Akkor lehet, hogy meg tud nőni olyan nagyra, de szerintem a botanikus kertben biztosan valami spéci dologgal betakarták, meg hát az csak egy botanikuskert ;) . Persze a mikroklíma is nagyon sokat számít. Várom a fotót nagyon!!
A mi kertünk azért nem ugyanaz a kategória, mint pl. Ágiczáé. Elég nagy része veteményes. Bár én azt is nagyon szeretem, nem szívesen áldoznám föl a díszkert kedvéért. Brokkoli helyett dáliák lesznek, a többi zöldséghez ragaszkodom.
A bécsi botanikus kertben is van Gunnera, lenyűgöző méretű. Mikor ott jártunk, sajnos még nem volt digitális gépünk. Ha sikerül egyszer megtalálni és beszkennelni a róla készült képet, fölrakom. Az már nem rebarbara kategória, egy nagyságrenddel nagyobb volt. Bécsben meg nem angol klíma van, úgyhogy talán itt sem reménytelen valami védettebb helyen.
Rájöttem ám mostanában, hogy a neten rendelni sokkal olcsóbb és nagyobb a választék is mint az ilyen katalógusokból. Amúgy is haragszom rájuk, mert a tavalyi egynyáriakból szépkevés lett ami említésre méltó lett volna.
Igen.Brazíliai óriáslapu.Gunnera manicata....Ne rendelj,várd meg hogy túléli -e nálam a telet. A Fűvészkertben vettem 700Ft-ért. Nézz körül kertészetekben,láttam pl.a Fitoland-ban. Nem kell elkapkodni!..Én lehet hogy ezt tettem hortenzia ügyben.Írják a társak hogy egy kis csonkot küldenek 5000Ft-ért.Elhűltem!!!!:-)))))))
A gunerra az az óriáslapu? Azt én is néztem a starkl-ban, csak nem merem megrendelni nehogy másvilágra küldjem. Ha nálad ilyen szép... akkor megvárom milyen lesz tavaszra, és ha jól van akkor én is rendelek!
Most lenne a Gunnerám 2. éves ha nem fagyott el!......Reménykedem. A tavalyi telet símán kibírta,(40cm-es szalmatakarással+hólyagos fólia)de azért az idei tél össze sem hasonlítható az előzővel! Nyári képek-......az utolsón a kosár alatt várja a tavaszt!!Csak nehogy meglepődjek!:))))
Erről a hortenziáról egyik könyvemben sem, pedig van néhány.
Gunnerát pedig legelőször Hollandiában láttam, aláálltam, a fejemre borult!
De itthon? Megy?
sok víz, árnyék, dopping, gondolom
megnézem a címeket
Egyébként fehér kertet szeretnék megvalósítani, a színeket, legfőképpen a sárgát mellőzni, de nem megy, mert a hamuvirágba és a büdöskébe egyszerűen szerelmes vagyok.
haemarocallist rózsaszínben
callát hófehérben
dáliát hófehérben, bár tavalyelőtt láttam egy kertben citromsárga és narancssárga, tavaly sárga és piros kettőst, mámorító volt
Magot, gumót én még az idén sehol sem láttam frisset, némi tavalyi maradék itt-ott.
Január-február izgalmas eldöntenivalója, mi legyen az idén a párkányon?
Mi legyen?
Délnyugati oldal, tűző nap
A starkl kat. megjött, de a tavalyi rózsa, még jó, hogy ötöt vettem, ötszázról kilencszázvalamennyi.
Örülök, hogy újabb taggal bővült a fórum. Ezt a hortenziát nem ismerem pontosan, de szerintem a hortenziák többsége nem nagyon bírja a meszes talajt. De egyszerűen megoldható a probléma. Mikor ülteted, akkor a kiásott gödröt rhododendron földdel kell pótolni, valamint mulcsolni. A kissé savas talajt citromleves öntözővízzel fenn tudod tartani. Nézz át a Hortenzia című topikba, olvasd végig, és ha valami nem világos, akkor írj, nagyon szívesen segítünk.
A gunnera manicata-nak van szintén saját topikja, ha beírod a keresőbe kidobja, olvassgass, de annyit mondhatok, nehogy elhidd azt amit a starkl ír. Takarással megmarad, de soha nem lesz akkora mint a képeken. Azok a képek mind angliában, vagy olyan helyen készültek, ahol nincs tartós fagy. Nagyon csábító, és nem is drága, lehet én is megpróbálom, de olyan nagy leveleket nem fog hozni. Olvasd el a tapasztalt gunneratartók hozzászólásait.
Ha nem találod a topikokat, akkor a nevemre kell kattintani, és azon belül a nyitott topikok-ra. Mindkettő ott lesz, mert én nyitottam azokat is ;)
Nem makróztam, csak vakuval fotóztam, direkt sok képet csináltam, hogy lássam melyk a jobb szög. Direkt nem akartam, hogy minden éles legyen, csak a cicára fókuszáltam. Ha jól tudom ezta fotózási módot aranymetszésnek nevezik, amikor a fotó egyik negyedébe van a lényeg. Sajnos semmi könyvem sincs. Nem tudok mást tanácsolni, mint gyakorolni, gyakorolni, gyakorolni. Én is már millió képet csináltam, a jobbakat megartottam, a rosszakat kibobtam. De azért láthatod az albumomban, hogy vannak még homályos képeim, amik nem a legjobbak. Bár az még a régi géppel volt készítve.
Remélem tényleg fel tudok zárkózni. Nagy terveim vannak, mind napos, mind árnyékos részeken. De ezek még titkosak! ;) Idővel minden kiderül :D.
Ez a cica kép nagyon sikerült.Hogy csináltad?Automata makrofoto,vagy manuális? Éles a cica,és éles a naplemente is.Van valami szakkönyved a fotozásról?Amiből 0-ról elkezdhetném a tanulást? Tomi az idén felzárkózol a "nagyok"közé a topikban!Gratula!!!!!!
Szia! Köszönöm a dícséretet, igyekszem. Imádok fotózni, ez az egyik kedvenc hobbim( a sok közül: kert, kutyák,kiállítások stb...)
Biztos vagyok benne, hogy hamarosan a te kerted is pont olyan lesz mint a felsoroltaké. Már most van benne egy-két gyöngyszem, pl. azok a szép rózsák. Én most fogok először rózsát ülteteni. Már nagyon várom a tavaszt.
Nagyon örülök, hogy tetszik a kertem. Nemcsak azért fotózok minden évszakban, hogy meglegyenek a képek, hanem mert ezeken a szürke napokon szinte érzem a meleget, és az illatukat, amikor nézegetem. Aztán meg olyan jó visszanézni a képeket. Most hogy feltettem a tó építés fotóit is, hát rengeteget változott a tó. És még mindíg változik. Idén megint van egy két ötletem, amit most még nem árulok el, de majd fényképezek. A növény, amelyket mondtad nem. Nos nem nagyon tudom melyk a bóbitás virágű fűféle, vagyios melyk, de ha a lation nevét ide kimásolod, akkor már tudni fogom, vagy magát a képet.
Ma is fotóztam, bár a téma ma nem a kert volt, hanem a macskáink.Még sötétedés előtt előbújt a nap, így kimentem párat kattintani a szép fényekben. Mutatok egyet ami a mai kedvencem, és a mai kert adag sem marad le ;):
Szerintem összetévesztesz ZsuR-ral.Övé az a gyönyörű kert.....Aztán ha el akarsz ájulni,látogasd meg "agicza"honlapját!Az egy csoda.....Babci is az élboly-ban. Én mindent tőlük lestem el!!!!
Kedves Tartomo! Nagy megtiszteltetés, hogy a kertemet felvetted a kedvencek listájára és olyanokkal mint Zsuzsokam, meg Babci egy oldalon szerepelni .........:-)))) Köszönöm
Te pedig egy igen nagy tehetség vagy! Gyönyörű a kerted! Külön tetszik, hogy minden évszakban lefényképezted a növényeket. Az a bóbitás virágú fűféle az milyen fű? Mi a neve? De ne latinul mert azt nem értem:-))))
Én 2006 ban kezdtem fotózni a kertet, és most, hogy nézem a képeimet, most látom csak igazán, hogy mekkorát is nőttek a növényeim. Szerintem érdemes belevágni! Jó móka! Kedves Topiklakók, akinek megtaláltam a webalbumát(sokoldaló, ZsuR), annak felvettem a kedvencek közé, ha nem bánjátok, és szeretném másokát is felvenni, ha lehet.
Én is megkaptam a katalógusukat, de úgy döntöttem, az idén nem rendelek tőlük semmit. Inkább megpróbálom a online vásárlást az újonnan felfedezett helyről.
Te aztán ki tudod választani a legdrágább hortenziát!:-))) Szó mi szó nagyon szép nekem is az tetszik.
Megjött a starkl. Tudom nem olcsó, de nem bírok ellenálni pár dolognak, így tavasszal fogok rendelni 3 növényt. Egy japán juhart, mert most csak 1690.-
, egy rózsát(Remy Martin), és egy hortenziát!!! A hortenzia meseszép.Egyébként megújúlt a honlapjuk. Szép lett. És szépek a képek is.( A képek a katalógusból valók, remélem tényleg ilyenek is lesznek majd a növények!!)