A rendezvénytől függően ( nyári torna, bajnoki ) meg vannak az óvás formai szabályai. Pl ha tornán volt és később derül ki, nem hiszem, hogy visszajátsszák a meccset. Ha bajnoki és a videó egyértelmű ( NBI/B-től felfelé ), felvéve az egész meccs, de legalább a félidő egyben rajta van én helyt adnék, de nem tudom mi ilyenkor a szabály ( pl újrajátszás? )
Az hogy mi történik az utolsó 15 másodpercben szerintem indiferens.... A jegyzőkönyvet a hazai csapat írja, de a vendégcsapat is odaültethet valakit - pont az ilyenek elkerülésére. Te milyen választ kaptál, amivel ezek szerint nem értesz egyet? És mi lett az óvással?
Lenne egy kérdésem. Kérdeztem már valakitől, de a kapott választ furcsának találtam, rákérdezek szélesebb körben is :-)
Kik-ki mérkőzés zajlik, a döntetlen az A csapat számára kedvező. A mérkőzés végig szorosan alakul, a vége előtt 15 másodperccel, döntetlen állásnál az A csapat támad. Nem törnek kapura, inkább biztonsági játékkal őrzik a labdát (a döntetlen jó nekik), bemennek egy faultért, megkapják, vége, az időntúli szabaddobást már nem végzik el.
A mérkőzést követően videóról megállapítható, hogy a második félidő közepén az A csapat lőtt egy gólt, amit a játékvezetők nem adtak meg, ám a figyelmetlen jegyzőkönyvvezető beírta a jegyzőkönyvbe, és az eredményjelzőre is kiírták. A B csapat óv.
Tudni lehet-e már, hogy mennyire emelik azt a játékvezetői tarifát, ami a 2010/2011-es szezonban 5.500 Ft volt?
(Költségvetést készítenék, és nem ártana, ha minél pontosabban be tudnám lőni... És tudom, hogy béna vagyok, de az MKSZ honlapján nem találtam. Igaz, kb 1 percig volt türelmem keresgetni..)
Én a játékostól nem is várom el hogy ismerje a szabályokat ( persze azért ismerje ) de ő elsősorban játsszon. Egy edzőtől viszont alapvető elvárás. A játékvezetők meg nyilván ismerik, tőlük az kell hogy ők mag tudják alkalmazni
Azért azt vitatni nemigen lehet, hogy egy szabály alkalmazásának következetlensége a szabály komolyságát is aláássa. Innentől kezdve irreleváns, hogy az elkövető rájátszik-e az elcsodálkozásra, vagy a szokásjogot ismerve tényleg meglepődik, hogy egyszercsak komolyan vették a szabályt a jogalkalmazók.
"A legrosszabb az volt, hogy akadt játékvezető, aki szemrebbenés nélkül adta a pirosat, amikor kellett, és akadtak, akik nem. Így a játékos joggal érzi úgy, hogy igazságtalan a büntetése, még ha meg is fele a szabályoknak, mert hát múlt héten ugyanezért nem járt piros."
Szerintem inkább röhög a markában, amikor egy teljesen egyértelmű piros lap helyett, nem azt kap. Amikor "csodálkozik" egy-egy piros lap után az edző vagy játékos, az a közönségnek szól, mert a vétkes nagyon is tisztában van vele, hogy mit érdemel.
Egyrészt igazad van, másrészt ha máshol nem , legalább egy felkészülési tornán merjék egyszer megadni a jv-k ami jár, tudják mihez tartani magukat az edzők a bajnokságra. MIndezt ugy mondom, hogy nem láttam egy mecset sem, azt se tudom magyar vagy külföldi vezette. Ezen kívül számomra aggasztó, hogy pont ez a 3 szakember volt pl a németek előtti meccsen a szövetség szakmai kiküldötte külföldi tornán, rájuk főleg vonatkozna a mértéktartás.
Szabella-kupa, eddig két torna ment le (Siófok, Népliget), összesen 15 mérkőzéssel, mindet láttam az elejétől a végéig (nem igaz, két mérkőzést csak a 3. perctől). 15 meccs alatt három edzői piros lap született, arányosítva az olyan, mintha minden NBI-es fordulóban lenne kettő vagy három. Konkrétan Németh András, Köstner VIlmos és Elek Gábor kapott egyet-egyet (három különböző meccsen).
Ráadásul úgy, hogy Gábor azonnal kapta (a szünetben), András és Vili pedig úgy, hogy sárga, két perc, piros, a játék újraindítása nélkül, tehát mindegyik eset egy lendülettel jött össze, nem a meccs alatt folyamatában.
Határozott véleményem, hogy mindhármat hibás játékvezetői döntés előzte meg (tehát igaza volt az edzőnek), de ez most nem is annyira érdekes, meg az is lehet, hogy rosszul láttam. Az viszont tény, hogy mindhárom esetben kizárólag verbális inzultus történt.
Nem tudom, hogy ez egy új iránymutatás-e, vagy önszorgalomból lettek ilyen szigorúak a játékvezetők (mindháromra emlékszem, hogy ki volt, de nincs jelentősége), de én személy szerint ezt nem látom jó útnak. Az én meglátásom szerint a játékvezetői tekintélyt inkább rombolja, mint építi, ha paprikajancsi módjára egy komolyabb beszólásért egyből kiküldik az edzőt a teremből. (Pláne felkészülési tornán, ami alapvetően arról szólna, hogy az edzők kipróbálhassanak dolgokat). Véleményem szerint ennyi önmérséklet elvárható egy játékvezetőtől. Közismert, hogy ez nem egy népszerű szakma. Vannak bírók, akiknek elég kijönni a folyosóról a csarnokba, és már kapják a magukét a nézőtérről. Elismerem, hogy nem könnyű, hogy sok az igazságtalan támadás a játékvezetők ellen, rengeteg bántást kapnak meccs közben a nézőtérről és a kispadról is, a teljesen jogos és helyes ítéletek miatt is. Ezzel együtt, én azt gondolom, nem kell mindig mindent meghallani. Különösen nem a felkészülési időszakban.
Annak örülök, és azt jó jelnek tartom, hogy odafent is felismerték, hogy milyen sűrűn maradnak el a szabályok által előírt büntetések (különösen női mérkőzéseken). Remélem, hogy sikerül abba az irányba elmozdulni, hogy a játékvezetők ténylegesen is kiosszák ezeket, ahogy a szabálykönyvben szerepel. A legrosszabb az volt, hogy akadt játékvezető, aki szemrebbenés nélkül adta a pirosat, amikor kellett, és akadtak, akik nem. Így a játékos joggal érzi úgy, hogy igazságtalan a büntetése, még ha meg is fele a szabályoknak, mert hát múlt héten ugyanezért nem járt piros. És akkor csak a teljesen egyértelmű dolgokat mondom, amiről utána beszél, hogy bizonytalan az értelmezése, az egy másik történet.
Ugyanakkor teljesen egyetértek a nyilatkozat azon részével is, amit arról mond, ahogy kritizálják sokszor a játékvezetőket, sok kamera visszajátszásából, stb. Szóval mindent összevetve az én véleményem szerint egy teljesen korrekt, jó nyilatkozat, köszi, hogy megmutattad.
Sziasztok! Valahol meg lehet találni a neten a jelenleg aktív kézilabda játékvezetők (fényképes) listáját? Régebben mintha lett volna ilyen a Handballneten.
No, az érdekes lenne, hiszen a szövetségi honlap admin statisztikája addig el sem fogadja a jegyzőkönyv adatainak bevitelét, amíg nem stimmel az összgólszám a játékosok rovatában szereplő számok összegével.