Én most visszaolvastam az összes hozzászólást ebben a topikban, senkinek sem javaslom, leolvadt tőle az agyam...
Talikra ugyan nem jártam, de vajon mi várható el egy mezei MMII-tagtól ennél több?
Viszonylag zavaró, hogy 4.MMII néven is vannak hozzászólások, gondolom, ez potyoro nickje lehet.
Viszont, kérdezem tisztelettel, hogy ha valaki 50 ezer forintos dolgokat sorsol, akkor nem lehetne-e, hogy ne több év különböző néven tett hozzászólásaiból kelljen kisilabizálni, hogy egyáltalán kik lettek kisorsolva?
Magvannak a nevek és a kért sorszámok, ezt egy excellbe betenni olyan nehéz volna?
Na most, amit én találtam, az a következő:
1. sorsolás: (2010-09-22-i bejegyzés)
APT
A Báró
Rogergerro
IWC-fan
Sandor12
(Itt némi pikantéria, hogy IWC-fan érthetetlen módon ebből a listából eltűnt, órát nem kapott, potyoronak viszont hirtelenjében lett órája. Vésnökhőz kellett vinnie, mert "lekopott" róla a gravírozás, amit nem is tudok értelmezni.)
2. sorsolás: (2011-06-30-i bejegyzés)
Alfonz Brown
órásbácsi
Mechanikus
XXL
Herkules
(Innen Herkules saját állítása szerint nem kapta meg az óráját, mert nem jár talikra. Úgy látszik, nem elég 50 ezer forintot befizetni és kisorsolva lenni, még talira is kötelező járni.)
3. sorsolás: ( 2011-12-13-i bejegyzés)
Appius
irninehez
SükösdG
Fogalmunk sincs, hogy ezek közül ténylegesen ki vette át az óráját.
Nomost milyen összegek lettek kifizetve az órák elkészítésére?
Mert ugye ez sem követhető pontosan, például 2008-08-08-án kifizettünk 300.000 Ft-ot P. Kissnek, fogalmam sincs, mire... de ahogy ez most látszik:
2010-09-23 100.000.- a Bárónak az első 5 db órára. (Ezek elvileg elkészültek, 20.000.-/db áron)
2011-06-16 100.000.- a Bárónak, ezután lett 5 db óra kisorsolva.
2012-01-02 100.000.- a Bárónak, 3 db órára (No, itt egyáltalán nem történt semmi se)
2012-06-21 200.000.- a Bárónak, 6 db órára. (Itt sem)
Csak szerintem nem látszik semmi korreláció az elkért pénzek dátumai és a sorsolások között?
Namost az látszik, hogy összesen 13, ha potyoro óráját is hozzávesszük, akkor 14 darab óra készült el, ebből egy biztosan nem lett átadva, azzal vajon mi lett?
Ki is fizettünk 14 db órát, tehát elvileg minden rendben (na istenem, egy óra elveszett, ahol fát vágnak, hullik a forgács is, bocs Herkules), csakhogy:
Erre 500.000.- , azaz ötszázezer forintot fizettünk ki!!!
Óránként 38.461.- forintot!!! Csak a szerelésre!
Hogy a fenébe jöhetne ki 50.000.- Ft-ból egy óra így?
Az elkészült 3 db órát szerintem mindenképpen ki kellene fizetnünk és el is hoznunk, erre még van pénzünk és legalább megtudnánk, hogy pontosan mennyi a szerelési költsége egy órának.
Nem tud. Kizárólag becsületből nem dobta vissza eddig sem az egészet.. A valós elkészítési költségei a többszörösére rúgnának annak, amit kér, de mivel ezt ő is rosszul mérte fel, és üzleti tisztességből úgy gondolja, hogy nem lenne velünk szemben korrekt, ha most kihátrálna, ezért helyt akar állni. Köztünk legyen szólva, ha nem így állna hozzá, lehúzhatná a projekt a rolót...
Ennek az órának a valós elkészítési és alkatrész költségei valójában bőven százezres nagyságrendben lennének most, töredék áron sikerült a szerkezeteket is beszereznünk (valójában mind szervizelni is kellene azokat, ami további költség lenne - szerintem lesz is végül, mert a legtöbb werk már be van sülve, nem jár). A mai realitás az, hogy 50 ezerből zéróról indulva egy jó minőségű ezüst számlapot, ha sikerülne legyártatni...
Erre a három órára most is fizetőképesek lennénk. És úgy gondolom, hogy a még a projekt résztvevői felé el nem számolt kb: 300 ezerrel is számolhatunk, mint meglévő (visszaszerezhető...) forrással.
A gond ott van, hogy mivel ez a nulláról kis szériában, de mégsem egyedileg órát gyártás egy abszolút nóvum volt nem csak nekünk, de a projektet elvállaló iparosoknak is, így belefutottunk pár olyan problémába, amivel nem számoltunk. Az órákat sokkal több vesződség elkészíteni, mint gondoltuk. Nem tudjuk a tokokat kiöntetni olyan pontossággal, hogy ne kelljen egyedileg utánmunkálni őket, problémák adódtak a számlap - teherviselő, tehát igen fontos szerkezeti elemnek nevezhető - lábaival, stb..
A végeredmény az lett, hogy P.Kiss egy egész napot elszórakozik egyetlen óra összeállításával, és akkor még ott van a számlap elkészítése is. Nyilvánvalóan nem tud állandóan ezzel foglalkozni, így havi 1-2 óránál többet akkor sem várhatunk majd tőle, ha egyébként sikerül végre minden kérdést tisztázni, és rendesen lendületet adni a projectnek. Más kivitelezőt meg kár is keresni - előre látom, hogy a számlapot sem fogjuk tudni más vonalon elkészíttetni abból a keretből, ami erre rendelkezésre áll...
Csodára tehát kár is számítani, de az teljesen reális lehet, hogy pár éven belül, lassanként elkészül minden óra. Természetesen ehhez rendezni kell majd a pénzügyeket is, ám a magam részéről úgy gondolom, hogy a teljes elvárt összeget eddig még be nem fizetettektől tényleg nehéz elvárni a befizetéseik rendezését addig, ameddig a projectet most át nem világítjuk, és a jövőbeni sorsát többé-kevésbé megnyugtatóan nem rendezzük le...
a legyen miért fizetnit nem igazán értem. három kész óra van a mesternél, és a további kb 40 órához szükséges összes alkatrész is megvan, azaz azokat is össze lehet szereltetni, ha fizetőképesek leszünk.
nagyjából egyetértünk, de vannak páran, akik mindössze 10 ezer forinttal vannak bent a projektban, azaz még a 30 ezer ft-os anyagköltséget is a többiek finanszírozzák. a projektnak "friss" pénzhez kell jutnia, mert amit előbb írtál, azok a pénzek, ha jól értem, csak elvileg vannak meg. P. Kiss mesternek pedig fizikailag is meglévő pénzzel tudunk fizetni:-)
Elvileg van a számlán még 108eFt, és van elszámolás alatt 300 (350 ??) eFt aminek a sorsa bizonytalan, de elvileg vegyük úgy, hogy van. Ez az előzetes költségvetési becslések alapján elég kb: 20db óra befejezésére, tehát most nem az az elsődleges kérdés, hogy az elmaradásokat rendeztessük (úgyis nyilvánvaló, hogy aki nem fizette még teljesen ki az órát, az addig megkapni sem fogja - ez szerintem nem is képezheti vita tárgyát, de előbb jussunk el odáig, hogy legyen miért fizetni...) - hanem az, hogy tekintsük végre át a pénzügyeket, legyen meg az elszámolás.
Nem értettelek félre, amit leírtál, az azt jelenti, amit belevéltem (illetőleg csak így van értelme) - de nincs értelme ezen összeveszni. Tudom, hogy nem ez volt a szándékod, azt is látom, hogy alapvetően mindenki jó szándékkal, türelmesen áll hozzá a dologhoz - ami sajnos iszonyúan nyökögve halad...
Sajnos én sem tudom/látom pontosan, mi történt, de amennyire az itt is fellelhető információkból tudom rekonstruálni a dolgot, az alapján úgy tűnik, hogy annyira azért nem veszett fejsze nyele ez még. Pénzügyileg sem.
Az eredeti költségvetés szerint kb: 20eFt-ot visz el egy-egy óra fizikális elkészítése, a többi az anyagköltség. Ez utóbbi alapvetően már elköltésre került, de a szükséges dolgok meg is vannak. Talán 10 (?) darab óra már el is készült, plusz három várja a gazdáját (bár az még a P.Kiss felé ki sincs fizetve, és talán még a korábbiakból is van egy kis tartozás).
Viszont a számlán még van valamennyi pénz, elvileg van 300eFt, amit felvettek a számláról, de nem számoltak végül még el vele - első körben feltételezzük a legjobbakat, és vegyük úgy, hogy ez a pénz vagy eljut végül a P.Kisshez, vagy visszakerül a számlára - és van még egy cca. 500 ezres tétel, ami valójában be sem lett még fizetve. Miközben a még el nem készült 40 órára jutna úgy 800 ezres kiadás, valójában nem fog ennyiből kijönni, de akkor is úgy tűnik, hogy nagyjából megvan (de legalábbis meg lehet) rá a fedezet.
Pénzügyileg tehát a project nem halott. Nagyon most már voltaképpen koordinátorra sincs szüksége, hiszen az összes szerkezet, anyag, mutató megvan, megvan az órás (P.Kiss), aki elvállalta, és meg is tudja csinálni - ha kap rendes, kiszámítható ütemezést mellett pénzt érte (úgy tűnik, eddig nem kapott), és lesz valaki aki tartja vele folyamatosan a kapcsolatot, diszkrét módon, de azért presszionálja, akkor szerintem lassan, de össze fog állni ami még hátra van.
A pénzügyeket azonban rendezni kell, áttekinteni, egyértelműen szükségünk van egy korrekt elszámolásra, egy felelős várható további költségbecslésre, ez alapján a project esetleges "feltőkésítésére", az elmaradások pótlására, és utána talán lesz valami...
Ehhez össze kellene jönnünk, egyértelműen számszerűsíten mindent, amit tudunk.
igen, akárhogy csűrjük-csavarjuk, a projektnak pénzhez kell jutnia, és ezért nagy szükség van a cca 500 ezer hiányzó forintra. az pedig nem megy, ahogy APT írta, hogy a hátralékosok csak mittudomén milyen garancia esetén fizetnének. ráadásul az is tiszta sor, hogy a hátralékosok később juthatnak órához, mint azok, akik az első percben befizették az 50 ezret.
egy garanciát tudok elképzelni, ha APT valamilyen módon elvállalná, hogy havi mondjuk 2 órát összeszerel. neki gondolom lenne hitele a hátralékos topiktársak körében. de ebben az esetben is záros határidőn belül be kellene fizetniük a pénzt a hátralékosoknak, vagy pedig az új tagoknak.
/Bocs APT, hogy ennyire involválnálak:-)/
a topiktalinak pedig akkor lenne értelme, ha itt meg tudnának állapodni szinte mindenben, és a talin lényegében kijelölnénk azt a mondjuk 3 tagú "bizottságot", aki a pénzt átláthatóan kezeli stb. a jogi felelősségrevonást pedig felejtsük el. ha kiderül, hogy esetleg valakihez több pénz került, mint az indokolt lenne, akkor szép szóval megkérhetjük, hogy számoljon el vele.
ej APT, sajnálom, hogy szövegértési problémáid vannak:-( én senkit nem akarok kigolyózni a projektból, hanem akkor megsimétlem, záros határidőn belül be kell szedni tőlük a pénzt, és ha erre nem hajlandók, akkor meg kell próbálni másokat a helyükre szerezni. ebben az esetben visszakaphatják a pénzüket. ha nem lenne elegendő jelentkező, akkor viszont az újak valóban kevesebb pénzért szállhatnának be a projektba. ennek technikáját persze könnyen ki lehetne dolgozni.
ami a lényeg: ha jól értem, akkor az összes óraalkotó elem megvan, de csak töredéküket szerelték össze, miközben a pénz elfogyott, amire pedig nagy szükség lenne, mert az összeszerelés is pénzbe kerül. P. Kiss mester is gondolom azért nem adja át a három órát, mert joggal várja érte a munkadíjat.
fekvőrendőr legutóbbi publikus adatsorából kiszámolható, hogy kb 500.000 (ötszázezer!!!) forintot még nem fizettek be a tisztelt tagtársak. Ennyi pénzből pedig elég sok órát össze lehetne szereltetni.
jogtalanságról pedig ne beszéljünk, mert a projekt BIZALOMRA épült, és még most is arra kell, hogy épüljön.
(és továbbra sem értem, miért lettem kigolyózva az óratulajok közül, mert az első körben a nickem (IWC-FAN) kisorsolásra került.)
Egyértelműen szükség van egy találkozóra, és egy elszámolásra, utána a meglévő helyzet áttekintésére, majd a további lehetőségek felmérésére.
Amit konkrétan tudok: P.Kissnél van három, azaz 3db elkészült óra. Mégpedig hónapok óta, de nem került sor ezek átvételére, sem kifizetésére. Ő teljesen érthető módon sem ezeket odaadni, sem újaknak nekiállni nem kíván addig, ameddig nem tisztázottak a körülmények - márpedig nem tisztázottak (és ez már nem is csak a pénzről szól - ő is követi a topicot, őt is keresik folyamatosan kérdésekkel MMII tagok, és legjobb szándéka ellenére sem tud nekik mit mondani, hogy is tudhatna...).
A helyzet tisztázását azért is létfontosságúnak látom én is, mert a pár hozzászólással korábban elhangzott, a "hátralékosokkal" kapcsolatos véleményre muszáj vagyok azt reagálni, hogy a jelen helyzetben, ha én is azok közé tartoznék, akiknek még van hátralékuk, és órájuk sincs, hát én sem fizetnék be egy petákot sem addig, ameddig nem tisztázódik, hogy ebből lesz-e ezek után egyáltalán valami, és ha igen, akkor pontosan mi és mennyiért (a mikorrát már meg sem merem említeni, ez ennél a projectnél talán már nem is fontos, most már az sem számít, ha csak 5-6-7 év alatt készülnek el a hátralévő órák - feltéve, ha van látható garancia arra, hogy tényleg elkészülnek). Megjegyezném, hogy a teljes összeget még be nem fizetők efféle kigolyózás a projektből jogilag is abszurd lenne, szigorúan véve lopásnak minősülne velük szemben - hiszen a projekt jelenlegi állása nem az ő elmaradt befizetéseiknek köszönhető, viszont egyértelmű, hogy az eredeti célkitűzések egyelőre csak nagyon részlegesen teljesültek (bár az eredmény nem zéró, az tény).
Mindenkinek, beleértve a már órát kapottaknak is be kell látni, hogy ezt a projectet nem sikerült korrekt módon megszervezni, rengeteg nyitott kérdés, esetleges probléma kezelésére semmiféle protokollt sem dolgoztunk ki (miközben ezek sajnos be is következtek...). Semmilyen módon sincs lekezelve, hogy az ilyen elhúzódás esetén már szinte elkerülhetetlen költség-túllépéssel mi legyen - hiszen az nyilván nem tolerálható megoldás, hogy akik pechükre a sor végére kerültek, azok majd ne kapjanak végül semmit, mondván, hogy az ő befizetett pénzüket is más órája vitte el... Ha a költségvetést nem tudjuk tartani, de azért a projekt végrehajtható - akkor szerintem mindenkinek, a már "célba érteknek" is fel kell vállalniuk egy esetleges kisebb pótbefizetést, aki pedig ezt nem vállalja, annak vissza kell adni, amit lehet - adott esetben ez bizony lehet, hogy nem pénzt, hanem mondjuk egy óraszerkezetet és/vagy némi tört ezüstöt fog jelenteni...
Viszont azt is el kell dönteni, hogy mit tegyünk abban az aggasztóan reálisnak látszó helyzetben, ha esetleg kiderül, hogy a pénz egy részét ugyan a project érdekére hivatkozással valaki felvette, de az végül nem a project érdekét szolgálta, és adott esetben az illető elszámolni sem tud/óhajt az összeggel. Ebben az esetben nyilván vannak jogi lehetőségek - amelyekből azonban ettől még pénz aligha lesz, harag, ellenségeskedés, esetleg méltatlan vádaskodások annál inkább - ez tehát szerintem kerülendő, ez nyilván a leges-legutolsó lehetőség kell, hogy legyen, csak akkor, ha már minden más alternatívát kimerítettünk. Ebben az esetben is nyilvánvaló, hogy az így keletkezett veszteséget is pótolnunk kell...
Annak a 3-4 tagnak kellene mindenkép eljönni egy talira, akik pénzt vettek fel "fekvőrendőr"-től. A pontos elszámolást követően lehetne áttekinteni a feladatokat, kitalálni: ki, mit vállal még a projekt befejezéséig. Minél többen kapcsolódnak be a döntésbe, annál elfogadhatóbbb eredmény születik.Ezért próbáltam a facebookon összeszedni a tagokat, hogy találkozó időpontok közül lehessen választani, ill. kicsit személyesebbé tenni a dolgot, mert valóban sokan teljesen idegenek, és teljesen idegenektől követelőznek, várnak dolgokat. Én is ismerem Bárót mégsem tudom elérni ..... potyoro is így van ezzel ..... kár pl. őt szapulni. Még idén hozzuk össze az elszámolást, és találjunk ki egy tartható tervet!!!
én sem értem a Báró hozzállását, helyében már ezer éve letudtam volna a projektet, már csak azért is, hogy túl legyek rajta. ő meg cipeli ezt lassan 10 éve, de hát nem vagyunk egyformák... meglehetősen kiszolgáltatva vagyunk, mert ez sok szempontból speciális a projekt. ráadásul úgy tűnik, hogy a pénz elfogyott, aminek jó része nyilván elment az alkatrészek beszerzésére, meg még a fene tudja mire..., és valóban kéne az a több százezer forint a munkadíjra, amit az eddig csak 10-20-30 ezer forintot befizetőktől várunk.
az más kérdés, hogy ennek a pénznek a felhasználására tényleg nagyon figyelni kéne. szóval ezt a pénzt záros határidőn belül be kell szedni a hátralékosoktól, akik ha nem fizetnek, akkor helyükre új tagokat kellene toborozni a svájci topikban. kevés jelentkező esetén akár úgy is, hogy az új tagoknak csak hiányzó pénzt kell befizetniük azzal a kitétellel, hogy ha mégsem lenne elegendő a pénz a projektre, akkor tőlük max. 50e ft-ig kiegészítést várnánk el.
A Báró a múlt héten átvette az órákat, ha igaz, amit állított, de persze miért pont ez lenne igaz?
Fel kellene szólítani, hogy a nála lévő, 6 órára 3 hónapja felvett pénzt haladéktalanul utalja vissza, köszönjük meg a közreműködését, ami nyilván érdemi, de ezt sikerült tönkre vágnia.
Ahhoz, hogy senki ne vegye át az elkészült órákat, rá semmi szükség, nem átvenni mindenki tud.
Igazából azt sem értem, hogy egy ismert vállalkozó hogyan és miért képes magát így lejáratni.
Ez valami unortodox üzletpolitika lehet?
Meg hogy azért nem veszi fel a telefonját, mert külföldön van.
Ne hülyítsük már egymást!
Volt szó egy találkozóról.
Várunk még valamire?
CDBV el tudta érni P. Kiss mestert, meg kellene határozni egy időpontot és összeülni. Vagy nem egyet, hanem mondjuk hármat, amiből a Báró választhat, melyik felel meg neki.
Ha egyik sem, akkor meg kell tenni a szükséges lépéseket, ez, ami most folyik, tarthatlan.
Az emilekre is azért lettem volna kíváncsi, hogy egyrészt dokumentálva legyen a dolog (ahogy látom, éppen azért nem tud senki semmit, mert minden csak bemondásra történt, ennek mindenképpen véget kellene vetni), másrészt, hogy hogyan fejlődik odáig egy kisorsolt óra sorsa, hogy tetszett volna talikra járni...
szerintem becsületbeli ügy lenne részedről, hogy a Bárót elérjed valahogy, és nem azért mert a többiek erre nem hajlandóak, hanem azért, mert a Báró Téged ismer, mi meg idegenek vagyunk számára.
Szerintem ezek nem fontos dolgok, ebben a helyzetben, nem viszik elore az ugyunket!! Foleg hogy az utobbi idoben mar valasz sem jott a levelekre!!
Inkabb azt probaljuk megoldani, hogy aki meg nem kapta meg az orajat mihamarabb vegre orulhessen neki!!!
A felreertesek es kavarasok elkerulese vegett azert nem kaptam meg az orat mert folyamataosan azt a talyekoztatast kaptam hogy meg nincs kesz!!!! Hamarosan, nemsokara stb stb!!!
Meg vannak az emailak!!!!!!!!!
Eppen azert irtam ide mert kezdett kisse kinossa valni a dolog!! Mert amikor kellett azonnal elert aki akart!!