Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
A nagy költői kérdés, a telelőben mennyire pihennek a citrusok?
Ha teljes pihenőben lennének (ahogy nem ), akkor egész télen egy cseppet sem kellene öntözni.
Tehát igen lassú életciklusban vannak, lassan nedvességet vesznek fel, "lélegeznek", hajtani nem hajtanak, a hőmérséklet, fény és a nedvesség hatására ideje korán (akár február) kezdhetnek virágozni.
A 7,5 c fok már necces? Szerintem nagyon nem. Ne nagyon nőjön a hőmérséklet 10 c fok felé.
Nálam évtizedek óta közel 10 c fokkal kezdi a telelő, majd január-február felé lemegy 4-6 fok környékére és semmi levélhullás.
Túl sok fény? Na azért az nem rossz, az megint más, hogy a nyári tűző napon akár 45 c fokig is felmegy a hőmérséklet. Na az már nagyon nem jó, kell az árnyékolás.
Én nagy hangsúlyt helyezek a lehető legkorábbi szabadba rakáson és évente novemberbe szoktam berakni, a fagy helyzet függvényében.
Mivel tápozzak? Sokféle citrustáp kapható, de egyszer nagyon mellényúltam, majdnem kinyírtam vele a citromokat. Azóta mindet kerülöm. Vaskelátot kaptak idén. Az jót tett, és nem ártott a granulált marhatrágya sem, de pl. aminek szintén granulált tyúktrágyát tettem a tövére, az nem lett boldog tőle.
Másik furcsaság, hogy nálam minden évben akkor kezdődik a virágzás, amikor behozom őket a telelőbe. Néha termés is van belőle, néha mind lepereg, gondolom függ attól, mennyi fényt sikerül kapniuk. De azt nem értem, hogy miért télen akarnak teremni? Fűtetlen szobában telel a fél kertem, a citrusokat is beleértve. A fényt 6000 Kelvines, erős LED-es lámpák pótolják.
A nyári időszakban kint laknak, pótolják az elvesztett lombozatot, aztán amikor újra bekültöztetem őket, jön a virágzás.
Ez megnyugtatna, ha nem látnám rajta az elsárgult leveleket, és a metszett szárak száradását. Ennek ellenére termést akar nevelni a szerencsétlen. Rajta hagyjam?
Két egyszerre, egy helyről vásárolt, egyforma földben tartott, egymás mellett lakó citrom, és az egyik óriásit fejlődött tavasz óta, a másik csak vegetál. Ami szépen fejlődik az a Meyer, a másik egy lime. Hozott a nyomorult két szem virágot, egyik kötött is, de minek? Kinevelni a hajszálvékony ágacskáin úgysem tudja. Mi a fenét csinálok rosszul?
Reggel beszéltem a kis fával. Megsimogattam, s közöltem vele a jó hírt, azt csinál a terméssel, amit akar. D.
Egyébként ezek a bogyók 3-4 centi hosszúak, átmérőjük cca 2 cm, és nagyon-nagyon finomak.
Télire 15°C a legalacsonyabb a téli szállásukon, nagyjából tavaszig egyenleges, fényt 8 órán át kapnak, új szerzeményem egy 2500 lumen fényerejű led világítótest.
Hálózati fogyasztása 30W, ami azt jelenti, hogy napi 240W, 30 napra 7.2 kW. Nálunk kerekítve 40 Ft egy kW áramdíj, egy hónapra kerekítve 300 Ft
Szeretnénk egy kisebb, télálló banánfát otthonra a kertbe. A facebook-on és hirdetési oldalakon is látok jónéhányat meghirdetve.... Érdemes lehet ezek közül választani, vagy inkább hivatalos kereskedésben nézelődjek? (Csemegeszőlő kapcsán igencsak lutri jellege van a magánszemélytől vásárlásnak néhány esetben. Van, hogy az eladó sem tudja pontosan milyen fajtát is árul, vagy elcserélik a vesszőket oltványokat. A banánnal nem kockáztatnék, ha fennál ez a veszély...)
Most az első virágzásból van két nagyobb termés, a másodikból nagyon sok kicsi, és ha ebből a virágzásból is lesz jónéhány, akkor esetleg nem kellene leszedni a gyümölcsökből? Vagy bízzam a fácskára, hogy kineveli, vagy dobál le belőle?
Az alapkérdés: citrus virágoknál kell -e a kézi beporzás, vagy sem?
Én most is azt mondom, citrusok zömében óntermékenyülők és nem kell porozni.
Ezt mondod:
„A citrusok virágzata - a lime-okat kivéve - termő és porzó virágokból áll.”
Utána ezt mondod:
„ezen a fotón többnyire termő virágok vannak, de nem ritka az az eset, amikor csak porzó virágok alakulnak ki,”
Akkor ezek szerint mégsem termő és porzóból állnak a virágok
Itt egy fotó a sajátomról:
Ez nem lime, tehát nem kivétel, így lehet keresni a termő és porzó virágokat (minden virágból termés lett, kivétel nélkül.) Tehát már nem igaz az állítás, hogy citrusok virágzata termő és porzó virágokból áll.
"
A citromfa beporzása - szükséges?
A citromfa megtermékenyítése
Néhány önjelölt citrusszakértő véleményével ellentétben, amely különféle kerti fórumokon olvasható, a citrom az öntermő növények közé tartozik. Emiatt a beporzáshoz sem második citrus növény, sem emberi kefe nem szükséges. Néhány kivételtől eltekintve a citromvirágok hermafroditák, ami azt jelenti, hogy mind férfi, mind női tulajdonságokkal rendelkeznek. Néhány virág azonban megakasztotta a női virág jellemzőit. A megtermékenyítés rovarokon keresztül, a szél által vagy a hermafrodita virágon keresztül történik. A parthenokarpia, vagyis a gyümölcs fejlődése előzetes megtermékenyítés nélkül is nagyon gyakran előfordul.
A citromfám virágot terem, de nem gyümölcsöt. Miért van az, hogy?
Sok citromfa tulajdonos meglepődik, hogy növényük virágot terem, de nem gyümölcsöt. Gyakran ennek oka a nem megfelelő körülmények, vagyis a citromból hiányzik a víz, a tápanyagok és / vagy a fény. Ügyeljen az optimális helyszínviszonyokra, akkor a terméssel is együtt kell működnie. Vannak azonban olyan típusú citromok, különösen hibridek, amelyek sterilek. Ez azt jelenti, hogy ezek a növények - többnyire különböző citrusfajok hibridjei - nem képesek pollent termelni, és így megtermékenyíteni vagy gyümölcsöt termelni."
Én nem poroztam most és máskor sem citrust, még sem potyogtak le üresen a virágok. Inkább potyogott némelyik közül, már megtermékenyült kis gyümölcs.
Méhek nincsenek, hangyák nem szaladgálnak, szél elmúlt hosszú időben nem volt, mégis megtermékenyültek a virágok.
Amit utoljára poroztam (mert azt vastagon kell, a kakaó virágok voltak.
Kávét, papayát sem porozgatom, mert minek? Pedig a papaya esetén is olvasható a kézi beporzásról.
Végezetül én maradok annyiban:
Akinek ingerenciája, porozgasson én nem, mert értelmetlennek tartom 20 éve.
A citrus fák biszexuális virágokat hoznak létre, amelyekben porzó és termő is található ugyanabban a virágban. Vannak olyan fajták is ahol szükséges egy másik citrus pollen ahhoz hogy magasabb legyen a gyümölcs megkötése. Az ecsetelés abban az esetben kell ha a fa rovar, csapadék vagy szél (huzat) mentes helyen van tartva. A lényeg hogy a porzószálról a pollen/hímpor érje a bibét. Az egyik jele annak hogy a porzás sikeres volt az hogy a virágszirom visszaszárad.
Egy másik dolog az hogy idegen pollen befolyásolja a mag menyiséget a gyümölcsben.
A legtöbb citrusfélék steril virágokat is termelnek, és az arány fajtától függően változik. Nálam ilyen az X639 (Cleopatra mandarin X Poncirus trifoliata) ami rengeteg steril virágot hoz minden évben. Ahogy a fa egyre idősebb lesz, úgy egyre kevesebb lesz a steril virág is. Viszont ez befolyásolja a fa állapota és a körülmények.
A steril virág azt jelenti hogy a bibe nem fejlődött ki!
- karib lime, csak ez az egyféle virága van, a zárt szirmok már ezt takarják:
Marumi kumkvat:
ezen a fotón többnyire termő virágok vannak, de nem ritka az az eset, amikor csak porzó virágok alakulnak ki, - ez esetben persze termés nem lesz, megtermékenyítés hiányában.
A citrusok virágzata - a lime-okat kivéve - termő és porzó virágokból áll. A termő virágok megtermékenyüléséhez mindkettő jelenléte szükséges, csak az egyik vagy csak a másik jelenléte nem elégséges.
A fotón a kb középső a termő virág, körülötte a többi porzó virág, ezekben nincs bibe.
Sajnálom, hogy szelet vetettem. De van erről egy székely vicc is:
Feljön a székely család pestre az állatkartbe. A gyerek folyton kérdezi: apa ez milyen állat? Nem tudom fiam. A sokadik ketrec után az anya rászól a gyerekre: Hagyd már fiam apádat, ne nyaggasd folyton. Mire az apa: Hadd kérdezzen a gyerek, úgy tanul!
Tovább menve oda érnek a majomketrechez. Kérdezi a gyezek: apa ezek mik? Na fiam, ezt véletlenül tudom, ide van írva a kerítésre: Haidecker és fia.
Szóval öreg vagyok egy kicsit (77) meg itt-ott hiányos a tudásom. Nálam sokkal profibb citrusos emberek vannak itt, és engedjétek meg, hadd kérdezzek néha.
"Ebből kb egy szó sem igaz, ne terjeszd, ha lehet."
Terjesztés általában ideológiára, vallásra, vírusra vonatkozhat.
A "ne terjeszd" figyelmeztetés nekem nem igazán tetszik. Én a saját ismeretemet mondtam el, cáfold meg és elfogadom vagy sem.
"A citromok, citrusok beporzása, megtermékenyítése sokszor volt kérdés a fórumban, mióta én is aktív tagja vagyok. Szerencsére mindig akadt valaki, aki ki tudta segíteni a tanácstalanokat."
Neked ennyi a témában az ismereted?
Ha engem támadsz, inkább azt kellet volna leírnod, hogy mi a tudományos válasz szerinted a kérdésre, a citrusok virágai, porzása témában.
Te leírtál valamit is?
Ahogy láttam semmit.
Csak azt ne állítsd, hogy igen is a citrusokat porozgatni kell, mert háromszor körbeszaladom a Földet.