Nem manualis, de sokkal egyszerubb barmilyen szenzorral automatizalni!
(A Shelly-n a szazalekok, meg a ventillator legszallitasa nem egyenesen atanyos, en majd beepites utan fogom legsebesseg alapjan kitalalni, hogy milyen legszallitashoz milyen szazalek ertek tartozik)
Köszönöm, ezt megnyugtató hallani. Akkor talán a részegység kiválasztásom is nagyságrendileg stimmel? Meg a termékek is ár-értékben megfelelők lehetnek nemde?
Annyi persze van ezzel a házi okossággal, hogy majd a CO2 szenzort nekem kell bebiggyesztenem kis adaptív vezérléshez. Persze az elején valami 0-10V potméter elég lehet és folyamatosan járatni közepes fordulaton a rendszert... oda pontosan nem tudom, hogy mi a legcélszerűbb, a 0-10V EC venti szabályzó bemenetre, nulladik lépésnek, manuaális álításra...
1160kwh az 1 èvi hűtèsigènyem. (Ezt èn számoltam, saccoltam) 190w fogyaszt a szivattyúm ès a fancoil venti összesen, 15.58C° a kútvizem, mire átmegy a fancoilon ès a padlón a kiengedett 19,98C° így 2906.8w a hűtèsi teljesítmèny. Ez 1 hete volt mèrve. A kútvíz a fancoil előtt van mèrve. Idèn eddig vègig ment a hűtès. A mèrt adatok 1 hete voltak.
Mèg tudja, de biztos melegedett már a víz 1-2 fokot, júniusba nem mèrtem. Ha megy a hűtès tudja a 24-25fokot a házba. Ha nem akkor 27-28fok. Remèlem tèlen tud regenerálódni a kút. Amúgy igen ásott kút. Szerinted ennyit nem lehet kivenni?
Valószínű jó az árnyèkolásod, ès kevès a hulladèkhő. Èn útálom a redönyt, zsalugáter inkább, de azt meg az asszony ellenzi. Így az első 2 dèli ablakon simán tol be a nap 2000 wattot a 3.5nm-en. az odaültetett 2db selyemakác meg 1.5m. Mi 6an ilyen körülmènyekkel fel tolnánk 27 fokra hűtès nèlkül. Ennyit nekem megèrt a kútklíma 15 eer-el.
Pára csak tèlen lehet, de ha jó a szellőztetès akkor egyszerűen nem lehet magas pára tèlen, 2 rètegen se csöpög. Ha el van rontva a szigetelès a falaknál ès bejut a talajpára persze ez borul. De senkinek se kell rám hallgatni ez nem az èn szakmám, csak egy laikus kèpzelgèse mindez. (Bár sajnos a vállalkozók nagyrèsze se èrt hozzá, csak règi elavult szabályok mentèn haladnak)
Nagyából tudok fejből a projektjeid cső a csőben, 3 rètegű ablak, klíma kültèri padra, szigetelès. Èn 3 rètegűt raktam fel, bár gondolkoztam dupla bontott 2 rètegű ablakban, ezt nem számoltam, de a 18cm homlokzati szigetelès mellè nevetsèges a 2 rètegű. Nállunk olyan sokkal nem drágább a 3 rèteg. Rendszerben számolgattam mindent, fűtèshez, szigetelès, szigetelèshez hűtès, oda-vissza plusz szellőztetès. Nagy ablaknál a 0.7k üveg az 1.1khoz megtèrül belátható időn belül, bár ezt tènyleg nem számoltam. Èn a fejembe úgy kèpzelem a szigetelèst hogy van egy tartály túlnyomással megfurkála alul, felül, oldalt, leszigeteled az aljzatot akkor a furatok 3/4betömöd, födèmszigetelèssel ugyan az, homlokzaton is ugyan az csak arányaiba kihagyod, ez az ablak. Ès a levegőmennyisèg amit pótolsz a tartályba az a befűtött hő. Tehát sztem mindegyiket hasonlóan kell leszigetelni, hogy a legkevesebb betett levegőt elèrd. Ha rossz az ablak de 30cm szigetelès van mindenhol az rosszabb, mintha 15cm szigetelès ès 3 rèteg üveg. Sztem így szökik a legkevesebb levegő a tartályból. Lehet rossz az elkèpzelèsem erről. Remèlem èrthető. Nekem így 7cm aljzat, 18 homlokzat, 30 födèm 3 rètegű ablak. De ha meg tudod cáfolni, simán elfogadom.
Mindenkinek a saját döntése , hogy mit tart érdemesnek .
Csak egy példa a múltból .
Régen amikor a nyílászárókat cseréltettem , akkor bementem a híres céghez és megkérdeztem a mérnök urat , hogy háromrétegű üvegezést tudnak-e ? Minek az magának , a k 1,1 is vastagon megfelel . Elmentem egy kisebb céghez , megrendelten a dupla üvegezéses nyílászárókat ( jóval olcsóbban megkaptam , mintha a híres cégnél vettem volna ) és a harmadik üveget felraktam én . Idáig minden jól működik , sehol egy csepp pára nem jutott az üvegek közé . Folytathatnám még tovább , de minek ?
Szerinted ez a harmadik réteg mikorra térült meg ? Viszont nem csurog a víz , ha kint hideg van , bent meg esetleg több a pára . :-)
Èrtettelek 😀 neked megèrne mèg pár 10000 HUF az energiamegtakarítás. Nèzőpont kèrdèse. A te hozzáállásod zöldebb, ènnekem ha valami nem tèrül meg 15 èven belül ès komfortba sem javít, arra nem költök, èn így szoktam mèretezni.
Kútklímával. Mivel be van kötve a szellőztető csövezèsbe, olyan 65% megy a nappali a hűvösből 35% a szobába. A padló 20c°- 23c° hidegburkolaton mèrve. Múltkor 15en voltunk + főzès, akkor felment 25.2ig felment, folyamatosan ment. 6an 24.5c° beállítva tudja tartani. Ilyen melegben 9 órát megy kb.
Igazából a komfortot nem befolyásolja, hogy egy 10000 vagy egy 30000 felszíni szivattyú van e lent. Számításaim alapján ha mondjuk nyerek 70watt energiát a cserèvel, ès tètelezzük fel hogy tud 2.5 literrel többet szállítani akkor a hűtèsem tud 1000 watt-al több energiát betenni, így egy nap 2 órával kevesebbet menne a fancoil venti naponta, itt nyerek 100wattot, ès napi 420 wattot nyerek a szivattyú gazdaságosságán. Ez naponta össz.: 520 watt, ha èvi 50 napot megy 6 órával a hűtès akkor 50hx0.52kw=26kwh èvi megtakarítás ami 45 forinttal 1170huf ami zsebbe marad. Így 25 èv a megtèrülèse. Ha nem megy tönkre 10000 munkaóra alatt.
" Ami faragható lenne mert egy energiazabáló Tesco berregő rakèta szivattyú van bent, valószőnű 50-70watt faragható lenne, de nem számoltam hogy megtèrülne e valaha egy 30-40e beruházás egy szivatyúra. "
Ha van elfekvőben annyi pénz , akkor cseréld le !
Én a megtérülést nem vettem soha sem az első indoknak a ház energiatakarékossá tételénél . Fontosabb számomra , hogy folyamatosan kis energiafelhasználással biztosítsam a komfortot és az energiafelhasználást minimalizáljam .
Fan coil 145500huf szivattyú megvolt, 10000huf maradèk csövek, maradèk üveggyapot, egyèb ha meg kellett volna venni 15000huf kb, vizes idomok csövek 25000huf. Nekem voltak cuccok hozzá, vizes levegős csövek így 175000huf beruházás volt.
Tovább fejlődött az otthonom komfortja. A kútklímát kièpítettem egy 7.2kw lègcsatornázható fan coil al. Ès az onnan lejövő kútvíz a padlófűtès csőbe is belekering. A fancoil szívó ága egy 160 csövön a lakásból szívja a levegőt egy másik 160 csővel pedig a szellőztető befújó csövèbe van bekötve. A kifújás egy 160 csővel vissza nappaliba egy másik 160 a szellőztető osztójába bekötve így a szobákba is jut valamennyi meleg.
Az első hőfok a kútvíz hőfoka "fan coil be" alatta az itt leadott teljesítmèny, utánna a fan coil lejövő ès a padlóba menő vízhőfok ès a padlóba leadott hűtőteljesítmèny, utánna a padlóból kijövő, kidobott vízhőfok ès az össz leadott hűtőteljesítmèny. A víz 9.5l/perc áramlik a szivattyú ès a ventilátorok össz fogyasztása 190 watt. Ami faragható lenne mert egy energiazabáló Tesco berregő rakèta szivattyú van bent, valószőnű 50-70watt faragható lenne, de nem számoltam hogy megtèrülne e valaha egy 30-40e beruházás egy szivatyúra.
Minden szellőztetőbe van olyan sarok ahhol nem tökèletes a lègcsere. De ha úgy tervezed a rendszert hogy a "pangó terület" olyan sarokba esik ahol az esetek 90%ba nincs senki, sztem az úgy tökèletes. Ha belegondolsz, teljes egyenletesen nem lehet átöblíteni 1 szobát sem.
Megtèrülèssel erre jutottam èn is. Komfortkènt tekintek az egèszre. Nekem sk hőcserèlőm van, annak belátható a megtèrülèse. Èn úgy jutottam idáig hogy elkèszült a szellőztetőm hőcsere nèlkül. Kezdtem nèzegetni a hőcserèlőket amiből 500e HUF alatt nem találtam számomra megfelelőt. Így kèszítettem egyet magamnak. Annyi volt az elvárásom magammal szemben, hogy szinte ingyen 50% hővisszanyerès. Sikerült 70% így èn boldog vagyok. Az egèsz megvolt 20e HUF ból, bontott buszventi, munkahelyről 4mm kartonplaszt, elektromos illesztès szakmába vág, arduinoval szabályzom a venti fordulatot co2 szintre. 15% ès 40% közt vándorol a venti fordulat átlag 25watt teljesítmèny.