Voigtlander Bessa R távmérős, filmes fényképezőgépem, tükörreflexes elköteleződés okán eladó, (kiváló állapotban van, gumi hátlap viszont karcos, cserébe jó fogása van), M39 Jupiter 8 alapobjektivvel. Aki ismeri, az tudja hogy, hatalmas keresője, pontos fénymérője, kiválo mechanikája és finom kézbesimulo formája teszik nagyon alkalmassá a kisfilmes, távmérős gépet kedvelők számára! Nem utolsósorban a jó ár-érték arányú orosz objektivekkel valo használat lehetősége is vonzó lehet! A keresőben 35-90 mm obik külön jelzése a kompoziciot és képkivágást segitve. Gysz: 00010374
IrÁr.: 55000 huf, Mobil.: +36 húsz 8080 száztizenöt
Akkor mondjuk így nem nagyon ér ennyit. Javítása nehézkes, de láttam már olyan gépet, amit úgy javítottak, hogy vászonredőnyre cserélték ezt a fémfóliás redőnyt. Szóval nincs lehetetlen, csak pénzed legyen elég, de akkor meg már olyat vesz az ember, aminek legfeljebb csak egy kis karbantartás kell.
Vagy három hete kérdeztem rá telefonon náluk, valami gond van a zárral. Azt olvastam, hogy a Canon P fémfóliás zárszerkezetét nem olyan egyszerű javítani.
Valamikor tavaly néztem ezt a listát, sok változást nem vélek felfedezni, amiket néztem még mindig rajt vannak. Vagy nincs frissítve, vagy még nem jött egy palimadár sem. :D Az a Canon P is régóta ott van, nem tudom milyen állapotban lehet egyáltalán, mert ennyiért már egész jót is ki lehet fogni. Lepukkant darab lehet, máskülönben már szerintem elkelt volna.
Nem feltétlen kell kimenni, persze azért egyszer remélem sikerül eljutnom oda is. ;) Pár alkalommal már vásároltam Japánból, mindegyik eladó nagyon korrekt volt, a leírás minden részletre kitért, képek is voltak bőséggel a termékről. Csomagolásra is nagyon odafigyeltek, hogy egyben ideérjen, és kibontás után a termék pontosan megfelelt a leírtaknak. Meg ha azt nézem, sokszor itthon pofátlanul magas árat kérnek a Japán gépekért, objektívekért, miközben külföldön kapsz olcsóbban sokkal szebbet is akár. Canon P-ét 20-30000 Ft körül be tudsz szerezni Japánból is, de sajnos 27% áfa is megy rá, + 2000 Ft kezelési költség. De néha Ausztriában és Németországban is találni, bár itt nem kell számolni áfával, de kb. annyival drágább is, szóval ugyanott vagy, mintha Japánból vetted volna. Ott van még a Leicashop is, de az elég drága.
Hazai forrást nem tudok, külföldi kínálatot szoktam nézegetni, liciten néha egész baráti árakon ki lehet fogni egy egy darabot, de nagyon résen kell lenni. Ha egy gép nagyon szép és megbízható az eladó, ott nem igen van esélye az embernek, egyes vásárlók a reális ár többszörösét is hajlandók megadni egy szép darabért. De láttam áron alul eladott gépeket is, szóval, ha van ideje az embernek, érdemes rendszeresen nézegetni azokat a gépeket, amikre vágyik, mert sose lehet tudni. :) Néha még itthon is felbukkannak felénk ritkaságnak számító darabok.
Mesélj kérlek, vannak-e magyar forrásaid ilyen gépekre? :) Merre láttad? Ln egy Canon P-t láttam csak az Opticamnél, de annak a zárszerkezete hibás. Ahogy te is írtad javítani pedig elég nehézkes/költséges.
Megérkezett a Yashica electro 35 GX. És sajnos valóban nem működik, nem csak elem nem volt benne. Az elemtartónál a fehér vezeték le van szakadva, ill a vezeték másik fele sem ok. Na azt hová kell forrasztani? :-D
Az igazat megvallva nekem is tetszik a "P" is, meg majdnem az összes többi is. :) . Nekem egy "IVSBII" van, de az mondjuk jobban tetszik, itt vonalak helyett jobb megoldás van, legalább is nekem jobban bejön. Az alapobjektív látószögén kívül még lehet állítani a 100mm-es és a 135mm obi látószögére, tehát konkrétan a beállított látószögnek megfelelő képet látod a keresőben.
A fénymérőnél nem törvényszerű, hogy nem működik, ebben igazad van. De amelyikben működik, ott az ár kissé magasabb. Amelyikben döglött, azokat töredék áron is meg lehet szerezni kis szerencsével.
Van például egy szelénes Leningrad 8 fénymérőm, ami szintén tökéletesen és pontos működik, poton pénzért be lehet szerezni. Már csak a hangulat miatt is jó egy ilyen fénymérő szerintem.
Jelenleg egy Zorkij 4-es használok két obival (Jupiter 8 és 12) + egy külső keresővel a 35 mm-hez. A Canon P többek között azért is tetszik, mert 1:1-es keresője van, mint a Zorkijnak, amit tudok két nyitott szemmel használni. A Zorkijnál egyedül a vonalakat hiányolom, nem igazán pontos a komponálás, a Canon P-nek, ha jól tudom a vonalak még parallaxis korrigáltak is. Régebbi Canonokban megint nincs vonal.
Fénymérő: szerintem nem annyira fontos, ha az ember csak tájképekre meg utcai fotózásra használja a gépet, a legtöbb szituációban a Sunny 16 szabály teljesen jól használható, áradásul a mobilomon van fénymérő applikáció, ha nagyon kell. Ha meg mellé lövök, hát művészi a kép. :) Egyébként van egy Csajka 3-as gépem is, még mindig működik a fénymérője, szóval szerintem nem törvényszerű, hogy az öreg fénymérők teljesen használhatatlanok.
+ A Canon P szerintem az egyik legszebb gépváz, bár ez már kevésbé racionális indok.
Miért pont "P"-ét akarsz? Ha meg szabad kérdezni. Én picit úgy érzem semmi nem szól a "P" mellett. Nagyobb, mint a korábbi verziók, fénymérő ebben sincs. Vászonzár helyett már Titán ötvözetet használtak, de előnynek ezt sem gondolnám, persze amíg nincs vele gond, addig jó. De ha sérül, szinte lehetetlen pótolni. Vagy ha mindenképp fiatalabb gépre vágysz, ott a "7", ami némileg olcsóbb, ugyan abban már van fénymérő is, de korából adódóan a legtöbb esetben vagy egyáltalán nem működik, vagy ha működik is pontos fénymérésre alkalmatlan, tehát ott vagyunk mint a "P". Mindenesetre én ezek helyett valamelyik régebbi típusra szavaznék. Persze ha mindenáron a "P" tetszik, akkor nincs mit tenni. :D
Igen, mélységében nincs probléma, a távmérő kar görgőjét kel ellenőrizni radiális irányban, hogy ráér-e az obi peremére (az axiálisan mozgóra).
Egyszerűen a vázhoz hozzáilleszted az obit a menet szerinti pozícióban, és kiderül mi a helyzet. Korábbi kiadású Canon távmérőssel volt szerencsém használni orosz obikat, Ju 12-t is.
Vettem ebay-en egy Yashica Electro 35 GX-et. Nagyon kedvező ára volt, annak ellenére is, hogy hibás! Eladó leírása szerint a zár mindig csak egy ugyanolyan idővel működik, és a fénymérő visszajelzó nem működik. Ennek ellenére is megvettem.
Lehet valamit kezdeni vele, vagy csak dísznek lesz jó?