Annyi a változás, hogy három éve egy nagy áradás a Fehér patak mentén elmosta a doronglétrahidak egy részét.
Maradt ugyan két szakasz, de lényegesen kevesebb, mint volt. Az utat parti ösvényre terelték.
Ezért azután, ha a Csingó-Csingó szakaszon úgy értek fel Klastoriskora, hogy fáradtak vagytok, akkor onnan továbbindulva a kék-sárga jelzésről nem feltétlenül érdemes letérni a sárgára, nyugodtan végig mehettek a kéken, bő fél órát spóroltok vele.
Köszönöm szépen a segítséget! Szóval azt mondod ennek a 2 egy napos túrának bátran neki vághatunk? , mert akkor nem is keresgélnék tovább, ez az útvonal tetszene, minden helyszínt érint amire kíváncsiak vagyunk. :)
Igen, a lentről felfelé mindig a szurdok legalacsonyabb pontjától felfelé értendő :) Sajnos nem tudom, hogy Magyarországon vannak-e forgalomban VKÚ-s térképek, de mást nem nagyon érdemes venni. Ha pedig tervezés, akkor mindenképp Hikeplanner. Sajnos csak szlovák nyelven elérhető, de ez Google Transl.-al könnyen orvosolható.
A frissen vásárolt térképem sajnos nem jelöli, de tüzetesebben átvizsgálom. Ellenben írta, a lentről felfele útirányt. Ami nem teljesen értelmezhető, dél-észak? vagy magasság szempontjából? és ha igen akkor melyik kiinduló pont van alacsonyabban?
De a megoldás egy jobb térkép. Köszönöm a segítséget!
A technikai eszközökkel kiépített / biztosított szakaszok többnyire egyirányúsítottak, ez alól kivételt képez a Hernád áttörés, mely teljes hosszában kétirányú. A szurdokvölgyek mind egyirányúak, általános szabály, hogy alulról felfelé szabad közlekedni. Vagyis egyirányúak: Suchá Belá (zöld), Kláątorská roklina (zöld), Sokolia dolina (sárga), Kyseµ (sárga), Malý Kyseµ (kék), Veµký Kyseµ (zöld), Stredné Piecky (sárga), Veµký Sokol (sárga), Zejmarská roklina (kék) - remélem, nem hagytam ki semmit :)
Egyébként, az összes normálisabb térkép nyilakkal jelöli az egyirányú részeket.
Köszönöm az eddigi segítséget. Azt szeretném még megkérdezni, hogy merre találok pontos összefoglalást azokról az útvonalakról, amik szabály szerint egyirányúak lennének?
Sziasztok! Változatosság kedvéért a mi kis 8 fős társaságunk is a pünkösdi hétvégét választotta életünk első pari túrájára. Káposztafalván van a szállásunk. Nagyjából elolvastam az elmúlt évek hozzászólásait, de nem igazán tudom még most sem, hogy merre kéne indulnunk, melyik túra útvonalakat válasszuk, mert a csapatunk leginkább kezdő túrázókból áll. . 22.-én indulunk elvileg délelőtt és 25.-én délután indulunk haza. Tudnátok ajánlani olyan útvonalakat amit 2 napba besűrítve kezdőként bejárhatunk (Sólyom völgyhöz még nem vagyunk elég bátrak a képeket elnézve) és olyan látnivalót amit az oda és vissza út napján megtudnánk nézni?
Nem közvetlen a turistaútvonalon, de a környéken mindenütt belefuthattok nagyobb csoportosulásba. Az északi rész falvai is tele vannak velük, Hrabuąice-től Smiľany-ig... sajnos évről évre rosszabb, ez egy visszafordíthatatlan folyamat.
Elég sok minden változik/változott, szóval a fórumon fellelhető információk már nem feltétlenül aktuálisak. Inkább kérdezz, ha konkrétan érdekel valami.
Letánfalván van az a különösen hírhedt cigánytelep. A Hernádnál a letánfalvi malom környén szoktak előfordulni. Viszont a környék összes falvában, sőt városában elég jelentős a roma lakosság.
Ma elolvastam az elmúlt 3 év hozzászólásait a fórumon. Rengeteg hasznos infót találtam. Lenne egy kérdésem, a régebben elég sűrűn említett cigány telepekkel kapcsolatban. Ezek merre találhatóak? Illetve van e változás ezzel kapcsolatban?
A víz felszínét vékony jégréteg borítja, a gátnál pedig már nincs jég, folyik a víz rendesen. Érdekes volt, hogy a "Pod bykarku" elágazótól a Klauzy felé a lejten kb félútig 30cm-es hóban tapostunk, majd 5 perc alatt szinte majdnem teljesen megszűnt a hó. Sár viszont annál több lett.
A gátat tutira rendbe rakták, viszont a patakmederben sok helyen hiányoznak a régen megszokott doronglétrahidak, inkább fentebb a hegyoldalban alakítottak ki túristautat. Így egy kicsit veszít a varázsából a patak.
Egész nap kb 0 fok körül volt a hőmérséklet. Cingov-nál hó szinte semmi, csak beljebb haladva kezdett helyenként foltokban lenni. A Sólyom-völgyben már volt hó, a tetejénél már kb 30cm vastag lehetett. Sok helyen a jégborítással kellett vigyázni, a kövek nagyon csúszósak voltak és víz is volt bőven. A Biely-potok völgyének Klauzy-Sokolia dolina közötti szakasza nehezen járható, nagyon sok a kidőlt fa, amely eltorlaszolja az utat.