Keresés

Részletes keresés

szuromia Creative Commons License 2014.06.11 0 0 664

Nem értek hozzá, csak két éve vettem az első olajfát, aztán tavaly a párját, de nálam a következőképpen viselkedtek eddig. Mikor meghoztuk, átültettük a bolti 17-es cserépből egy 40-esbe, a vizet nem sajnáltuk tőlük és hetente kapják a tápoldatot. Átültetés után a rajtuk lévő bogyót pár kivételtől eltekintve eldobták és valami elképesztő korona növesztésbe kezdtek. Az "öreg" első télen még nem itthon telelt, a kertész visszametszve, gyakorlatilag levél nélkül hozta meg tavaly tavasszal. Aztán ugyanazt kapta, mint előző évben, szépen besűrűsödött a koronája, de növesztette is jócskán a vékony ágait, ahogyan a párja is, de csak minimális virág volt rajta. Télen mentek a garázs végében összedobott telelőhelyre, ahol napi 10 órát kapták a mesterséges napfényt, a hőmérséklet meg valahol 2 és 6 fok között volt. Meg is maradt minden levelük, csak a fény volt egy kicsit sok, mert néhány levél félig megégett, jövőre kevesebbet kapnak. Kiköltöztetéskor ismét határozottan visszametszettem a nyurga ágakat (egy szezonban kb 20-40cm-t nőttek). Mostanra mindkettő csordultig van virággal, az "öreg" kb egy héttel van lemaradva a másiktól virágzásban, de szerencsére van köztük átfedés. Az illatuk messziről érezhető visszafogott citrusos-bodzás kellemes parfümillat. A porzásra ecsettel rásegítettem, sőt, mikor láttam a fiatalabbik előnyét, még gyűjtöttem is róla virágport, amit később a másik megkapott. :) Igazából nem a bogyó miatt vettük őket, csak a hangulat kedvéért, de hátha lesz belőle valami.

Előzmény: Gábor 35 (663)
Gábor 35 Creative Commons License 2014.06.09 0 0 663

Megnyúlt ágak? .......rakj fel fotót......vagy küldj e-mail-ben.....

Előzmény: parga 010 (662)
parga 010 Creative Commons License 2014.06.09 0 0 662

Csak a nagyon megnyult ágakat vágtam vissza, illetve azt aminek a vége télen elhalt.Majd teszek fel róla képet, hátha ugy jobban rá lehet jönni mi a baja.Egyébként minden évben hoz 2-3 tősarjat, amit szintén el szoktam távolitani.Szaporitásnak kiváló.

Előzmény: Gábor 35 (661)
Gábor 35 Creative Commons License 2014.06.09 0 0 661

Az alakító metszés alatt mit értesz? Ritkítást  vagy ágak visszametszését. Mert ha ágak erőteljes visszametszését csinálod nem lesz rajta virág....

Előzmény: parga 010 (660)
parga 010 Creative Commons License 2014.06.07 0 0 660

agödöllői z.kertészettől hozzták.A neve általános "europai olajfa".Csak alakitó metszést csináltam tavaszonként.

,mert hajt ezerrel.Minden évben a felső földréteget egy frissebb, trágyás földdel cserélem.

Előzmény: Gábor 35 (657)
maskeau Creative Commons License 2014.06.07 0 0 659

kösz!

Előzmény: Gábor 35 (656)
leac Creative Commons License 2014.06.07 0 0 658

Nálam már levirágoznak az oljbogyók.

Gábor 35 Creative Commons License 2014.06.06 0 0 657

Ha nem vad olajfa akkor hamar virágzik. ha nem piszkálok (metszed) akkor nemsokára. De egyébként hajt is?

Előzmény: parga 010 (655)
Gábor 35 Creative Commons License 2014.06.06 0 0 656

Rakd egy nagyobb vödörbe és hagyd ahol most van. Az ezüstfa lombhullató ha most nem jön helyre akkor majd tavasszal.

Előzmény: maskeau (654)
parga 010 Creative Commons License 2014.06.06 0 0 655

Sziasztok! kb 3 éve került hozzám egy 1,8 magas olajfa Gödöllőről.Azóta is él és virul,szép leveles, de sajna virágozni még nem virágzott.Mit tudtok az olajfáról, hány éves kortól várható a virágzás? Vagy valamit rosszul csinálok?

maskeau Creative Commons License 2014.06.06 0 0 654

és nem lehet, hogy egyszerűen a tavalyi leveleit engedi el? amikor tavasszal elhoztuk a kertészet kukájából, akkor gyéren de voltak rajta levelek.

Előzmény: Gábor 35 (649)
maskeau Creative Commons License 2014.06.06 0 0 653

hát hagytam kiszáradni és azóta újra kezdte a sárgulást. létezik, hogy nem bírja a tűző napot? (egy 5. emeleti  teraszon reggeltől délutánig süt rá a nap. )

köszi

Djapor96 Creative Commons License 2014.06.03 0 0 652

Nálam is megjelentek a virágok! :)

Gábor 35 Creative Commons License 2014.06.01 0 0 651

A 'hegyen' épp most virágzik az 'aglandaou'......

maskeau Creative Commons License 2014.05.31 0 0 650

én inkább köszönöm, nem olyan rossz hír ez. bárminek is hívják nagyon szeretem. leginkább a színe miatt. és kipróbálom, hogy kicsit száradjon.

köszi.

Gábor 35 Creative Commons License 2014.05.31 0 0 649

Szia

Bocsika, hogy én közlöm a rossz hírt de ez nem olajfa hanem ezüstfa. Sajnos a köznapi nyelvben olajfának hívják és az interneten is megtalálható 'Orosz olívafa' néven. Amúgy szerintem a túlöntözéstől lehet a sárgulás. Legalább is erre gondolnék...:)

Előzmény: maskeau (648)
maskeau Creative Commons License 2014.05.31 0 0 648

a kép az iménti kérdéshez.

maskeau Creative Commons License 2014.05.31 0 0 647

Sziasztok,

az olajfa csemeték sárgulnak egy ideje. amikor tavasszal átültettük a kertészet kikukázott részéből hozzánk (erősen napos terasz), nagyon hamar kezdtek hajtani. kaptak egy kis oscomote tápot. normális ez a sárgulás vagy tehetek valamit értük?

(ugyanitt a többi 3 örökzöld is sárgul: aranyeső csemete, fiatal babérmeggy) 

kösz a segítséget!

Mediterránum Creative Commons License 2014.05.29 0 0 646

Szia!

Termett már az olajfám,igaz akkor kisebb volt!

Előzmény: Gábor 35 (639)
wieder Creative Commons License 2014.05.28 0 0 645

Én tavaly ősszel vettem ezt a kis kb. 30 cm-es olajfát és már tele van virággal. Mivel teljesen amatőr vagyok, (olajfa termesztésben) ezért csak kérdezem, hogy egy ekkora kis fa is már így terem, vagy ez azért ritkaság?

Lady Gyöngyös Creative Commons License 2014.05.28 0 0 644

462 hozzászólásban van elérhetősége akit érdekel ...tényleg ilyeneket kaptam ...mint a fotón is a kertészetben!

Előzmény: Lady Gyöngyös (643)
Lady Gyöngyös Creative Commons License 2014.05.28 0 0 643

a 2 Ascolana + leccino amit innen a fórumról Amadar hozott nekem Olaszországból ..régebben felsorolta a fajtákat is. 

A fajtak(olaj): -Maurino -Bianchera -Frantoio -Pendolino -Morchione -Leccino -Leccio del corno -Moraiolo -Grignana Etkezesre: -Ascolana -Uovo di piccione -Bella di spagna -Santa Caterina -Nocellara

Előzmény: Lady Gyöngyös (642)
Lady Gyöngyös Creative Commons License 2014.05.26 0 0 642

Én is hoztam egy képet ..a nagy a kertészetben vásárolt Europea ...hogy ezen belül milyen fajta azt nem tüntették fel sajnos. A másik az egyik Ascolana tele volt virággal de végül visszavágtam az ágakat ...nem akarom, hogy az "égbe" nőjenek ...persze a másikon meg ritkítani kell majd ...most még nem sajnáltam annyira ...jövőre remélem meghálálja ..a másik ascola és leccino anyukámnál van ott van hely bőven télen is majd nekik ezért nem bántottuk őket ..

Mediterránum Creative Commons License 2014.05.25 0 0 641

Szerintem van itt kép mikor termett! Sokat tarem! Majd tezsek fel!

Megakarom gyökereztetni azért hagytam meg a kishajtást!

Előzmény: Gábor 35 (639)
Gábor 35 Creative Commons License 2014.05.24 0 0 640

Attól még hogy virágzásnak indult nem biztos hogy lesz rajta bogyó.....Ez az egész úgy fog kialakulni hogy vannak ezek a miniatűr szőlőre emlékeztető virágbimbók. Kinyílnak, utána lehullanak a virágok és rajtamaradnak az embriók. Aki beporzódott az elkezd nőni aki nem az rajtamarad és később lehull...

Jobb lenne ha keresnél valami szintén virágzó olajfát..... bármilyet......arról gerilla módon leszakítasz egy ágat ami tele van virágrügyekkel és hozzácsapkodod a tiedéhez ( a te virágrügyeidhez).

Előzmény: EveSunFlower (637)
Gábor 35 Creative Commons License 2014.05.24 0 0 639

Szia.....

Ha jól beporozza saját magát akkor nagy a valószínűsége hogy "Frantoio". A kinézete is arra hasonlít de sajna nem olyan részletes a fotó.... ha lenne rajta termés akkor jobban meg lehetne mondani....

Azt a kis hajtást a törzs tövéről szedd le mert hamar meg fog erősödni és hülyén fog kinézni....:) De ha 1 cm-en lerántod a kérgét és dobsz rá földet meg is gyökeresedhet és akkor egy külön növényként leválaszthatod....

Előzmény: Mediterránum (638)
Mediterránum Creative Commons License 2014.05.24 0 0 638

virágzik az olajfám!

Már termett önporzó!

Olasz fajta állitólag jó fagytörő?

Esetleg valaki felismeri milyen fajta?

EveSunFlower Creative Commons License 2014.05.23 0 0 637

Nincs mellette más olajfa és virágzásnak indult,szóval...

Előzmény: Lady Gyöngyös (636)
Lady Gyöngyös Creative Commons License 2014.05.23 0 0 636

A termés attól függ, hogy milyen fajta? hm így beazonosítani pl az olaszoknál 200 jegyzett fajta van ..a görögöknél is van rendesen gondolom ..pl az Ascolana fajtához a leccinot vettem porzónak mert nem önporzó! először azt kellene tudni hogy a tied önporzó vagy nem?

Előzmény: EveSunFlower (634)
Lady Gyöngyös Creative Commons License 2014.05.23 0 0 635

Albertirsan nagyon sok fajta van a Levandart kertészetnél! webshopban is mégeézheted náluk! vagy Amadar is nagyon szépeket tud hozni Olaszországból! én nagyon meg vagyok vele elégedve 1db leccino +2 ascolana-t hozott nekem. 

Előzmény: endru (632)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!