franciák se az angolokat se németeket nem szeretik.

De körbe lehet nézi itt a Kárpát-medencében is, csak az veszélyes
Előzmény: Ali Ttaik-al-Rep (88)
geo13 Creative Commons License 2008.01.16 0 0 93
Nincs érzékem, és nem is vagyok vevő körmönfont teológiai érvelésekre.
Előzmény: ripők (86)
TomDantes Creative Commons License 2008.01.16 0 0 92
Jó-jó ez igaz, de nekünk itt Európában mind arab.

Ugyanúgy nekik is mi mind egyformák vagyunk, nem tesznek különbséget katolikus, vagy református, stb között.
Előzmény: geo13 (84)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!