Hát igen rohamtempó van mostanában, pedig nálam még nem is hullik a levél.
De hétvégén, a konyhafalvakarások közötti szünetekben faültetés (bergeron kajszi), kerttakarítás, ásás meg mittoménmi volt.
Még ültetni kéne, de ha egész héten esik az eső, meg este hatkor érek haza a sötétben, nem tudom mire megyek?
-
A lottót senki sem nyerte meg, de nem örülök a másik szerencsétlenségének! :-(
Nálunk nincs gond a birsalmával,alig termett.Trappolok ezerrel én is,hogy bevigyek,leszedjek mindent,mert lassan haladok a csemeték miatt,most éppen betegek,jól kezdik az őszi szünetet.
Így igaz! Mostmár átültettem 2 rózsát (nagyon árnyékba kerültek a vérszilvától), elültettem a tulipán jó részét, még kell vagy 3-4 tál (a kardvirágot szedem ki belőle); a zöldségeságyásba megvettem a dughagymát+fokhagymát, ki kell centiznem a sorokat és hajrá!
A télisaláta is késztet, meg a spenót!
Szóval nem is biztos, hogy elég az 1 hét!
Kivéve, ha az énuramat rá tudom beszélni a segítésre, de nagyon fáradt, sok a gyárban a 8-nál jóval-jóval több óra!:-(((
Elég későn tudok kimenni kertészkedni, mert bizony reggel hűvös van.
A korai jázmint úgy futattod,ahogy Te akarod.1-2 év múlva fog igazán mutatni,de nagyon aranyos,mikor a hó alatt is el kezd virágozni.
A barátcserje általában tövig visszafagy,ha nem jobb visszavágni.Nyár közepén kikékül a sok fürtös virágzattól.Elég terebélyes lesz,ha van helye.
Ti mit terveztetek mit dolgoztok hétvégén a kertben?
Én becserepezem a Demjengi és a saját leandereimet,az angyaltrombitákért pedig szoritok hogy ne fagyjanak le. Vettem egy téli jásmint, mert elképzeltem hogy milyen szép lesz ha majd nagyon kora tavasszal nyilni fog! Most ahogy jobban utána olvastam látom hogy valami torzonborz bokor féle lesz belőle. A kerités mellé akartam ültetni.Szerintetek jó lesz igy?
Nincs valamelyiketeknek képe arról hogy milyen pár éves korában? Vettem még barátcserjét is.
Az is érdekelne!
Az interneten találtam képeket,de ezekből a képekből nem sok mindenre tudtam következtetni.
Jó kertészkedést kivánok nektek és majd irjátok meg mit csináltatok nehogy kimaradjak valamiból.
Mindenkinek jó hétvégét!
Látod, én pont fordítva jártam. A tulipán és egyéb hagymások el vannak már rendezve. Na de szegény muskátlik - még a futók is - az éjjelt még kinn töltötték, a kocsi ablaka meg már jeges volt. A banánomat is csak tegnap hoztam be, nagyon el vagyok úszva...
Hát ez az!!!! Pontosan így jártam!
Elkezdtem kiszedni az évelőket és egy kis sarokba elraktam őket,de nem vagyok vele kész;
A tulipánhagymák még várnak rám, remélem kibírják;
A birsalma akkorát termett, hogy alig tudom felkapkodni, s már nincs helyem;
A kertiágyásokat előkészítettem; de azzal sem vagyok kész!:-(((
Egyedül a virágokat tudtam bekapkodni a hideg elől....
Elraktam a hagymásaimat a földbe.
Sokféle kis apró hagymást találtam a boltokban amikből vásároltam is, de most nagyon untam a dugdosást, ezért az öszes kis hagymát összekevertem, szétszórtam és aztán belenyomkodtam őket a földbe.Kiváncsi vagyok milyen lesz amikor majd nyilni fognak.
A tulipánjaimat árvácskával és nefelejccsel együtt telepitettem.
Sok évelóm elszaporodott amiket most
kiszedtem,egyrészüket ideglenes helyre,raktam elfogom ajándékozni őket.
Maradt ki: küllőrojt,menyecskeszem,kúvirág vagy kasvirág (ezzel bajban vagyok)asterek,rengeteg nyüszifül,valami kék nádféle,kokárdavirág stb.
Kiszámoltam ha ilyen ütemben haladok talán karácsonyra kész leszek.
Sziasztok!
A hétvégén átvariáltuk az egyik virágágyást. Jó nehéz munka volt. Kiszedtem az összes növényt, fellapátoltuk a földet és a férjem körberakta kövekkel. Majd vissza tettem a növényeket. Sajnálom, hogy az eredeti kusza, rendetlen dombot nem fényképeztem le. De az eredmény itt látható. Mindenünk sajgott, mert egy nap alatt meg kellett csinálni a növények miatt, de örülök, mert szerintemm szebb lett.
[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n] Az egyik Leylandit is áttültettük, de nem igazán bízom, hogy túl éli, mert nem sikerült földlabdával átültetni, túl sokat kínlódtunk a megnőtt gyökereivel.
Jó mindkettő,ha megérett.A tehéntrágya akkor,ha nincsennek benne felismerhető részek,de legjobb földdel keverni,nehogy kiégjenek a növények.A legtöbb ásványi anyagot,mikroelemet ez tartalmazza.3 évig bomlik le.Ha nem jól keezelték,sok gyommaggal leszel gazdagabb. Az érett komposzt is jó,persze ahhoz nem szabad fertőzött részeket tenni.
Demjengi:Ha letakarod egy réteg földdel,fehérjeforrás lesz.:)
A férjem elővette a "hosszúcsövűjét" mármint a permetezőt és ( nem bio módszerrel )permetezett,bancollal.
Még a diófát és a szőlőt is megtámadták a dögök.
Mostmár béke van.
A komposztos hernyókkal megrémitettél.
Ezt hogyan kerülhetem el?
A szomszédom ajánlotta a tehéntrágyát lehet hogy mégis azt kellet volna elfogadnom.
De ezt a rengeteg jó kis zöldet sajnálnám.
Mindenesetre tovább olvasom a szakirodalmat.
Az este a fejemre esett a komposzt készitésről szóló könyv,mert elaludtam olvasás közben.
Sziasztok!
Nálam is a Bősz gazolás című akciófilm a nyerő, már látom az alagút végét! :)))))
Az ezer éve egy helyben lévő hagymásokat Férj segítségével felszedtem, meg vettem egy csomó új hagymát is, meg főleg évelőkkel szeretném betelepíteni a virágoskertet.
A veteményes még egy kicsit várat magára, de hál'Istennek megérkezett a várva várt eső, így majd könnyebb lesz benne áskálódni.
Én meg azt tervezgetem, hogy mit hova ültetek át. Vannak 4 éve ültetett bokrok, amik nincsenek jó helyen. Nem tudom, hogy túl fogják-e élni.
Nálunk is van egy komposzt halom, de nem szakszerüen lett csinálva. Tavasszal gondoltam, hogy rakok bebőle a zöltségesbe, de tele volt hatalmas hernyókkal, így hagytam az egészet. Most már inkább megszabadulnék tőle, de nem tudom hova hordjam.
Nálunk is zabálják a hernyók a növényeket. Te mit csinálsz velük?
Én még gazolok bőszen. Most az eső után ez kellemesebb.Épitgetem a komposzttárolómat és olvasgatom a komposzt készités titkait.
Figyelem a férjemet hogyan küzd a hernyókkal,ennyi hernyót életemben nem láttam pedig nem ma születtem.Figyellek titeteket is mit csináltok.
Ezenkivűl tervezem milyen növényeket vásárolok majd,esetleg mit tudok veletek cserélni.
Pillanatnyilag tudok ajánlani trombitafolyondár gyereket.
Én most annak örülök, hogy végre 3 év után újra tele a meggyfa meggyel. Már készülnek a jó kis meggyes lepények, levesek. Nem is annyira a gyümölcsnek, hanem annak örülök, hogy a fának most semmi baja.
Ezt a városi kertész-t, ha tudom én is nézem, de úgy érzem, hogy sokkal jobb is lehetne. A múltkor mutatták, hogy hogyan kell ültetni. Gyakorlatilag elmondták, hogy ássunk egy gödröt, öntözzük meg a növényt és kész. Hát ezt szerintem mindenki tudja. EL kelt volna egy is ajánlat, hogy még mit tegyünk a gödörbe, trágyára gondolok.
Vagy amikor bokrokat ültettek valakinél, én bemutatattam volna, hogy amikor a bokor megnő milyen is lesz. Amikor az erkélyt beültették, be kellett volna mutatni, egy olyat ami már csupa zöld.
De azért nézem az ötletek miatt.
Bár azt hiszem inkább a kerti zokogóban kellene publikálnom, de a legaktuálisabb teendőm most az lesz, hogy felnyűjjem a borsót. Minden halálra szárad ebben az időben. Még jó, hogy bár egy alkalommal szedhettem róla...
- első cukorborsó lefogyott (eddig 19 zacsi lett a fagyasztóba), de ha a "Zsuzsi" (ez biztos a fajta neve) is elkezd teremni, akkor az állítólag legalább ennyi lehet
- burgonya lassan elkezd virágozni, a múltkori drasztikus permetezésnek köszönhetően bogarak nincsenek, a növény meg már akkorára nőtt, hogy lenyomja a gazt, tartja a nedvességet, meg nem lehet (károkozás nélkül) bele menni
- 3 év után idén lehet ismét jóformán cseresznyénk
Nemreg irogatok ide, de nekem ugy tunik, mintha mindenki nonemu lenne..Ez tenyleg igy van? Csak en lennek ferfi? Monggyuk en ha tehetnem egesz nyaron legszivesebben kint volnek a kertben es a novenyekkel foglalkoznek, mert ez pihentet. De talan meg szakmanak se lenne utolso. Nna permetezni en se szeretek! :)
Biztosíthatlak, hogy nem vagy evvel egyedül :))
Ja és én sem vagyok lány :o)
A Chess-el szoktunk permetezni,ha nagyon muszáj,mert az nem árt a hasznos rovaroknak.Mikor szoktak lenni kertészműsorok,miket érdemes megnézni?
És a levéltetvek váladékán megtelepszik a korompenész.Ezek így éldegélnek,mint a mesében.