Az U alakot nem kell szó szerint venned szerintem, lehet belőle egy lapos v is, a lényeg hogy a nyelved hegyének a közepe a lyuk alatt legyen és ne tömd el a lyukat, nagyon pontosan lehet vele terelgetni a levegőt 1 - 2 v. 3 lyuk közül egyetlen egyet kiválasztva. Be kell gyakorolni. Néhány hete vettem meg valószínűleg ugyanazt a herfli suli könyvet, mint te is. Nekem kivitelezhetetlen volt belőlle az a technika, amit írsz. Megnéztem a you tube-ot, és akkor még fent volt ez a filmecske, amit te már nem láttál. Nagyon sok gyakorlás kell. Én előszőr napi 10 percet gyakoroltam, és elfáradt a tüdőm a hirtelen mozgásoktól. Most már napi 1 órát gyakorlok és szeretnék majd többet is. Én eddig zongorázni tanultam, de a nyáron sajnos meghalt a tanárom, így most nem tudok jó kedvűen azon gyakorolni. Írd le mi történik, mi a probléma. Elfáradsz vagy egyáltalán nem megy? Reménykedjünk, hátha más is segít! :)
Igen lattam a videot. De probalkozom ezzel a 3lyukas takarassal. Mert ez az u alakos se megy. Tukor ellott szenvedtem vele. Viszont nem akarok helytelen technikat rogziteni ezert probalgatom. De akkor se megy :S
Köszönőm a segítséget igen tudom hogy nem minden a hangszeren múlik tanulom a technikát is csak a mostani harmonikám már kezdi megadni magát azét is szeretnék újat venni.
Mélyet, ha Sonny Boy (nem mintha ő sose játszott volna magas hangolású hangszeren). Low jelzésűt, amilyen márkában szimpatikus.
(Persze megjegyzem, a rekedtes-bluesos hangzás legalább olyan mértékben jön a felhasználóból, mint a hangszerből, úgyhogy az egy tévút, ha olyan hangszert keresel, mint a ..., inkább próbáld meg leszedni a technikáját.)
Sziasztok azt szeretném kérdezni hogy milyen hangolást válasszak aminek nagyon rekedtes bluesos hangja van és milyen márkába?Olyan sonny boy williamson hangzás legyen?
you tube-on volt egy nagyon jó videó, úgy tűnik törölték. szóval én abból tanultam. Úgy tanította a különálló, szimpla hangok fújását, szívását, hogy az ajkaimat ellazultan ráteszem a harmonikára, azt kb. 30 fokban felfelé megdöntve tudom csúsztatni biztonságosan a fogaim előtt, a nyelvem két szélét pedig felhajlítva (mintegy "u" alakot képezve) terelem a levegőt a kívánt lyukba.
Az illetőnek megvásárolható oktató anyagai is vannak, amihez regisztrálni kell.
Bocsi a zavarásért,de lenne egy kérdésem :D! Hogy kell megfújni úgy a szájharmónikát, hogy csak 1 hang szólaljon meg? Jólvan ki lehet nevetni meg minden :P De absz komolyan kérdezem. Mivel próbálkoztam egy könyvből, hogy takarjam a nyelvemmel az első 3-at és a 4.et fújjam mert az a helyes meg úgy a helyes de vagy nem szólal meg vagy nem jó vagy szökik a levegő mit csinálok rosszul!! VKI??? pls....
Köszi a segítséget, most már rendben van. Még annyit had kérdezzek már meg, hogy hogy tanuljak úgy, hogy fejlődjek, mi a legtutibb módszer?Eddig csak pár számot tanultam meg, azokat is csak úgy hogy videó volt hozzá. Szeretnék intenzívebben tanulni, de nem tudom hogy álljak neki.
szia! kezdő vagyok, de azt már megtudtam, hogy létezik direkt szájharmonika mikrofon. És ezen van egy torzító kapcsoló. Nem ezt kérdezed?
Én meg azt kérdezném tőletek, hogy a blues-on kivűl milyen elterjedt stílusokat ismertek? Olyat, amiben gyakori a harmonika. Valami szolidabb válfaj érdekelne. (Orvosom eltiltott az alkoholtól és minden másról lebeszélt) Nagyon tetszik a herfli, már az első két dalt meg is tanultam. Ilyenkor a "süss fel nap" a legszebb népdal. passzol az időjáráshoz.
4 napja tanulsz, vagy ez már nem az első herflid? Lehet, hogy nincs semmi baja. Előfordul a tanulási folyamatban olyan stádium, amikor elnémul 1-2 hang. Fújd lazán, ill. máshogy!
Sziasztok! Hozzáértők segítségét szeretném kérni. 4 napja vettem egy Hohner Big River-t és eddig jó volt minden, de elszállt a fújt 3as. Egyáltalán nem szólal meg. Eddig működött. Szét is szedtem, nem volt látható baja. Mit csináljak vele?
...remek egy ország vagyunk. Budapesti vagyok. Budán élek. Felhívtam az összes hangszerboltot, hogy kellene egy "d"s Suzuki Hammond. Sehol sincs, ahol meg ígérték, ott meg eladták az orrom előtt. A Matyi meg, Norvégiában van. Ma este meg koncertem lesz. A dés számokat meg a sérült herflivel kell végignyomnon.Na az lesz a szép szám.
Hát, hogy őszinte legyek nekem semmit nem mond az, hogy A, C, D stb... :S A baj csak az, hogy csabai vagyok, habár annyira talán mégsem, mert ugye a Pribojszki Matyi is csabai alapból és szokott néha itthon játszani... hátha egyszer találkozok vele és akkor talán kérdezek majd pár dolgot, ha nem zavarja. Azért köszönöm a segítséget, jövőhét elején rendelem a hangszert! :D
Nekem is az A körüliek a nyerők. Ab, A, Bb. (Eleinte főleg A-val és Bb-vel gyakoroltam, mert a kutyám allergiás a C-re, meg a D-re, és nem mindig akartam vele együtt "vonítani".:))) Talán ezért is előnyös a középen levő C-vel tanulni, mert hátha innen egyszerűbb bővíteni fel/le a kedvenc hangnemeket. A rögtön blues meg szerintem nem lehetetlen. Egy hajlítás nélküli részleges blues skálát nem bonyolultabb megtanulni, mint a boci boci tarkát.
Alapozni jó, ha még nem tudsz herflizni. Először úgymond a hamis hangokat fújod ki belőle, de utána már megismered a hangok helyét és rááll a szád és a kezed. Megtanulod a légzéstechnikákat. Alapozol, jönnek az első gyakolatok, majd az első dalok. Ezek után lassa már akár hallás útján is megtanulod, és a végén már improvizálni is megtanulsz. Én már több mint 10 éve fújom a magamét. De van még olyan hrmónikám, amit nem fújtam szét. Előfordult viszont már olyan is hogy a vételt követő negyedik napon majnem lenyeltem egy törött lamellát. Mert elszállt a herfli. Ennyit a szétfújásról. Egy SEYDEL már acél lamellákkal készül. Van akiinél 3 év, egy cimborám fél év alatt lejavította. Ha rám hallgatsz, akkor a SUZUKIval jól jársz. Szép a hangja, és megbízható cucc. alapnak legyen a C, bár én A hívő vagyok. Aztán jöhetnek a többiek is. A-Bb-C-D-G-E-F csak fújni és fújni, persze érzéssel. Keresd meg a Pribojszki Matyit a harmonicashopban a Fő utcában, ő nagyon sokat tud neked segíteni. Ja és hajrá!
Miért nem való arra? Diatonikus 10 lyukú. Arra tökéletes, hogy az egyenes hangokat meg a hajlításokat megtanulja, meg szétfújja a kezdő botladozások eredményeképp. Ha ez megvolt, akkor bőven elég drágábbat venni.
10 lyukú, diatonikus, blues herflit vegyél, C-t, műanyag betétest. IMHO: Elsőre választhatnál valami olcsóbbat, mert valószínűleg tönkremegy, mire megtanulsz hajlítani. A nagyon gagyi azért kerülendő, de minden gyártónak szokott lenni "belépő" modellje. A műanyag betét azért jó, mert szétszedés nélkül is, csap alatt, körömkefével lehet mosogatni. Drágább, minőségi hangszert ráérsz akkor, ha tetszik a dolog, meg már olyan szintre jutottál, hogy ki tudod használni a különbséget.
Abszolút tudatlan vagyok a témában szóval előre is elnézést, ha hülyeséget kérdezek, a tudatlanságomból fakad. Szóval, nagyon szeretem a szájharmonika hangját és erős késztetést érzek arra, hogy megtanuljak, vagy legalábbis hobbi szinten próbálgassam, de ehhez ugyebár vennem kell egyet. Próbáltam utánajárni, de megakadtam csöppet és azért kerestem ilyen fórumot, hátha valaki tud segíteni nekem. Amit nekem sikerült kideríteni, az annyi, hogy ugyebár elvileg van kromatikus és diatonikus, plusz árak típusok... Azt szeretném megtudni, ha engem elsősorban a blues-os dallamok, zenék fognak meg, akkor melyik típust érdemes választani, továbbá hány lyukút, fémet, fát? Esetleg konkrét márkát, típust tud e valaki ajánlani? Úgy 15 000 Ft-ot szánnék rá így első ízbe maximum, ha valamit számít. (Ennyiért, lehet a piacon tűrhető hangszert kapni? ) Kérlek segítsetek, ha már egyszer ráköltök, szeretnék olyat venni, amiben valószínűleg megtalálom a számításomat!
Értem! Nem igazán akartam piszkálni, tuti elrontanám... Köszönöm a segítséged! Fújom 1000el! Minden nap gyakorlok, találtam egy jó kis tab oldalt: http://www.harmonikatabok.hu/ Remélem segítettem vele!
Ha szétszedve és fény felé fordítva a hanglapot nem látsz rést, akkor van baj. A felső végét mindegyiknek máshogy kell egy kicsit fújni/szívni. (kisebbek a nyelvek, máshogy viselkednek) A Heringeknél inkább az szokott a bajom lenni, hogy mindíg nagynak találom a gyárilag beállított hézagot. (Szerintem most még ne piszkáld.) A tanulási folyamatodban lehet, hogy lesznek olyan stádiumok is, amikor elnémul 1-1 hang. Általában ez sem azt szokta jelenteni, hogy a herfli ment tönkre. Sok sikert az első hangokhoz és kitartást a gyakorlásban! Ha itt kérdezel akkor lehet hamarabb észreveszem, bár ide is be szoktam nézni.
Lenne egy kérdésem: olvastam valahol, hogyha nem látok át a lyukakon (fény fele tartva nem szűrődik át fény) akkor az nem az igazi, és tényleg a 8-9-10 elég nehezen fújható. Mi ilyenkor a teendő?
Értem! De igazából én csak blues-t fújnék vele, úgyhogy nekem tökéletes lenne! És van is raktáron, úgyhogy megrendelem! Ha megjött beszámolok a tapasztalataimról! Na meg persze ha további kérdések merülnek fel remélem jöhetek kérdezgetni!