Köszönjük a beszámolót. Nekem pont jól jött, még mindig a tervezés fázisában vagyok, hogy az 5 éjszaka 3 szállása hol legyen. Kézipogyásszal útazunk mindenhova, nem probléma továbbállni.
Első éjszakának én is Costa Paradiso-t néztem, de apartmanban gondolkodunk és mindegyiknél felszámolnak 45-60 eurós takarítási díjat(ott van a booking-on apró betűvel) Persze találkoztam már vele, csak nem értem miért nem alap, hogy egy szállás árában benne van a takarítás, nyilván kitakarított apartmant vesznek ki az emberek.
Itthon egy apartmanházat csinálok , lehet, hogy csak nekem természetes..
Írtad, hogy sok strandon voltatok. Túl sok nekünk nem fér bele, illetve lesz mégis a legfontosabbak motorcsónakkal az Orosei öbölben. Azon kívűl É-on, É-K-en melyikeket ajánlanád ami tényleg kihagyhatatlan?
Déli 12-re érkezünk, remélem hamar meglesz az autó és aznapra még La Pelosa-t terveztem, majd Castelsardót és úgy este Costa Paradiso. Októberben már jóval hamarabb fog sötétedni.
Engedjétek meg, hogy pár sorban leírjam aug. 25-szept. 1-ig tartó családi nyaralásunk részleteit egy- egy használható gyakorlati tippel. Teszem ezt azért mert sokat köszönhetek ennek az oldalnak már ami a nyaralás megtervezését illeti. Az egyértelmű volt, hogy egész Szardínia (eltérően pl. Korzikától) köbejárása egy hét alatt nem lehetséges, ezért az északi részt tűztem ki célul, alkalmazkodva a Wizzair járat desztinációjához (Alghero). A repülőjegy foglalással, poggyászokkal, menetrend betartással semmi gond nem volt. Előre foglaltam autót a Fireflynál. Kellő fenntartással voltam ezirányban olvasva az ezzel kapcsolatos posztokat, de minden teljesen gördülékeny volt. Az ár, amire kifizettem persze lényegesen drágább annál, ami a hirdetési oldalon nagy betűkkel volt kiírva lett a biztosítás miatt, ezért egy középkategóriás autót (Fiat 500 L helyett Fiat Cubo) kaptunk (100 ezer forint). Akartak még a helyszínen 200 eurót kérni, azért hogy káreset esetén ne kelljen nekem megelőlegezni összeget (azt mondták, hogy a biztosítás Rental Carnál van, igy tőlük lehet majd adott esetben visszakérni az összeget). A dombornyomott debit carddal semmi gond nem volt a depozitot illetően (a kocsi leadásakor egyből levették róla a zárlatot). Amikor felveszitek a kocsit érdemes egyikötöknek már odamenni a pulthoz, ameddig a többiek a bőröndöt várják, mert a sor duzzadásával akár 1 órát is kell várni!). Az első szállás a Costa Paradisoban található Borca di Fiori nevű appartmanház. Csak jókat tudok mondani erről. A kilátás fantasztikus, tengerre néző, tágas helységekkel, pazar, szintén tengerre néző medencével. A sziklás, strandokhoz lejutás autóval lehetséges. A foglalás körül minden rendben volt. 150 E kauciót kértek a helyszínen, melyet gond nélkül visszaadtak távozáskor. Odafelé lu Bagnun fürdés, Castelsardon kis séta kár lett volna kihagyni bármelyiket. 2. nap elautóztunk Palauba (kb. 1 óra). Útközben számos lehetőség van elhagyott öbölbe vagy kiépített strandra letérni. Átkompoztunk Maddalénára (96 E 4 felnőtt egy gyerek+1 kocsi). Körbejártuk autóval, ahol kedvünk volt, fürödtünk. Innen át a hídon Caprerára. Itt feltűnt , mennyi pihenésre, evésre alkalmas liget látható, asztalokkal, függőágyakkal éltünk a lehetőséggel. Terv a Cala Cotticioba túrázás volt (kb. 1 óra), azonban a nem megfelelő lábbelink miatt (Crogs ill. flip-flop) udvarisan másik útat javasoltak azért a Cala Brigantinra másztunk le, ami kb. 20 perc volt és ez is egy csodálatos öböl. Nagyon nem bántuk, hogy nem a hosszabb útat választottuk. Hazafelé Capo Testán naplemente. 3. nap Sardinia Yacht and Fun szervezésében egynapos vitorlásút következett (140 E/fő). Amit ígértek, teljesítették, jó volt, finomak voltak az ételek, a 3 öböl is ahol lehetőség volt úszásra, búvárkodásra. Megtekinthettük a Pink Beachet rövid sétával, ahová kis gumicsónakkal vittek ki minket. Igazi vitorlázás csak fél óra volt a szél hiánya miatt, inkább csak motoroztunk, ami azért levont az élvezeti értékből. Bár nem hangzott el előzetesen, úgy gondoltam, hogy magyar nyelvű idegenvezetés lesz (ez lett volna a hasonló cégekhez képest a hozzáadott érték), de a magyar hölgy csak az adminisztrációt intézte, a hajón már csak 2 olasz úr (szárd? nem akarok megsérteni senkit) tartózkodott. Este még kis barangolás Costa Smeraldán. 4. nap a helyi (Costa Pradiso) strand felfedezése- pazar. Ezután átcuccolás Algheroba, útközben elhagyatott öbölben strandolás. A Buganvillea nevű tipikus appartmanházban laktunk, elhelyezkedés kiváló egy úton kell átmenni és tenger-, maga a szállás egy jó erős 3-as kis csalódás az előzőhöz képest. 5. nap a kihagyhatatlan la Pelosa beach. Ezt nem szabad kihagyni senkinek. Valószinű az augusztus vége tette de sem a parkolással, sem a tömeggel nem volt probléma, viszont tényleg olyan csodás, mint az eddigi blogokban leírták. Visszafelé megállás Capo Cacciánál (19 óra után értünk oda és így lekéstük az utolsó vezetett túrát a grotta Nettinohoz), de a naplemente és kilátás miatt megérte. 6.napon kb. 2 órás úttal Is Arutas, melyről szintén sokat írtatok már, nem bántuk meg, hogy eljöttünk eddig. Odafele Bosa városának levegőjéből szippantás egy kávé erejéig. Utolsó napra nem lévén program az algheroi kikötőben sétáltunk. Hamar üzletet kötöttünk az első motorcsónak kölcsönzőssel. Felfújható motorcsónak, engedély nélkül vezethető, elegendő krafttal, 6 embernek is kényelmes lett volna. f2-f8-ig kaptuk meg, Cala Cacciánál tovább mentünk vele, többször megálltunk búvárkodni, fürödni, többnyire a 12 éves kisfiam vezette.Az egyik legjobb élmény lett belőle (80 E+ 30 E üzemanyag, de szeptembertől lényegesen olcsóbb). Másnap kocsileadás (kb. 10 perces procedurával kell számolni) majd haza szintén Wizzairrel, jelentéktelen negyedórás csúszással.
Összességében az egyik legjobb családi nyaralásunk lett, ehhez azonban kellettek azok az előkészületek, melyeket fb-on ill. fórumon begyűjtöttem Tőletek, amiért köszönet. Az autókölcsönzéstől nem kell félni, nagyon fontos, hogy a kártyátokon legyen elegendő összeg mind a szállás, mind az autó foglalásokra illetve depozitokra (napi limitet chekkoljátok). Strandbelépőt sehol nem kellett fizetni, mi napernyőért sem fizettünk, hiszen egy strandon 2 óránál többet nem voltunk. La Pelosán tényleg nem lehet törölközőt leteríteni a homokra, csak gyékényt. Összesen 18 strandon fürödtünk 1 hét alatt, ahogy az útleírások is állítják, igazi beach huntereknek való hely!
Többen érdeklődtek a kp-s autóbérlésről. Nekünk ma minden további nélkül sikerült. Önrészt biztosítással együtt 74 euró egy napra új Fiat Panda. Felírták a creditcard számát, de nem zárolták a 300 euró depozitot. Az csak akkor kell - mondták - ha elhagyjuk a kulcsot, vagy megbüntetnek, vagy nem tele tankkal adjuk vissza a kocsit. Motorcsónakhoz nem kell vizi jártasság, rövid oktatás után lehet menni. 60 euró 4 óra Algheróban.
A reptéri busz óránként jár, plusz mínusz pár perc.
Igen, minden további nélkül tudsz autót bérelni az algheroi repülőtéren készpénz fizetés és készpénz kaució mellett. A kaució összege 3-500 EUR között mozog a kocsi típusától függően. Nagyon rugalmas és gyors az ügyintézés. Két hátránya van:
1. kicsit drágább lehet a bérleti díj, de sokszor előfordult már, hogy éppen olcsóbbvolt
2. nyitvatartási időben kell leadni a kocsit ahhoz,hogy vissza tud kapni a kauciót. De ez napközbeni indulásnál nem jelent problémát.
Ti is Easyjet-el jöttök? Vagy Pozsonyból? Nekünk az nagyon messze van Egerből, így maradtunk az átszállásos verziónál. Évekkel ezelőtt a 4 lányunkkal őszi szünetben voltunk. Hú, de remek időt fogtunk ki, talán 1 nap ha volt eső, ahhoz képest, hogy átléptünk a november elejére. Akkor nem foglaltam semmit, mert minden nap máshol aludtunk, teljesen körbe mentünk a szigeten. Tukulban(addig azt se tudtam mi az:))faházban, mobil home-ban aludtunk. Pont Algheroban viszont nem voltunk. Köszi a javaslatot.
Tavaly az őszi szünetben voltunk, és Algheróban még voltak turisták, október elején még jönnek a svájciak, ahol akkor van 3 hetes őszi szünet ott, attól ne féj, hogy minden üres lesz. Az elképzelhető, hogy pár étterem egy-egy napra, vagy ebédre bezár, de a másik meg más nap zár be, úgyhogy nem fogtok pizza nélkül maradni.
Pl. Stintino még simán teltházas október elején!
Airbnb-n annyi szállás van, hogy szerintem nincs nagy kockázata a last minute foglalásnak. Egyébként abszolút javaslom Algherót az utolsó két napra! Nagyon szép óváros, kellemes séták, öblök... Nagyon jól el lehet ott is lenni.
Köszi a segítséget. Elbizonytalanodtam, mert tényleg valami busz számot kerestem.
október 5-10-ig megyünk, de ez az, hogy még most sem jutottam elhatározásra a szállást illetően, hogy hol, legyen.
2 éjszaka Cala Gonone ez biztos. Motorcsónak bérlés, ez egész napos program lesz. A férjem most hozza a felszerelését és akarja mászni a Goloritze öbölben a sziklatűt.
Másnap Goruppo szúrdok.
Utolsó este Algheroban kell aludnunk, mert reggel 7.30-kor indul a járatunk.
A másik 2 éjszakát szeretném olyan helyen, hogy ne üres legyen a település, egy pizza-ra, pohár borra ki tudjunk üllni. Ne legyen minden zárva.
Mi lenne ha nem foglalnék szállást, hanem ameddig eljutunk? Bár talán egy apartmannál szerencsésebb előre, mert ott mire telefonon előkerítem a tulajt sok idő elmegy.
Itt találod a menetrendet. A buszoknak Algheroban nem számuk van, hanem nevük. Ez az ALFA (ALghero-Fertila-Aeroporto). Egy kis segítség (bocs, ha tudsz olaszul, és nincs rá szükség):
GIFE = CORSA GIORNALIERA DAL 01-04 AL 30-09 // FERIALE DAL 01-10 AL 31-03
Ez azt jelenti, hogy szept. 30-ig minden nap, okt. 1. és márc. 31. között pedig csak munkanapokon közlekedik.
FES6 = CORSA FESTIVA DAL 01-10 AL 31-03
Ez pedig azt, hogy az okt-marc időszakban vasár-és ünnepnapokon jár.
Szállásotok hol lesz? Bent Algheróban? Esetleg a történelmi belvárosban? Mert ha ott, akkor lehet, hogy át kéne gondolni az autóbérlést, oda nem lehet behajtani külsős autóval, és mondjuk csak akkor bérelni, ha kirándultok Bosába, Stintinóba, stb.
Itt pedig az összes többi helyi járat menetrendje:
Alapvetően autót bérelünk, de most itt felmerült egy probléma a kora reggeli, 6 óra leadás miatt. Szeretnek pénzt kérni nyitvatartási időn kivűl, beütöttem egy helyi oldalt az pl. 80 euro extra fee-t számítana fel a drop off-ra
Akkor inkább előző este leadja a férjem a kocsit és mind az 5-en busszal mennénk ki a reptérre.
Valamelyik közvetítő oldalon fogom bérelni, de ott gyakran nincsenek ilyenek feltüntetve. Ha meglesz, hogy kitől van az autó, akkor fútok egy kört ez ügyben. De a busz eshetőségre is készülnénk.
Tavaly voltam Szardínián, ahol vettem egy (mű?)bőr karkötőt Sardegna felirattal, viszont sikerült sajnos elveszítenem. Lenne valaki közületek, aki a közeljövőben arra jár és hozna nekem egy ilyen karkötőt? Természetesen kifizetem postaköltséggel együtt, amennyiben személyesen nem tudom átvenni. Nem foglal a bőröndben sok helyet, pár eurós tétel és kb minden szuvenír boltban kapni lehet, viszont nekem nagyon sokat jelentene. :)
Pezsgés ilyenkor már nincs, sok szálloda be van zárva már, látszik rajtuk. Én szeptemberben voltam, a nap tűz, de a homok már lehűl éjjel, ráfeküdni nem ajánlatos, ha hűvös.
Október elejére akarok ma venni jegyeket. Tőlünk ilyenkor már csak átszállásos verziók vannak, mindegy, hogy Algheroba vagy Olbiába érkeznénk, az ár is nagyjából egyforma. Ennyi idő csak az északi részre elég.Kérdezni szeretném, hogy mi a véleményetek hol válasszak szállást, ami hangulatos, van némi pezsgés is esténként? Vagy október elején még mindenfelé szezon van? nem disco-ra gondolok, mert 50-55 ös a korosztály, 5 felnőtt.
2 éjszaka Cala Gonole-ban fix, mert a környéken annyi látnivaló van.
A másik 3-ra esetleg Alghero? Mondjuk ott picit drágábbak a szállások, de akad 1-2 apartman olcsóbban.
Azt is néztem, hogy Olbiába érkezni és egyből lemenni az Orosei öbölbe, majd Algheróból hazarepülni, de a kocsibérlés drágább az eltérő felvétel és leadás miatt.
A biztosításon még nagyon agyalok, mert az az olaszoknál brutál.
Évekkel ezelőtt voltunk 4 gyerekünkkel az őszi szünetben, akkor Costa Rei-nél 10 perc alatt betörték a kocsink oldalsó ablakát egy téglával, amíg a férjem lejött a partra, hogy felváltson a gyerek vigyázásban. Az saját kocsi volt, befóliáztuk és még 3000km-t furikáztunk, mert 10 nap múlva tudtak volna csak hozatni üveget.
most látom mit írtam egyik sorban, javítom: (ha 217 euróért béreltük volna az autót, kiegészítő bizti nélkül, nekünk is ennyi lett volna) helyett (ha 217 euróért béreltük volna az autót, kiegészítő bizti nélkül, nekünk 1000 euró lett volna)
Akkor 336 eurót fizettem teljeskörű biztosítással (supercasco, superfurto) így 300 euró volt a letét összege (ha 217 euróért béreltük volna az autót, kiegészítő bizti nélkül, nekünk is ennyi lett volna). Foglaláskor 50%-ot kértek előre utalni. Angol nyelvű levelezéssel intéztem mindent, ez a kölcsönző direkt oldala, nem közvetítő. De érdemes a közvetítőoldalakat is megnézni, mert sok esetben ott olcsóbban ad ugyanaz a cég autót. Itt rengeteg hasznos infó van a témában, a hozzászólások között is: http://maszekutazos.blogspot.com/2013/08/autoberlesi-segito.html
A Maestro kártya NEM lesz jó, mert tudtommal az nem dombornyomott, és csak a folyószámla hitellel rendelkező kártyákat fogadják el biztosítékként a kölcsönzők (pl. Visa, Mastercard).
A letét összege a kiegészítő biztosítások megkötésével mérsékelhető, egyébként 1000 euró is lehet. A letét összegét nem levonják a kártyáról, hanem zárolják rajta, így a kölcsönzés végén nem visszarakják a pénzt a számlára, csak feloldják a zárolást (már ha nem történt káresemény persze).
A feloldási időről különféle dolgokat hallani, amikor én leszálltam Budapestről a repülőről, nem láttam zárolásnak nyomát az egyenlegemen, szóval vagy nem is zároltak, vagy 5 óra alatt feloldották. De olvastam olyant is, hogy valaki 30 napot várt.
Toszkánában nem kértünk kiegészítő biztosítást, sikerült meghúzni egy picit egyik tükör hátoldalát egy szűk utcában, azt szépen ki is kellett fizetni, de anyagilag egy picit jobban jöttünk ki, mint ha + biztosítást kötöttünk volna. Ha nagyobb kár történt volna, akkor meg ráment volna a gatyánk, szóval nem kidobott pénz a biztosítás :)
A Wizz valóban irtózatosan drága ezen a vonalon, az autóbérlés kint, plusz a gyerekülések szintén, nehéz a legjobb módszert megtalálni. Mi idén ugyan 3 hétre mentünk, odafele én kirepültem a gyerekekkel Wizzairrel, mert májusban, amikor vettük a jegyeket, nem volt drága, férjem kiment kocsival. Vissza viszont 100e/fő lett volna a Wizz, úgyhogy mindannyian komppal jöttünk.
Csüt este indultunk Algheróból, komp Golfo Aranci-Livorno, és úgy szétdaraboltuk az utat, hogy vasárnap estére értünk haza (azaz aludtunk egyet Pisa mellett, majd Friluiban). Így is sok volt, de bírták a gyerekek (igaz, hogy sokat megyünk, hozzá is vannak szokva).
Mi úgy is mentünk már többször, hogy én kirepültem Pisába a gyerekekkel, férjem odáig kocsival, és együtt kompoltunk át Livorno-Golfo Aranci, majd onnan Alghero. Repjegy Pisába nagyon olcsó szokott lenni a Ryannél.
Jövő június végén szeretnénk Algheroba utazni 10 napra 2 felnőtt és 2 kicsi ( majdnem 4 és 6 éves ) gyermekeinkkel. Első blikre a repülő utat néztük ki, de piszok drága négyünknek + autóbérlés és kaució, így most vacilálunk, hogy saját autóval és komppal kellene menni, de az meg piszok hosszú. Jártunk már Szardinián többször is, kocsival utaztunk, de akkor még csak ketten voltunk.
Nézegettem a repülőutakat pl.Pozsony-Alghero, mert azt olvastam, h az kedvzőbb árban, mint a wizzair-rel, de sajnos jövő nyári utak még nincsenek fenn. Ezek mikor lesznek majd elérhetőek? Ti mikor foglaltatok repülőjegyet? Érdekelne, pl. aki idén nyáron volt, mondjuk 1 hétre mennyit fizetett az autókölcsönzőben a bérlésért, mennyi volt a kaució amit levontak a bankszámláról ( ja, hitekártyánk nincs, csak normál maestro kártya, az is jó? ) és mennyi idő után kapta vissza a kauciót? Ha esetleg volt valaki szintén kisgyermekkel és beválalta az autó+hajó Bp-Livorno-Olbia távot, hogy bírták? Minden infó érdekel, előre is köszönöm, ha megosztjátok velem a tapasztalataitokat :)
Beállsz a kúthoz, az automatán kiválasztod hogy melyik benzint szeretnéd tankolni , ha jól emlékszem a kút számát is kéri és vagy a bankkártyát teszed be (ez esetben annyiért tankolsz amennyiért akarsz, vagy legalábbis a kártyán lévő összeg erejéig) vagy a készpénzt választod és beteszel 10, 20 50 eurost...stb Csak vigyázz hogy olyan összeget tegyél be amit biztosan le tudsz tankolni mert vissza nem ad!
Mi mindig Mastercarddal tankoltunk, mindig elfogadta. Viszont volt olyan kút ahol kártya nem volt csak kp, de nem emlékszem már hol...
Olyan kerdesem lenne, hogy a szigeten tankolaskor hogyan mukodik az automata, ha magamnak szeretnek tankolni? Mi a tankolas folymata? Ezen kivul erdekelne, hogy a tankolo automatak milyen fajta kartyat fogadnak el tobbsegeben, foleg alghero kornyken? Van visa, mastercard meg maestrom is, csak jo lenne tudni,hogy melyik kartyan legyen a tankolasra szant penz. :)
Az agroturismok általában messzebb vannak a tengerparttól, nekünk arra itt nem esett a választásunk.
Szardínián a kisebb szállodák a jók, egyszerűen de hangulatosak. Sokszor a szobák nagyon picik, de itt tényleg csak alszol a hotelben. Mi 2-3 éjszakánál sosem alszunk többet egy helyen, így ha kicsit mellényúlunk az sem gond. Porto San Paoloban az Il Castelloban aludtunk, nagyon hangulatos, de nagyon pici a szoba. Viszont tiszta, kényelmes az ágy és még egy pici erkélyünk is volt. San Teodoroban pedig a hotel Bosaiban, szintén egyszerű, de jó kis szobánk volt, egész méretes, saját erkéllyel ahová ki lehet ülni. És van egy kellemes belső udvara rengeteg növénnyel, tetőterasza, közel a La Cinta strandja és a Lu Impostu sincs messze. De mondom, nem egy puccos szálloda, egyszerű de kellemes hely, nagyon jól pozicionálva. Nekünk bevált, főleg hogy 68 eurot fizettünk egy éjszakáért reggelivel. De kinek mi az igénye...
Egyértelmű hogy északkeleten a Costa Smeralda kell nektek. Tudod, ahol most Clooney épp az új filmjét forgatja és motor balesetet szenvedett...
Vicc nélkül, a központ Porto Cervo de meglehetősen drága. Mi aludtunk Porto Rotondo mellett, a leghangulatosabb szálloda volt ahol valaha voltam, nem túl nagy, igazi szárd stílus, csodás kert, medence,panoráma és 100 euro / 2 fő reggelivel. sokszor voltunk Szardínián, ez volt a csúcs. Sajnos egy arab megvette és magáncélra használja a helyet...
Mivel a sziget nem olcsó mi a többi alkalommal inkább egyszerűbb szállodákban aludtunk. A fenti két városka mellett kereshetsz még Palau, Porto San Paolo, San Theodoro környékén is szállást.
A másik rész amit nagyon ajánlok és szerintem kihagyhatatlan ha az ember áldoz arra hogy motorcsónakot béreljen az az Orosei öböl, szintén keleten de délebbre. Mi Cala gononeban aludtunk és az ottani kikötőben béreltünk motorcsónakot, előszezonban 2 éve 80 euro volt 1 napra. (nem az a legkisebb, ennek volt kifekvős része, árnyékoló tető..stb)
Délen is voltunk, Villasimius környéke nagyon szép, ott is egymást érik a fehér homokos partok. A Su Giganti Hotel is szuper volt,de ott meg májusban voltunk, szezonban azt is horror áron adják...
Csak annyit kérdeznék, hogy Észak/Dél/Kelet/Nyugatot és azon belül melyik régiót ajánlanátok ha az a szempont minél többféle gyönyörű partszakaszt lássan az ember fia/lánya?
Morti08, a legnagyobb tömeg Ferragosto, azaz aug. 15. és előtte/utána 1-2 hét körül van, de jellemzően augusztus zsúfolt. Aug. vége - szept. eleje már sokkal de sokkal jobb, a külföldiek iskolás korú gyerekekkel már elmennek, maradnak az olaszok, mert ott szept. 15-én kezdődik a tanítás. Magyarán, jó időpont az, amit kinéztél.