Keresés

Részletes keresés

dacia-2 Creative Commons License 2007.08.09 0 0 579
kérdés, hogyan lehetne ezeket a jó példákat terjeszteni.

Pl ügyes építési engedélyezéssel, vagy településszabályozáson keresztül, vagy hogyan.

Tud valaki olyan módszert, hogy már az engedélyezés során errefelé lehessen elmozdítani az "oldalhatárra, utcafrontra" típusú szabályozásokat?

pl hogy lehet úgy trükközni, hogy legalább részben ilyen legyen a házam. Mondjuk csak a házhoz épített garázs van oldalhatáron, de a ház már nem, mert az már eltolt az utcához és az oldalhatárhoz képest is.
Előzmény: crawen (577)
crawen Creative Commons License 2007.08.09 0 0 578
Amikor egy kistelepülés hangulatát, ízlésvilágát a helyi vezetés rombolja, az nem településfejlesztés. Lehetne ezt másként is...
Előzmény: atomgond (575)
crawen Creative Commons License 2007.08.09 0 0 577
Szerencsére vannak ilyen jó példák is, mint a tied. :-)
Előzmény: dacia-2 (573)
atomgond Creative Commons License 2007.08.08 0 0 576

Nekem ez jobban tetszik, mint a magyar "várudvar" mentalitás.

Igen, csak sajnos az átlag magyar ember különösen sokat foglalkozik másokkal, maga helyett. Az unatkozó, pletyiző, leskelődő, néha sajnos direkt rosszindulatú szomszédok elől egy sima fagyalsor sajnos nem véd meg. :-( Fal kell. Méghozzá magas és tömör!

Meglátásom szerint, a megoldás a kettő ötvözése. A csúnya falat el lehet takarni növényekkel, és attól, hogy ott fal is van, még lehet akár mindkét oldalára sövényt is telepíteni, vagy pedig befuttatni valamivel, ami full betakarja.

Előzmény: dacia-2 (573)
atomgond Creative Commons License 2007.08.08 0 0 575

Parcellázás: A telkek közötti 3 méteres holt sáv igen nagy luxus lenne, ugyanis pl. ellentétes a településfejlesztési érdekekkel.

Tudom, a felvetés inkább filozófikus volt. :-)

Egyébként jómagam ma már csak külterületben gondolkodom -idővel költözünk innen is-. Amikor idejöttünk, még volt hangulata a dolognak, még valódi volt az érzés, hogy a Bp-i betontengerből ki a természetbe, nyugalom, növényzet, zöld, fák, elszórt épületek és nem ez a heringes beépítés egymás hegyén-hátán..., barátságos emberek, jó közbiztonság. Mióta itt is településfejlesztenek, azóta a faállomány 60%-át kivágták -nem túlzok-, zaj és fényszennyezés -olyan közvilágítást tettek fel, ami gyakorlatilag fényágyúként működik, kizárólag redőnnyel lehet ellene védekezni, esetleg ha kilövöm, de ahhoz nem vagyok elég tapló-. :-))

Lakhatatlan lett annak, aki egy természetközeli falu élménye miatt költözött ide. kb. egy Bp.-i külsőbb kerület szintjére züllött a település. Igaz, van már gáz meg kábelTV, csak a lényeg veszett oda. De persze mindenkinek egyéni elvárása van.  Szerencsére vannak még külterületi részek, bár ahogy hallom, azt is be akarják darálni idővel. Ez is egyfajta globalizáció. Aki nem akar a tömeggel, tömegmódon élni, azt ellehetetlenítik. Ezt csinálták régen a tanyákkal is.

Bocs a kitérőért.

de úgy tűnik, erre egyre inkább képtelenek az emberek

Ez már társadalmi probléma. Amíg az emberek problémákkal küzdenek, kiábrándultak, addig legkevésbé a szomszédot fogják tolerálni.

Ezért kell minimum 1000öles telket venni. :-)

Előzmény: crawen (572)
Dunit Creative Commons License 2007.08.08 0 0 574

""""hogy az oldalhatártól fél méterre lesznek a ház falai és a tető 20 cm-re átlóg a szomszéd telkére (50cm-rel átlóghat). A probléma az, hogy a szomszédunk oldalhatárra húzott kerítést (persze a mi belegyezésünk """

Érdekes   Te a  oldalhatártól  fél méterre építkezel,  sőt a tetőd átlóg a szomszéhoz, ennek ellenére téged zavarnak a ciprusai  !!

Más : az én szomszédom is  épített valamikor régen egy  szögvas , drót fonat kerítést. Ok. Semmi baj , csupán annyi félti a nyomorult  kerjtését az én növényeimtől - az viszont nem zavarja, hogy az övéi pont annyira vannak mint az enyémek.

Na mindegy !  Beleesett saját csapdájába, mivel  lassan a drótot cserélni kell - és ezt csak felőlem tudja feltenni, ami ezután már nem fog menni.

Előzmény: Bóbita72 (564)
dacia-2 Creative Commons License 2007.08.08 0 0 573
az utóbbi időben volt alkalmam földről és levegőből is jónéhány észak-németországi telelpülést szemrevételezni. Családi házas övezetben jellemzőek a szép előkertek, telek közepére építkezés, a telkek között pedig többnyire 2-3 m magas élősövény a menő.
Az utca felől max 1 méteres, szimbolikus, ácsolt kerítés, ami elválasztja az előkertet.
nagyon ritka a fejmagasság fölé érő kerítés. Hasonlót láttam svédország déli részén is.
Ettől függetlenül a nappali kertkapcsolatai mégis jól megoldottak, biztosított a privát zóna. Egy klassz kerti partin is voltam pár hete, élőben is tapasztaltam.

Nekem ez jobban tetszik, mint a magyar "várudvar" mentalitás.
Előzmény: crawen (572)
crawen Creative Commons License 2007.08.08 0 0 572
A problémák kulturált megbeszélésével egyetértek.

Parcellázás: A telkek közötti 3 méteres holt sáv igen nagy luxus lenne, ugyanis pl. ellentétes a településfejlesztési érdekekkel. Különben ez sem oldaná meg a problémákat. Van olyan ügyem, amiben két "szomszéd" vitájában kell döntenem. Őket egy 10 méteres utca választja el egymástól és mégis balhéznak. Szerintem inkább a fejekben kellene már rendet rakni. Normálisan, higgadtan - ahogy te is teszed - meg kell beszélni a dolgokat, de úgy tűnik, erre egyre inkább képtelenek az emberek (tisztelet a kivételnek).
Előzmény: atomgond (571)
atomgond Creative Commons License 2007.08.07 0 0 571

Ha a szomszéd nem küldte volna azt a fenyegető levelet, akkor akár még arra is hajlottam volna, hogy a tag se nem rosszindulatú, se nem antiszociális, egyszerűen csak nem akarja, hogy belássatok hozzá. Ugyanis az, hogy a szomszéd átlát vagy túl közel van, sokakat zavar. Engem is rettenetesen zavar, ha a szomszéd átlát, vagy akár ha az utcáról belátnak. Feltételezem, hogy a tujákat is tipikusan azért ültette, hogy ne lássatok át, és nem azért, hogy idővel letolja a tetőt -ami egyébként nem fog megtörténni-. Az más kérdés, hogy a dolgot kicsit intelligensebb módon is el lehetett volna intézni. Szólhatott volna nektek, hogy valamilyen takarást akar azon az oldalon, mert fontos számára a privacy..

Aztán valamilyen közösen összehozott megoldással mindenki megnyugodott volna.

Kis kitérő, de azért elmondom, hogy ez a jelenség elég gyakori. Amikor valaki már hosszú évek óta lakik egy olyan helyen, ahol a szomszédban nincs senki, akkor óhatatlanul megszokja ezt a helyzetet. Aztán mikor a szomszéd telek elkel, és új emberek, építkezők jönnek, akkor a helyzet megváltozik. Akinek fontos a privát szféra, az nem örül annak, ha holnaptól mindenki bebámul a kertjébe. Építkezőknél meg jönnek a munkások (sokuk sajnos kifejezetten suttyó, nálunk nyáron a feleségem nem mert kimenni nyári ruhában a kertünkbe, mert többször beszóltak neki, annak ellenére, hogy kisgyerek is van). Később aztán az egész család és a haverok is jönnek nézelődni az új házat, úgyhogy lesz forgalom rendesen. Persze ez vele jár, és ez természetes. De az is természetes, ha ettől valaki meg akarja magát kímélni. Nálunk is ez történt, és megmondom őszintén, én is falat emeltem. Nem azért, mert bajom lenne a szomszéddal, sőt, teljesen jó a viszony, még antiszociálisnak sem tartom magam, de a kert számomra a nappali meghosszabbítása, tehát magánszféra, ennél fogva rettenetesen idegesít, ha idegenek belátnak. De ismétlem, még ha ebben a cipőben is jár a szomszédod, akkor is illett volna ezt civilizált ember módjára lerendezni. Én is megbeszéltem az új szomszédokkal a dolgot, amiből végül egy dróthálós kerítésre applikált dupla rétegű 2méteres nád + vadszőlő futtatás +fagyal hármas lett. Átláthatatlan. És mindenki örül, minenki jóban van.

Esetleg tudakold meg, mi volt a célja a tuja sorral, de aligha más, mint takarás. És ha igazam van, akkor talán közelebb juttok egy mindenki számára megnyugtató megoldáshoz is.;-)

Egyébként ha rajtam múlna, én nem így parcelláznék. Minden telek között kellene legyen egy 3méteres holt sáv. kb. tizedére csökkenne a szomszédviták száma.

Előzmény: Bóbita72 (569)
kentaura Creative Commons License 2007.08.07 0 0 570
Hát sok bíztató dolgot nem mondhatok. Ki volt a bejelentett FeMü? A kivitelező embere, vagy tőle független? Ha a kivitelezőhöz tartozott, be lehet fenyegetni őt egy kamarai/önkormányzati/építésfelügyeleti bejelentéssel (bár ez utóbbi kettő nem biztos, hogy neked nem okoz problémát) Ha független a FeMü, akkor csak a bíróság jöhet szóban, ahol legjobb esetben 2 év alatt behajthatod a dolgot, ha addig nem szűnik meg a cég. Ha már most így áll a kivitelező a dolgokhoz, a legjobb, ha elzavarod és hozol egy másikat, akivel kötbéres, garanciális visszatartásos szerződést kötsz (megvalósulási garancia 10% minimum)
Előzmény: Briella65 (566)
Bóbita72 Creative Commons License 2007.07.31 0 0 569
Köszönöm a segítséged!!! Mára már lenyugodtam : )))). Olvasgattam a netet is, hát a miénk elég pitiáner ügy, nem értem, mit pattog a szomszéd. Ma a kőműves helyreállította a kerítést és ügyelünk a jövőben minden részletre. Vicc, hogy neki egy jó széles telke van, kb. 25 méter, a miénk meg csak 14 méteres és ezen a területen oldahatáros a beépítés és erre ráülteti a telekhatárra a tujáit. A vakolást kell majd még túlélnünk valahogy...
Előzmény: crawen (565)
crawen Creative Commons License 2007.07.31 0 0 568
Ügyvéd.
Előzmény: Briella65 (566)
Hofi_84 Creative Commons License 2007.07.31 0 0 567
Megbízható, és társasházakba jártas jogászt keresne Társasházkezelés ünk.
elérhetőség tarsashaz@tempo-cs.net .
Jelzálogjog illetve fizetésmeghagyással kapcsolatos ügyek továbbá alapító okiratok , SZMSZ készítése, egyéb társasházaknál előfordulo esetek.

Üdv Hofi
Briella65 Creative Commons License 2007.07.31 0 0 566
Segítség!!!

A kőművesünkkel kötött szerződésünk szerint szerkezetkészre a házunkat a mai nap folyamán kellett volna befejeznie. Igen messze állunk még ettől, de sajnos nem írtunk bele kötbért a szerződésbe. Az első szint falazásakor derült ki számomra, hogy a főfalak mérete nem stimmel, 30 cm-rel kisebb lett a konyhám... Kompromisszummal a dolog azonban megoldható lenne. A szerződésben 1. osztályú munkára szerződtünk De sem a falazás minősége, sem pedig a munkatempó nem kielégítő. A szerződés szerint a teljes szerkezet elkészülte után vagyunk kötelesek fizetni, de mi szóban úgy állapodtunk meg - hogy tudja a mester a munkásait fizetni- , hogy hetente az elvégzett munka arányában adunk neki előleget, melynek átvételéről mindig írtunk papírt. A pince teljes bekerülése kiegyenlítésre került, azonban a falazából 150000Ft-tal tartozunk, mert arra kértem a kőművest, hogy javítsa ki a hibákat, abban az esetben fogok fizetni. Ő most azt mondja, hogy a munkásait nem tudja kifizetni, ezért csak akkor folytatja a munkát, ha fizetek. Én sem ettem meszet, ezért tartom az előbbi verziót, miszerint javítás után zárjuk le ezt a folyamatot. A helyzet kezd elég mérgessé válni. A legnagyobb probléma azonban az, hogy a 150000Ft-ért senki nem fogja kijavítani ezeket a hibákat. Falakat kellene kivenni, ablaknyílásokat kéne kiigazítani, a garázsnál a betont fel kellene törni, mert nem maradt mag a teljes ajtónyílás, vízcsövet kell kicserélni, mert a szigeteléskor elégették...stb. Szóval így állunk. Átnézettem egy független műszaki vezetővel az építményt és ő is alátámasztotta az általam jogosnak vélt javítási elvárásokat. Mindezektől eltekintve azért megnyugtatott, hogy az épület statikailag rendben van, ne ijedjek meg. Milyen jogaim vannak, ha a házat nem tudja a szerződés szerint a kőműves átadni, annak ellenére, hogy nem kötöttünk ki kötbért? A hibákért milyen költségeket számíthatok fel?
Köszönettel:Gabi
crawen Creative Commons License 2007.07.31 0 0 565
Elég kakás ügy.

Azt a bizonyos kerítést nem is a szomszédodnak kellett volna megcsinálnia. Az oldalsó és a hátsó kerítés építéséhez nem kell a szomszéd külön beleegyezése (de még csak építési engedély sem kell rá), azonban normális emberek, normális helyeken ezeket a dolgokat meg szokták beszélni (úgy néz ki, kifogtatok egy öntörvényű, kötekedő szomszédot).

S hogy a növényeket milyen távolságra kell ültetni a kerítéstől? Régen erre volt egy jogszabály, de mivel hatályon kívül helyezték, így ez ma már nem kiindulópont.
Bár szerintem erre külön jogszabály nem is kell, hiszen két dolgot kell figyelembe venni: 1. a növény ültetése előtt meg kell beszélni a szomszéddal, hogy mit és hova akarunk ültetni, 2. olyan távolságra kell rakni, hogy azzal a szomszédot ne zavarjuk, ne okozzunk neki kárt stb.

Kerítés szétszakítás: egy építkezésen előfordulnak ilyen "balesetek", ráadásul ti szóban meg is egyeztetek a szomszéddal, hogy természetesen kijavítjátok. Az már az ő baja, hogy elfelejtett szocializálódni, ezért a szóbeli megegyezés ellenére még fenyegető tértis levelet is küldött... Áh, nevetséges.

Az építkezést azért csak úgy nem lehet leállíttatni, azt az építésügyi hatóság teheti meg, de ő sem csak úgy minden ok nélkül. Azt javaslom, hogy kínosan ügyeljetek arra, hogy minden a terv szerint valósuljon meg és valahogy próbáljátok meg nem észrevenni a szomszédban lakó antiszociális lényt. :-)
Előzmény: Bóbita72 (564)
Bóbita72 Creative Commons License 2007.07.30 0 0 564

Sziasztok!

Egy hete kezdtünk építkezni és már gondjaink vannak a szomszédunkkal. A telkünk nagyon keskeny, tipikus nadrágszíjparcella és az építészünk úgy tervezte a házat - figyelembe véve a területre érvényes szabályozást - hogy az oldalhatártól fél méterre lesznek a ház falai és a tető 20 cm-re átlóg a szomszéd telkére (50cm-rel átlóghat). A probléma az, hogy a szomszédunk oldalhatárra húzott kerítést (persze a mi belegyezésünk nélkül) a kerítés mellé közvetlen meg hamis ciprusokat ültetett pár éve, amiről csak most tudtuk meg, hogy megvan a jogerős építési engedély és az alapot kiásták, betonozták, hogy hatalmasra nőnek, valószínűleg gondok lesznek amikor eléri a tetőnket. Sajnos az nincs szabályozva helyileg, hogy a kerítéstől milyen távolságra ültethet a szomszéd növényeket. A kérdésem az lenne, hogy milyen jogaink és kötelességeink vannak ilyen esetben???

Még adalék: Az építkezés negyedik napján az egyik munkagép a szomszéd drót kerítésének egy részét felszakította, szóban megállapodtunk, hogy amint megköt a beton, helyrehozzuk a kerítést, de ennek ellenére ő még aznap feladott nekünk egy tértivevényes levelet, felhívva a figyelmünket, hogy milyen lépéseket tesz, ha nem javítjuk a kárt.

Mit tegyünk, már most forduljunk ügyvédhez, hogy tisztában legyünk a jogainkkal? Nagyon el vagyok keseredve, hamarosan költözni szeretnénk, kis lakásban élünk, most várom a második babánkat és olyanokat hallok, hogy még az építkezést is leállíthatja egy kötekedő szomszéd. Igaz ez??? Segítsetek...

makopa Creative Commons License 2007.07.21 0 0 562

"az egész komplexumot kinevezem játszótérnek, melyre nem ell engedély."

Hát, egy szolíd játszótérre valóban nem, de az ott lévő épületre bizony kell.

"Egy kész tetőn, egy ilyen típusú utólagos megoldás kb. ilyen bonyolultsággal jár:" Egyáltalán nem látszik annyira bonyolultabbnak, hogy ne érné meg. És a padláson is lehetne eltolható tetejű megoldást készíteni. Egyébként miből gondolod, hogy nem kapnál építési engedélyt?

Előzmény: Törölt nick (559)
Törölt nick Creative Commons License 2007.07.19 0 0 561
Köszi, akkor így oldom meg. :-)
Előzmény: crawen (560)
crawen Creative Commons License 2007.07.19 0 0 560
A 3. megoldás a nyerő.
Előzmény: Törölt nick (557)
Törölt nick Creative Commons License 2007.07.19 0 0 559

Gondoltam rá. De az átalakítás nagyon sokba kerülne, új építési engedélyezési eljárást kellene indítani, és gyakorlatilag új tetőszerkezetet kéne építeni.

Az a probléma, hogy a műszerek fixen kell, hogy álljanak, de működés/használat  közben "szabad eget kell teremteni" felettük. Az observatóriumokhoz hasonlóan, ez csak úgy valósítható meg, ha a berendezés feletti tető teljes terjedelmében  elmozdítható/etolható/elforgatható stb.

Egy kész tetőn, egy ilyen típusú utólagos megoldás kb. ilyen bonyolultsággal jár:

http://csongi.csillagaszat.hu/observatory/

Erre én valószínűleg nem is kapnék engedélyt, de ha kapnék se érné meg, mert ez milliós tétel.

Az alábbi képen viszont egy lényegesen egyszerűbb, olcsóbb, használhatóbb ötlet, de ehhez is engedély kell, mert ez meg egy faszerkezetes ház, OSB borítással, eltolható tetővel. Mérete ennek is nagyon kicsi.

Kb. ezt az elvet szeretném valahogyan, "kiskapukkal" megoldani.

Előzmény: makopa (558)
makopa Creative Commons License 2007.07.19 0 0 558
4. Meglévő épület padlástere?
Előzmény: Törölt nick (557)
Törölt nick Creative Commons License 2007.07.18 0 0 557

Hölgyeim és uraim!

Kérdésem lenne.

Adott egy telek, melyre már nem tudok bővíteni, illetve melléképületet építeni, mert már beépítettük a maximumot.

De közben amatőrcsillagászkodni kezdtem, és a műszereknek kellene valami fix hely, hogy ne kelljen állandóan ki/be cipelni észlelések alkalmával. Továbbá télen sem szeretnék megfagyni a szabad ég alatt.

Ideális az lenne, ha kérhetnék valamilyen melléképületre engedélyt. Ez viszont nem lehetséges, az említett okokból. A célnak megfelelő "épületnek" -de inkább csak zárt térnek írnám- egészen kicsi méret megfelelő, kb. 5-6nm...de mindenképp nytható/zárható/eltolható tetővel.

Az a kérdés, hogy milyen "áthidaló" megoldás létezhet?

Néhány ötletem már van, de nem biztos, hogy ezek jók.

1. Veszek egy lakókocsit, és betolom a telekre. Alul rögzítem, belül átalakítom. A kereket rajtahagyom, de a padlólemezt kivágom, mert a teleszkópokat mindenképp atom stabil helyre -a földre- kell rögzíteni. Ránézésre a kutya meg nem mondja, hogy az a kocsi fixen le van telepítve. Ahhoz, hogy lakókocsival beálljak a kertembe, gondolom nem kell engedély.

2. Másik megoldás lehet, az előregyártott műanyag dóm: http://www.skyshedpod.com/images/PODXL3lg600.jpg

Ezt csak le kell tenni valahova, aztán kész. Maximum ha valaki nagyon kötözködik, akkor ráfogom, hogy előregyárott műanyag gyermekjátszóház, vagy gyermek csillagvizsgáló.

3. Építek egy megfelelő épületet fából, majd köré építek a gyereknek egy játszóteret, hintával, várral, mászókával, homokozóval, csúszdával, akármi. Így az egész komplexumot kinevezem játszótérnek, melyre nem ell engedély.

Egyéb ötelt? :-)

makopa Creative Commons License 2007.07.10 0 0 556
Fel kell venni a kapcsolatot az önkormányzat közútkezelőjével.
Előzmény: beardike (555)
beardike Creative Commons License 2007.07.09 0 0 555
Helló!
Az lenne a kérdésem, hogy a házunk előtt lévő kocsibeállót szeretném szélesíteni, ehhez szükséges valamilyen építési engedély beszerzése? Ha jól tudom, akkor a ház előtt lévő terület (járda+ kocsibeálló) ezek mind közterületek. Csak a ház előtt lévő (egyébként füves) többi területet érintené a szélesítés, a szomszédok területét meg se közelítené.
Nagyon köszönöm előre is a választ!
zsomica Creative Commons License 2007.07.02 0 0 554

köszi, akkor várunk...

Zs.

Előzmény: crawen (553)
crawen Creative Commons License 2007.06.29 0 0 553
Lehet gyorsítani: 1. az eljárás lefolytatásához szükséges a szomszédos ingatlanok tulajdoni lapja, ezt a megkeresést az építtető is beviheti a földhivatalhoz (lehet, hogy a hatóság nem engedi meg, de érdemes megkérdezni, ugyanis előfordul, hogy a földhivataltól 15 nap helyett 1 hónap múlva jön meg a tulajdoni lap), 2. a fellebbezésről le lehet mondatni a szomszédokat, de a te esetedben nem sok értelme lenne, mivel külföldre nem hiszem, hogy kimennél (a fellebbezésről kizárólag az mondhat le, akinek a lemondó nyilatkozat a nevére szól, pl. te nem mondhatsz le a férjed fellebbezési jogáról).
Előzmény: zsomica (552)
zsomica Creative Commons License 2007.06.29 0 0 552

Szia,

köszi a választ, lehet ezen gyorsítani valahogyan? Értem ez alatt, hogy valamilyen papírt ha beszerzünk az önkormányzat helyett, akkor az tud segíteni (mint az ép. engedélynél a kéményesek nyilatkozata volt) vagy nincs ilyen lehetőség? Ill. a szomszédokat ekkor is le lehet mondatni a fellebbezési jogukról vagy sem? Sajnos elég zűrösek a szomszédi viszonyaink (többen külföldön élnek és nem vesznek át semmit)...

Köszi,

Zs.

Előzmény: crawen (550)
crawen Creative Commons License 2007.06.28 0 0 551
Szívesen!
Előzmény: atomgond (549)
crawen Creative Commons License 2007.06.28 0 0 550
Igen, a használatbavételi engedélyezési eljárás határideje 60 nap.

Ez ún. nettó ügyintézési határidő, mert ebbe néhány dolog nem számít bele (pl. hiánypótlási felhívás és annak teljesítéséig eltelt időszak, a földhivatal megkeresése és adatközlése stb.).
Előzmény: zsomica (548)
atomgond Creative Commons License 2007.06.25 0 0 549
Köszönöm a választ és a segítséget!
Előzmény: crawen (547)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!