Jobb ezzel elzarándokolni egy szervizbe, nehogy túl "drága" legyen a végén az a kenyér (ha egyszer nagyobb galibát okoz a biztosíték lecsapásánál) !
Ha véletlenül Te is meg tudod javítani, az Orczynál van még egy db fűtőszál raktáron (most néztem).
Egyébként nyilván a szervizben cserélik, javítják. Persze, nem árt tisztában lenni egy ilyen fűtőszál (ha tényleg csak az a gond) piaci értékével, nehogy túl vastagon fogjon a szervizes ceruzája:-)
szuper ötletet adtál, már én is a fagyasztóban tárolom, szeletelve, de nekem nem kell közé sütőpapír, viszont mielőtt eszem egy pillanatra megmikrózom és olyan min tha frissen sült volna - langyos
Mivel a sütési idő nagyjából 1 óra így a fűtőszál zárlatos. Amikor bekapcsolja a fűtést akkor megy le a biztosíték. ( A biztosíték vagy a FI relé megy le?)
Nekünk is Hausmeister HM1300-as van, csodás kenyeret sütne, de sajnos pontosan 1 órával a vége előtt lecsapja a biztosítékot, utána már nem lehet folytatni a programot, ezért sütőbe rakjuk, picit össze esik, de ott készre tudjuk sütni.
Gyönyörűen dagaszt, keleszt és szépen fel jön a tészta, aztán rakhatjuk át.
Én régóta mikróban főzöm a rizst. 300 ml rizs 500ml víz és csak 80%-on megy, a jénai teteje résnyire eltolva 18 percig. Nekem így nem fut ki, szépen megfő a basamati és a jázmin is.
én nagyon szertem a tupperes dolgokat, vagy 20 éve egy ismerősöm foglalkozott velük, besegítettem neki, és akkor lett nekem is sok és sokféle belőle, de szinte mindet használom a mai napig, és teljesen jó állapotban vannak
Tettem már fel linket hozzá, de úgy tűnik, eltűnt. Ha jól emlékszem, a Tesótól vettem, Új-Zélandi gyártmány, szép, piros. Amazonon is van, nem túl drága. Sistema Microwave Rice Steamer.
Mikróban még sosem próbáltam, jénaiban - kevés sóval - a fagyasztott zöldséget szoktam mikrózni. Nekem csak kelesztő tálam van, ajándékba kaptam, ebben szoktam kikeverni a palacsintatésztát, vagy a nokedlit, kelesztésre még soha nem használtam :-)
A rizsre biztos módszerem van, mindig sikerül, erre a célra használt csészében 2 csésze B-s rizst tésztaszűrőben megmosok, villanytűzhelyen 5-ösön melegítek egy kevés olajat, arra rádobom a rizst, kavargatom kicsit, közben felforralom a vizet a vízforralóban 4 csésze forró vizet öntök a rizsre úgy, hogy az egyik csészébe teszek sót és esetleg vegetát. Fedő alatt bugyogva forr (4-esen), aztán, amikor már csak egy kevés víz van rajta félrehúzom a tűzhelyen, ráterítek a fedőre egy törülközőt (lényegében bebugyolálom) és hagyom, hogy puhuljon. Ezt egyszer régen - kényszerből, mert amúgy zacskós rizst vettem sokáig, de akkor éppen kifogyott - így csináltam és sikerült, azóta nem változtatok a bevált, klasszikus módszeren :-)
Tényleg, ez is egy megoldást, ahogy olvasom, kölest, árpagyöngyöt, bulgurt, kuszkuszt stb. is lehet benne főzni. Minimum 750-800 W-os teljesítményű mikrót ajánlanak a főzéshez.
Nekem sincs rizsfőzőm, de most elgondolkodtam egy tupperes beszerzésén :-)
A rizsfőzőben kb. 30 perc alatt fő meg a rizs. A kenyérsütőgépnek vannak a riszfőzés téren "hiányosságai", például nincs rajta párakieresztő nyílás, bár, ha kicsit valamivel megemeled a tetejét ... talán, de akkor a hő is elillan. A sütés ugye eleve kizárt, ahogy a dagasztás közbeni keverés is. Hát, nem egyszerű "móka" lenne :-)
Egy időzítőt mindenképpen használnod kell, mert még a sütés nélküli sima kelesztés/dagasztás funkció (az enyémen tészta progi, ezen készítem a pizzatésztát, vagy zsemlét, amit aztán táblán megformázok és sütőben sütöm ki) sem mehet végig, miután keverni nem kell. Azt nem tudom, hogy a kelesztés hőmérséklete például elég-e ahhoz, hogy az amúgy hideg víz (amit a rizsára öntöttél) kellőképpen felmelegedjen és a rizs magába tudja szívni, hogy megpuhuljon.
Egyébként most néztem, 4.489,- Ft-ért már kapható Sencor (kisebb családoknak, egyedülállóknak ideális, ahogy olvasom a vásárlói véleményeket), 5ezerért Rohnson rizsfőző ... én nem vagyok ennyire "bátor" :-), vagyis biztosan nem próbálnám ki, de attól még lehet, hogy kiderül, milyen tökéletes rizst lehet kenyérsütőben is készíteni :-)
Ha mégis kipróbálod, írd meg légy szi' a tapasztalataid!!
én is csak tk kenyeret sütök, remek ötlet, hogy szeletelve a fagyaszóba teszed - eddig csak sütit tettem így el, de a legközelebbi sütésből én is teszek a fagyasztóba
Én teljes kiőrlésű lisztből sütök (Graham is ugyanolyan jó). 300 ml víz, 1 1/2 ek cukor (kell az élesztőnek), 1 1/2 ek só, késhegynyi aszkorbinsav, 1 1/2 ek tejpor, 1 1/2 ek olaj (20 g), (1 ek sikér, tk liszt, esetleg 100 g rozsliszt) 500 g, 2 tk Oetker élesztő. Lehet még hozzá fűszereket, magokat, stb. tenni. Alapprogrammal sütöm.
Tömörebb, fele akkora magasságú, mint a BL 80-as (kenyér)lisztből készült. Súlyra egy szelet ugyanannyi, mint a normál, nem kell duplán fogyasztani!
Egyedül eszem, ezért felszeletelem, lefagyasztom, majd kenyérpirítóban melegítem/pirítom.
Ja ... és valamit elfelejtettem, szerintem, nincs "késes" vagy "nem késes", mindegyik ugyanazon az elven működik, egy árkategóriába tartozók általában ugyanazt tudják, ha van benne "extra" (ez általában a programok, vagy a sütőedények számában mutatkozik meg) az jóval többe is kerül :-)
Nekem 2 lapátos Hausmeister HM 1300-asom van, a kenyér kivétele tényleg néha macerás, bár erre is vannak trükkök. Ez az első és eddig az egyetlen kenyérsütőm, szóval az egylapátosról semmit sem tudok (különbséget se nagyon, talán a kenyér mérete és formája ... ).
Az árukeresőn kattints a kiválasztott gépre és az adatlapján van egy rovat: Vélemények ..... ha szerencséd van, az adott gépről már van néhány vásárlói vélemény.
Vásárlásnál fontos: jól záródjon a teteje (ne illanjon el a hő sütésnél) és legyen magyar nyelvű használati utasítása.
Az, hogy esetleg van szerviz vagy kompatibilis-e pl. a lapát más gépekkel stb. már egy következő szempont :-)
Én az egylapátosra voksolok, és azt ajánlanám, hogy ne a legolcsóbbat vegyed, mert a drágább "érdekes módon" jobb minőséget süt. Nekünk egy egylapátos Moulinex van most tán 5 éve. Előtte volt egy ill. kétlapátos alap, gyengébb minőséget sütöttek a mostaninál, a kétlapátosnál meg a kenyér kivételénél volt gond. A mostaninál könnyen kicsusszan a kenyér. Most ránéztem, 5 év alatt rendesen felmentek az árak, én 14e-ért vettem anno, most 22 alatt nem látni. Ez csak egy vélemény!
Sziasztok! Első kenyérsütő gépünket szeretném megvenni, nem szeretnénk semmi különlegeset, olcsó, akár keveset használt is jó lenne. Kérdésem, hogy ezekből létezik több fajta. Ezt úgy értem egy lapátos, két lapátos stb... Mindegyik ugyanazon elven működik? Valaki egyszer azt mondta: "csak késest" vegyél. Mivel nem értek hozzá, nem tudom ez hasznos információ volt-e, milyen az ami "nem késes". Köszönöm szépen ha tudtok segíteni.