de kár, hogy csak most találtalak meg benneteket, sokról maradtam le. Mi lenne, ha a Glassner-Wright team másik sorozatáról is beszélgetnénk itt, vagy nissunk új topicot?
A vasárnapi részben kb. az 5. perc táján megtippeltem, hogy az egész a Földön van és csak kísérlet... :-) Szerintem a bomba a végén túl hatásvadász volt, már az is épp elég súlyos nyomasztás lett volna, ha ott abbahagyják, hogy megkéselik egymást a szuperteam tagjai...
Gréti:
Ez jogos is, de... az is felvetodott kozben, hogy esetleg az urhajo fedelzeti szamitogepebol nyertek ki a szemelyzeti adatokat...
Mondjuk nem valoszinu, hogy abban a hologrammal bemutatott emberek teljes kinezete szerepelt, de lehet, hogy eleg egy kulso, meg nehany adat a viselkedesrol es tortentekrol...
A vasárnapi résszel kapcsolatban azért nem volt teljesen világos előttem, hogy ha a foglyok agyából kinyert információk segítségével készítették az "idegenek" a hologramokat, akkor miért nem tudták így megszerezni a bombával kapcsolatos infókat is???
hali!
a vasárnapi rész engem idegesített, nekem úgy tűnt, hogy irreálisan viselkedtek a szereplők, nemcsak a bombával kapcsolatban, hanem egyébként is
meglehetősen hülyének éreztem azt a dumát, mikor az első kihallgatásra vitték a kapitányt, ő meg valami olyat nyögött ki, hogy mi vagyunk a hadtest legtökösebb szakasza, velünk nem szórakozhatnak, majd én megmondom nekik... (ilyet egy fogoly biztos nem mond, ha az ellenség, az elvetemült gonosz (!) ellenség kezei közé kerül)
aztán nem bírtam felfogni hogy miért nem fogták fel, hogy manipulálják őket, ha annyira összeszokott csapat voltak, kitartottak jóban-rosszban, hogy tudtak így egymás torkának esni egy ilyen krízishelyzetben, meg hogy tudták beszopni ezeket a kivetítéseket (főleg az nagyon tökös fegyvermester volt a csúcshülye)
a bombás dolog meg az irrealitás csúcsa volt, mivel a tervezőt vitték ki utoljára, gondolom egyébként is vége volt a tesztnek, és azzal hogy elkezdett velük "együttműködni" csak lezárta a kísérletet
ilyen baromságot meg idegenként sem csinálnék, hogy ráengedem az ellenséget a bázisom közepén egy halálos fegyverre, hogy mutassa meg hogyan működik...hősök mindig is lesznek, ezt nem szabad elfelejteni :)
ez a kísérlet a műtét sikerült, de a beteg meghalt tipikus esete volt :)
tök ciki, de nem emléxem a szombati részre :(
vagy nem is láttam? mi volt benne?
paradox: az angyalos rész nekem is nagyon tetszett
Elöször nagyon tetszett nekem is a vasárnapi rész, azonban késöbb átgondolva rájöttem, hogy két alapvető hiba is van benne :
Ha a kisérletezők egy kicsit is előre gondolják az eseményeket, könnyen rájöhettek volna, hogy ha semmilyen kiút nem marad a tervező nő számára, akkor nyílvánvaló hogy fel fogja robbantani a bombát, ezt mindenki így csinálta volna.
A váratlan gyilkosságot (ami a bomba felrobbantása mellett késöbb elsikkadt) is megakadályozhatták volna egy olyan sugárral, amit elötte sokszor alkalmaztak már, vagy a kezeken levő akármikkel, mivel azért annyira váratlan nem volt az a gyilkosság, emberük pedig volt bőven.
"Hogy miért kellett odatenni az igazi bombát? A no, aki a bombat vegul elesitette, ugyanaz volt, mint aki tervezte. Ele azert nem lehetett volna csak egy kamu szerkezetet tenni, mert egybol eszrevette volna..."
OK, a panel maradhatott volna ugyanaz, de a bombahoz vezeto drotokat azert elvaghattak volna. :)
Masreszt ketlem, hogy egy ilyen hatoereju bombat, ami a fel bolygot elpusztithatja a Foldre hoznanak. Barmilyen problema eseten nem kis karok keletkeznek. Ilyen bombat csak mas, lakatlan bolygon szabadna tarolni.
Hogy miért kellett odatenni az igazi bombát? A no, aki a bombat vegul elesitette, ugyanaz volt, mint aki tervezte. Ele azert nem lehetett volna csak egy kamu szerkezetet tenni, mert egybol eszrevette volna...
Gondolkozom azert... talan nem kellett volna a vegen ez a bombarobbantas, talan igy egy kicsit tul volt huzva a szal.
Mindenesetre jo resz volt.
Es mar megintcsak az emberekrol szolt... Azt azert mar betippeltem menetkozben, hogy a leghangosabb katona lesz a leggyavabb a kihallgatason ;)
A vasarnapi resz egesz jo volt, nem? Persze erdekes, hogy ha kiserletrol volt szo, akkor miert kellett az igazi bombat odatenni, hogy babralja a no. Masreszt ilyen hordereju ugynel biztosan lehallgatnak a cellabeli beszelgetesuket, vagyis miutan a no a tobbieknek elmondta a dolgot, ertelmetlen volt a kihallgatasokat folytatni.
Azert jo resz volt. Ur, idegenek, ja es megint az emberek vesztettek. :))))
nekem az Inconstant Moon és az, amikor egy angyal egy bűnözőt jobb útra térít, átveszi a testét, és börtönbe vonul helyette, no ez a két rész az, ami a legjobban tetszett.
Ha a TV2 megveszi a TV3-at akkor az egész sorozatot elkezdik elölről és ahogy a TV2 műsorstruktúráját nézem heti egy epizóddal 1,5 - 2 év múlva eljut oda, ahol már nem az ismétlést kell nézni. Ebben a viszonylatban találó a cím.
A vasárnapi rész szerintem is döglött volt...
A szombatit sajnos nem láttam... :((
Kb a 80. rész után nektek melyik rész tetszett a legjobban?
Sajnos én eléggé rendszertelenül nézem, így kb. a felét láttam, de szerintem a legzseniálisabb az a rész volt, amelyikben az emberek az idegenek ellen harcoltak egy bolygón, de kiderült hogy az idegenek is emberek. A címére sajna nem emlékszem.
A hidegfúziós főleg a morális probléma miatt (5 vs város)... kár, hogy egy picit kiszámíthatóan halivud-jellegű vége lett, de határozottan jó volt.
A "feminista" (nevezzük így) rész... a történet, mint sci-fi és a csattanó tetszett. De tudományos szemmel nézve valóban lükeség (ld. amit ecseteltetek is) ez a fajta megkülönböztetés. Ráadásul tulképp el is ásták ezzel a saját civilizációjukat, hiszen a nemzés problémájára csak a meglevő (elrakott) férfi ondósejteket hozták fel - ennek elfogyása esetére nem volt alternatíva, ergo kihalás...
A filmkészítők meg azt felejtették el megmagyarázni, hogy a felélesztett férfiak miért nem haltak meg (mint a született fiúgyermekek)...
Az meg egyszerűen hiteltelen volt (tehát nem hiszem el :), hogy mindegyik férfi hasonlóan viselkedett volna ilyen helyzetben, mint ez a _katona_...
Szóval kissé sarkított, kissé elnagyolt felfogású, de mint sci-fi, azért jó volt. :)
Mellesleg ez nagyjából jellemző az egész sorozatra, hogy a morális tanulság vagy közhely,
vagy evidencia, vagy gyermeteg. És mégis elgondolkodtató a legtöbb esetben... az a szerencséje a sorozatnak, hogy inkább kérdez, mintsem válaszolna... szóval egészében azért jó.
Zak:
Az a reszt pont arrol szolt, hogy miert nem fulladt meg ;)
De ugye 3 lehetoseg van. Megprobalnak egyutt elni amig lehet, az egyik megoli magat, mindketten megolik magukat.
Az elsonek nem sok perspektivaja van (3 honap utan halal), a masodik az meg mindig sokkal jobb mint az elso (hatha valami modon kevesebb levegot tud fogyasztani az urge), a harmadik lehetoseg teljesen ertelmetlen.
izé, én se láttam, meg nem is értem. :-) 3 hónap per kopf az ugye 6 hónap, ha 7 hónapra volt levegó, akkor az 1 megmaradt ember is már 1 hónapja megfulladt, mire odaért a mentôexpedicijó, nem...? akkor viszont tökfölöslegesen öngyilkolta fôbe magát az elsô embör, nem?
A szombati reszbol meg egy tanulsagot leszurtem:
Azt, hogy a noknek nincs igenyuk a szabadsagra. (Persze csak a film szerint ;)
Lathato volt, hogy a kozponti tanacs elnyomja oket, es a burokracia (ez erdekes modon megmaradt ;) csak 1-2 ev alatt kepes olyan dolgokrol donteni (energiat a malomnak), ami miatt ehenhalhat mindenki.
wice:
"pl: ket hajotorott egy tutajon, a legkozelebbi part tiz napra van, az etel viszont tiz napra csak egy embernek eleg. ha megkuzdenek egymassal, es az egyik megoli a masikat, a gyoztesnek van eselye tulelni, ha egyuttmukodnek, mindketten meghalnak. "
Nem lattad akkor a par hettel ezelotti reszt.
Lehet, hogy idealizmus, de ott az volt a helyzet, hogy csak 3 honapra volt eleg levego ket ember szamara az urbazison, es a mentoakcio leghamarabb 7 honap mulva erhetett csak oda.
Mi tortent? Az egyik fegyvert fogott magara, es ongyilkos lett, hogy legalabb a masik megmenekuljon.
Mondom, talan idealizmus.
ez a resz teljesen marhasag volt. a ferfiak versengenek, a nok egyuttmukodnek, egyuttmukodes rulez, versenges suxx? szocialpszichologiaban kozismert teny, h vannak olyan emberi jatszmak, amelyekben a versenges nagyobb atlagos haszonnal jar, mint az egyuttmukodes.
pl: ket hajotorott egy tutajon, a legkozelebbi part tiz napra van, az etel viszont tiz napra csak egy embernek eleg. ha megkuzdenek egymassal, es az egyik megoli a masikat, a gyoztesnek van eselye tulelni, ha egyuttmukodnek, mindketten meghalnak.
ugyanez ervenyes az osszes "tul sok ember, tul keves eroforras" helyzetre, tortenetesen a szombati epizodban vazoltra is. vicces lett volna, ha a tortenet nem ott er veget, amikor visszafagyasztjak a csavot, hanem lathatjuk, ahogy szepen lassan az osszes noi kozosseg ehenhal a nagy egyuttmukodesben, mert egyiknek sem jut eleg elelem.
ez persze nem kovetkezne be, mert szukseg eseten a nok eppolyan vadallatok birnak lenni, mint a ferfiak. :-)
Ahogy mondod, a noi szethuzas megvolt, sot, azt is nezd meg, hogy a reszben meghalt 3 nobol csak egyet olt meg ferfi!
A masik kettot no olte meg.
Es akkor ott volt a feltekenyseg, fenyegetes... Elnyomas (kozponti tanacs!).
A ferfi katona meg nem reprezentativ, szerintem egy "kemeny" not is vissza lehetett volna kuldeni, nagyjabol ugyanazzal a hatassal.
Vagy egy szelidebb jellemu ferfit (pl. egy buddhista szerzetes, vagy hasonlo).
Szerintem a resz pont az ellenkezojet igazolta, mint ami elsore latszik.
A szombati VH eleg feminista beallitotsagu volt, nem? Az alaptetelt, hogy a ferfi a civilizacio rakfeneje eleg fenyesen igazolta. Ha egy hatarozott, kepzett noi katonat kuldtek volna vissza, akkor nem ugyanez tortent volna?
Mellesleg a szethuzas mar megvolt, mielott a katona beavatkozott volna (elzartak a vizet a masik elol onos erdekbol, etc.).
Mindig mondom: paranoia rulez. :-)
Én valószínűleg úgy csinálnám, hogy szereznék valahonnan egy kis pénzt, és x db ügyvédnél külön-külön letétbe helyezném a cuccot a világ különböző pontjain, azzal az utasítással, hogy tegyék közhírré (napilapok, tudományos folyóiratok, egyetemek), csak minden ügyvédet máskorra időzítenék. (Több évig bombáztatnám velük a köztudatot.) Írnék mellé egy szívhez szóló levelet, amiben leírom, mi történhet, ha rossz kezekbe kerül az anyag, és vigyázzanak már magukra, és főleg ne hagyják, hogy engem megöljenek miatta. Mindezt úgy, hogy még az ügyvédek se tudnak róla, hogy mi van a pakkban, csak hagynék nekik világos infókat arról, hogy mit csináljanak vele és mikor. Egy csomagot megtartanék magamnak, azt postára adnám, és utána azon nyomban eltűnnék szem elől 10 évre. (Végiggondolva, hogy én mit csinálnék, ha ki akarnák nyomozni, hogy ki lehetek és hol vagyok.)
Aztán hiába hívnának díjátadásokra, konferenciákra, stb., szarnék az egészre.
Na, ehhez mit szóltok?
Az egeszben az a legszebb, hogy akar mar meg is csinalhatta valaki... csakhat az olaj kartellek annyira kezukben tartanak minden ilyen dolgot, hogy siman lenyelhetnek egy ilyen felfedezest, sot akar embereket is.... :-(
re John meg van itt jo kis CT boven benne ;) Ami megragadta a figyelmemet az az hogy mondd el ember hogy jottel ra, majd ugy modositjuk a tanterveket, hogy ne keruljon eloterbe / ne jojjon ra senki ...
Easy:
Na ez az...
Felrakod internetre, egy-ket kis ujsagban terjeszted (UFO-magazin? ;) akkor semmit se ersz vele, csak radmondjak, hogy csalo.
A tudomanyos tarsadalomnak meg eleg nehezen tudnad bebizonyitani, hogy de ez pedig tenyleg fuzio, es foglalkozzanak vele, es ne nezzenek hulyenek (najo lehet, hogy azert elfogadnak).
De miutan elkezded gyozkodni a tudosokat, lehet, hogy rejtelyesen "eltunsz", vagy balesetet szenvedsz, stb. Aztan kesz, elfelejtik.
Talan valahogy aprankent kellene adagolni a reszeket hozza. Publikalni mindig egy-egy kis otletet. Amin ugy elgondolkoznanak a tudosok, aztan a vegen osszeallna a dolog.
Persze itt is megvan a veszely, hogy elobb elkapnak, mielott teljesen at tudod adni a tudast.
Viszont mi is tortent volna, ha felrobbantja a varost? Nem nagyon lehetett volna tagadni (vagy csak nagyon nehezen), hogy ez tenyleg egy fuzios bomba volt. Alig van radioaktivitas utana, oriasi hatoereju, stb. Nem nagyon lehet rafogni, hogy nuklearis bomba volt.
Ezutan valoszinuleg minden nagyhatalom nekiallt volna gozerovel fejleszteni a sajat fuziosbombajat...
Es, hogy mi volt az otlet a vegen a bomba megepitesehez?
Egyszeru: mindossze az, hogy lehetseges.
("Az emberek a rossz valaszt varjak a kerdesre" - es ezert nem talaltak meg fel)
Najo, ez talan nem realis, de vegulis ezert sci-fi a mufaj ;)
Mondjuk megcsinálom a hidegfuziós erőművet (otthon) ée nem fizetek többet villannyszámlát :)
Valószinüleg közkinccsé tenném az eljárást (az erőmüét)...de ha ilyenem van akkor elkezdeném tervezni az űrutazásomat :)