Keresés

Részletes keresés

Szedő Tördelő Creative Commons License 2014.03.10 0 0 26058

A legtöbb festéksugaras nyomtató beállításában van egy olyan lehetőség, hogy margó nélküli nyomtatás. Ezt a fényképek nyomtatásához találták ki, ilyen esetben javasolt a jobb minőségű papír használata. De a beállítást a nyomtató beállításai között kell keresni. Ott lehet beállítani a papírminőséget, hogy milyen felbontásban nyomtasson, ha külön patronos, akkor azt is, hogy csak feketével nyomtasson stb.

Előzmény: az.ember (26055)
blueye Creative Commons License 2014.03.09 0 0 26057

Vidd el egy digitális nyomdába az anyagot.

Herold Creative Commons License 2014.03.09 -1 0 26056

A legtöbb printer nem tud a lap széléig nyomtatni. Ha kifutó A/4-es nyomat kell, vegyél A/3-as nyomtatót.

az.ember Creative Commons License 2014.03.09 0 0 26055

Sziasztok, légyszi segítsetek, ha tudtok! Hogyan lehet úgy nyomtatni, hogy a papír széléig menjen ki a tervezett kép vagy minta? Photoshopban tervezek és bármit csinálok, nyomtatásnál nem rakja teljesen a szélére a kívánt képet vagy mintát, van egy fehér sáv mindig.

toody Creative Commons License 2014.03.07 0 0 26054

Kedves fórumozók!
Remélem nem vagyok offtopic, csak annyit szeretnék ide írni, hogy eladósorba kerültek az alábbi könyveim:

Szántó Tibor: Könyvtervezés
Radics-Ritter: Laptervezés-tipográfia
Dr. Gara Milós: Nyomdaipari enciklopédia
Pogány György: A magyar könyvgyűjtő kalauza
Haiman György: Tóthfalusi Kis Miklós a betűművész és a tipográfus
Kner Imre: A könyv művészete
Kner Imre: A könyv műhelyében
Dr. Gara Miklős: Nyomdaipari ABC
Albert Kapr: 101 tétel a könyvtervezéshez
Novák László: A nyomdászat története (I,III,VII kötetek)
Biró Miklós: Nyomdászati lexikon
H.-J. Martin, L. Febvre: A könyv születése
Bart István: A könyvkiadás mestersége
Jason Epstein: A könyvkiadás múltja, jelene és jövője
Luke Herriott: Csomagolás és design
David Bann: Nyomdai megrendelők kézikönyve

(ár legyen pl. bookline fele)
Akit érdekel email-ben (nicknevem + freemail.hu) megtalál.
Köszönöm,
Béla

ismeretlen arc Creative Commons License 2014.02.05 0 0 26053

Köszi szépen a választ, majd megnézem, hogy megvannak-e nálam is :))

Üdv,

ia

Turbobácsi Creative Commons License 2014.02.04 0 0 26052

kell egyáltalán PS driver? én az illuban a "gyári" PS drivert használom, de tartalékban van fenn még 2:

- az egyik a win7 MS Publisher Imagesetter

- ami még jobb: a Xeroxtól találtam egy frankó PS drivert

de mondom: általában az Adobe Postscript File-ra nyomtatok...

Előzmény: ismeretlen arc (26051)
ismeretlen arc Creative Commons License 2014.02.04 0 0 26051

Sziasztok!

Valaki meg tudná mondani nekem, hogyan tudok win7 64 bites alatt normális postscript fájlt írni. A neten nem találtam megoldást, nagyon régi bejegyzések vannak olyan driverekkel, amiket a W update nem talál, pl.:

"Windows Update‐en kell kattintani. (A fenti képen már a 35PPM PS installálásra került mert ott van a listában) 
A keresés végén a Manufacturer alatt a Generic‐t kell kiválasztani, és ott látható lesz a a 35PPM PS nyomtató, ezt 
kell kiválasztani"

vagy amik csak PS level 1-et tudnak, azt meg a cs5 nem eszi meg.

Köszi szépen!!!

Szedő Tördelő Creative Commons License 2013.12.28 0 0 26050

És én csak ma válaszoltam...

Előzmény: Oceansss (26046)
Szedő Tördelő Creative Commons License 2013.12.28 0 0 26049

Bár látom, hogy mások már válaszoltak, a nyomdai gyakorlatban a Reader nem használható. Alkalmatlan. Gyanítom, hogy a Professional Acrobat van telepítve. És sajnos ott a felülnyomás alapból nincs beállítva, tehát rosszul látszanak az oldalak. Ha véletlenül mégis a Readert használjátok, sürgősen cseréljétek le Professional változatra.

Az sem egy utolsó dolog, ha az anyagból egy rippelt képei is meg tudtok nézni. A nyomda többféle ellenőrzést alkalmaz, mert még akkor is a nyakába varrják a hibát, ha az anyag rossz. "Miért nem szóltak, ha rossz az anyag." De Readerben szinte semmit sem lehet látni. Az csak olvasásra való. Színkivonatokat is ellenőrizni kell, túltöltést, direktszíneket stb.

Előzmény: UncleChris (26030)
kürtök Creative Commons License 2013.12.27 0 0 26048

Letöltöttem egy videót, hát ha akad benne valami érdekes és unalmas perceimben majd megnézem. Nos, ez egy triológia, de csak az első részre futotta sör nélkül, abból is talán fél órára. Túl azon, hogy tördelőnek nevezi magát, előadja hogy lehet förmedvényt alkotni, egy új szakszótár létrehozását is célul tűzte maga elé, ahol:

- teljesen – tök;
- legalapvetőbb - lagalapabb;

- szedéstükör - biztonságos tördelési zóna;

- nem az ő feladata - leszarja etc.

Mivel oktató cd-t is írt, valószínű cirka 60-80 ezer forintért osztja az eszet. Ismeri itt valaki?

http://www.youtube.com/watch?v=H4WVGMFXkVY

kürtök Creative Commons License 2013.12.25 0 0 26047

Dreamweaverhez keresek magyar nyelvű, pdf vagy más formátumban letölthető leírást, ahhoz hasonlót, ami az Indihez és a photoshophoz is létezik. Van valakinek ötlete? Nem baj ha régebbi verzióhoz van, de itt kint semmihez nincs esélyem hozzájutni és gyorsan kellene.

Oceansss Creative Commons License 2013.12.20 0 0 26046

Kedves Szedő Tördelő!

Írtam emalt, nem tudom, aktuális-e még.

Előzmény: Szedő Tördelő (26014)
Chewwbacca Creative Commons License 2013.12.20 0 0 26045

nagyon király ötlet! :)

Nekünk van készenlétben Acrobat beállító step-by-step PDF, ezt szoktam elküldeni, ha nem tudják mit-hol keressenek a beállításban...

Előzmény: neogeo2 (26044)
neogeo2 Creative Commons License 2013.12.19 0 0 26044

Én "paraszt" vagyok és azt szoktam csinálni, hogy az egész grafikára rárakok egy felülnyomott fehér boxot. Ha a megrendelő felhív hogy nem lát semmit mert üres dokumentumot küldtem, akkor egyből tudom mi a helyes válasz :)

De jó ötlet az általad mutatott megoldás is. Most jön az új év, lehet hogy bevezetünk mi is valami hasonlót.

Előzmény: Chewwbacca (26043)
Chewwbacca Creative Commons License 2013.12.19 0 0 26043

persze így van, ezért szoktam a megrendelők Acrobatját is átállíttatni, hogy azt lássa, ami le fog gyártódni, és ne lehessen utólag reklamálni "hogy a leadott PDF-en látszott a fehér színű biszbasz"

Valamint minden jóváhagyásra küldött PDF-ünk aljára rátesszük ezt a check ábrát, hogy ne legyen félreértés...

https://dl.dropboxusercontent.com/u/6384150/check_out.jpg

https://dl.dropboxusercontent.com/u/6384150/check_out2.jpg

Előzmény: neogeo2 (26038)
UncleChris Creative Commons License 2013.12.18 0 0 26042

Igen, a Metával is próbálkoztam - már utólag. Az alapértelmezett "According to..."-ról átállítottam az összes lehetséges variációra, de ugyanazt tapasztaltam mindnél.

Előzmény: neogeo2 (26040)
neogeo2 Creative Commons License 2013.12.18 0 0 26041

Erre nincs szabály, erősen munkafüggő a dolog. Javaslom a megfelelő profilok használatát innen: http://www.gwg.org/. Azt hiszem a pitstop alapból tartalmazza ezeket.

Előzmény: UncleChris (26039)
neogeo2 Creative Commons License 2013.12.18 0 0 26040

Még egy gondolat. A metában is beállítható az overprint és onnan már automatikusan javíthatóak az ehhez hasonló gondok. Más kérdés persze hogy azért én jobb szeretem normálisan előkészíteni az állományokat.

Előzmény: UncleChris (26035)
UncleChris Creative Commons License 2013.12.18 0 0 26039

Értem, és köszönöm. A Preflightban konkrétan mit kell használnom?

Előzmény: neogeo2 (26038)
neogeo2 Creative Commons License 2013.12.18 0 0 26038

Ennek a hibának látszódnia kell Chewwbacca (26034) módszerével is, de ott még benne van az hogy vagy meglátja az ember vagy nem. A biztos megoldás a pitstop preflight.

Előzmény: UncleChris (26036)
neogeo2 Creative Commons License 2013.12.18 0 0 26037

Akkor az volt a probléma amit mondtam... A pitstopban érdemes egy olyan preflight profilt végigfuttatni minden beérkező állományon ami ezeket és ehhez hasonló hibákat javítja.

Amúgy nem copy-paste hanem mesteroldal használata a célszerű, de ez már más téma... ilyen és még durvább hibák is be szoktak csúszni sok helyen.

Előzmény: UncleChris (26035)
UncleChris Creative Commons License 2013.12.18 0 0 26036

Az, hogy milyen nézetben van, sajnos nem igazán befolyásolja a munkát, azt hiszem. Ugyanis az egy dolog, hogy a Readerben úgy látom, ahogy, de a Signában összerakva is hiányoznak az adott elemek.
De azért köszönöm.

Előzmény: Chewwbacca (26034)
UncleChris Creative Commons License 2013.12.18 0 0 26035

Nem tudom. A PitStop "Change Overprint" parancsára a dokumentumban minden a helyére került, azaz effektíve most már látszik, aminek látszania kell, az én Readeremben is. De a kutya ott van elesve, hogy az említett grafikus elemek ismétlődőek, s az X oldalszámú könyv "mindössze" négy oldaláról tűntek el. Persze ez esetben az egy oldal is sok lenne. Mindenesetre – logikusan gondolkodva – ha az ember gyermeke egy olyan kiadványt szerkeszt, melynek oldalain visszatérő elemek vannak, akkor azokat – alpárian fogalmazva – copy-paste üzemmódban bedobálja a megfelelő helyekre...

Előzmény: neogeo2 (26033)
Chewwbacca Creative Commons License 2013.12.18 0 0 26034

kapcsold át az Acrobatot overprint preview/rányomásos nézet-be

Előzmény: UncleChris (26032)
neogeo2 Creative Commons License 2013.12.18 0 0 26033

Nem lehet felülnyomáson a fehér emberalak?

Előzmény: UncleChris (26032)
UncleChris Creative Commons License 2013.12.18 0 0 26032

Az oldalak aljában, a pagina helyén található, 2-3 cm-es fehér emberalakok, mögöttük árnyékkal.

Előzmény: blueye (26031)
blueye Creative Commons License 2013.12.18 0 0 26031

Mik ezek a "grafikus elemek"?

Előzmény: UncleChris (26030)
UncleChris Creative Commons License 2013.12.18 0 0 26030

Üdvözlet Mindenkinek!

CtP-s munkatárs vagyok egy cégnél. A minap egy igen érdekes és fölöttébb kellemetlen problémával találkoztam a munkám során.

Egy 4+4 színes kiadványt készítettünk a nyomdában, ahol dolgozom.

Már a kötészeti fázisnál vette észre egy kolléga, hogy a belíveken több helyen elmaradtak grafikus elemek. Ez eddig egy "szokványos" baki.

DE:

a megrendelő által küldött .pdf-et átnézve a Readerben is úgy jelentek meg a hibás oldalak, ahogyan a nyomtatásban. Azonban más gépeken a nálam hiányzó elemek a helyükön voltak, vannak! Letöltöttem egy ingyenes pdf-olvasót és az is helyesen jelenítette meg a forrásanyagot. Tudom, hogy ez viszonylag kevés ahhoz, hogy könnyen véleményt alkothassatok, de mégis, mi lehet vajh' a hiba oka?

Ahogy meg tudtam becsülni, InDesign-os anyagból írták a .pdf-et, 1.4-es verziójú. Módosításra, átalakításra nem szorult. Full CMYK, no spot, no ICC tag.

A munka során használt szoftverek:

Adobe Reader XI + PitStop

Prinect Signa Station 12

Prinect MetaDimension 12

Természetesen minden progi jogtiszta, a Heidelbergtől származik.

Szóval, kedves kollégák, mi a megoldás?

srf Creative Commons License 2013.12.14 0 0 26029

Adobe Photoshop Lightroom?

Előzmény: kürtök (26027)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!