Ez a topik azoknak a modellezőknek szól akik elsősorban modellvasuti járművek építésével vagy átépítésével foglalkoznak. Hogyan, miből, milyen megoldással, hogy áll most stb..
sokunknak nincs lehetősége a szakszerű összerakásra...
Egyébként ti hogy szoktátok a 90fokos elékelést precízen beállítani? A Forhmann-nak van erre eszköze, de méregdrága (120 Euró). Én "szemre" próbálkoztam, segédvonalakra rakva a kereket, végül is sikerült, de az egy Gützold Br86 volt, a komolyabb mozdonyaimnak nem mernék így nekiállni...
Igen,ezt tudom,viszont még nem találkoztam ilyen külön-külön megvásárolható kerékpárokkal.
Általában tengelyre húzva szokták adni kerékpárként ,ha az fogaskerekes,akkor már az is rajta szokott lenni.(Ilyenkor lehetőség sincs a külön vásárlásra.)
Amiatt is furcsálltam,mert sokunknak nincs lehetősége a szakszerű összerakásra...
Nem akarok nagyon okoskodni, de a rajzból az látszik, hogy a jobb és a bal kerék nem egyforma. Az ellensúly nem szimmetrikusan helyezkedik el a forgócsaphoz képest. Ez szokásos elrendezés gőzmozdonyoknál is, bár sok modellgyártó nem törődik vele. A Roco tengelyek általában 2mm átmérőjű acélrudak. Hobby boltokban lehet méterszámra kapni.
Talán a Roco E60 és E91-es kerekei elfogadhatók lennének erre a célra. Az átmérőjük rendben van, a küllők száma csak 13. Azt nem tudom, hogy lehet-e még ilyet kapni...
Szia! Igaz, nem egyformák az ellensúlyok,az első egy picit kisebb,de emiatt nem mennék a falnak,inkább,ha lehet az átmérő legyen pontosabb.(A Piko-nál láttam íves és egyenes ellensúllyal szerelt BR55-ös kereket is.)Köszi a keresgélést.
A Fleischmann BR 94 kerékátmérő a nyomkarima tövében mérve (legnagyobb átmérő a futófelületen) 15 mm, tehát egy kicsivel nagyobb átmérő, viszont 14 küllős...
Még keresgélek! :-)))
(Az M31-nél az is gond, ha jól látom, hogy az ellensúlyok nem egyformák, az A tengelyen kisebb, mint a B-C tengelyeken. Na meg még ívesek is, némi kompromisszumra lehet, hogy szükség lesz).
Szia Rézgaras! Köszi a szuper munkaleírást,sajnos 3D nyomtatás nekem nem áll rendelkezésre,elsőre az egyszerű megoldás,a készen megvásárolható kerekek érdekelnének,ha nem megy,majd visszatérek az ügyre...
Ez pont ugyanaz a kivitel, mint a 301-es hátsó futókereke - csak azon nincs hajtókar csap. Annak idején végigböngésztem az Internetet utána, de nem találtam semmi hasonlót. Én 3D nyomtatásként készíttettem el, mert csak 2db kellett. Neked több kell, talán érdemes 3D nyomtatásban elkészíteni egy öntőmintát és rézből leöntetni.
Részemről megoldódott az M41-es világítása. A fehér és vörös fény kereszbe világításának megoldásához elöször a ledek közé ragasztott 1,5x 5 mm lejárt bankkártyából vágott csíkot ragasztottam. Ez sajnos nem oldotta meg teljesen a problémát, gondot okozott még, hogy a vezetőállásba is beszűrödött a fény az ablak alsó éléről. Ezt egy 5mm -es fekete szigetelő szalag csíkkal oldottam meg a vezetőállás alsó felére ragasztva. A ragasztó csík egyik oldalát ívesre vágva a pontos illeszkedéshez, valamint a ledekre 1,5 mm magas PVC csővet ragasztottam. A ledek közötti elválasztó csíkot azért hagytam meg mert a PVC gyűrűket ehhez is hozzá tudtam ragasztani. Az igazi megoldást a háznak a lámpák közé tett 2x5 mm -es (fent említett anyagból kivágott és) beragasztott csík hozta meg. A felső világítás adó ledre fekete zsugorcsövet tettem, így ez pont beszorítható a helyére, nem a hajlított lábaival támaszkodik.
Ha lenne darabom, amit fotózzak, akkor miért keresném? Az ősrégi alkatrészlapok meg nagyon rossz minőségűek. De megpróbálom. 1. Kazán (időközben rájöttem, hogy nem a 35-öshöz, hanem az 56-oshoz kell) --. Sátor: konyha, vezérállás, védház (ahogy tetszik) --. Sátor újra, de 01.118 pályaszámú kell 6. Mellgerenda
adott egy osztrák rh 52 gőzmozdony amihez keresnék kerek kéményt illetve az elején lévő ferde trepnit kicserélni egy egyenesre meg a hátulján sincs olyan két oldalú terelő lemez a szerkocsi végén.Ez a 62266 cikkszámú gép.Nem tudom, hogy a roco BR52 közül melyik mozdony alkatrészei illenek hozzá.
Egy TT modell építésében kell szünetet tartanom hiányzó alkatrészek miatt. Kérem, ha valakinél vannak ilyenek a spájzban, akkor jelentkezzen. (Mindegyik BTTB!)
Nem tartom valószínűnek, hogy a rács ezüst színű lett volna, pl. alumínium. Már csak azért sem, mert új állapotban a csillogás zavaró lett volna. Ha meg a legvalószínűbb fehér, akkor meg nincs mit csinálni vele.