Az otthoni gépemen van elmentve, de azért talán megy annélkül is.
A lényeg, zöld alma, két-három féle sajt (nálunk tegnap mozarella, sós lében juh sajt, ementáli, de szerintem ami van, vagy amit szerettek), kockára vágva. Öntet: joghurt, pici olaj, pici citrom, pici só, bors. Még meg lehet bolonditani piritott magokkal, dióval is.
Tegnap megcsináltam a zöldalma salátádat. Nagyon finom volt! Először a férjem lehülyézet minket, hogy ti miket tudtok enni felkiáltással, majd el kezde csipegetni, végül kért ő is :o)
ZsuR, a Pohm merre volt a Bécsi úton? Nem kb. a Kandó kollégiummal szemben, egy pici sarki bolt, tán Selmeci utca sarok?
A Daubner meg a (volt) MMG-vel szemben, a Szépvölgyi úton, és tudtommal jó régen megvan.
De hogy ontopik is legyek, van egy kedvenc majonézes kukorica salátám: morzsolt kukorica, joghurttal rendesen felhígított majonéz, citromlével pikánsítva, és sok-sok kakukkfű bele. Néhány órás álldogálás jót tesz neki. Ha nem akar majonézezni valaki, akkor joghurt mustárral, sóval-fehérborssal, kis olajjal összekeverve, esetleg kis tejföl mehet még bele. ribizli
OFF: életem első munkahelye a Lajos u. - Lukács u. sarkán volt, 7 évig jártunk ki még a régi bódés piacra. Jó kis sültkolbászos, lángosos árusok - tényleg egyedi hangulata volt.
Egyébként ebédelni meg a Fényes A. utcába, a Goldbergerbe jártunk. :-)
Oh! Nem akartam titkot serteni - de itt az enyem: gyenged szalak fuznek Obudahoz. . .ott nottem fel. Mikor utoljara otthon voltunk, az Evezo utcaban szalltunk meg - baratnom fianak votl ott lakasa- es a Kolossy-n vasaroltam. . .tetszik, amit a piaccal tettek! Az obudai piac volt mindig a kedvenc piacom. A Balogh savanyuja. . .jajj! Meg most is a szamban az ize, erzem az illatat!!! Szerettem ott vasarolni. A Lehel mar nem annyira. Jo-jo, de nem az igazi. Vasarcsarnok - nem szerettem.
Lajos utca. . .Fo ter. . .Mokus utca. . .:)) Kedves emlekek. Na meg a Fenyes Adolf utca es a Timar utca. Anyu a Korvin Otton lakott, ami eloszor Pacsirtamezo volt, aztan Korvin Otto, most megint Pacsirtamezo. . .na de ez mar nagyon off topic - bocs! Kikivankozott!
Igazából én nem szoktam zöldséget venni ott, csak extrábbakat, mert elég drágának tartom azt a piacot, a Flóriánra járok, ott meg bevált helyeim is vannak. A Kolosy pont az "extrák" miatt jó - pl. zellerszár, vagy salátafélék, friss gyömbér, stb. Meg a tejbolt, ahol vaj, túró, tejföl kapható kimérve, és 1-2 sajtféle, ami máshol nem nagyon. A tejbolttal szembeni zöldségesnél szoktam venni a különlegességeket. Valamelyik standon időnként sárgabarack méretű (viszonylag) friss datolya is szokott lenni - mit mondja, ég és föld a csomagolthoz képest... A szárzeller meg pl. a Waldorf saláta egyik alap-összetevője, nagyon szeretem. ribizli
Itt egy kep a zeller szarrol. Alap zoldseg - szinte a feherrepa helyett hasznaljak. Itt nem hagyma-sargarepa-feherrepa a leves alap, hanem hagyma-sargarepa-zellerszar.
Ropogos, kellemes izu, nem olyan mint a gumo. A gumot nem is igazan ismerik - de akiknek csinaltam eddig salatat belole mind szerette.
Már megint tanultam valamit. Hát már a zellerből is több féle van?
Már majdnem 3 éve az emlitett piac közelében dolgozom, de még sose vettem ott semmit. Olyan pici, meg midig azt mondogattam magamnak, most innen cipeljem haza? Azért egy csokor zellert talán elbirok :o) Mesélj, van még valami különlegesség ott?
A ZsuR által emlegetett zellerszár nem a gumós zeller szára! Szárzeller vagy halványító zeller néven fut itthon, pl. a Kolosy téri piacon lehet kapni, és mind ízre, mind állagra más, mint a gumós zeller szára, finom (szerintem) nyersen is, meg mindenféle ételbe. Jó ropogós, és jóval enyhébb ízű, mártogatni is alkalmas. Nem olcsó, de kiadós, szóval szerintem megéri az árát. A levelét én le szoktam vágni, megszárítom és zellerzöldként használom. ribizli
A Kaisersben is lehet kapni ciabattat, ott is kb. ennyibe kerül. Nem olyan nagy, mint a ZsuRé, hanem a kb. zsemlenagyságú, de kvázi négyszögletes. Van pirított hagymás változatban is. ;-)
Mi volt ma az első dolog, amit megláttam a közértben? Hát persze, hogy cibatta! De nem vettem. Ez olyan zacskóba zárt, rossz tapintású tömör valami volt, nem éreztem azokat a szép légbuborékokat benne, amit a képen látok. Az árát meg ne is emlitsük!
Érdekes ez a saláta, amit irsz. Mostanában spenót nincs nálunk, vagy ha van, ki tudja honnan jött? A zeller is elgondolkodtató, azt még sose ettem nyersen. Nem igazán szeretem, belefőzöm, amibe kell, de aztán kihalászom, és a kutya kapja meg. Azért tavasszal lehet hogy kipróbálom. Meg a kaprot is. Azt gyerekkorom óta meg nem eszem. Igaz igy voltam a köménnyel, most meg szinte mindenbe teszek, imádom az illatát is. Érdekes hogy változik azember izlése :o)
Találtam egy jó salátát, J. Olivertől, a héten megcsinálom.
Meleg kenyérsaláta
Hozzávalók 4 személyre: 1 olasz zsemlecipó (ciabatta), extra szűz olívaolaj, 1 gerezd megtisztított, apróra vágott fokhagyma, tengeri só és frissen őrölt fekete bors, 12 szelet pancetta vagy húsos füstölt szalonna, 1 citrom leve, 4 nagyobb tanyasi tojás (nagyon frissnek kell lennie), 3 nagy marék rucola, 1 fej fodros saláta (lollo rosso), 100 g parmezán egészben
Melegítsd elő a sütőt 200 °C-ra. Hámozd meg a zsemlédet, a héját el is dobhatod, a belsejét tépkedd ujjnyi darabokra. Tedd a kenyeret egy tepsibe, locsold meg egy kis olívaolajjal, keverd össze a fokhagymával, a sóval és a borssal. Süsd 10 percig, hogy ropogós legyen, majd fektesd rá a szalonnát, és süsd még 5 percig, hogy az is ropogjon. Keverd össze a citromlevet 8 evőkanál olajjal, és ízesítsd. Forralj só nélkül vizet egy nagy lábosban. Egy méretes tálban kavard össze a salátaleveleket, a szalonnát, a kenyeret az önteteddel, majd oszd el az egészet 4 tányérra. Ha a lábosban forrásnak indult a vized, óvatosan üsd bele a 4 tojást. Tojásbuggyantó akciód sikerét csak a legfrissebb tojatoktól várhatod! Főzd őket 4 percig, ha lágyan szereted, vagy ízlésed szerint tovább. Biggyessz egy-egy tojást minden salátástányérra és forgácsold rá a parmezánt.