Keresés

Részletes keresés

Suheva Creative Commons License 2014.10.09 0 0 79021

Tisztelt ErkölcsTan úr!

Az alábbi idézetet Öntől vettem:

"Tehát a város lakói összességében elégedettek a jelenlegi formációval"

Na látja, ez igaz.

A városatyákat a polgárok azért választják, hogy ne hazudozzanak választás előtt a pofájukba, s utána pedig csak a saját hasznukra havajozzanak. Mit gondol, miért nyert mindig ugyanaz a formáció eddig? Mert nem hazudozásra épült.

Tudja a polgárok nem politizálnak, hanem a mindennapi életükkel, gondjaikkal vannak elfoglalva. Értem ez alatt, hogy mosnak, varrnak, főznek, vasalnak otthon a nők, na meg munkába is járnak, ugyanígy a férfiak is. Tudja, nem a politikából élnek meg, míg páran ezen iparkodnak.

Ja, egy apróság. Miért fájnak a templom építések? Tudja, kaptam anyámtól egy örök érvényű bölcsességet:

Mindegy, hogy néz ki az ember, lehet szőke, barna, fekete, fehér, csak egy számít: EMBER LEGYEN

Üdv

Tejüvegzsebre Creative Commons License 2014.10.09 0 0 79020

Gödöllőn a fidesz már többször átverte a szavazókat, ez nem újdonság... minden jó érzésű fideszes vigyen magával egy térképet, és olvasgassa a választási törvényeket. :-)

Amúgy a próbálkozás elég zsenge, a végeredmény: elutasítva. :-)

Előzmény: ErkölcsTan (79019)
ErkölcsTan Creative Commons License 2014.10.09 0 0 79019

Gödöllőn átverik a választókat

A Gödöllői Lokálpatrióta Klub pártoktól független civil alakulatnak kíván látszani, bár bevallom semmilyen alapító okiratot, vagy ehhez hasonló nyilatkozatot nem tudtam fellelni a neten róluk, hogy vélekedésemet megerősíthessem, vagy cáfolhassam. Gémesi György egykori Magyar Demokrata Fórumos politikust szerintem szinte mindenki ismeri. Kihalt alóla egykori pártja, meg ki is lépett az haláltusa kellős közepén belőle. A kénytelen pártváltás helyett ezen saját maga által kreált lokálpatrióta alakulat színeiben és támogatásában indult és indul most is a helyhatósági választáson, mint jelenlegi és remélten jövőbeli polgármester.  Tehát a  gödöllői lokálpatrióták sikeresek és a 2010-es önkormányzati választáson lényegében minden körzetben ők nyertek, más párt és jelölje csak a kompenzációval foglalhattak el 1-1-1-1 helyet a képviselő testületben. Ez is rendben lévő dolog és akár példa értékű is, hogy helyi civilek irányítják a várost és nem ejtőernyős szerencselovagok, az ország legmesszebb feléből,  mint ellenpéldaként elhíresült "tirpák" származású Pacsák, akit Budapest, tizennegyedik kerületébe, azaz Zuglóba helyezett a párt zülleszteni a közmorált, meg a közkasszát.

Tehát a város lakói összességében elégedettek a jelenlegi formációval és csak az szúrt nemrég egyeseknek szemet, hogy minek egy 30-35 ezer fős kisvárosnak, nem 10 feletti bankfiók, mert az is felesleges, hanem ennyi új templom? Már a harmadik új templomot adták át szeptemberben Gödöllőn és hát ezt éppen egy olyan felekezetnek, akik száma ezen a környéken szinte alig kimutatható. Amennyiben a Statisztikai Hivatal mérte volna a jedik számát, akkor biztosan állíthatom, hogy Gödöllőn nagyságrendekkel több a jedi, mint a görög katolikus. Bevallom mint a Szórakoztató Valláskritika 16 ezer fős közösség alapítója magam sem tudtam megállni, hogy fel ne szólaljak a folyamat ellen. Erről írtam is már korábban egy blogbejegyzést.  "Minek épülnek ilyen Kaotikus Személyiségzüllesztő Pártházak? Inkább a Hajós Iskolát kellene rendbe rakni." felvetésemmel igen sokan egyetértettek és egyetértenek most is. Helyi szinten felkavartam némi állóport és elkezdtek az emberek foglalkozni a kérdéskörrel.

Kiderült néhány nagyon érdekes dolog. Pont a Hajós sporttagozatos általános iskola körzetének jelenlegi önkormányzati képviselőjének életéről. Sokak szerint kakukkfióka ő lokálpatrióták közt, akit a KDNP helyezett fészekbe. Kettős "ügynök", kettős "pártag", aki egy fenékkel két lovat nem lehet megülni elvet kívánja felülbírálni. Ráadásul annyira magabiztosan, vagy ostobán, hogy a Gödöllői KDNP pártház bejáratánál a Gödöllői Lokálpatrióta Klubot hirdetik, nekik gyűjtenek ott támogató aláírásokat. Talán neki nem lesz akkora szerencséje, mint Vlagyimir Iljics Leninnek, akiről csak közel 100 év múltán, tehát néhány éve derült ki nyilvánosan, hogy a forradalmi ügynöki küldetését a német kormány pénzelte.

Na ná, hogy nem tilos a patriótáknak gyűjteni, mivel a helyi KDNP vezetője (hacsak nincs több Varga Árpád nevezetű) az Alvégen lokálpatrióta színekben indul. Majd megint kiadnak egy közleményt, mint 2010-ben, hogy mennyire sajnálják, hogy a helyi Fidesszel nem sikerült megállapodniuk abban, hogy közösen indítsanak ellen jelöltet a lokálosokkal szemben. Természetesen megint a fideszesek a hibásak. Azon el lehet gondolkozni, hogy mégis, mit gondolnak a választóik szellemi színvonaláról. forrás: M. Ildikó 2014.szeptember 12 Az ügyben hiába kérdeztem meg levélben Gémesi Györgyöt, hogy egyértelműen nyilatkozzanak Varga Árpád  10. evk. kérdéses KDNP párttagsága felől, mert ha az igaz, akkor az a választók megtévesztése. Kitérő választ adott és a választási bizottsághoz való fordulást javasolta. Tapasztalatom szerint többet ér a nyilvánosság és ezért inkább írok az esetről. Mert aki szívesen szavaz Gödöllőn egy pártfüggetlen civil önkormányzati jelöltre, az egyáltalán nem biztos, hogy ugyanilyen szívesen szavaz egy párkomisszárra.   utóirat 1: A politikai ellenfeleknek javaslom az ügyben tegyenek kifogást a Választási Bizottságnál, mert ha a Varga Árpád, a KDNP gödöllői helyi szervezetének vezetője, és Varga Árpád a Gödöllői Lokálpatrióta Klub által indított 10. evk. jelöltje azonos személyek, akkor itt bizony választási csalás előkészülete is történhet jelenleg. Mert a KDNP a kompenzáziós listán azért kaphat egy helyet, mert esetleg egyéniben nem sikerült nyernie egyik jelöltjének sem. Csakhogy a KDNP lényegében indított közös jelöltet a Gödöllői Lokálpatriótákkal és ha az nyer, akkor nem biztos, hogy jár plusz hely a kompenzációs listán.

utórat 2: Kifogást tárgyal a gödöllői választási bizottság. utóirat 3: Itt nézhető meg a KDNP önleleplező felhívása utóirat 4: Már éppen készültem egy felhívást feltenni, hogy ki is ismer még fel KDNP-és kettős tagokat a lokálpatrióták közt,  amikor ráleltem a vélekedésem igazolására, hogy itt messze nem egy emberről, hanem többről is szó van. Idézem: Ezt azért is kérhetjük őszinte szívvel, mert mind Dr. Gémesi György polgármesterjelölt, mind a képviselőjelöltek becsületes keresztények, és a képviselőjelöltek közül többen is a KDNP helyi szervezetének tagjai és szimpatizánsai, akik a párt életében részt vesznek és munkájában aktívan tevékenykednek

Bumburnyák Creative Commons License 2014.10.09 0 0 79018

..kár agyalni..hétfőn mindent megtudunk..

Suheva Creative Commons License 2014.10.08 0 0 79017

Tisztelt Tanár úr!

Nem az 5%-t emeltem ki, (húztam alá), hanem azt, hogy a kompenzációba csak a meg nem választott jelöltek kerülnek be.

Ha a 2014. áprilisi választási adatokból indulunk ki, akkor a gödöllői szavazati jogú lakosság 26 ezer fő, ebből  voksolt

18 ezer fő. A nyertes Fideszre leadott szavazatok 7 ezer voksot taksáltak.

Ha hasonló lesz a megjelenés a mostani választáson, vagyis kb.18 ezer fő, a 10 körzetben valamelyik biztos nyerni fog,

és ha a nyerők már kb. 7-8 ezer voksot kaptak, akkor a kompenzációba csak a maradék kb. 10 ezer voks fog bekerülni.

A 10 körzet az egyenlő elosztás elve alapján kb. 1000 fő körzetenként.

Az 5 %-t is meg lehet cáfolni azzal, hogy ha egyetlen párt például 8 körzetben nyert, akkor a maradék 2 körzetben a több pártokra leadott szavazatokból következően az 500 voksot sem éri el.

Az 5% a meg nem nyert voksok, a 10 ezer fő  5%-ából jön ki, vagyis 500 voks kell a kompenzációs listába ebben az esetben, hogy bekerüljön. Ha mégis elérné, hogy megvan az 500 voks, akkor sem kerül a 4 kompenzációs tag közé,

mert a 8 körzet 2.helyezettje sokkal több vokssal fog szerepelni, ami az osztószámos (1,3,5,7 stb..) osztás után a választásba be nem került 2. helyezetté lesz.

Üdv

Törölt nick Creative Commons License 2014.10.08 0 0 79016

Annak az 5-10 százalékos korlátnak meg gyakorlatilag semmi jelentősége sincs 5-6 fős listáknál, esetleg a 15%-nak Debrecen méretű városban.

Előzmény: Suheva (79015)
Suheva Creative Commons License 2014.10.03 0 0 79015

Nem én találtam ki, hogy a győztesek kimaradnak a kompenzációs listából, aláhúztam az idézett szövegben!

Utána olvastam a kompenzáció kiszámolásának, s ez úgy fog kinézni, ha minden igaz: hogy a listás pártok jelöltjeire leadott szavazatokat (kb4 párt jelöltjei), akik a körzetekben nem nyertek, végig osztogatják (1,3,5,7.. stb), amig ki nem jön a listás 4 tag.

http://hu.wikipedia.org/wiki/Helyi_%C3%B6nkorm%C3%A1nyzati_v%C3%A1laszt%C3%A1sok

"Vegyes választási rendszer

A vegyes választási rendszerben egyéni választókerületekben és kompenzációs listákon lehet mandátumot szerezni.

Az egyéni választókerületekben egy-egy képviselőt választanak a polgármester-választás szabályaihoz hasonlóan egyszerű többségi rendszerben, részvételi limit nélkül, vagyis a szavazásban résztvevők számától és a szavazatoknak a jelöltek közötti megoszlásától függetlenül az a jelölt szerzi meg a mandátumot, aki a legtöbb szavazatot kapta. Az egyéni választókerületben a választás csak akkor eredménytelen, ha több jelölt szerez egyenlő számú legtöbb szavazatot (ideértve azt az esetet is, ha egyetlen jelölt sem kap szavazatot), ekkor egyik jelöltet sem választják meg, és időközi választást kell tartani. A választás megtartásának nem akadálya, ha a választókerületben csak egyetlen jelölt indul.

Kompenzációs listát az a szervezet állíthat, amelyik az egyéni választókerületek több mint felében jelöltet állít. A kompenzáció során azokat a töredékszavazatokat kell számításba venni jelölő szervezetenként, melyeket az egyéni választókerületekben meg nem választott jelöltekre adtak. Kompenzációs mandátumot csak annak a szervezetnek a listája kaphat, melynek jelöltjei a települési szinten összesített kompenzációs szavazatok legalább 5%-át megkapták. Közös lista esetén a limit 10%, kettőnél több szervezet közös listájának esetén pedig 15%."

Suheva Creative Commons License 2014.10.03 0 0 79014

Innen idéztem: s aláhúzva kiemeltem, hogy a meg nem választottakból kerül ki a kompenzációs  4 tag.

Nem én találtam ki(hogy kimaradnak a kompenzációsból a nyertesek).

http://hu.wikipedia.org/wiki/Helyi_%C3%B6nkorm%C3%A1nyzati_v%C3%A1laszt%C3%A1sok

"Vegyes választási rendszer

A vegyes választási rendszerben egyéni választókerületekben és kompenzációs listákon lehet mandátumot szerezni.

Az egyéni választókerületekben egy-egy képviselőt választanak a polgármester-választás szabályaihoz hasonlóan egyszerű többségi rendszerben, részvételi limit nélkül, vagyis a szavazásban résztvevők számától és a szavazatoknak a jelöltek közötti megoszlásától függetlenül az a jelölt szerzi meg a mandátumot, aki a legtöbb szavazatot kapta. Az egyéni választókerületben a választás csak akkor eredménytelen, ha több jelölt szerez egyenlő számú legtöbb szavazatot (ideértve azt az esetet is, ha egyetlen jelölt sem kap szavazatot), ekkor egyik jelöltet sem választják meg, és időközi választást kell tartani. A választás megtartásának nem akadálya, ha a választókerületben csak egyetlen jelölt indul.

A település egyéni választókerületekre felosztása a helyi választási iroda vezetőjének (vagyis a jegyzőnek) a hatásköre. A választókerületeket úgy kell kialakítani, hogy választókerületenként a lakosság száma megközelítően azonos legyen és figyelemmel kell lenni a nemzetiségi, vallási, történelmi, földrajzi és egyéb helyi sajátosságokra is. Az arányosság szempontját a törvény azzal védi, hogy megsértése esetén a területi választási iroda vezetőjéhez (vagyis a megyei vagy fővárosi főjegyzőhöz) lehet fordulni, aki helybenhagyja vagy megváltoztatja a helyi döntést. Különös módon e döntésekkel szemben bírói útnak nincs helye és az arányosságon kívüli további elveket a jog egyáltalán nem védi, így az önkormányzati választás e fontos eljárási eleme kizárólag az önkormányzatok által kinevezett tésztviselők (jegyzők, főjegyzők) kezében van.

Kompenzációs listát az a szervezet állíthat, amelyik az egyéni választókerületek több mint felében jelöltet állít. A kompenzáció során azokat a töredékszavazatokat kell számításba venni jelölő szervezetenként, melyeket az egyéni választókerületekben meg nem választott jelöltekre adtak. Kompenzációs mandátumot csak annak a szervezetnek a listája kaphat, melynek jelöltjei a települési szinten összesített kompenzációs szavazatok legalább 5%-át megkapták. Közös lista esetén a limit 10%, kettőnél több szervezet közös listájának esetén pedig 15%."

Tejüvegzsebre Creative Commons License 2014.10.03 0 0 79013

Tehát szerinted is elképzelhető, hogy a töredékszavazatok fogalmát a tisztelt fideszesek megváltoztatták volna, amikor a zsíros ülepükről van szó? Amikor a maguk (ogy-i képviselők) választása van, akkor érvényes a mandátumot szerző töredék szavazata? Ezt nem hinném... a fidesz nem olyan.

Ha érdekel a számítás, akkor kugliban a következők szerint keres rá. "D'Hondt mátrix". Ennek az elvén van a számítás. A hatályos jogszabály azzal a különbséggel emeli át, hogy csak a páratlan osztók léteznek: 1,3,5,7, stb...

Előzmény: Suheva (79011)
Suheva Creative Commons License 2014.10.02 0 0 79012

A legutóbbi szöveget a Wikipédiáról szedtem: wikipedia.org/wiki/Helyi_önkormányzati_választások

Suheva Creative Commons License 2014.10.02 0 0 79011

Az alábbi szöveget innen vettem:e.googleusercontent.com/search?q=cache:UFMJztUrn4wJ:hu.wikipedia.org/wiki/Helyi_%25C3%25B6nkorm%25C3%25A1nyzati_v%25C3%25A1laszt%25C3%25A1sok+&cd=5&hl=hu&ct=clnk&gl=hu&client=firefox-a

"Kompenzációs listát az a szervezet állíthat, amelyik az egyéni választókerületek több mint felében jelöltet állít. A kompenzáció során azokat a töredékszavazatokat kell számításba venni jelölő szervezetenként, melyeket az egyéni választókerületekben meg nem választott jelöltekre adtak. Kompenzációs mandátumot csak annak a szervezetnek a listája kaphat, melynek jelöltjei a települési szinten összesített kompenzációs szavazatok legalább 5%-át megkapták. Közös lista esetén a limit 10%, kettőnél több szervezet közös listájának esetén pedig 15%."

Ebből az következik, hogy a vesztes jelöltekre leadott szavazatokat veszik számításba azoknál a pártoknál, akik kompenzációs listát tudtak állítani(5-nél több választói körzetben jelöltet állítottak). Vagyis, ha mind a 10 körzetben a GLK

győz, akkor nagy a valószínűsége annak, hogy a 4 tag Fideszes lesz

Suheva Creative Commons License 2014.10.02 0 0 79010

Ezt a szöveget innen vettem le: valasztas.hu/hu/onkval2014/916/916_0.html

"Hogyan választjuk az önkormányzati képviselőket a 10 000-nél több lakosú településeken? A 10 ezernél több lakosú településen és a fővárosi kerületben a képviselők vegyes választási rendszerben – egyéni választókerületben és kompenzációs listán – jutnak mandátumhoz. A választópolgár csak egy egyéni választókerületi jelöltre szavazhat. A kompenzációs listák a kapott töredékszavazatok arányában kapnak mandátumot.   Hány képviselői mandátum osztható ki a 10 000-nél több lakosú településeken? Az egyéni választókerületek és a kompenzációs listás mandátumok száma:
• 25 000 lakosig 8 egyéni választókerületi és 3 kompenzációs listás mandátum,
• 50 000 lakosig 10 egyéni választókerületi és 4 kompenzációs listás mandátum,
• 75 000 lakosig 12 egyéni választókerületi és 5 kompenzációs listás mandátum,
• 100 000 lakosig 14 egyéni választókerületi és 6 kompenzációs listás mandátum.
Minden további 10 000 lakos után eggyel nő az egyéni választókerületben, és minden további 25 000 lakos után eggyel nő a kompenzációs listán választott képviselők száma."

Mi az 50 000 lakosig 10 egyéniben vagyunk, és 4 a kompenzációs lista.

Aztán innen tök homály, hogy hogyan számolják ki a 4 tag bejutását. Van egy tippem: az össz gödöllői voks=100%

A pártok szerinti jelöltekre eső szavazatokat is %-olják, s az a négy, akire a legtöbb % jut, az kerül be.

De ez csak rózsaszín képzelgés, halvány dunsztom sincs, hogyan számolják ki.

Tejüvegzsebre Creative Commons License 2014.10.02 0 0 79009

Emlékeim szerint az ogy-i képviselő választáson a mandátumot szerző képviselő után is járt töredékszavazat. Ez úgy nézett ki, hogy a második helyen végzett jelölt szavazataihoz hozzá adtak egyet és a mandátumot szerző szavazatainak különbségét számolták be a kompenzációs listába. Ezt azzal magyarázták, hogy a másodikat a győztesnek elvben elég egy szavazattal "megvernie", hogy mandátumon szerezzen, az azon felüli rész pedig elveszne, ha nem kerülne bele a kompenzációs listába. Van benne logika, új megközelítés. Legyen...

És akkor vissza az önkormányzati választáshoz. Más választás, ez világos. Kellenek is másfajta szabályok... más fogalmakra van szükség (az ogy-i választáson nem lehet polgármestert választani, érthető) és jellemzően számokban (pl. jelöltállítás, komp. lista száma), vagy kiszámítási módban legyenek eltérések. Legyenek figyelembe véve a sajátosságok, de az alapfogalmakban semmiképpen ne legyen változtatás. Számomra alapfogalom például az urna, a szavazólap, az érvényes szavazat és így a töredékszavazat is, folytathatnám... mivel ezek nem tartoznak a sajátosságok körébe. Ha az ogy-i választáson a legjobban teljesített jelölt után is jár töredékszavazat, akkor az önkorinál is így kell lennie... Illetve ezt feltételezem a fideszről, hogy bizonyára így is alkották a vonatkozó törvényt. :-) 

Gondoljunk csak bele, hogy az érvényes szavazat fogalmát mondjuk a két választásnál másképpen értelmeznék. Az egyiknél az is elég, ha a polgár a jelölt neve mellé teszi az X-et, míg a másiknál követelmény maradna a körben való X-elés. Az indoklás az lehetne, elfogadott, ha ezzel egyértelmű a szavazói szándék. De ha ez sem elég, akkor rövid indoklás, azért... mert csak. Csak... mert a különbség indokolt, ez az akarat. :-)

Na most, ha a lokálpatrióták megnyerik az összes egyénit és a polgármesteri széket is, akkor nem marad emberük a kompenzációs listán, mert ott automatikusan törlik a személyeket. Üres listáról, nem lehet mandátumot kiadni, de ez a mandátum nem is lehet más csapaté/párté. Így kevesebb lenne a képviselő, kevesebb a tiszteletdíj... A fideszes szavazók besegíthetnének azzal, hogy átszavaznak a lokálpatriótákra. Ez igazán nemes tett lenne...

Én is felébredtem... :-)))))))))) 

Előzmény: Bumburnyák (79007)
Suheva Creative Commons License 2014.10.02 0 0 79008

Szép jó napot

A választás úgy néz ki az eredményszámlálás után, hogy 10-en a 10 körzet első helyezettjei(a megválasztottak),

akik nem jutottak be, az azokra leadott szavazatok százaléka alapján a megmaradt (nem tudom pontosan) 4 helyre

lehet bejutni, + a nyerő polgármester, + valami megyei főnök.

Tehát a 16 hely:

• 10 tag a körzet megválasztottja
  • 4 tag a %-s voksolás alapján
  • 1 polgármester
  • 1 fő megyei

Ha az összes körzetben nyer a GLK, akkor is a 2. helyezett bejuthat  a maradék 4 helybe.

Ez van, ha jól értelmeztem, amiket innen-onnan összeolvastam

Bumburnyák Creative Commons License 2014.10.02 0 0 79007

..én részletekbe nem mennék bele, de mint mondtam, magam is úgy gondolom, valami ilyesmi lesz..

..nem vagyok járatos az önkormányzati választási rendszer kompenzációs lista számításairól, hogy érted ezt a nem kiosztott mandátumokat..?

..szívem szerint jobban örülnék egy olyan testületnek, melyben öt lokál, három fidesz, három jobbik, három szocilaista lenne benne..plusz a polgármester..mert egy ilyen felállás minden várost érintő kérdésben egyeztetést igényelne..

..aztán felébredtem..

Előzmény: Tejüvegzsebre (79006)
Tejüvegzsebre Creative Commons License 2014.10.01 0 0 79006

... és akkor kicsit konkrétabban, egyébként sok "leg" várható az idei helyi választás során:

Jó esély van arra, hogy (%-os arányban) GGY ismét rekordot dönt.

Jó esély van arra is, hogy "kis testület" lesz, a komp. listán nem lesz kiosztva az összes megszerezhető mandátum (ilyen sem volt még).

A GLK tehát a legtakarékosabb politikai erő lehet a képviselői tisztelet díjak tekintetében... ez igazán dicséretes hozzáállás.

Nagyon valószínű, hogy Gödöllőn a helyi önkormányzásban az Mszp nem vesz részt, legalábbis testületi szinten nem valószínű.

Ismételt elsöprő győzelem esetén a következő eredményeket várom:

GLK 10 egyéni és 1 polgármester, továbbá

1 fidesz. :-)

Előzmény: Bumburnyák (78990)
Ukk Rajna Creative Commons License 2014.09.19 0 0 79005

Ez a fogarasi mama mit erőlködik itt? Amikor OGY képviselő volt mit intézett Gödöllőnek?

Suheva Creative Commons License 2014.09.18 0 0 79004

Remélem, ez a hozzáállás nálunk is megmarad, s akkor kenyerünk is lesz, nemcsak cirkusz.

Szeretném, ha a gödöllőiek is jobban átgondolnák, hogy cirkuszt kérnek, vagy kérik a kenyeret is.

Üdv

Bumburnyák Creative Commons License 2014.09.18 0 0 79003

..egy városi főtér jövőbeli sorsa a város lakóinak akaratától függ csak..

..Rómában a Circus Maximus még mindig áll, pedig azon a hatalmas területen több bevásárló központ is épülhetett volna már..de a rómaiak bizony együtt akarnak élni a múltjukkal..

Előzmény: Suheva (78999)
Bumburnyák Creative Commons License 2014.09.18 0 0 79002

..a "kenyeret és cirkuszt"-ból a cirkusz tehát sikerült..

Előzmény: Suheva (78995)
Suheva Creative Commons License 2014.09.18 0 0 79001

Erre is van egy mondás: Nem elég valamit megszerezni, megtartani is tudni kell!

Suheva Creative Commons License 2014.09.18 0 0 79000

Hát igen, erre utaltam a legelején, nem értek a politikához, nem ismerem a háttereket. Gondolom, a realitás síkon, amit lehetett, azt ki is hozták. Az is igaz, hogy tényleg egyre szebb lesz a főtér. Csak, nehogy évtizedek múltán valami elsöpörje.

Üdv

Suheva Creative Commons License 2014.09.18 0 0 78999

Szép jó reggelt!

Félre tetszett engem érteni.

• nem az utakat sajnáltam, hanem a lombos, több évtizedes fakoronákat, amit a főtérbe be lehetett volna építeni
  • 20 év múlva más, modernebb generáció lesz

Ha az új generáció átveszi a mostaniaktól, hogy nem számít a régi érték, akkor bizony az új tényleg elsöpörheti a mostani gyönyörű főteret.

Gondoltál már arra, hogy 20 évvel ezelőtt mi volt? 1994 év környékén még csak elvétve volt telefon(az is csak vezetékes,) a mobil telefon pedig 40x30 cm-es láda volt, de csak annak, aki 3-400 ezer Ft-ot tudott fizetni érte. Most interneten fórumozunk, holott akkor még számítógépek, nem hogy internet, sem volt. (Elvétve a nagyobb irodákat).

Gondolod, hogy arra gondoltam, hogy vissza fogják ugyanazt az utat építeni, ami volt?>>>>

Ez a mondás is igaz: Kétszer ugyanabba a folyóba nem léphetsz.

Ki tudja, mi lesz 20 év múlva. Lehet, hogy már akkorra 3 dimenzióban járó gépkocsik lesznek.

De a lényeg, ha mi nem őrizzük meg az értékeinket (a lombos fák 20 év múlva, majd 100 évesek lehettek volna), és ha ezt az elméletet fogja követni a mostani generáció is, akkor hasonló sors várhat a ma felépített főtérre is, akár hány díjat nyert.

Üdv

Tejüvegzsebre Creative Commons License 2014.09.18 0 0 78998

Teoretikus síkon egyet lehet vele érteni, de csöppenjünk vissza a valóságba... Ez évben az említett díjat Kaposvár főtere nyerte el, egyetlen facsemetét sem ültettek. Ez azért lehetséges, mert a főtér építészeti jelentőségű. A közösségi terek típusától függően teljesen más szempontok érvényesülnek megvalósítás szempontjából. Nem lehet azonos egy játszótér, egy sétálópark stb... a főtér kialakítási elvárásaival. Ettől függetlenül Gödöllőn a főtér megépítésénel mégis jelentőséget kapott az említett facsemete telepítés. A Mária szobor környéke is szépen rendben tartott, a szürkeség nem jellemzi a települést. Az átlagosnál jóval több zöld növényzet található varosunkban...    

Előzmény: fader25 (78996)
Tejüvegzsebre Creative Commons License 2014.09.18 0 0 78997

"Csak, benne van a pakliban, hogy mire pár év, évtized múlva, ahol is felnő majd egy újabb generáció gyönyörűvé válik ez, akkor esetleg ugyanez a sors vár rá."

Főteret nem szokás visszaépíteni utca/út jellegűvé. Egy olyan főtér esetében, amely elnyerte Magyarország legszebb főtere díját ez egyenesen kizárt, még az esetleg sem jöhet szóba. Ettől persze elgondolkodhatsz rajta, mi lenne ha... 

Előzmény: Suheva (78991)
fader25 Creative Commons License 2014.09.17 0 0 78996

Ezzel teljes mértékben egyetértek.

Nem tudom kinek az érdeke volt ezt a vasbeton tömeget odaépíteni.

Illetve gondolom. Gémesi mauzóleuma lesz. :-)

Előzmény: Ukk Rajna (78981)
Suheva Creative Commons License 2014.09.17 0 0 78995

Frissítésként egy jó hír

Két perc alatt 3937 leütéssel, illetve csapással a gödöllői Fricska Táncegyüttes három tagja rekordot állított fel Gödöllőn vasárnap délután - tájékoztatta az MTI-t a táncegyüttes sajtófőnöke....

Suheva Creative Commons License 2014.09.17 0 0 78994

Most már mindegy, ahogy volt, úgy volt. Az tény, hogy az idei központ már sokkal szebb, mint a tavalyi vagy azelőtti.

Üdv

Bumburnyák Creative Commons License 2014.09.17 0 0 78993

..ennek a metódusnak az alapján milyen olcsó lenne egy sűrű erdő aszfaltozása..

vagy térkövezése..

:-)))))))))

Előzmény: Suheva (78992)
Suheva Creative Commons License 2014.09.17 0 0 78992

Ja, még egy apróság, az új épületek felhúzása rengeteg pénz, nem szólva a régiek bontásáról.

A több évtizedes növényzet megtartása csak a tervezőn múlik, PÉNZBE NEM KERÜL. Sőt, a fa körül (mivel a fa törzsét szabadon kell ugye hagyni) egy kör sugárnyi burkolóaljzatot is meg lehetett volna spórolni. Minél több fa marad, annál több burkolatanyagot lehet  megspórolni.

Üdv

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!