Várgesztes és Szárliget között egyszer jártam, télen. Nagyon szép. Kezded a várral, utána a falu határában a sziklákat (mellette megy el az út). Van egy várrom is, most nagyon nem jut eszembe a neve.
Vértesben szép még: bajóti Öreg-Kő, Mogyorósbánya sziklák (hihetetlen hangulat, az előzővel egy hegyen, csak a másik oldalt). Vértes alja - igazából már a Móri-árok: Csókakő. A vár mögötti völgy nagyon szép.
Sziasztok! Remélem, nem csak egy hónap múlva fog erre jönni valaki, ahogy most is (én)... A feléig olvastam el a topicot, de most már szorít az idő: szombaton mennénk valamerre. Lesgyanús lett Vértes, Majkpuszta, Várgesztes, Tata környéke, valahol ott. Lehet túra, lehet laza séta, lehet a kettő, lehet a kettő végén Tata, szóval még képlékeny. Aki járatos ezen a környéken, attól kérnék ötletet, javaslatot: milyen útvonalat válasszak itt, hogy ne a keresgélés-eltévedés kettősét ismételgessük egész nap? :-) Van túrista térképünk, úgyhogy ha valaki ír, akkor jöhetnek a kis településnevek, jellegzetes "helyi" elnevezések, már hogy tutira menjünk. Előre is kösz. :-)
Veszprémet szinte külön egy nap, ha a Tescot kihagyod.:-))) De tényleg külön programként illik hagyni, de az állatker igen mérsékelten fejlődik, de javuló tendenciát mutat.
Hirt€l€n €nnyi d€ ha €lőv€szit€k a Balaton túrista térképét még további h€ly€k€t is találni fogtok ami n€m jutott az €sz€mb€. Bocs rossz a bill€ntyüz€t€m.
Szeptember 17. -én Tihanyban fogunk pár napot megszálni. Segítsetek, milyen látni való van arra felé? Mi még nem nagyon jártunk arra, és hát jó lenne minnél több szépséget felkutatni. Természetessen nem csak Tihany szépségei érdekelnek, hanem a környéké is. Eddig a tapolcai tóbarlangot találtam meg a neten... Segíjetek!
Megjöttünk a keszthelyi nyaralásból, szolgálok nektek helyzetjelentéssel.
2 helyen voltunk túrázni, a Rezi várhoz felmásztunk, és a Tátikát megkíséreltük. Ami a szövőlepke-hernyókat illeti, aggodalomra nincs ok, a fák gyönyörűek.
Hétfőn felkirándultunk a Rezi várhoz, felfelé viszonylag könnyű terepen, jól járt földes kocsiúton mentünk (a kék L jelzésen), visszafele az erdőn át, majd egy jó hosszú úton a hegy aljában a szántóföldek mentén vissza a faluba. A vár régészeti feltárása még folyik, így csak részben lehet megnézni, de a hegytetőről gyönyörű volt a kilátás (és ha felkészülünk, a vár melletti jól karbantartott szalonnasüto helyet is ki tudjuk próbálni).
A másik vártúránk a Tátikához vitt volna, viszont mezítlábas (szandálos-rövidnadrágos) turistaként az igen rossz útviszonyok visszafordulásra kényszerítettek. Zalaszántóról a mindenféle színű O jelzéseken indultunk fel, minden rendben is volt, míg elértük az utunk 1/3-ánál egy széles erdei kocsiutat. Innen a jelzés teljesen másfelé vitt, mint amerre a térkép (Balaton-felvidék és a Keszthelyi hegység túraatlasz) jelölte, és az út hamarosan eltűnt a térdig-derékig érő csalánban-szederindákban, így sajnos visszafordulni késnyszerültünk. A továbbmenve próbálkoztunk a tanösvényen tovább kirándulni, de a hasonló aljnövényi helyzet miatt inkább az autóút mellett visszamentünk a faluba.
(Ez ugyan másik topicba tartozna, de hadd említsem meg a faluszéli Turul vendéglőt, ahol nagyon jót ebédeltünk a túra után.)
csak 1 ötlet:próbáld meg felhívni e 2 falu polgármesterét,add elő nekik a kérésed,és ha ők nem is tudnak szállást,de lehet hogy adnak újabb telószámot(pl.falu kocsmárosa,boltosa,postása,helyi idősek klubja stb.-vagy ha nem ad hát kérj ilyet)és ezekkel próbálj beszélni.
Ilyen kis falvakban tapasztalataink szerint az emberek még segítőkészek és beszédesek.Egy próbát megér...esetleg írd majd itt meg,sikerült-e.
Apósom Heresznyén esetleg Vízváron (Dráva mente, Somogy megye) szeretne magának szállást találni szeptember eleje-közepére 2-3 napra. Sehol sem találok a neten ajánlatot.
Olyan helyet szeretne, ahol idős emberekkel tudna beszélgetni, Ő most 77 éves. (az Ő családja állítólag arról a környékről ered, ott volt a nagyapja a Dráván molnár) és ahonnan elvinnék a Dráva part legszebb helyeire, ahol esetleg még láthatna halászt munka közben, ahol kaphatna egy tál meleg ételt.
Ha valaki tud ajánlani ilyen helyet, kérem iziben irjon!
"sokszáz ember között" Na igen. Elborzadtam amikor fentről 40 ember, lentről egy teljes iskola közeledett, én meg középen vízesést akartam fotózni.
A Kevély-nyergi th-nak már a köveit is elhordták. Túl közel kerültek a városhoz.
Mostanság az a kirándulás, hogy "kimegyünk autóval, fut a kölyök két kört a réten, sör, virsli. Aztán siet haza, mert meg kell nézni Tilda hátsóját a tvben."
Aztán meg hiába újítják is fel a létrákat, néhány hét alatt úgyis tönkreteszik a vandálok.
Még szerencse, hogy annyi szép hely van az országban, abszolút nem muszáj épp a Rám-szakadékhoz menni.
Arról nem beszélve, ha már egyszer eljutok az erdőbe kirándulni, akkor ott szeretek inkább magányosan (vagy legalábbis a családommal) lenni, nem sokszáz ember között - persze ez az én egyéni véleményem....
Furcsa, hogy épp a fővároshoz közel eső, népszerű turistaházak működtetése gazdaságtalan. Anno sokat jártunk a Lajos-forrási th-hoz is, jó volt ott egy hosszabb túra közben meginni egy sört. Ezek szerint az is a Kevély-nyergi vagy a nagykovácsi th. sorsára jutott. :-((
Úgy néz ki, hogy körömcipőben, extra magas sarkú papucsban sem lesz vizes, ne adj Isten sáros a lábacskájuk. Még megcsúsznának!
Bizonyára valami íróasztalnál ülő, közpénzek elosztása felett URALKODÓ fenegyerek döntött úgy, hogy a haver majd megcsinálja hogy mindketten jól járjanak, annak a koszos kis szakadéknak meg úgyis mindegy.
Kár a Rám-szakadékért, Kár a Zengőért, Kár a Balatonért, Kár-Kár-Kár.
Lehet hogy kemény vélemény, de aki olyan hülye, az törje is össze magát. Vigyék le a mentők, varrják- gipszeljék össze, és utána üsse valaki addig, amíg azt nem mondja hogy "legközelebb átgondolom mit csinálok".
A híradóban meg nem azt kéne mondani, hogy "jajszegényszerencsétlen túrista balesetet szenvedett"; hanem azt, hogy nem vett fel rendes túracipőt, meg különben is annyi egyensúlyérzéke van mint a pöttyös labdának.
(ilyenből a legjobb történet 2 éve volt, amikor valami óvónéni eltévedt a Börzsönyben egy rakat gyerekkel, és "milyen jó, hogy volt nála mobiltelefon, be tudták mérni, és kimentették" - szerintem senki nem húzta meg a haját a felelőtlen kis libának.)
Amúgy az EUkonformizálásról: 3-4 éve a Garda-tónál nyaraltam, kirándultam a hegyen (2700-3000 m). Ott helyenként 800 méter van az ember lába alatt, és ez a hivatalos festett túristaösvény (nem hegymászóút). Nincs lánc, kerítés. Az összes leírásban benne van, hogy figyeljen oda az ember. Ugyanezt elmondhatjuk a Tátra túristaútjairól. Aki odamegy, igenis készüljön fel.
Igaz, de hiába a tábla, ha mindenki azt hiszi, hogy hú Rámszakadék milyen nagyon jó hely, életébe nem volt még túrázni, de életébe először hova megy? Hát oda. Amikor aztse tudja, mifán terem a túrabakancs.
És mit lehet ilyenekkel csinálni? Eukonformizáljunk. Kapnak létrát, rácsot, mászókötelet, liftet és 100 m-enként telepített mentőszolgálatot, akik majd leviszik Dömösre, ha még ígyis kitörik a nyakukat.