Nem egyszer kerülhet az ember olyan helyzetbe, mikor csak rossz döntést hozhat. Most sikeresen megint ilyen helyzetet teremtettek politikusaink (határainkon belül és kivül). Ha a nem szavazat győzne , micsoda arculcsapás lenne az a kinteknek, de ha az igen győz, ki az a nagytudásu, ki aki megmodja, hogy ki a magyar a határainkan kivül. Érvénytelenség esetén is megindul majd az egymás okolása. A 2002-es választás hangneme visszatér (visszatért), megint árokásás csak most máshol és mélyebben.
A kérdés:
"Akarja-e, hogy az Országgyűlés törvényt alkosson arról, hogy kedvezményes honosítással - kérelmére - magyar állampolgárságot kapjon az a magát magyar nemzetiségűnek valló, nem Magyarországon lakó, nem magyar állampolgár, aki magyar nemzetiségét a 2001. évi LXII. törvény 19. §-a szerinti 'Magyar igazolvánnyal' vagy a megalkotandó törvényben meghatározott egyéb módon igazolja?"
Hol van ez elrontva, és szerinted mi lenne a helyes kérdés?
Tamáska, legyek akár ostoba állat, de az egyetlen célszerű megoldást ebben látom.
Ha igen lesz a válasz, abból egy időhúzos, sunnyogós, álmegoldásos járulékos sodrásos ganajság keletkezik - szerintem... kormányfüggetlenül; egy nem határozottan kínos, és nem vethető fel újra e kérdés, míg egy érvénytelen konfiguráció talán szakavatottab kérdéshez, talán ésszerű megoldáshoz vezethet, amennyiben nem baromarcok viszik végig.
Szvsz. nincs érvényességi küszöb. Nem is lehet érvénytelen a népszavazás. Ellentétben az országgyűlési képviselők választásánál ahol pl. ha egyéni választási kerületben az első fordulóban nem jelenik meg a jogosultak 50%+1 fő akkor érvénytelen lesz a szavazás.
Eredményes vagy eredménytelen népszavazásról beszélhetünk. Eredményes ha a népszavazásra feltett kérdésre a válaszadók több mint a fele azonosan válaszol és többen vannak mint az összes választásra jogosult 25%-a. Ha ez nincs akkor erdeménytelen, de nem érvénytelen.
logikus amit irsz csak eppen sunyiskodas. olyan mint amikor a parlament hatarozatkeptelensegere jatszik a fidesz. es az mdf is megmondta hogy nem ez a dolguk.
hanem dontson a nep.
a rossz kerdesfeltevesert nem a valasztok es szavazok felelosek. es barhogy dont a 'nep' el kell fogadnunk. hiszen az igen szavazok az adojuk megemeleserol is tudatosan dontenek. el kell fogadnunk mint egy barmilyen szinezetu kormanyt.
sajat reszunkrol sajat allaspontunkat kell kepviselni.
ha meg gyozne a nem akkor is van/lesz ra ut es mod hogy a problemakra megoldast talaljunk.
mar eddig is valamivel tobb (ketoldalu) erofeszites kellett VOLNA az eu-nal. kevesebb hablaty, kevesebb kovacs, kevesebb habostorta.
es a problemak megoldasat surgetni. nem elfogadni az eus urak vallvonogatasat. hiszen vegul is emberekrol van szo. nekunk is jo volt amikor utazhatni kezdtunk valoszinuleg ez a szerbiai embereket (magyarokat es szerbeket, akiket mindig kifelejtunk mint lenyegtelent) ugyanugy eletbevagoan erinti. a boldogulasukat. es nekunk is jobb ha a szerbek utazgatnak es nem verekszenek es nem nagyhatalmi almokat szovogetnek. hanem szep lassan boldogulnak es kereskednek es gyarapodnak!
tehat szerbia es ukrajna utazasi problemait kell megoldatni az eu-val!
Egypár ilyen "sötét" egyén meglepődve jelentette ki "Jé maga tud magyarul!". Én nem magyarnak születtem, csak magyarnak nemzetiségűnek vallom magam. S az itteni oldalokon folyó vitát látva szerintem jobb lesz nekem kengurunak Ausztráliában.
az is felmerul hogy egy nepszavaz mennyi ideig ervenyes. peldaul ha ugy lenne fogalmazva hogy az iden hozzon konnyitest a parlament. leszavazzak akkor mit is szavaznak le?
azt hiszem hogy szerepel a nepszavazasi kerdesben hogy kesobb meghozando torvenyben rendezze a dolgot.
tehat alkotmanyt siman modosithat ez ugyben. es rendeletet is hozhat.
vagy nem?
tehat a vonatkozo alkotmanymodositast rendeletileg hajtja vegre.
hulye vagyok, makacs vagyok es ezenkivul is minden bajom van. es lehet hogy igazam sincs.
de keptelen vagyok abbahagyni barmit es koszonom a turelmedet.
megvolt a nepszavazas. gyozott mondjuk a nem!
ezutan egy evvel a parlament hoz egy dontest amiben lehetove teszi hogy olyanok is folyamodjanak magyar allampolgarsagert akik nem elnek eletvitelszeruen magyarorszagon.
ez konnyites? miert konnyites? miert nem nevezhetjuk ezt a dolgot valtoztatasnak? hiszen ha eletvitelszeruen itt tartozkodik akkor csak be kell mennie a hivatalba es meg kell kernie. ha nem tartozkodik itt eletvitelszeruen akkor meg leveleznie kell. ez penzbe es faradtsagba kerul. el kell mennie a postara. idoben is sokkal tovabb tart mintha itt lenne.
szerinted ha ezt megtamadjak azzal hogy ez ellentetes a nepszavazas konnyitest megtagado eredmenyevel ez a dolog nem vedheto? vagy legalabbis nem vitathato?
az hogy hozzon egy konnyitesre vonatkozo torvenyt es ennek megtagadasa szerintem nem benithatja meg az orszaggyules tevekenyseget.
arrol mar nem is beszelek hogy az europai uniotol is johet valamilyen direktiva. es akkor itt van nekunk egy kollizio szeru dolog mert az europai unio torvenykezeset kotelezonek fogadtuk el onmagunk reszere. es lehet hogy ez nem kogens de az is lehet hogy kogens. altalanossagban kollizio lehet. az alkotmanybirosagnak meg nem feladata hogy az europai uniohoz IS vizsgaljon egy egy nepszavazasi kezdemenyezest. egyebkent ilyen indokkal nem is utasithatna el. csakis a magyar alkotmany szempontjai szerint.
ez a dolog egyelore fennall. tehat nem latom be allitasaim (teljes) valotlansagat.
Én valahogy úgy gondolom, hogy egy népszavazás - mivel eredménye hosszú távon nézve kötelező a parlamentre - érvényességére és eredményességére szigorú korlátokat kell szabni. Azt hiszem, ma az a szabály, hogy 25%+1-nek kell egyformán szavaznia, de simán lehet, hogy ebben tévedek.
Mármost azt én nem vitatom, hogy az 50%+1 bizonyos értelemben túl sok - ha valaki távollétre szólít fel, könnyen elronthatja a dolgot. A 25%+1 egyforma viszont túl kevés, nehogy már 28% igen eldönthesse jelen esetben a dolgot, csak azért mert az inkább nemet gondolók egy jó része nem ment el és arra csak 18% jutott...
A 33% - így hasból - egy viszonylag korrekt korlátnak tűnik.
Ez 50%-os részvételnél 2/3-os többség, 66% részvételtől pedig (és azt hiszem ekkor már jogosan mondhatjuk, hogy a lakosság jelentős többsége megjelent) egyszerű többség. Nekem jópofának és rugalmasnak tűnik és ma délelőtt 11 fele találtam ki...
Várom az ezzel kapcsolatos észrevételeket. Csak ne nyissak már neki topikot, nem?
Patrubány Milkós a felelőtlen magyar kormányról 2004. november 10. 9:27
MNO
Patrubány Milkós: A kormány felelőtlen reagálása pártállásra való tekintet nélkül egyetlen, a kormánynyal szemben álló tömbbe formálta a külhoni magyarságot.
Ostoba és a homokba dugja a fejét az, aki azt hiszi, hogy kitérhet a veszély elől, ha nem megy el szavazni.
Ugyanis nincs arra garancia, hogy ennek a javaslatnak az MSZP/SZDSZ féktelenül önző és csupán párthatalmi érdekben gondolkozó vezetése, ne tudná összehozni a nem győzelmét.
Mivel az MSZP-t óriási ideológiai vereség fenyegeti, ha ez nem sikerül nekik, - számukra és személy szerint a hatalommániás, törtető, akarnok Gyurcsány Ferenc számára ez egzisztenciális kérdés - hatalmas energiát fognak beleölni a válaszók demagóg meggyőzésébe.
Aki látja, hogy a nemmel való szavazás, mennyire álságos, aljas és a nemzetnek kárt okozó - függetlenül attól, hogy mit érez - menjen el szavazni az IGEN-re, ne legyen a nemzet ellensége, és ne engedje át a döntést egy agressziv, hangos a az országból csatateret formáló kisebbség kénye-kedvének.
Szentmihályi Szabó Péter arról, amit még Kádár sem mert 2004. november 10. 10:27
MNO
Szentmihályi Szabó Péter: Mindig is tudtuk, kik ezek. Most már annyira erősnek érzik magukat, hogy nem is titkolják. A kormánypártok nemet mondanak a kettős állampolgárságra. Ezen még szegény Markó Béla is megrökönyödött. Ezt még talán Kádár és Aczél sem merte volna, de Gyurcsány és Kuncze meri. Talán mert nincs már vesztenivalójuk. Igaz, lassan nekünk sem.
(Magyar Demokrata, 2004. november 10.)
Ja , ja ... Lassan már csak a láncainkat veszíthetjük el :-(
Ostoba és a homokba dugja a fejét az, aki azt hiszi, hogy kitérhet a veszély elől, és a kényelmes NEM-et választhatja, ha nem megy el szavazni.
Ugyanis nincs arra garancia, hogy ennek az országrontó javaslatnak a Fidesz féktelenül önző és csupán párthatalmi érdekben gondolkozó vezetése, ne tudná összehozni a két millió szavazatot.
Mivel a Fideszt oriási ideológiai vereség fenyegeti, ha ez nem sikerül nekik, - számukra és személy szerint Orbán Viktor számára ez egzisztenciális kérdés - hatalmas energiát fognak beleölni a választok demagóg meggyőzésébe.
Aki látja, hogy ez a javaslat, mennyire álságos, aljas és neki kárt okozó- függetlenül attól, hogy mit érez - menjen el szavazni a NEM-re, nem legyen a maga ellensége, és ne engedje át a döntést egy agressziv, hangos a az országból csatateret formáló kisebbség kénye-kedvének.
Ezzel csak egy baj van: azon fog múlni az eredményesség, hogy az elkötelezett "Igen" pártiak meglesznek-e kétmillióan. (Aki elkötelezett "Igen" párti, az nem szeretné, hogy érdekteleneségbe fulladjon --> el fog menni és igennel fog szavazni.)
És nem azon fog múlni, hogy aki nemmel szavazna, az inkább nem megy el.