Hát ez elég érdekes... Tartok tőle, hogy blöffölsz. Jelen esetben minden ott folyó karbantartási munka kizárólag az én hatáskörömbe tartozik, ott csak az általam aláírt szerződés, vagy saját karbantartó esetén utasításom alapján lehet(ne) barangolni.
Immár bezártam ezt a kaput. Most intézkedtem, hogy a vizsgálat lezárulta után megszigorítjuk a dolgot. De komolyan...
Jó kérdés, a hivatalos verzió a fekete lőpor. Azért csak nem lehettek akkora ökrök, hogy egy pyrotechnikai raktárba nitroglicerint vagy TNT-t vittek...mert fekete lőpor pyro-felhasználását még el tudom képzelni, de mire használnák mondjuk a TNT-t? Az a rakétaállványt röptetné max, nem a szines izéket...
Brrrr. Én is láttam olyat, ahol a katasztrófavédelmisek nem tudtak kocsival megállni a káreset mellett, mert a t. sajtó elállta a helyszínt. Némelyik tényleg csak abból ért, ha odébb rugod.
Mar megint oksokodik egy hozzanemerto. Muhahahaaaa.
Talán elébb olvasni kellene megtanulnod, itt most a helyiség tűzveszélyességi osztályba besorolása kapcsán merült fel a dolog, nem a konkrét tűzeset kapcsán. Egyébként a fekete lőpor nem feltétlen robban, ellenberger nagyjából minden éghetőt képes meggyújtani - nem véletlen, hogy a klasszikus gyujtózsinórban is az volt/van.
A sajtóról szóló megjegyzéssel egyet értek. Ne tudjátok meg, mi volt ott, amikor megjöttek a hiénák. Én a tűzoltók helyében néhányat pofán vágtam volna.
A loter.hu-n látható fegyverlistán bezony szerepel pár előltöltős is... a kérdés hogy ezeket használták-e a tragédia idején, valamint hogy ezek képesek-e tüzet okozni a gumifalban.
Szerintem ezen a topikon nem találsz olyat (maximum 1-et tartok elképzelhetőnek), aki régebben ismeri a lőteret, mint én. Még a "véres fej" is tény. Én is eltévedtem, amikor a 2. alkalommal jártam ott, és nyitva volt a vasrács.
A karbantartók csak azokat az ajtókat hagyják nyitva, amelyiken bemennek és kijövetelkor lezárják. Ez így volt, van és lesz.
És az akkori lőfegyverek, lőszerek energiája, torkolati sebbessége - amelyekhez a lőteret tervezték, már ha gondoltak erre akkor - mennyiben vethető össze a mai modern lőfegyverekkel?"
Nincs erdemi valtozas. A loveszkatona egyeni lofegyvere lett sokkal gyengebb telejsitmenyu torkolati energiara nezve.
A régi puskák (Mauser, Moszin-Nagant és tsai) a pontosságot izommal pótolták, mint ahogy a tüzérség is. Hol vannak ma már 30.5 cm-es ágyúk? A kézifegyverek is 9, majd 7, mostmár 5 mm körüliek.
A "véres fejjel" kicsit erős. Nem hallottam ilyenről. Aki képes lemenni oda és az ottani körülmények láttán nem érzékeli, hogy ott nincs keresnivalója, annak véresre is kellene verni a fejét. A karbantartók csak azokat az ajtókat hagyják nyitva, amelyiken bemennek és kijövetelkor lezárják. Ez így volt, van és lesz.
Tisztázzunk valamit! Ez üzemi terület. Engedély nélkül és kisérő nélkül ott tartózkodni nem szabad!
És az akkori lőfegyverek, lőszerek energiája, torkolati sebbessége - amelyekhez a lőteret tervezték, már ha gondoltak erre akkor - mennyiben vethető össze a mai modern lőfegyverekkel?
Nagyobb kaliberű és torkolati energiájú hadipuskákkal lőttek a II. VH. előtt ezen a lőtéren.
Egyébként 30 évvel ezelőtt még papír (régi rajzfeladatok) volt a golyófogó, de sohasem gyulladt meg a lövedékektől.
Erről a tanszékről meg is feledkeztem, hogy ott van. Bár nem tudom miért nem a Stoczek vagy a Goldmann menzán működik. :) Talán jobb lenne a kaja is, de legalábbis időről időre szolgálhatnának valami meglepetéssel, új fejlesztéssel. :)
Na de valószínűleg ott sem sejtekkle dolgoznak, hacsak nem bort erjesztenek vagy sajtot élesztenek. Ha mégis, az szép vizuális meg szagélményt nyújtana a főépületben. :)
Az eltévedés lehetősége nem merült fel eddig, mert felügyelet mellet lehetett ott tartózkodni. A lejárat egy szűk lépcsőn keresztül alig 15-20 méterre van a lőtér bejáratától, világítás mellett eltéveszthetetlen.
Ez így csak akkor igaz, ha az összes egyéb ajtó le van zárva. A legveszélyesebb (a többi egyébként soha nincs nyitva) éppen a lépcsőfeljáró melletti vasrács. Ez sokszor van nyitva, ha karbantartás folyik az alagútban. Többször előfordult, hogy valaki 5 perc, negyedóra után jött vissza, hogy nem találja a kijáratot. Esetleg véres fejjel, mert nekiment valamelyik szerelvénynek.
Egyébként minden ellentétes sajtóhírrel szemben a lőtér nem labirintus. Egy 10*20 m-es, boltíves mennyezetű terem. A hozzá vezető folyosón kell hármat fordulni a lépcsőig, kb. 15 lépést megtéve. Magának a Csőalagútnak (-2. szint a híradásokban) bonyolult az elrendezése.