Keresés

Részletes keresés

laca696 Creative Commons License 2019.08.23 0 0 74393

Kösz!

Pedig már elindult a vezérhangya , hogy az esedékes okostelefoncsere  megoldja a kérdést.

Amit kinézett iPhone XR  készülék, abban  AGPS van.  Amivel nagyon gyors helyzetmeghatározás!

Az eljárás előnye, hogy a készülékbe elegendő egy egyszerűbb GPS-vevőt és kisebb kapacitású processzort beépíteni, ugyanakkor a szolgáltató biztosítja a telefon pozíciójának számításához szükséges számítási kapacitást és a pontos adatokat.

Ha az elmúlt rossz tapasztalataikra gondolok - miszerint a Bakony azon részén nem volt térerő - akkor ez a mutatvány nem jön létre.

Ez esetben az " egyszerűbb " GPS vevő vajon mire képes?

Előzmény: Schaf (74392)
Schaf Creative Commons License 2019.08.23 0 0 74392

Fényévekkel jobb a Garmin GPS vevője, mint egy telefoné.. nagyon nem ugyanaz a két felhasználási terület.

Lehetne ragozni, érvelni sokmindennel, de:

Amennyiben megbízható, "örök életű", szinte minden területre használható térképekkel rendelkező készüléket akarsz, akkor csak és kizárólag GARMIN (és abból sem az olcsó alap készüllék)

Minden másra ott a MasterCard....

Megjegyzem a Garmin autós eszközök is képesek ugyanúgy az offroad navigációra, de nagyon meg kell nézni, hogy melyik készülék melyik szoftverrel, mert gyakran egy-egy betű és 10e Ft eltérés azt is eredményezheti, hogy légvonalban képtelen lesz pl a nüvi tervezni...  stb.

Előzmény: laca696 (74388)
olahtamas Creative Commons License 2019.08.22 0 0 74390

Manapság már nincs nagy különbség.

Előzmény: laca696 (74388)
laca696 Creative Commons License 2019.08.22 0 0 74388

Köszönöm!

Jól hangzó alternatíva!

Kérdésem: egy profi Garmin kézi készülék ( pl valamely e Trex) , műhold kapcsolódása sokkal jobb mint egy okostelefoné?

Nyilván fedett, erdős területre gondolok.

Előzmény: vjano (74387)
vjano Creative Commons License 2019.08.22 0 0 74387

Okostelefonon az ingyenes mapy.cz-t telepítve offline ingyenes térképek is hasznáhatóak- nem kell térerő (egész Euópa, világ...)

Lehet használni asztali pc-n, okostelefonon, tableten, nagyon jó !

Zord időben nyilván túra gps jöhet szóba - én Oregon 600-at használok jópár éve, de újabban egyszerűbb kirándulásokon egyre inkább használom a telefonon a mapy.cz-t is.

Előzmény: laca696 (74386)
laca696 Creative Commons License 2019.08.22 0 0 74386

Huhh....

szép sorjában:

1/ nem sasszem ( inkább örexem)

2/ szép napos időben reménykedve, oszt meglátjuk mi lesz, de EGÉSZ NAP

3/többnyire folyamatos használat, naplózás nélkül

4/előre megtervezett út

5/+kártya nem akadály

6/világos

Szűkült a kör?

A hétvégén a gyilkos-tónál jártak  - okostelefonnal -  és meglepődtek, hogy nincs térerő!

Innen  indul  a " kell egy igazi túrázós GPS  ! "

Előzmény: laca696 (74383)
olahtamas Creative Commons License 2019.08.22 0 0 74385

Ja a "tapizós" / "nyomógombos" kérdést azt kihagytam, van egy tapizósom is, de ahhoz jól kéne látni, hogy mit is nyomok meg, a nyomógombost meg akár zsebben kesztyűvel 1 kézzel is lehet használni, ha az ember nem akar bonyolult dolgot.

Előzmény: olahtamas (74384)
olahtamas Creative Commons License 2019.08.22 0 0 74384

Valóban nehéz a választás!

És nagyon függ a felhasználás módjától is!

1. a kijelző mérete:

-sasszeműeknek elég a kis kijelző is, én inkább cipelek nagyobb kijelzős készüléket

2. a gyalogtúrázás mikéntje:

-csak szép napos időben, rövidebb séták

-hóban, fagyban, zivataros szélben is kell az egész napos működési készség

3.  A GPS csak néha-néha kell, vagy folyamatos használat, és nyomvonal naplózás is?

4. előre megtervezett túrán akarsz végigmenni, vagy sokszor kell rögtönözni áttervezgetni

-ez utóbbi esetben régi elavult használt  GPS már túl lassú lesz.

5. A felhasználás területe

-bár manapság már nem szokott a memória terület gondot okozni, Magyarország teljes területéről   50-200 MByte-os térképeket lehet használni

- Azért egy full európa térképnél már nem árt ha van a tarsolyban egy 16GByte-os kártya.

6. Hogy milyen térképet adnak gyárilag egy túrázós GPS-hez az annyira nem lényeges kérdés, hiszen több ingyenes térkép közül is lehet választani.

Konklúzió:

-nincs :)

Én első számú GPS-nek egy 60Cx-et használok, amibe tervezett túra esetén előre fel van töltve minden szükséges dolog, és ezt a készüléket a túra előtt legalább fél órával bekapcsolom.

Másodiknak ott az okostelefonom, amit csak a zsebemből kell előkapni, ha valamit gyorsan meg akarok keresni.

Harmadiknak meg a papírtérkép mellett, vagy helyett egy 10" -os tabletet használok, ami a hátizsákban van de ha szép idő van és kényelmes a terep, akár a kezemben is tudom vinni, ha valakinek mutatni kell merre járunk, hova is tartunk.

Előzmény: laca696 (74383)
laca696 Creative Commons License 2019.08.22 0 0 74383

Köszönöm !

Hozzá nem értőnek  nehéz a választás!

Pl. összehasonlítottam a GPSMAP 64   és az e Trex 22 készülékeket.

Kijelző átmérőben  1 cm-rel több   a GPSMAP 64, felbontásban kevesebb  képpontot tud ( 160x240 - 240/320), belső memóriában kisebb ( 4 GB - 8 GB),   ugyanakkor több útpontot, útvonalat tud menteni  ( 5000 - 2000).

Összességében  nem igazán értem a + 1/3 árkülönbséget.

Az 1 cm képátló növekmény erre a magyarázat?

Gondolom megbízhatóságban mindkettő azonos kategória.

Az olcsóbban TopoActive Európa térkép  van, a drágábban egy " alaptérkép" ( ami nem tudom mit takar)

Előzmény: BiharyG (74382)
BiharyG Creative Commons License 2019.08.22 0 0 74382

Én túrázni egy Garmin GPSMap 64S-t használok. Bírja a strapát, 2 db AA akkuval elmegy egész nap; ha meg lemerülne, a sarki közértben veszek 2 ceruzaelemet. Sokféle ingyenes térkép tölthető rá, túraútvonalakkal, szintvonalakkal, egyéb hasznos dolgokkal. A nyomógombokat esőben, kesztyűben, bárhogy lehet használni. De van sok más készülék hasonló paraméterekkel, nézz szét itt pl:

https://www.garmin.hu/szabadidos-keszulekek

Előzmény: laca696 (74381)
laca696 Creative Commons License 2019.08.22 0 0 74381

Sziasztok!

Barátom nevében szeretném a segítségeteket, tanácsotokat kérni, mivel magam csak autós navigációban vagyok otthon.

Elhatározta, hogy komolyabban veszi  a gyalogtúrázást.

3 részre bontom a kérést:

1/ milyen technikai eszközt ajánlotok, ami megbízható ?

2/ a kiválasztott eszközre milyen programot ?

3/  milyen térképadatbázis az ajánlott?

Valószínű hogy  a 3 kérdés  erősen összefügg.

Az eszközzel kapcsolatban  kívánalom, hogy  ha akkumulátoros a készülék, akkor az cserélhető legyen, de nyilván jobb a ceruzaelemekkel működő készülék.

Gondolom, hogy   olyan készüléket ajánlotok ami műholdas kapcsolattal  rögzíti a helyzetét.

Mennyire befolyásolja  a takart fa lombkorona a műhold kapcsolatot?

Helyileg  egyenlőre  Magyarország  a kiszemelt terület, de közeljövőben a  szomszédos országokban is szeretné használni.

Megkérdeztem mindent ami szükséges ?

Köszönöm előre is a tanácsokat!

Srela Creative Commons License 2019.08.11 0 0 74380

Kedves fórumozók!

Melyik márkájú / melyik GPS-t ajánlanátok? Magyar nyelv kéne, magyar hang, esetleg magyar utcanevek - ha lehetséges.

Garmin, vagy TomTom?

Garmint régen használtam már, TomTomhoz nem volt még szerencsém. Garmin úgy emlékszem angol volt, de motoros túrához kellett, így ott a magyar hang nem volt szempont. Még annyi rémlik, hogy volt hozzá számítógépes szoftver, amiben lehetett tervezni.

De, ez mind nagyon régen volt. Azóta sok minden változott..

Válaszokat előre is köszönöm!

Jahno Creative Commons License 2019.08.10 -1 0 74379

Garmin drivetrack 71. Ahhoz minden USA térkép meg van és elég népszerű cucc bír lenni azon a környéken.

Előzmény: vadasz70 (74378)
vadasz70 Creative Commons License 2019.08.10 0 0 74378

Személyautó

Előzmény: Jahno (74376)
Bóra Creative Commons License 2019.08.09 0 0 74377

Pl: hajó? 

Előzmény: Jahno (74376)
Jahno Creative Commons License 2019.08.09 -1 0 74376

Kishajó, repülő, kamion?

Előzmény: vadasz70 (74375)
vadasz70 Creative Commons License 2019.08.09 0 0 74375

Sziasztok! Navigációt szeretnék venni melyik típust javasolnátok Mondjuk úgy 50 ezer forintig.

Schaf Creative Commons License 2019.08.01 -4 3 74374

A fórum szabályai szerint ott segitenek neked ahol loptad...  ;)

Előzmény: rönótulaj (74373)
rönótulaj Creative Commons License 2019.08.01 0 0 74373

Sziasztok!

Érdeklődni szeretnék a hozzáértőktől a következő problémámról. A régi Lark 50.3 készülékem megadta magát, így vettem helyette egy Wayteq 985 bt gépet. A régi gépen egy régi Igo 8 futott sd kártyáról. viszont az sd kártyát áttéve az új készüléken hiányzik a Igo8 képének jobb és alsó harmada. A data.zip file-ban van 800x480-as felbontás, viszont a branding.zip file-ból ez hiányzik. Ha egy másik Igo 8 ból kicserélem ezt a file-t (amiben megvan a megfelelő felbontás) akkor pedig nem indul el. Hogy lehetne ezt orvosolni, illetve mit és hol kellene átírni hogy működjön?

Köszönöm!

Üdv:rönó....

Fricu1 Creative Commons License 2019.07.26 -1 0 74372

Mit jelent az, hogy nem olvassa? Honnan veszed? Onnan olvas bekapcsoláskor mindent. Ha bekapcsol, akkor olvassa. Legfeljebb a rátett navid nem működik (IGO?). Az ini fájlja rendben van?

Ha gyári akkor irány a kereskedő, ha te, akkor olvass utána mi legyen benne...

Előzmény: olika78 (74370)
Schaf Creative Commons License 2019.07.25 -1 0 74371

Első körben egy gyári visszaállítás. Aztán ROM csere...

Ha ezek nem segítenek, akkor gari...

Előzmény: olika78 (74370)
olika78 Creative Commons License 2019.07.24 0 0 74370

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni Wayteq985BT navival kapcsolatban.

A saját 8 GB-os belső memóriáját nem olvassa, a windows látja és írja mint USB storage. Az SD kártya működik.

A szerkezet vadi új.

Vadkeleti Creative Commons License 2019.07.23 0 0 74369

Kiderült, hogy nem javítható a GPS-em. Sajnálom, hogy nem tévedt ide senki, aki tanácsot vagy egy kevés tapasztalati infót adott volna, így rábízom magam egy navis szakbolt remélhetőleg tapasztalt eladójára. Peace.

RadiX Creative Commons License 2019.07.20 0 0 74368

Amikor ezeket a problémákat belekódolták a régi rendszerekbe, akkor még durva nagyságrendekkel drágább volt a memória és tárolókapacitás a maihoz képest, és minden bittel megérte spórolni.

Előzmény: lomposlompos (74367)
lomposlompos Creative Commons License 2019.07.19 -1 0 74367

Apám, hálás vagyok ezért a linkért, mert már nagyon durcis voltam! Utána is olvasgattam, leginkább a megjelenített hibás időt emlegetik. Pedig a tapasztalatomban több probléma volt. Minap pontokat vettem fel a jól bevált, de hónapok óta nem használt Royaltek bt gps vevőmmel és kiborított, hogy állandóan átállította az egyébként halál megbízható Htc pda rendszeridejét 1999-re, ráadásul ki-be kapcsolás után mindig mintha hidegindításból állt volna fel, és később is néhány holdat fogott csak. A Sirftech progival újraindítgatás után is csak egy darabig volt jó a performansz. Az újabb gyártmányú bt vevőm most is stabilan fogja, de az se adja át a jó dátumot. Mindezekkel küzdöttem tegnap-tegnapelőtt izzadva a csalánosban... Szóval a kurva anyját annak a buzinak, aki annak idején kitalálta ezt a hétszámláló buziskodást. Persze a mentett pontokban is 1999 szerepel. Tényleg bassza szájba az anyját. Mondjuk az egész számítástechnika az ilyen esetek története: valaki kitalál egy marhaságot, aztán az egész világ éveken át szopkod vele...

Előzmény: olahtamas (74363)
Vadkeleti Creative Commons License 2019.07.18 0 0 74366

Bocs, még találtam egyet, ez jó lehet, ha nem javítható vagy gazdaságtalan a régi?WayteQ x995 GPS navigáció (Android) + Sygic 3D Europe 45 ország LIFETIME  Azért szaladok ennyire előre, mert sofőrködöm (3.5t) és eléggé létszükséglet a navigáció. Holnap a Waze-t használom, de nekem idegen a telefonos navigálás (tudom használni, de nem szívesen) meg valahogy nem jól fut a telefonon a telefonálás meg a navigálás együtt.

Vadkeleti Creative Commons License 2019.07.18 0 0 74365

Sziasztok! Egy Wayteq X980bt navigációt használok. Az érintőképernyője ad-hoc módon működött az utóbbi időben, most már gyakorlatilag használhatatlan. Ez hardveres vagy szoftveres probléma lehet? Érdemes-e javíttatni ( kijelzőcsere 11ezer Ft-ért, ha az a baja) vagy vegyek újat inkább? Ha újat kell vennem max. 30.000Ft-ig, tudtok ajánlani valamit. Kínomban el kezdtem neten nézegetni a Navon 500-at, navigációs szoftverrel, aztán eljutottam ide és úgy tűnt néhány hsz-ból, hogy nem kellene megvennem.

Ha rossz helyen , rossz téma iránt érdeklődöm, akkor szóljatok és léptem.

Schaf Creative Commons License 2019.07.18 -1 1 74364

Nagyon szívesen elmagyarázom miért nem működött. Csak szerintem neked annyit nem ér meg, mert a tudást ingyen már nem adjuk... (Van amelyik szervíz 15e-t gombolt volna le rólad ha beviszed és ugyanezt csinélték volna vele) Örülök, hogy segíthettem...

Egy időben hobbiból sok technikai leírást csináltam a cuccokról, a működésükről. Majd mindegyik így kezdődött: "Ha nem érted ne basztasd" :D :D  Nem egy olyan Garmin készüléket csináltam meg két kattintással amiket egyes hazai szervízek "ROM hibás" felkiáltással kukáztak. (Mert a Garmin sem tévedhetetlen és bizony volt olyan Nüwi250W sorozat amihez a gyári updater cucc ROSSZ frimware-t töltött fel).

De ezeket a dolgokat nem lehet "olvasással" elsajátítani. Ezekt készüléktípusonként, hosszú óráko át történő olvasás/próbálkozás/anyázás/kétségbeesés és több tíz/százezer Ft értékű készülék kukába hajítása után lehet megtanulni. Szerintem jobban jársz ha csak azt mondom "frissíts frimware-t és menni fog". ;)

Előzmény: Fricu1 (74358)
olahtamas Creative Commons License 2019.07.17 0 0 74363

Hasonló. Itt egy 10 bites számláló okozza a hibát:

https://www.gps.hu/shop_news.php?news=35805

Előzmény: Doky586 (74362)
Doky586 Creative Commons License 2019.07.16 0 0 74362

A Y2k problémakör még manapság is fenyeget?  ;-) 

Előzmény: olahtamas (74361)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!