Minden a 2005 márciusában induló "A NAGY KÖNYV" program kapcsán: ötletek, vélemények, könyvajánlók és egyebek - amit akartok.
Könyvmolyok, tanárok, könyvtárosok, művelődésszervezők véleményét különös szeretettel várom.
Kérek mindenkit, hogy maradjunk politikamentesek, !
Indító hír:
http://www.kultura.hu/nkom/culture/literature/news/D999_news_59866.html
Nekem is tetszett annak idején, de Sienkiewicz masszívan romantikus hozzáállása miatt az előbb felsoroltakat jobbnak tartom. Nagy kedvencem volt tőle az Özönvíz, Tűzzel-vassal, Kislovag trilógia, de tavaly újraolvasva a Tűzzel-vassalt nagyon zavart, hogy a lengyel hazafiak nagy hősiességről tanubizonyságot téve, mindig az utolsó szálig levágják a gonosz svédeket és a jóságukat egyáltalán nem kérdőjelezik meg ezek az eszetlen öldöklések.
Az Egri csillagokat kedveltem, többször olvastam, a Kőszívű ember fiain többedszerre, nagyon nehezen rágtam át magam (mondjuk olvastam Jókaitól kimondottan csapnivaló "bestsellert" is), a kötelezők nagy része nyomasztó volt a Kincskereső kisködmöntől a Pál utcai fiukon keresztül a Légy jó mindhaláligig, eléggé rühelltem őket. Fekete Istvánt pedig egyszerűen csak untam. Sok kötelezőt csak (jóval) középiskola után olvastam el pl. Nyomorultak, Háború és béke, ill. van ami még mindig csak vár a sorára, pl. A mester és Margaréta, a Bűn és bűnhődés.
A Végtelen történettel kapcsolatban MrsBennettel teljesen egyetértek, hamár mesekönyv, inkább ez...
A lista alapján az is teljesen egyértelmű, hogy a sci-fi se "komoly", se szórakoztató irodalomnak nem számít. Pedig pl. Lemnek, Asimovnak, Phillip K. Dicknek vagy akár Zsoldos Péternek helye lenne a kötelezők között is, nyugodtan ki lehetne váltani velük XIX. századi bestsellereket. Persze mit is vár az ember, mikor az Alexandra sci-fi szekciójában talán az egyetlen könyv, ami még ebbe a kategóriába tartozik és nem a tonnaszámra gyártott fantasyba, a Galaxis útikalauz...
A Megasztár is roppant unalmas volt tegnap, párhuzamosan néztem a kettőt, amíg aztán ismerősök meg nem mentettek és el nem hívtak bulizni. Ennek az eredménye lett hajnali háromkor ez a hozzászólás. :-))
Még jó, hogy visszaolvastam, ki mit írt korábban, mert én is Hankisst akartam citálni. Még azt is mondta, hogy mennyire elárulja az embert, mely könyveket tartja érdemesnek, hogy a polcán sorakozzanak - ezzel ugyan nem sok újat állított, de akkor is jó.
És még tetszett az a gondolata, hogy egy-egy kedvenc tárgytól, akár könyvtől is kell tudni megszabadulni, mert a tárgyakhoz való kötődés korlátozza az ember szabadságát. (Ezt olyannyira művelem, hogy Spiró két könyvét korábban elkótyavetyéltem az antikváriumban, és most kivehetem a könyvtárból.)
Irány Diogenész hordója!
Ma Friderikusz műsorában - eddig sose láttam - Spiró György beszél az új könyvéről.
Meg azzal van bajom, hogy a 100-ban da vinci kód, négy darab henry potter meg bent van a quo vadis vagy a katedrális, miközben nincs passuth, mika waltari, stanislaw lem
A Quo vadisnak én személy szerint örülök, úgy hogy azt "nem engedem bántani"
Csak fel kell vállalni, és merni kell beszélni róla - figyeld meg, mások is fognak csatlakozni hozzánk! Csak ciki arról beszélni, hogy ezek mennyire olvashatatlanok. Mert Nagy Dolgokról szólnak, és az mégismicsodadolog, hogy milyenmagyarvagy, ha ezeket te nem szereted.
Pedig mindkét történelmi időszakot, amelyben a könyvek játszódnak, fontosnak és érdekesnek, sőt kötelező ismeretanyagnak tartom. Ez nem kérdés. Csakhogy az említett könyveket pedig pocséknak. Ennyi.
A SZAVAZÁS oldalon található információ - jelenleg, 2005. április 24-én délelőtt fél 10 után:
Bő 24 óra múlva megszületik a TOP 100-as lista!
Szavazni most már csak telefonon és sms-ben lehet, de érdemes! Nemcsak a TOP 100 alakulásában szólhatnak bele, de a szavazók között értékes nyereményeket sorsolunk ki. A szerencsések gazdagabbak lehetnek egy SANYO 300 Wattos házimozi rendszerrel a SANYO jóvoltából, vagy egy 100.000 forint értékű digitális kamerával a Mediterán Házak Kft. felajánlásának köszönhetően, vagy egy NOKIA 6230-as mobiltelefonnal (Nagy Könyv mobiltartalmakkal) az M Factory Kft.-nek köszönhetően.
Pénteken, április 22-én, délután hat órától szombat estig, a 21.05-kor kezdődő A Nagy Könyv - A legjobb 100 tévéműsor végéig, szavazhatnak a TOP 100-ba bekerülő könyvekre, a TOP 150-es lista alapján, mely 75 magyar és 75 külföldi regény címét fogja tartalmazni. A lista azon regények címét tartalmazza, amelyek a legtöbb szavazatot kapták a levelezőlapokon és az interneten.
Majd a HÍREK rovatban az alábbi info:
Biztos vannak, akik csalódottak, de a számok törvénye alapján, valószínűleg többen elégedettek. Akiknek benn maradtak a kedvencei gőzerővel támogathatják továbbra is választott regényüket, de akinek esetleg kiesett a favoritja, az se búslakodjon. Továbbra is fantasztikus regények versenyeznek, s reméljük, nem lesz nehéz új kedvencet választani. Ebben a fordulóban is szavazhatnak interneten és szavazólapokon, de azért egy-két dolog megváltozott. Ám először a legfontosabbról szólunk, a szavazás időpontjáról. Szavazni 2005. április 24-e és június 11-e között lehet, de a szavazólapos voksolásnál csak a június 3-ig bedobott szavazatok érvényesek. Június 3-tól június 11-ig – amikor kiderül hogy mely tizenkét regény volt a legkedvesebb az olvasóknak–, már csak az interneten, telefonon és sms-ben. A hajrá azonban még messze van, nézzük mit tehetünk most! Például több címre is szavazhatunk. Ebben a fordulóban, összesen tizenkét regény is megjelölhetünk, tekintet nélkül arra, hogy azok magyar vagy külföldi regények. Ez persze nem azt jelenti, tizenkét szavazatot kell, leadnunk. Ha csak egy regényt jelölnek, az is érvényes, viszont nem lehet mind a tizenkét voksot egy regényre leadni. A TOP 100-at mostantól megtalálják a TOP 100 menüpont alatt, szavazataikat pedig továbbra a is szavazás menüpont alatt adhatják le, ahogy eddig is, és továbbra is regisztráció szükséges hozzá.
MINT FENTEBB EMLÍTETTEM, A SZAVAZÁS MENÜPONT ALATT MÉG A TEGNAPI ÁLLÁS OLVASHATÓ.
Ma április 24-e van, az új, a 12-es szavazás első napja. És jelenleg - a hírekkel ellentétben - nem lehet az interneten szavazni.
www.anagymagyarszervezes.hu
Az imént pedig Hankiss Elemér beszélt, főleg új könyvéről (ez nem a topik témája), de a NK-ről is.
Lakatté kérdésére, miszerint nevezze meg azt a három-három regényt, amit magával vinne egy lakatlan szigetre, a következőt válaszolta. (És ezért imádom.)
- Magyar irodalomból nem regényt vinnék. A magyar irodalom a versben a legerősebb. Így vinnék kötetet Kosztolányitól, JA-tól és Weörestől.
Külföldi szerzőnél egyet Joseph Conrad-tól, Goethe Vonzások és választások-ját, valamint egy oroszt (Dosztojevszkijt vagy Turgenyevet).
Ismétlés szintén délután a Nap-nyugtában az m2-n - ha vkit érdekel.
Nagyon fontos volt az imént (az egyébként nézhetetlen) Nap-keltében Heller Ágnes és Görgey Gábor hozzászólása a témához. Aki tudja/teheti/érdekli, az nézze meg a délutáni ismétlést az m2-n.
Különösen Heller Ágnesé volt az egész NK-jelenséget önmagában elhelyező mondata: "[A műsorsorozat negatívuma, hogy olyan érzetet kelt,] mintha a kultúra egy demokratikus intézmény lenne."
Kiemelte, hogy a magyar lista két tényező miatt nem objektív:
1. az általam is említett és kritizált KÖTELEZŐ OLVASMÁNYOK miatt (mert arra zsigerből tetszenek szavazni)
2. a POLTIKAI felhangok (s itt nem csupán - itt a topikban is megemlített politikai akcióra gondolt)
A külföldi lista szerinte sokkal objektívebb. Azok mentesek az efféle előítéletektől.
Heller Ágnes hangsúlyozta: nem az a lényeg, hogy ki vagy mi végez az első 3-4 helyen, és nehogy azt higgyük, hogy azok a legjobbak. Ezek a listák olyanok, mint a bestsellerek. Azokról is egy ideig csak az mondható el, hogy a csapból is ők folynak, de aztán elfelejtik őket. Így lesz e lista győzteseivel is.
Mert szerinte nem a győzelem a fontos. (Lásd a fenti kiemelt mondatot.)
Ez így teljesen igaz, erről beszélgettünk már egy csomót a topik nyitása után. Azért itt is van kivétel: A Pál utcai fiúk, amire nálunk a gyerekek a legőszintébben és meglehetősen lelkesen szavaztak nagy számban. (Meg azért vannak még kivételek, hiszen mostanában már nem kötelezők vannak, hanem háziolvasmányok, és nem évenként egy-egy, hanem néhány "drasztikus" intézményben havonta! :))
Igazából nem rád akadtam ki, hanem arra, hogy a topik eleje óta gyakorlatilag majdnem minden hozzászóló szóváteszi, hogy a kötelezőkre csak a sznobok szavaznak, pedig valójában nekik sem tetszik egyik sem; vagy azok, akiknek ezekből jut csak eszükbe cím, mert soha életükben nem hallottak másról (és ezeket se olvasták el). Nagyjából összefoglaltam ezzel az elmúlt többszáz hozzászólás legalább harminc százalékát. :((
A tegnapi show maga volt a dögunalom, gondolkodtam is, hogy vajon ki az a nagyon pihent rajtam kívül, aki végignézi, ahelyett, hogy a Megasztárt nézné (jut is eszembe, a nem olvasó réteg tuti, hogy nem az Egri csillagokra szavazott tegnap este emelt díjas sms-eket, hanem az énekesekre. :))
Elnézést, de lehet, hogy Te személy szerint tele vagy azzal, hogy itt mindenki "fikázza" a kötelezőket, de ez egyrészt nincs így, másrészt a kötelező szóban benne foglaltatik az erőltetettség. Nem azért kell olvasni, mert kötelező.
Ilyen (számomra) szemeteket, mint az Egri csillagok vagy A kőszívű ember fiai... Már bocsánat. Nekem nulla. Nem mai emberekhez szól, hanem a kor és az ilyen narratíva iránt fokozottabban érdeklődőknek. Ami egyébiránt tiszteletet érdemel, mert - mint korábban is említettem - én ezeket el nem tudnám olvasni. (Soha nem is jutottam a végükre.)
A Tüskevár ált. isk. 3-4. osztályában tetszett. De le nem venném újra. Az csak egy történet.
Hol van egy Iskola a határon-hoz képest? És ez nem sznobság, hanem tény. Ilyen könyveket összevetni is őrültség, mert más-más kategóriában vannak.
Számomra egyelőre nagyon rosszul szövődik a műsor fonala. De még nem ítélkezem. Ha több ember számára kedvet csinált az olvasáshoz/újraolvasáshoz, akkor volt értelme. Még akkor is, ha az én tetszésemet nem nyeri el, merthogy ugyebár csak én birok hozzászólásom hőse lenni, s nem vagyok objektív.
Devil Inside-dal egyetértek. Remélem a fentiek fényében, ez nem kompromittáló számára. :)
Ez alapján még annyi eszembe jutott, hogy a kötelező olvasmányok a kötelezőségük idején általában túl korán vannak még az embernek. Nem kamaszoknak írták ezeket, nincs meg hozzájuk a saját élményanyaga. Persze nagyon nehéz kérdés, akkor mit kellene tanítani ilyen korban...
Szerintem félreérthetően írtam, nincs semmi bajom a kötelező olvasmányokkal, vannak köztük nagyon jók, de vannak köztük olyanok, amelyek egyáltalán nem jobbak nem annyira felkapott és nem agyonmarketingelt könyvekkel.
Meg azzal van bajom, hogy a 100-ban da vinci kód, négy darab henry potter meg bent van a quo vadis vagy a katedrális, miközben nincs passuth, mika waltari, stanislaw lem... A katedrális körüli felhajtás zavar legjobban, miközben egy tipikus Ken Follettes kalandregény a középkorba helyezve, roppant "meglepő" fordulatokkal és ami a legidegesítőbb, egészen mai individualista jellemekkel...
Én meg még soha nem néztem egyetlen be- és kiszavazós műsort sem (kínosan kerülöm őket), úgyhogy idegenül hatott az egésznek a menete, és ez az ellenérzés még mindig bennem van.
Nem, az a megdöbbentő, hogy minden sz@r baromságot kommentálnak online Mo. ifjai és idősei itt az index fórumán, erre meg születik 3 hozzászólás az egész műsor ideje alatt????????
És az hogy kiíváncsi lennék a nézettségi adatokra kontra megasztár és sztárbox...
Ezzel én is egyetértek, mármint, hogy azokat is sikerült egészen biztos bekapcsolni a menetbe, akik erre a szlogenre gondolkodás nélkül cselekszenek már.
De nem lehetne legközelebb kisebb betűkkel?
Mi van??????? Terázanyu bejutott? Na neeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee....
Nyem akajom, nyem akajom, akkoj sem akajom, nyem tyetyszik a játyék! Anyúúú, nyem akajom ezty a játyékoty!