Nekik még nincs topik nyitva, pedig szerintem ezerszer nagyobb a tudásuk mint a hazai gasztronómia önjelölt világ- és olimpiai bajnokainak, sztárséfjeinek stb. Beszéljük meg, ki mit gondol a cikkeikről, írásaikról, stb.
elnézést a féloff beírásért, ami nem reklám akar lenni, és talán más is szeretne jó alapanyagot termelni
A lényeg: az itthoni beszerzési nehézségeken enyhítve külföldről hozatunk be különböző vetőmagokat. Akinek van kedve csatlakozni, szívesen látjuk. Ehhez csak annyit kérnék, hogy keressen meg levélben, és írja le, miből (pontos fajtamegnevezés), mekkora mennyiségre van szüksége.
"December végén volt szó" - Akkor ha jól számolom, egy hónap múlva várhatjuk a Kalla beszámolót. Az "alkotói válság" ellenére is türelmetlen vagyok. Félek, hogy az "íz-emlékek" megkopnak.
December végén volt szó egy készülő internetes regényről, amelyben a főszereplők elköltenek egy születésnapi vacsorát M. Christian Plumail éttermében. Össze is raktunk egy menűt, a végeredmény itt olvasható.
Mi nem a zsűri vagyunk, hanem éhesek! – hessentette el a szpíkert Pető úr, az MNGSZ elnöke, és Varga Károly zöldségszobrász társaságában békésen falatozott tovább a zsűri asztalánál.
Kint voltam ma a Bocuse D'Or döntőjén az MNGSZ által szervezett versenyen az Expo területén.
Tanulságos volt összehasonlítani a szerdai Hagyomány és evolúció döntő egyik napjával.
Remélem álruhában MBTBD is jelen volt...
- Először is a helyszín: Bár dícsértem a Boscolo hotelt, de a környezeten kívül jóval nyugodtabb, konfortosabb, kultúráltabb elhelyezései voltak a versenyzőknek. Szépen felépített kiállítási boxok, elegendő hellyel, tágasan berendezett üvegfallal ellátott nagy területek voltak, ahol láthatóan jól érezték magukat a versenyzők. - A verseny nem volt versen y az idővel, meglehetősen nagyvonalúan kezelték a ponts tálaálsi időt, nem úgy mint a másikon, ez látszott is a szakácsokon, jóval nyugodtabban voltak. (Persze ez utalhat arra is, hogy a másik verseny tétjét nagyobbnak érezték...)
- a boxok előtt közvetlenül hosszú asztal, ennéál ült a zsűri. Ez is nagyvonalú, tágas hely volt, kényelmesen elfértek a tagok (nem úgy mint a Boscoloban, ahol egymás nyakán ültek, egy tálból ettek legalább ketten...:) - a zsűri asztal előtt kis hely, majd a közönség állhatott ott, láthattuk a zsűri munkájának evés részét... - a tálakat látva nem tudom elképzelni a különbséget a két verseny ízei stb. között - ráadásul volt olyan versenyző, akit mindkettőben szerepelt, kérdés ezek után, másképp kell-e készülnie a két versenyre?
Kissé elbizonytalanodtam, komolyan kérdezem tehát:
Miben más, miben több a "mi" versenyünk, mint a MNGSz által szervezett??
---------
Érdekes megjegyzést hallottam a zsűri között ülő egyik főnöktől, nem akarom leírni kitől, de tudom:
(Tudni kell, hogy a kiállítási terület nagy részén aszpikozott látványtálak volak kiállítva...)
Ez olyan tál, hogy akár le is lehetne aszpikozni...
Akit érdekel, egy rövid beszámoló a szakácsverseny első napjáról.
A helyszín: gyönyörű, bár nekem kissé giccsesen (túl szép...) nézett ki a Boscolo New York palota hotel, hihetelen luxus tükröződik mindenütt, így méltó helyszín egy ilyen szép versenyhez. Külön dícséret illeti emiatt a szervezőknek, hogy sikerült ilyen helyet megszerezni a versenyhez!!
Az emeleti belső nagyterem első felében voltak felállítva a már írt boxok, ahol a szakácsok főztek, sütöttek. Mindegyik előtt kis tábla névvel és a készítendő ételek rövid megjelölésével.
Itt szabadon lehetett sétálgatni, fotózni, nézegetni a dolgokat. Amikor élesbe fordult a dolog, a feltálalás előtt 10 perccel, akkor már zsúfoltabb volt ahelyzet, de "hála"a nem túl nagy számú nézőknek, oda lehetett férni és az utolsó utáni pillanatig követni lehetett, hogy ki hogyan és mit készít.
szóval 12 körül értem oda, az első tányért 13.10 kor tálalják fel.
A szakácsokat temintve úgy tűnt, mintha elmaradt volna a verseny, mert semmi mozgás a szakácsok között, nem is nagyon láttam őket, egyik másiknak a segédje ügyködött valamit..., és némi hozzávalók hevertek az asztalokon.
Ez csak a látszat lehetett, mert volt a főkonyha, ahol az előkészítő munka folyt, nyilván ezalatt ott dolgoztak...
Minegy varázsütésre, 12.40-kor felgyorsultak az események (lévén lazacról szó). Elkezdte az első versenyző a lázas készülődést, majd szigorúan percre pontosan kellett tálalnia, Ez meg is történt mindegyikkel, nem késtek el.
Ez követően 10 perces eltolással következtek a többiek.
A lazac után malac készült ugyanilyen módon, 14.10 kor az első stb.
Közben lehetett fényképezni is, egyszóval laza, kellemes légkör volt. Persze ma már biztosan többen voltak, de tegnap minden megnézhető volt egész közelről. A terem túlsó zártabb végén ült a zsűri, és kostolgatta az ételeket.
A külön tálalt tányért fotózás után kivitték az előtérbe, ahol szemtől szembe lehett látni a műveket.
Mint amatőrnek az volt az érdekes, hogyan sikerült a szakácsoknak percek alatt a semmiből kész tálat készíteni. Egyik pillanatban még 5 percet bemontak, semmi a tányéron, majd az utolsó 10 másodpercben pl. rácsorgatta a mártást és kész...
Volt aki a segítőjének fontos feladatokat adott, még tányérra is tett ételeket, mások pedig mindent maguk csináltak.
Ami hiányzott, (bár ez nem volt elvárható, nem is volt idő és nem azért voltunk ott) hogy nem mondták el, hogy pontosan miből és hogy készültek a költemények. Ez remélem meg fog jelenni a Bűvös szakácson, hátha lebutított formában el lehetne készíteni nekünk is egyik másikat.
Jó volt testközelből látni az ismert esetleg kipróbált szakács-arcokat (Klassz, CSalogány, Bock, Susogó stb.)
Nagy élmény volt, minden érdeklődőnek ajánlom a jövőben!
Megjegyzés:
A hétvégén az Utazás kiállításon (+Culinary Expo) lesz az ellenlábas MNGSZ szakácsversenyének döntője! Ez ugyanúgy zajlik majd, péntek, szo, vas, 13.00-tól tálalnak 10 percenként. A kiirás is szinte ugyan olyan volt. A téma: lazac...:) és bárány. Ez még inkább nyilvános...
majd írok talán egy részletesebb beszámolót is, de röviden, hátha még odaér valaki:
Boscolo Hotel (New York palota) 1. em Rossini terem, de a recepció megmondja, hova kell menni. Nem kínos bemenni, nem dob ki a tényleg néger ajtónálló...:)
A különterem két részből áll, előtér, ahova kiteszik a végén a tányérokat, ill. egy nagyobb beslő rész, ahol a "konyha van" Ez nem konyha, hanem nagyterem, sorban paravánnal elválasztva 6 box, kb. 3x2 méretes, és ott dolgoznak a szakácsok (edények, melegítő, tűzhelyek minden kit van ott), lehet figyelni őket sétálgatni előttük, fotózni stb. A szakácsok belül a tényleges konyhán is dolgozhatnak, de a készre készítés kint történik.
A nagyterem másik végében van felállítva a zsűri asztala.
Nem tudom mi történik 8-12-ig,szerintem készítik elő a dolgokat, az elején nem voltak kint a szakácsok, biztos a konyhában dolgozták fel az alapanyagokat, mert pl. malaccsontokat, lazacfejet nem láttam sehol...:) 12 körül indult be az élet.
Aki teheti gyorsan menjen... (én ma nem tudok), ma lesz az eredményhirdetés, a papir szerint 16.30-kor.! Az egész verseny kb. 15 órig tartott tegnap.
"látni a szakácsokat percre pontosan dolgozni és megszületni látni a kreációkat" Jól értem? A konyhában volt szabad kukucskálni? És az általad ajánlott dél körüli időpont előtt mi történt?
Örömmel jelentem, hogy sikerült ma elmennem a mai döntőre. Egészen édekes élmény volt látni a szakácsokat percre pontosan dolgozni és megszületni látni a kreációkat. Sajnos megkóstolni nem lehetett... De a látvány szenzációs volt. Ahhoz képest, mint amennyien kellene hogy legyenek, elég kevesen voltak a közönségben, viszont így testközelből lehett látni a művek megszületését.
Aki teheti menjen el holnap!! Érdemes 12.20 körül odaérni, előbb nem nagyon történt semmi, viszont onnantól beindultak az események. Ráadásul az eredményhirdetés is holnap lesz.