Igen, én is én erre emlékeztem. Találtam egy kiváló könyvet antikváriumban, a Metagalaktika 7-et, Sam J. Lundwall: Holnap történt (Tanulmányok a science fiction világtörténetéből).
Idézek belőle (130-131. oldal, Szentmihályi Szabó Péter fordítása):
"Közben a huszadik század elején idősb J.H. Rosny és H.G. Wells példája nyomán egyre több hazai és Földön kívüli szörny szaporodott el. A sárga veszedelem az 1890-es évektől kezdve egy egész sor regényben száz és száz különféle álarcban ütötte fel undok fejét, betöltve a szörny szerepét. Említsük itt meg Guy Boothby ausztráliai író közismert regényeit a rejtélyes Dr. Nikoláról, aki mindig megpróbálja aláaknázni a fehér ember uralmát, s később Sax Rohmer angol szerző számos könyvét a gonosz Dr. Fu Manchu néven ismert rettenetes keleti nemezisről. Ezek egy korábbi korszak maradványai, bár Dr. Nikola és Dr. Fu Manchu még elég hosszú ideig népszerű maradt. Az emberi szörnyetegek mind nagyon jók voltak, de a vásárlóközönség étvágya valami erősebb márkát követelt, lehetőleg minél több csáppal. És meg is kapta."
Tehát Vonnegut ezzel a névvel elrejtett egy nagyon gyilkos humort a könyvben :-))
Sziasztok!
Bölcs mesterünk, KV azt írta, hogy minden, ami a világról tudható, benne van Dosztojevszkij Karamazov testvérek c. könyvében, de már az is kevés.
Elkezdtem olvasni az ajánlott művet. Ha végére érek, jelentkezem!:-)))
Sziasztok! Gondolom, itt olvasttok többen a Hókuszpókuszt. Csak nekem nem tetszett, vagy csak én nem fogtam benne valamit? Bár az első száz oldalt teljesen lelkesen olvastam, utána leült az egész, és nem találtam benne semmi érdekeset, miután kezdett unalmassá válni a Vietnam-téma. Egyébként szeretem Vonnegutot és a Macskabölcsőt pl. az egyik legjobb regénynek tartom, amit valaha olvastam (főleg a versek zseniálisak).
még én sem...
de érdekes, hogy már vagy egy évtizede mindig, mindenki temetni akarja. valahogy az árad belőle, külsőleg is és a szövegeiből is, hogy ő már túl van rajta, nem volt rossz, de sokat már senki ne várjon. ráadásul maga is megírt már valamiféle nekrológot magának - talán az időtörésben? szóval az a fajta, akit mindenki fél lábbal a sírban lát már, de ő még mindig itt van...
semmi belemagyarazas nincs a dologban.
egyszeruen tetszik, ahogy ir, es amirol ir.
sok mas irot es koltot kedvelek, de valahogy o az akinek (az altalam ismert es olvasott) egyetlen muveben sem "csalodtam".
Mr. Vonnegut Reads Slaughterhouse-Five
The Kurt Vonnegut / Simon Heselev CD single, "Tock Tick" will be released
January 28, 2003.
The CD is a reinterpretation of Vonnegut's words in a musical work of
tremendous impact, especially at this moment in history.
"Tock Tick" is a dreamy, rhythmic Electronica/live music track created by
Simon Heselev, with a voice-over track created from excerpts of a reading by
Kurt Vonnegut from his novel Slaughterhouse-Five.
The preliminary recording was constructed from original musical elements
that were recorded and then reconstructed and edited by Simon into a backing
track. He then took excerpts of a reading by Vonnegut and edited them to fit
with the music.
The piece is timely in light of international circumstances as we enter
2003. It centers on a reverse portrayal of war, with Billy Pilgrim the
protagonist in Slaughterhouse-Five viewing a war movie backwards in time
(thus "Tock Tick", Vonnegut's title for the CD). Death and destruction
miraculously turn into youthful life and "un-destruction", all to a
mesmerizing soundtrack.
The cover artwork features "Astronomy", an original by Kurt Vonnegut.
The Tock Tick CD single can be ordered at http://www.WallLizardMusic.com.
az én kiadásomban biztos nincsen, de a Majomház c. válogazásban igen. vagy talán a hamvaskék sárkányban? most meg nem mondom, de nekem a majomház rémlik..
Nem tudom, ennyire sajnos még nem ástam bele magam a munkásságába, épphogy az évfordulója ürügyén kezdtem utána kutakodni a neten, így találtam 1-2 linket.