Én egyszerűbben oldottam meg. Ezelőtt kb 10 évvel lehetett először kapni nagyon szép műfenyőt. Azt vettünk egy 2 méterest. Feldíszítve nagyon jól néz ki befaragni sem kellett mert volt gyári talpa. Karácsony végén csak ráhúzunk egy nagy fekete műanyag zsákot és elrakjuk egy évre. Azóta nekem nem kellett faragni :) :)
Én imádom azt is ahogy megmondjátok a tutit a karácsonyfatalpra, de azért nem gondolnám, hogy rajtunk hobbiasztalosokon kifogna egy fenyő befaragása a talpba! Nálunk is 30 percébe került össz-vissz a fiamnak! :-)
Én az utóbbi időben a rókafarkú fűrész / 32-es éles véső kombóra esküszöm. Körben bevágom a fűrésszel, utána meg alulról visszahasítom a vésővel a vágásig. Ahol csomós ott a kalapács is besegít. :P
Nem a memória, az alaposság. Régebben jobban visszaolvastam, de nemrég értem haza, oszt' jó alaposan koccintottunk a karácsonyra. Bár mindannyian megállapodtunk hogy csak a hülye kölykök miatt tartjuk. Mármint akinek van. De hogy ne csak offtopik legyek, legyen benne fa is: jó göcsös aljú (obis) karifát kellett béfaragnom tegnap egy talpba, és úgy gondoltam, faragja a f...om ezt késsel/baltával/egyébbel: Nem mondom hogy a friss lé- és gyantadús fa nem tömte el hamar a legyezőt, de legalább látjátok hogy van flexem és használom is :D
"A ház masszív fa szerkezetű, tehát tapéta, pár centi vastag gipsz majd masszív fa. A fába kell hogy bemenjenek a csavarok és abba tartason stabilan, mivel a ház keresztezett laminált fa szerkezetű..."
"hanem hogy a fesrők leszedték, majd ugyan oda csavarozták vissza"
"de a festők levették, amiért ideges is voltam, majd miután végeztek ugyan abba a lyukba vissza csavarták. Tart most is, de félek, hogy ugyan az a lyuk már nem tartana úgy hosszútávon"
Szerintem azért írták a többiek, hogy nem lesz probléma, mert az a "lyuk" azért - gondolom én is, meg a többiek is gondolják, gondolom - nem egy sima falba fúrt "lyuk", hanem a lyukba(itt még jó 10 évvel ezelőtt tanultam meg az akkor is ős- és szakértőbb fórumtársaktól, hogy NEM LYUK, hanem FURAT :D)béhelyezett, jó esetben műanyag tipli lenne. Amibe azért gond nélkül ki- és be is lehet tekerni lehet egy csavart, pár alkalommal anélkül hogy elveszíteni a tartóerejét (régen itt jött, hogy hány százalékban húzó- és nyíróerő, utána rögtön jött hogy a napenergia hogyan hat a hobbiasztalosság jövőjére ..... de mára már lenyugodtunk :D).
Valószínűleg nem értjük a kérdésed. Az előbb már többen jeleztük, hogy az ugyanoda behajtás nem probléma, és te is így gondolod. Akkor mit gondolsz bajnak ebben a mondatodban?
" a fesrők leszedték, majd ugyan oda csavarozták vissza"
Csavarj be valahová egy ugyanakkora csavart, hajds ki, majd tedd vissza újra, és ezt háromszor ismételd meg, majd próbáld meg kihúzni a csavart a helyéről. Ha nincsenek túlhúzva a csavarok, nem forogtak meg a lyukban, akkor nem kell emiatt aggódnod. Mekkora csavarokról beszélünk? 5X50 ? 5X65 ?
Ha belegondolsz, a thonet székek sok-sok évtizeden keresztül tartották néhány nemzedék súlyát, és ezek a szerkezetek ragasztás nélkül, csak csavarral rögzültek. Az ülőlap 4 csavarja kivételével egészen filigrán csavarokat használtak. Kizártnak tartom, hogy ép ésszel méretezett 8 csavar bármilyen problémát okozna. Ennek az egyszer ki-be hajtásnak nincs jelentősége.
Ha passzentos szögeket raknál a csavarok helyére, akkor sem esne le a Tv. Az az erő, ami a falból kifelé húzná a csavart, minimális. Ha a csavar meghúzásakor nem forgott el, akkor ugyanolyan jól tart, mint először. Ha pedig legközelebb a falra szerelsz valamit, akkor ne vízszintesen fúrd a lyukat, hanem kicsit fentről lefelé, mert akkor a csavar kihúzásához felfelé kellene emelkednie a ráakasztott tárgynak.