örülök, ha olvasó embernek tudok ajánlani valami jót!
amikor még integrált könyvtárosként müködtem - a szakkönyvtár mellett kezeltem a szakszervezeti letétet is, nagy örömet okozott, ha valakit sikerült rászoktatni a rendszeres olvasásra. Jöttek valami krimiért, én adtam a Pendragon legendát, aztán, amikor az tetszett, bármit elvittek és elolvasták, amit adtam. Aztán szétverték a munkahelyemet és a szakszervezeti könyvtárakat is.
Sajnos ezt nem olvastam, de mindig Tőled koppintom le a könyvajánlatokat.
Az a baj, hogy ilyenkor kevés időm van olvasni, mert jön a tanév végi mindenféle. Most pl. anyák napi készülődés, kult. bemutatóra készülés, kirándulás, dolgozatok, felmérések, ezek kiértékelése, stb.
Hét végén Zánkán leszek erdei iskolai konferencián.
amelyik erdélyi még jól beszél magyarul, (egyre több olyat látok-hallok, aki már csak töri a magyart) az gyönyörű archaikus magyar nyelvet használ.
Nekem ebből a körből a Tamási Áron-féle Jégtörő Mátyás a kedvencem. Nem tudom, ismered-e az öccsének, Tamási Gáspárnak a könyvét, a Vadon nőtt gyöngyvirágot?
Ez a bácsi nem tanulhatott, hanem otthon kellett maradnia a földet túrni, a szülők csak egy fiú taníttatását vállalhatták, és Áron beteges volt. A könyvén ez nem látszik, igazán érdekes, élvezetes olvasmány.
Én a hétvégén kivégeztem a Da Vinci kódot, és megvettem az előző Dan Brown könyvet, az Angyalok és démonokat is. Könnyű olvasmány, és érdekes, izgalmas.
Érdekes dolgokat figyeltem meg ott, ahol 3 gyerek van. A középső ugyebár a "szendvicsgyerek", tehát a legrosszabb helyzetben van. A naggyal még folglalkoztak eleget, a kicsi meg többnyire el van kényeztetve. A középső gyerkőcök szoktak lenni a különcök és a lázadók. Persze általánosítani itt sem lehet, de több ilyen példát láttam, mert itt viszonylag sok a nagycsaládos.
Férfitanarak?Nekem még volt bőven,de a gyerekeimnek alig. Mellesleg soha nem panaszkodtak a tanáraikra. Egyszer a középső (eszméletlen rosszcsont) még elsőben megkérte az apját,hogy vágja le a haját egész rövidre,mert a napközis tanítónéni rángatja!! Papics levágta,másnap vigyorogva jött,hogy a Mandi néni nem tudta meghúzni a haját:-)) (mellesleg ő volt az,aki egy ilyen hajrángatás alkalmával rácsapott a Mandi néni kezére...lett is nagy botrány:-)))
Sehogy sem lehet. Egyébként a két saját gyerekem is eltérő viselkedésű. Őket sem lehetett egyformán kezelni.
Még jó, hogy tudnak választani "modellt", hiszen mi is különbözőek vagyunk a tantestületen belül. Az a baj, hogy kevés a férfitanár, mert szükség lenne különösen a kamasz fiúk számára az ilyen minta is. Nem beszélve arról, milyen sok a csonka család, ahol az anya neveli a gyereket, tehát igény lenne a példamutató férfimodellre.
Oxana,egy jó tanárt nem lehet eléggé és eleget dicsérni!
Itthon láttam a gyerekeimen,hogy hárman háromfélék voltak.Nem lehetett egyformán bánni velük.Sokszor mondják,hogy" mi baja lehet ,hát egyformán szerettem őket!" Az a baja!Egyik szerette,ha tutujgattam,másikuk utálta,a harmadik csak azt igényelte,hogy ott legyek...
na ezt 20-30 gyerek esetében nem tudom,hogy lehet megcsinálni?
Jövőre megy az unokám iskolába,kár hogy alsósokat nem tanítasz,elköltöznék vele Hozzád!!:-)) Bár mindenhol ilyen lelkiismeretesen foglalkoznának a gyerekekkel!Tudom,hogy nagyon nehéz lehet,én annak idején vissza is riadtam tőle:-((( Neked is ezer más problémád van,de a tanítás ezt nem szenvedi meg.
Jövőre kitüntetlek!!:-))) Addig meg csodállak!:-)) Hajrá Oxana!
Ma délelőtt megnéztük a 7. 8. osztályosokkal a Sorstalanságot. A félelmem nem igazolódott be. Bár hosszú, 140 perces, mégis lekötötte a figyelmüket a film.
Talán még azt is megkockáztatom, hogy jobb a film, mint a regény.
Mamics, ha erre jársz, itt egy kis aktualitás.-)))
AZ ANYJA
Már egy hete csak az anyjára gondolok mindig, meg-megállva, annak, ki ajánlott levélben az APEH-től üzent serényen. Eddig őszinte ember voltam, tébéztem, áfáztam és adóztam, hát küldje ellenőrjét másra, miért pont én legyek elásva? Nem nyafognék, de most már késő, most látom, milyen óriás ő, csak megfogja a pénztárkönyvet… én felkötöm magam, ha csönget!