Keresés

Részletes keresés

Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.04.07 0 0 1206

Próbálták.

Legalább három kísérleti pisztolyt ismerek, ami ilyen elven műkszik.

Nem jött be - túlságosan nagyméretű és nehéz (és nehéz megoldani a hüvelykivetést).

Előzmény: Törölt nick (1205)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.04.07 0 0 1204

Idén egy napon van:)))

Szintén kellemes ünnepeket!

(Nézz bele a postádba, hogy mit hozott a nyuszi.)

Előzmény: swordmanus (1203)
swordmanus Creative Commons License 2007.04.07 0 0 1203
Kedves István!

Hááát, ez egy fogós kérdés, de a biztos megoldás: szoeroes@yahoo.com .
Köszi, és kellemes Húsvéti ünnepeket, már ha neked most van, nem később (mintha említetted volna, ha jól emlékszem, te kissé később tartod...)
Előzmény: Zicherman Istvan (1195)
r1 Creative Commons License 2007.04.07 0 0 1202
Elnezest kerek, hogy kesve valaszolok es az erintettet lehet mar nem is erdekli. Reszben az idoeltolodasnak is koszonheto. Koszonom a hsz -okat, Szlejernek kulon a hangnemet is. Megprobalok rovid lenni.
Szlejer_ Creative Commons License 2007.04.06 0 0 1201

"Nagyobbrészt egyetértek. Viszont az MCM-mel is lehet majombiztosan tanulni, ha jó az oktatói koncepció."

Természetesen, de egy szakadt Ladával sokkal könnyebb megtanulni a helyes vezetői magatartást, mint egy sportkocsival. :-))

Előzmény: radom1 (1187)
Szlejer_ Creative Commons License 2007.04.06 0 0 1200

"Pontosan mire gondolsz? En is elkovettem vele hibakat, amik kozul nemelyiket igen nehezen tudtam kijavitani, ha egyaltalan. Erdekelne, hogy miket okozhatott az ontolto mukodes."

Arra gondolok, hogy a kezdő lövőnek milyen mértékben kell megosztania a figyelmét a különböző műveletek között, mennyi "munkát" kell végeznie a fegyver kezelése közben, illetve a fegyver milyen tanult/látott, illetve általa helyesnek vélt viselkedésformákra vezeti rá a lövőt. (Kapkodás, hiba korrigálása a lövésszám növelésével, mert fél életen át azt sulykolták a filmek az agyába, hogy az öntöltővel  gyorsan és sokat kell lőni, a visszarúgásnak ellen kell tartani, különben rosszul néz ki, amit csinál, stb stb).

Gondoljon csak mindenki arra, hogy mennyire volt tisztában azzal, mit csinál, mi hogyan működik, mennyi mindenre kellett odafigyelnie, mennyire dolgozott benne az adrenalin, amikor először lőtt életében éles fegyverrel, és mire koncentrált mondjuk a sokadik alkalommal, mi keringett a fejében a sokezredik lövés után.   

Egy kiskaliberű, egylövetű fegyverrel a kezdőnek több figyelme "jut" a lövészet alapjaira, az irányzék megfelelő rendezésére, a lövőpozícióra, stb. Nem kell birkóznia a sütéssel, kevésbé próbál küzdeni a visszarúgás ellen, nem fárasztja annyira a lövészet, kevesebb lőszert pocsékol el, kevésbé próbál valamiféle "harcias ideálnak" megfelelni (egylövetű stukkerrel nehéz Rambónak látszani :-) - és nem utolsósorban sokkal több sikerélménye lesz, ami aztán erősebb motivációt ad a tanuláshoz.

Előzmény: unguided (1184)
gencsydani Creative Commons License 2007.04.06 0 0 1199

Azé _sem_!:)

A KingCobra(?)-é se az igazi, mindig feljebb akarnám fogni, de ott a kakas van:), a bal kezemet meg abszolút nem tudom normálisan elhelyezni: vagy lósz#rt nem ér ahogy fogom, vagy nem működik tőle a pisztoly:)) De biztos én vagyok a béna:D

Előzmény: belic (1198)
belic Creative Commons License 2007.04.06 0 0 1198
Hello!

Nekem nagyjából átlagos méretű kezem van, mégse találkoztam még olyan forgóval, aminek akár csak megközelítette volna a fogása egy normálisabb öntöltőét.

Csak nem ugy erted, hogy a S&W 360 PD fogasa nem idealis szamodra?

Bel
Előzmény: gencsydani (1197)
gencsydani Creative Commons License 2007.04.06 0 0 1197
Nekem nagyjából átlagos méretű kezem van, mégse találkoztam még olyan forgóval, aminek akár csak megközelítette volna a fogása egy normálisabb öntöltőét.
Előzmény: unguided (1194)
gencsydani Creative Commons License 2007.04.06 0 0 1196

Ja, ez az egyesével töltögetős dolog egyvalamire biztos jó: az x mennyiségű lőszer ellövéséhez szükséges időt nagyjából a 3x-osára lehet vele növelni, mint ha teli tárral próbálkoznál!:P

+ üresre lőtt fegyverrel _soha_ nem fogja rendesen megtanulni az ürítést rendesen megcsinálni!

Mikor mi először vezettünk lövészetet, direkt olyan lőgyakorlatot csináltunk, ahol töltve maradt fegyvert kellett üríteni. Tanulmányt lehetett volna írni a delikvensek tekintetéből, viselkedéséből! Mondjuk volt is legalább egy hangos ürítés minden nap (háromhéten keresztül:))...

Előzmény: radom1 (1187)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.04.06 0 0 1195

Fura:((( A kalasnyikovos postára küldtem...

Mennyi a befogadó kapacitás?

Előzmény: swordmanus (1183)
unguided Creative Commons License 2007.04.06 0 0 1194
Wild_Bear

"""egy revolver működése jobban átlátható, kevesebb a hibalehetőség.
Szerintem egyszerűbb, egylövetűvel, vagy revkóval érdemes megtanulni a fegyverkezelés alapjait, aztán jöhetnek az öntöltők."""

Teny, hogy a legpontosabb loveseimet .38 Spec. Wadcutter-ral lottem.
Viszont soha nem volt szerencsem olyan forgohoz, aminek a fogasa jo lett volna nekem.
(Az altagnal kisebb a kezem, rovidebbek az ujjaim.)

"Sokszorta több baleset val öntöltővel, mint revolverrel."

Ja. Az mar egy gep.
Kezelni kell tudni.
Előzmény: Wild_Bear (1191)
unguided Creative Commons License 2007.04.06 0 0 1193
Zicherman Istvan
"""...Ennyire egyszerű."""

Probalnam En ezt megtenni otthon... F|:-j *
(*) ez a fejsze-a-fejben szmajli :))
Előzmény: Zicherman Istvan (1190)
unguided Creative Commons License 2007.04.06 0 0 1192
thehassan
"""A kivont hüvely nem vetődik ki, hanem beszorul a nyílásba, így a szán nem tud előresiklani. A hüvely meg néz kifelé, mintha kéménye nőtt volna a pisztolynak."""

Nem ismertem ezt a terminus technicus-t.
En ilyenkor csak annyit mondtam, hogy "mar megint bentmaradt az a ro..dt huvely...". :))
Előzmény: thehassan (1189)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.04.06 0 0 1190

Szia:)

Nem lakom raktárban, mindössze Budapesten a lakásban minden ruhásszekrény könyvekkel van tele (a könyves is:)), meg a pinccém is tele van velük. Németországban pedig még a padlón is, mindkét szobában stócokban állnak a könyvek. (M.Zoli tanusíthatja:))) Mindkét helyszínen megfordult:))) Ráadásul több könyv a barátaimnál és egyik volt barátnőmnél van (megtartottuk a jó baráti kapcsolatatot.)

Amit pedig helyszűkében nem tudtam megőrizni - az le van digitalizálva.

Ennyire egyszerű.

Előzmény: unguided (1185)
thehassan Creative Commons License 2007.04.06 0 0 1189
Ürítési hiba. A kivont hüvely nem vetődik ki, hanem beszorul a nyílásba, így a szán nem tud előresiklani. A hüvely meg néz kifelé, mintha kéménye nőtt volna a pisztolynak.
Előzmény: unguided (1188)
unguided Creative Commons License 2007.04.06 0 0 1188
Wild_Bear
"""Sokkal könnyebb egy öntöltővel bénázni; van-e lőszer a tárban, a töltényűrben (erről hajlamosak megfeledkezni), mi a teendő elcsettenésnél, kivetési hibánál, kéménynél, stb..."""

Megtanulja az ember. Eloszor szol, hogy "Akadaly!", es vegignezi a javitast,
aztan felugyelettel megcsinalja maga, aztan ha latjak, hogy nem hulye, akkor mar maganak csinalja. Erzek meg esz kell hozza. Meg gyakorlas.
Persze lottem egylovetu sportpisztollyal is. Gyorsitoval, fakesztyuvel. Mokas volt. :)
BTW. Mit ertesz kemeny alatt?
Előzmény: Wild_Bear (1186)
radom1 Creative Commons License 2007.04.06 0 0 1187

Nagyobbrészt egyetértek. Viszont az MCM-mel is lehet majombiztosan tanulni, ha jó az oktatói koncepció.

Amikor anno pötyögtetni kezdtem a Bolyai főiskolán, az ott lőtérvezető Marosvári Kornél úgy hagyott csak lőni (többnyire mindenkit), hogy egyesével kellett a pisztolyba (tárba) pakolni a lőszert. Amire nagyon jó volt:

- a balesetveszélyt csökkentette

- egy edzésen legalább 25x végezte el az ember a pisztoly kézbevételét, töltését, célraemelését, a lövést, majd az ürítést, ami baromira beleverte a kezdő fejébe és kezébe, hogyan is kell mindezeket jól csinálni.

Üdv: r1

Előzmény: Szlejer_ (1182)
unguided Creative Commons License 2007.04.06 0 0 1185
Zicherman Istvan

"""Van más fegyverhez is használati(k.b. 850-900 pisztoly, puska, géppisztoly, gépkarabély, golyószóró, géppuska, nehézpuska, kézi ágyú, gránátvető, páncéltörő gránátvető, aknavető (120-mm-el bezárólag), állványos gránátvető)
Ezenkívül alkalmazási utasítások. kézigránátok, aknák, lövedékek, speciális eszközök, műszaki töltetek, stb.)
A járművekről meg ágyúkról már nem is írok..."""

Szerintem Te egy raktarban lakhatsz.... :)))
Előzmény: Zicherman Istvan (1168)
unguided Creative Commons License 2007.04.06 0 0 1184
Szlejer_

"""...a lövészeti alapok *kellő figyelemmel* elsajátítására alkalmatlannak tartom az öntöltő fegyvereket, és könnyebb hülyeséget csinálni velük egy gyakorlatlan lövésznek."""

Pontosan mire gondolsz? En is elkovettem vele hibakat, amik kozul nemelyiket igen nehezen tudtam kijavitani, ha egyaltalan.
Erdekelne, hogy miket okozhatott az ontolto mukodes.
Mellesleg a gyakorlasaim vegefele (mostanaban sajnos nem jarok) azt csinaltam, hogy csak 2 loszert taraztam be, mert azt vettem eszre, hogy az elso lovesek mindig masok, mint a kovetok.
Előzmény: Szlejer_ (1182)
swordmanus Creative Commons License 2007.04.06 0 0 1183
üdv, eddig nem jött meg. Várom.
Előzmény: Zicherman Istvan (1180)
Szlejer_ Creative Commons License 2007.04.06 0 0 1182

Én legalább 100-150 fajta pisztollyal lőttem, és ha három jó tanulófegyver kéne mondanom, akkor az első a(z egylövetű) .22LR CZ Champion, a második egy 4" .38/.357-es forgópisztoly, a harmadik pedig természetesen az MCM volna.

Csak azért harmadik az (egyébként igen kiváló) MCM, mert a lövészeti alapok *kellő figyelemmel* elsajátítására alkalmatlannak tartom az öntöltő fegyvereket, és könnyebb hülyeséget csinálni velük egy gyakorlatlan lövésznek.

Előzmény: Zicherman Istvan (1172)
Szlejer_ Creative Commons License 2007.04.06 0 0 1181

Nagyon pongyolán fogalmazva ugyanaz volt, mint a PA, csak rövidebb kivitelben, sokkal kényelmetlenebb, rövidebb markolattal, ami tovább csökkentette az affinitást bármiféle lövészeti tevékenységre. :-)

Az RK-59-cel is lehet pontosan lőni, de minek, kínszenvedés volt.

Előzmény: Zicherman Istvan (1173)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.04.06 0 0 1180

Köszönöm szépen.

Nézd meg a postád, megjött-e az AKM utasítás?

Jelezz vissza, légyszives.

Üdv:Z.I.

Előzmény: swordmanus (1179)
swordmanus Creative Commons License 2007.04.06 0 0 1179
Előzmény: swordmanus (1178)
swordmanus Creative Commons License 2007.04.06 0 0 1178
No, nézd meg a honlapom, jó lesz-e így?
Előzmény: Zicherman Istvan (1175)
gencsydani Creative Commons License 2007.04.06 0 0 1177

Végülis igazad van (csak nem úgy, ahogy sztem gondolod), mert a helyes (hézagmentes stb.) fegyverfogásnak  - a rengeteg gyakorlás által - teljesen ösztönösnek kellene lennie...

Előzmény: Wild_Bear (1176)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.04.06 0 0 1175

OK,

próba-ként megpróbálom átdobni az AKM-ét.

Ha működik - megy a többi.

Előzmény: swordmanus (1174)
swordmanus Creative Commons License 2007.04.06 0 0 1174
Üdv! Az összes AK lőutasítás kell oroszul, cserébe májusra ott lesznek magyarul is... nagyrészt, plusz a hazai tipusok. Délután nézz az oldalamra a könyajánló cikkekhez...
Előzmény: Zicherman Istvan (1168)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.04.06 0 0 1173

Az RK-59 az a FÉG Makarov (9-mm-es) lőszerrel tüzelő marok? (Tárkapacitás 6 db, stb.) Légyszives, javíts ki, ha tévedek.

Nincs a fegyvernek lőutasítása (típusismeret, karbantartási, stb.)

Előzmény: Szlejer_ (1171)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!