Sziasztok!
Ezt a topikot azért hoztuk létre,hogy legyen egy hely ahol minden témáról lehet beszélni,akár kerti növény akár szobai,kerti tó,növények kártevői,barkácsolás a kertben,tanácskérés,szép tájak növényei,nyaraláskor lefényképezett pálmák,leanderek,rózsák,fenyők,vagy ha csak meg akarod mutatni a kedvenc virágodat,a kedvenc kutyádat ,macskádat ,akármit!!!!mindenkit várunk,itt nincs OFF téma:)
A lucfenyőnek a vastagabb, 20 forintos és annál nagyobb ágait ha vissza kell vágni mert átnő a szomszédba stb, még a zöld része előtt, hogy maradjon rajta zöld ág, a vágás helyét mivel kell lekenni, hogy garantáltanne száradjon vissza a törzsig az ág? 4-bő 2 ág visszaszáradt eddig, vettem fagélt ,de az légáteresztő, szóval szerintem attól simán visszaszárad az ág. Állítólag van aki olajfestékkel keni le, ami légmentesen lezárja az ágvéget. Annál mennyi az esély a teljes visszaszáradásra? Vagy van olyan kence ami ezt kiküszöböli. Pár vastag ág felezve kihajtott a vágás helyén és nő tovább, de van ami totál leszáradt.
hát igen, a bokrok kókadnak le először. én az orgonát pl. azért nem szeretem, mert már az aszályos időszakokban nagyon ocsmányul tud kinézni. az aszályos időszakok meg egyáltalán nem ritkák nyáron, szóval kb. minden nyáron ronda.
a fügecsemete locsolását lehet, hogy én is elcsesztem, mert a 4 db terméséből kettőt ledobott fonnyadtan. heti 2x10 liter vizet kap, plusz mulcsolva van. azt hittem, hogy ennyi elég neki.
lehet, hogy szívják a poloskák, de mikor száradt le róla ág, ne adj isten pusztult el tőle a fa? én még olyat nem láttam. tegnap körbenéztem füreden, ott nagyon sok helyre ültetnek platánt. láttam gömplatán csemetet, oszlopost, simán. már tavaly is feltűnt, hogy a gömbplatán, ami kényesebb, az nem volt olyan szép. neked is az van?
amúgy továbbra is ajánlom mindenkinek, hogy nézzen körül arrafelé, a parkok, zöldfelületek minősége toronymagasan ver bármit, amit én magyarországon valaha láttam. ráadásul folyamatosan bővítik az a kört, ahol gondosan megtervezettek és ápoltak ezek a részek. k-nyi irányba a kisfaludy strandon túli lakóparktól a mol kútig, d-északi irányba a mólótól a vörös templomig. én hajlamos vagyok a kákán is csomót keresni, de abba nem tudok belekötni, ami ott van, rohadt jó az egész. ráadásul valamiért füreden képesek rá, hogy az útpadkát úgy akadálymentesítsék, hogy nincs gödör és nem is üti fel a biciklikereked felnijét a járdaperem. ez amerre én bicikliztem eddig itthon, mindenhol megoldhatatlan feladatnak tűnt. attila, gondolom, hogy ez egy kicsit messze van neked eljárni dolgozni, de ha mégis jönnél, akkor szólj.
Nálunk az erdőben a som, szeder rá van mumifikálódva az ágakra.. minden bokor levelei száradnak, össze vannak recsegősre aszalódva. Borzalmasan néz ki az erdő.. a kertben amit tudok locsolok, de itt sem megoldott mindennek a locsolása, amit nem locsolok az katesztrófa, pl. a fügefám termése is harmada a szokásosnak és meg van aszalódva.
Nejem fenn van Pesten fejtágításon. Tegnap mondta, hogy a parkokban bokáig ér az "avar", a szomjas fák szabadulnak meg a leveleiktől.
A platán levélzete a csipkéspoloska áldásos tevékenysége miatt fakó. A helyi faápoló menjen vissza lángost sütni! A platán egy rohadtul kényes fa, tavasszal lemosózni kell, és még úgyis jönnek a poloskák, igaz, akkor legalább nem májustól, hanem csak július végétől. Én itthon egy hete permeteztem. Ugyanez a helyzet a magyar tölgyemmel is.
nem tudom elképzelni, hogy mi lehet mondjuk szeged környékén, ahol még melegebb van, eső meg még az itteninél is kevesebb...
ma a városban járva figyeltem a fákat, hát elég siralmas állapotban vannak. a legszomorúbb, hogy az ősszel ültetettek közül egy csomónak annyi, mert nem locsolták őket, vagy ha igen, akkor nem eleget. az 4-5 éves hársfák közül is beadta a kulcsot pár. az idősebbeken leszáradtak ágak. az ostorfákkal kb. ugyanez a helyzet. a platánfák levele fakó, de nekem úgy tűnt, hogy azok állják a sarat legjobban. nem láttam leszáradt ágat. brutális, hogy mit bírnak azok a fák. hiába a legmagasabbak, a viharok nagy kárt nem tesznek bennük. beszéltem egy helyi faápolóval, megerősítette, hogy a platánnal van a legkevesebb probléma. kár, hogy most már nagyon kevés helyre ültetik, mert ezek a hülye gömbfák a trend. igen, én is azt ültettem, de nálam nincs hely, ahol viszont volt hely platánnak, ott kb. mindennek van. a legkiakasztóbb, hogy a város legnagyobb parkjában, ahol végtelen mennyiségű tér van, szintén gömbkőrist öltettek a régi fűzfák helyére. egy sort meg ebből a keskeny levelű kőrisből, aminek nagyon laza a lombozata, alig ad árnyékot. meg egyébként is tök jellegtelen, majdnem úgy néz ki, mint egy bálványfa. na kipufogtam magamat.
végre esett normálisabb mennyiségű eső, 15 mm. július eleje óta oltári nagy szárazság volt errefelé, 35 fokokkal. remélem, hogy ti is kaptatok az égi áldásból.
Sziasztok! Volt a kertunkben egy szomorúfűz, nem tudom hány éves lehetett, kb 6m magas volt már. De elpusztult, ki kellett vágni. Kb 1.5 éve vágtuk ki, de a gyökere, törzse meg benne van a földben. Na azóta 2x ultettunk vízben gyokereztetett fuzfaagat, de valamiért egyik sem marad meg a földben... ugyanazt csinálta mindketto: először eljezd hajtani, fejlődni, majd pár hét-hónap után mintha elvagták volna, tönkremegy.. locsoltam minden nap, minimum 2 naponta. Mi lehet a baj? Sok/kevés a víz, esetleg a régi fa benmaradt gyökerei okoznak vmi gondot? A régi fa nem hajt amúgy. A talaj inkább homokos, de több fűzfa van a környéken.
ezt a rózsákkal kapcsolatban meg tudom erősíteni, a fák gyökereivel viszont az első 2-3 évben még lehet tartani a lépést, később a kannával való locsolgatás max. arra elég, hogy az aszályos időszakokat átvészeljem. a 11 éves kajszi fám legnagyobb törzsátmérője olyan 15 cm lehet. száraz időszakban hetente ráöntök 2x30 liter vizet. a 20 éves cseresznyefánk törzsátmérője kb. 20 cm. annyira egyébként nem bánom ezt, nekem úgy tűnik, hogy hosszabb életűek így. a birs élettartamának 35 évet írnak, a miénk szerintem megvan már 40, és nem úgy tűnik, hogy a végét járná.
a gömbkőriseket bőszen locsolgatom, szépen fejlődnek. amin nagyon meglepődtem, hogy az aszfalttal körbevett idén szebb, mint az a kettő, amik körül szabad föld van. csak az aszfalttal körbevett mellé tettem annak idején pvc csövet mélyöntözés céljából, a másik kettő mellett nincs ilyen. mondjuk olyan nagyon sokszor nem locsoltam azon keresztül, kb. 4x10 literrel a nyáron. vagy ez a különbség oka, vagy az, hogy a másik kettő körül a tavasszal ültetett rengeteg rózsa elkezdte szívni a vizet. sajnos csak találgatok megint. olyan óriási különbség azért nincs, de az aszfalttal körbevett élénkebb zöld, a másik kettő kókadtabb, sötétebbek a leveleik.
"annyit tudok még, hogy homokon vagyok, felül van egy 30 centis sóderes rész, de alatta full homok. nem tudom, hogy milyen mélyen lehet a vízzáró réteg, de biztos jó mélyen, mert minden fa nagyon lassan fejlődik a környéken."
Az én tapasztalati meglátásom az, hogy jól locsolt és átlagosan tápanyagozott homokos talajban nőnek a fák a leggyorsabban. Minél gyorsabban tudnak nőni a gyökerek a föld alatt, annál gyorsabban fejlődik a fa koronája is. Idehaza, mint a rakéta, olyan gyorsan nő minden a homokban. Ugyanazok a növények agyagos, "áthatolhatatlan" talajban nagyságrendekkel lassabban nőnek.
egyébként azt viszonylag könnyen meg tudnám csinálni, hogy az ereszcsatorna vizét leviszem a pincébe, ahol mondjuk 2 db 1 m3-es tartályban tárolnám. a túlfolyót belevezetném a pvc lefolyóba. két problémám van ezzel a megoldással: 2 m3 nagyon kevés, ha bejön egy aszályosabb időszak, illetve ha valami gikszer adódik, akkor akár 15 m3 víz is eláraszthatja a pincét egy nagyobb felhőszakadás alkalmával.
köszi. a környékemen lévő házak mind a 80-as években épültek, viszonylag kicsi kertek tartoznak hozzájuk. nem tudok róla, hogy itt a környéken valaki fúratott volna kutat. mondjuk egy tőlem 100 méterre lévő ismerősömnek van kútja, de az ő telke lefut a domb aljáig, a kút a legmélyebb részen lett fúrva. beszélek majd vele. lehet, hogy hülyeség, de talán csak azt a plusz 10 métert kell hozzáadni a mélységhez, amennyivel magasabban vagyok, mint az ő kútja. amúgy a környékbeli falvakban kb. minden háznál vannak ásott, kővel kirakott kutak. milyen jól is jön az most az ott lakóknak...
egyébként nálam az a technológia nem is működne, amivel az említett cég dolgozik, mert nem tudnának bejárni az udvarba a nagy teherautóikkal.
annyit tudok még, hogy homokon vagyok, felül van egy 30 centis sóderes rész, de alatta full homok. nem tudom, hogy milyen mélyen lehet a vízzáró réteg, de biztos jó mélyen, mert minden fa nagyon lassan fejlődik a környéken.
amúgy ennek is megvan az előnye: errefelé ismeretlen fogalom a vizesedés. még a pincénk is csont száraz.
Még ha el is kezdene pár hét alatt gyökeresedni (ebben is kételkedem), akkora gyökeret biztosan nem fejleszt, hogy leválasztás után egy méteres fát ellásson. Ha szaporítani akarod, mert annyi helyed van, hogy további példányokat is el tudsz helyezni, és nincsenek más növények, melyeket sokkal érdemesebb lenne ültetni a már meglévőkkel azonos fajtájúakon kívül, próbáld meg azért rövid ágdarabokkal is. Én nem tartom valószínűnek, hogy a fák csúcsa meg fog maradni.