Az is lehet a) ösztönös, b) tanult...
Ez még mindíg nem feltételezi azt, hogy tudatában van az illető állat annak, hogy kommunikál... (És ezt most én sem úgy értem, hogy ki kell hozzá mondania magában...)
Én kizárólag azért nem akarom az összes élőlényre vonatkoztatni tudatot, mert szerintem tudatában csak öntudatos élőlények lehetnek bárminek.
No és a kutya, vagy macska, amelyik ismer egy-két dolgot, pl. felismerik egymást látásból, esetleg Téged? Az nem tudatos felismerés? Csak mert nincs fogalomalkotása? Ezt minek nevezed akkor? Mert szerintem ez egy alacsonyabb fejlettségű tudat. Definícióm az előzőekben.
"A "tudat" az egy ennel szelesebb koru, sokkal tobb dolgot magabafoglalo kepesseg." De miért mondod ezt? Neked van tudatdefiníciód? Épp azon vagyunk, hogy definiáljuk!
Én kizárólag azért nem akarom az összes élőlényre vonatkoztatni tudatot, mert szerintem tudatában csak öntudatos élőlények lehetnek bárminek. (Az érvelést olvashattad már.)
Ha a többség úgy gondolja, hogy ez hülyeség, akkor hajlok másra, de szerintem érdemes a tudat definíciójával elkülöníteni az embert az állatoktól (már amelyiktől!)...
OK! Csak arra kérlek, hogy a figyelem akarattal való irányításának, és az időben előre illetve vissza való gondolkodás képességére koncentrálj még egy keveset!
Ezen képességekkel szerintem csak öntudatos élőlények bírhatnak, és ezen képességeknek szerintem mindenképpen szerepelniük kell a tudat definíciójában.
Szandekosan nem kevertem a "tudat" es az "ontudat" kerdeset. A specifikusan "ontudat", a szemely izolalt letezesenek tudatosodasa, azzal kapcsolatos absztrakt kepessegek (idoben valo gondolkodas kepessege), lehet hogy csak emberi kepesseg (meg az sem 100%-ig biztos, de lehet). A "tudat" az egy ennel szelesebb koru, sokkal tobb dolgot magabafoglalo kepesseg.
De megigerem, hogy gondolkodni fogok a kerdesen. Es kozben irogatom a levelet amit igertem.
"Na jo, akkor reszemrol letargyaltnak tekintem a temat." Akkor kérlek ne haragudj, hogy ennyi idődet pazaroltad rám, feleslegesen.
"meg mindig nem ertek egyet azzal, hogy ezutan "megallsz"" OK! Csak arra kérlek, hogy a figyelem akarattal való irányításának, és az időben előre illetve vissza való gondolkodás képességére koncentrálj még egy keveset!
Ezen képességekkel szerintem csak öntudatos élőlények bírhatnak, és ezen képességeknek szerintem mindenképpen szerepelniük kell a tudat definíciójában.
"Ugyhogy megprobalok irni az "Adatok"-ban szereplo email cimre, remelem igazi." It is.
Nem! Valószínűleg én nem mondtam még! Biztos többször is azt mondtam: "az állatoknak nincsen tudatuk". Ezt így is gondolom, de szerintem vannak kivételek.
Én (jelenlegi tudásom és "tudat elképzelésem" alapján) azt mondom, hogy a delfineknek pl tutkó van tudatuk, a majmoknak meg valószínűleg.
Na jo, akkor reszemrol letargyaltnak tekintem a temat. Egyetertek azzal, hogy nem huzol egy eles es atlephetetlen vonalat az ember es az allatok koze (azaltal, hogy delfineknek, majmoknak sajatitasz tudatot), meg mindig nem ertek egyet azzal, hogy ezutan "megallsz", de en mindent elmondtam amit errol gondolok, es azt hiszem te is. Egy uj temat szeretnek megbeszelni veled, de ide nem valo, uj topikot meg nem akarok nyitni ezert. Ugyhogy megprobalok irni az "Adatok"-ban szereplo email cimre, remelem igazi.
"Hah? Akkor min vitatkozunk? Lehet hogy valamit felreertettem?" Mint mondtam ez valószínűleg az én hibám.
Én nem az emberhez, hanem egy adott méretű/komplexitású agyhoz kötöm a tudatot. (És mindvégig úgy is gondoltam, ez a delfineknek adott.)
Bocs, ha félreértettük egymást, én nem szóltam!
"Hah? Akkor min vitatkozunk? Lehet hogy valamit felreertettem?" Nem! Valószínűleg én nem mondtam még! Biztos többször is azt mondtam: "az állatoknak nincsen tudatuk". Ezt így is gondolom, de szerintem vannak kivételek.
Én (jelenlegi tudásom és "tudat elképzelésem" alapján) azt mondom, hogy a delfineknek pl tutkó van tudatuk, a majmoknak meg valószínűleg.
"Mondjuk ugy, hogy egy napot, egy egesz evnek megfelelo hossznak erzekelnenk." És miért lenne az jó? Az események ugyanolyan sebességgel történnének, nem?
" Na de ha elismered, hogy akar EGY allatnak is van tudata, akkor azzal mar ki is zartad az emberi mivolt minosegileg egyedi mivoltat tudat ugyben. Nem?"
De, de én sose mondtam, hogy a tudat kizárólag emberi...
Hah? Akkor min vitatkozunk? Lehet hogy valamit felreertettem?
"Mivel az ido viszonylagos, az agyunkban kell hogy valami felelos legyen az idohossz erzekeleserol."
Tudtommal van is... Ha bezárnak valakit egy óramentes szobába is, nagyjából képes hetekig tartani a nap-éj ciklust.
"Mi lenne, ha azt kepesek lennenk befolyasolni?!"
Szerintem tudjuk is.
Egy forma 1-es pilóta biztos lassabbnak éli meg a kocsiát, mint Te élnéd meg ha beülnél...
Nem, nem igy ertettem. Alapvetoen befolyasolni. Mondjuk ugy, hogy egy napot, egy egesz evnek megfelelo hossznak erzekelnenk. En egy biologiai, nem pszichikai szintu befolyasra gondoltam.