a miditester önmagában elég (csak nem vettem észre hogy felül van a sáv mute (m))
az F1-F12 billentyűkre Cx YY formátumban lehet hangszínváltást programozni (pld. C0 18 - az 1-es csatornán orgonára vált (legalábbis GM hangszínkészletnél az van ott))
próbáld meg ezzel, a miditesterben kimeneti eszköznek beállítod a virtuális portot (xxx-OUT), majd a midi lejátszóban beállítod bemenetként a virtuális portot, és kimenetként a szintid (az USB MIDI-t)
a miditesterben F1-F10 re felprogramozod a hangszínváltás parancsokat és mehet
egy teljesen másik irány, ha nem ragaszkodsz ahhoz, hogy a szintin szóljon a zene, akkor az egész problémát is megfordíthatod, azaz a PC-n szólna a MIDI, és a szintivel mint midi billentyűvel rájátszol arra
mondjuk itt meg késés/késleltetés problémák lehetnek, de azokra is van megoldás
v. egy ilyet, és ráprogramozhatod a kedvenc / használni kívánt hangszíneket, aztán egy olyan lejátszóval, ami a MIDI IN-t is kezeli, tényleg 1 gombnyomással tudod váltani, amikor akarod
(v. beleásod magad a virtulási kábel dologba, és a billentyűre váltást küldő programot összekötöd a lejátszóval - azaz szoftveresen megoldod)
Hogyan tudod gyorsan? Én csak úgy tudom, hogy a bal oldali nyilacskával lenyitom az ablakot, és három számot beírva vált át a hangszer. Három számmal a szintetizátoron is át tudom váltani, csak ez sok idő. Egygombos megoldás lenne jó.
gyakorlatilag abból derül ki, hogy a 2. program (amiben beállítanád, hogy használni szeretnéd a már az elsőben is használt portot), nem fogja tudni kezelni, jó esetben valami hibaüzenettel
ha multi client a driver, akkor gyakorlatilag egy szoftveres MIDI merge funkciót csinál az egyszerre küldő programoknak mielőtt tovább küldené a jelfolyamot
a MS GS Wavetable synth is ilyen, több programban is kiválaszthatod egyszerre MIDI eszközként, és küldhetsz rá adatot
Ez a multi client driver hogyan vagy miből derül ki? Vagy arra gondolsz mint a Midi Yoke-nál, hogy annak 8-8 i/o portja jelenik meg?
Nekem van itthon egy Yamaha PSR9000 Pro is. Ott pl. megoldották hogy szabvány PS2 klaviatúra csatlakoztatható a hangszer farához és a numerikus résszel rajta villámgyorsan lehet váltogatni bármit ami a hangszeren nehézkesebb volna. Bár külön a 8 regisztrációs memória gombjai + 2 bankváltó segítségével 64 gyorsbeállítás érhető el. Valami hasonló volna szép egy szoftverrel a többi hangszer vonatkozásában is.
visszatérve az eredeti problémára: leteszteltem hipotéziseim az otthoni KORG microstation-el, ennek multi client drivere van
1. ha két program használhatja a portot egyszerre, akkor a Miditester jó a 2. programnak - F1-F10-re 10 parancs (pld. hangszínváltás) felprogramozható, és teszi
2. az egy programos esetben:
- a korábban javasolt https://sourceforge.net/projects/miditool/, bár funkcióban jó lenne, nálam nem működött, mert nem lehetett a szintit MIDI eszköznek kiválasztani (vsz. rossz a program, látszik, hogy java hibákat ír)
- a legkönnyebben használható a MidiYodi, a "játszós" sáv könnyen lenémítható, de közben lehet a hangerejét (amit külön Te játszol) állítani, és a hangszínváltás egérrel gyorsan megy
szívesen, hát igen, ezeknek a virtuális midi kábeleknek ez a lényegük, hogy egy MIDI eszköznek mutatja magát (a programok csak MIDI-IN és OUT eszközökkel tudnak beszélgetni), és így velük összeköthető 2 (sőt több) MIDI-t kezelő program
ez a vpk meg gyakorlatilag egy virtuális midi kontroller jellemzően küldésre, meg esetleg az érkező midi adat vizualizálására
Köszi, sikerült! Így akartam körbedrótozni a Midi Patch Changer progit, mert lehet neki midi interfacet és szoftvert is (pl. Midi-ox) beállítani ki/bemenetként, viszont a Midi-oxet csak a Yokekal látja és végülis megszültem, monitorozza is az MPC. dolgait, de még a kpnkrét program changeig nem jutottam el. Közben meg válaszolt a fejlesztő, hogy lehetne-e normál pc keyboarddal is használni a szoftverét, íme: "That's not a bad idea but I don't have that functionality at this time."
Tehát mondhatni bogarat ültettem a fülébe. Bizakodjunk! :)
Azért elég érdekes a progi struktúrája, 16 csatornán bármi függetlenül beállítható és ez 1 presetnek elmenthető.
Párhuzamosan most ennek a presetváltási dolgait vizsgálom, ő is tud vmi hasonlót talán.
hogy aztán használható-e, azt nem tudom, szerintem túl régi a fejlesztés a mai windowshoz, de persze attól működhet, a midi-ox se mai, mégis jól működik Win10 x64 alatt
szerintem ez az editor (csak) a kütyü programozására (hogy mit is küldjön a gombok nyomkodására) való, tehát nem a program küldi a Program Change-t
az eszköz maga (ami gyk. egy külső programozható MIDI kontroller) tényleg jó lenne neki
persze kell még egy program ami egyrészt (le)kezeli ezt is (MIDI IN-ként) és továbbküldi a bejövő MIDI adatot a lejátszott MIDI fájllal együtt a MIDI OUT-on lévő szintijére
Ne szaladj el, mert hasznos ötletet vetettél fel én is keresem rá a megoldást mert érdekel és érint is a dolog, illetve már vannak biztató megoldások, csak ellenőrizni is kell őket. Pl. eleve a Microsoftnak is van az IntelliType Macro megoldása, csak kérdés mi a helyzet ezzel midi patformon... Egyenlőre gyűjtöm az információkat.
A Varranger (magyarul csak varangy) egy kisérőautomatikát biztosító szoftver ámítógépre, de még sajnos több sebből vérzik, nem egy életbiztosítás, folyamatosan debugolják!
csak hogy még bonyolítsam :) : igazából a 1. megoldás esetén is össze lehet a 2 programot hozni, de ehhez mindenféle virtuális-midi kábel dolgok kellenek, amiket itt nem ragoznék (és én se próbáltam még igazából)
a másik megoldás, hogy ha egy külső midi kontrollert veszel (gombok, tekerők), akkor ha tud küldeni program change üzenetet, a PC-n + programon keresztül tovább lehet a szintire küldeni a MIDI dal mellett
megnéztem pár ingyenes midi lejátszót, hangszínt mindegyikben lehet váltani real-time (gondolom az amúgy lenémított csatornára is működik), de egérrel kell átváltani, szóval nem csak 1 gombnyomás:
ez talán a legegyszerűbben kezelhető: https://sourceforge.net/projects/miditool/ - egy (1) egér gombnyomással váltható a hangszer, kérdés a muted sávon is működik-e (de illenék)?
az ini fájlban megadhatók az egygombos hangszerek
az eggyel komolyabb DAW-okból a reapert nézném meg, azzal biztos meg lehet csinálni a PC gombnyomásra működőt is
ha meg a MIDI fájlba írnád be, ezzel (http://www.canato.se/midiyodi/) egész egyszerűen meg lehet próbálni mit is kell csinálni, csak ez - az ingyenes - pont menteni nem tud, de ugyanezt kell a többi szekvencerben is csinálni
(elmenni a megadott helyre, és oda beszúrni a megfelelő sávon egy Program Change eseményt
(meg hátha hozzászól valaki jobban hozzáértő is, én nem nagyon használok MIDI-t, meg szekvencereket)
Nincs hozzá driver, így a 2. megoldás szerint kell eljárnom. Most már tudom hogy a kérdésem-kérésem úgy lett volna helyes ahogy írtad: olyan midi lejátszó kellene, amiben lejátszás közben lehet további MIDI parancsokat (pld. a hangszín váltás) küldeni a szintire.
A midi fájlba beírás jó ötlet, csak nem igazán értek a midi programozáshoz.
akkor a bal és a jobb kéz ugyanazt a hangszínt használja?
USB-MIDI kábellel vannak összekötve? van hozzá külön driver, v. simán a Windows kezeli?
1. ha van hozzá külön driver, akkor általában megoldható, hogy több program is használja egyszerre a MIDI-OUT-ot, ebben az esetben elég egy olyan program, ami tud Program Change (hangszín váltás) üzenetet küldeni (akár egy gombra ráprogramozva) és miközben a vanbasco küldi a dalt, a másik programból jelzed a hangszerváltásokat
2. ha nincs külön driver (azaz egy időben csak egy program tudja használni a MIDI portot), akkor valami olyan midi lejátszó kellene, amiben lejátszás közben lehet további MIDI parancsokat (pld. a hangszín váltás) küldeni
ezzel talán mindkét esetben megoldható a dolog (CY XX üzeneteket kell küldeni, ahol Y a csatorna, XX meg a hangszer) ( a 2. esetben ebbe töltöd be a lejátszandó MIDI-t és lejátszás előtt a nem használt csatornák hangerejét leveszed 0-ra /csak utána lehet a szintin hangszínt kell váltani, hogy annak mégis legyen hangja, amikor majd Te játszol/
de vsz. a legtöbb DAW-al / midi szekvencerrel is megoldható ez
egy másik megoldás, hogy a MIDI fájlba a szükséges helyekre beírod a hangszín váltás parancsot, de ehhez valami MIDI szekvencer/editor program kell
ebben az esetben magától átvált a megadott helyeken a megadott hangszínre
Van egy Yamaha E323-as szintim, ezen laptopról szoktam a midi kíséretet lejátszani úgy, hogy bal kézzel az akkordokat adom, jobbal pedig a szólóhangszert. Azt szeretném megoldani, hogy egy zeneszám közben egyetlen gombnyomással lehessen szólóhangszert váltani mint a komolyabb szintiken. Ebben a videóban találtam egy nagyon drága szoftvert, a varrangert, amelyben ezt megoldja laptopról ugyanilyen szintin. Tudtok esetleg valami olcsóbb hasonló megoldást?