Keresés

Részletes keresés

borzimorzi Creative Commons License 2001.11.05 0 0 4753
Kedves Mumu és Gábor, köszönöm, hogy újra felrántottátok a topicot és újra kezd érdekessé válni!

Most pedig megpróbálkozom a lehetetlennel, vagyis néhány ponton megpróbálok középutat találni kettőtök érvelése között, hátha sikerül jól felsülnöm...

Ami a Magas Portánál való lobbizást illeti, azt hiszem, ez kikerülhetetlen mindenki számára, aki valamely Magas Portától függ. Ez egyszerűen hatalmi helyzet kérdése, szvsz erkölcsileg nem minősíthető, feháborodni rajta éppúgy éretelmetlen, mint azon felháborodni, hogy miért nekem kell hitelért folyamodnom a bankhoz, ha házat akarok venni, és miért nem a bank fordul hozzám segítségért. Szerepünk helyzetünkből adódik és kész.

Az már egész más kérdés, hogy valóban, a multik helyi helytartói sokszor irracionális döntéseket hoznak. Pl. tudok egy olyan multinacionális médiakonglomerátumról, amely Mo-on több lappal is bír. Van közöttük veszteséges, de nyereséges is. Logikus döntés lenne a veszteségest megszüntetni és a nyereségest felfuttatni abból a pénzből, amelyet eddig a lapcsalád egyik tagja által megtermelt deficit takargatására fordítottak. Nem ez történik, hanem az, hogy az egyik nyereséges magazin szerkesztőgárdáját eresztik szélnek és helyette ugyanazon név alatt a médiabirodalom francia ágának egyik lapját fogják simán lefordíttatni magyarra. Nincs több fizetendő újságíró, van egy fordító és egy tördelőszerkesztő, oszt' punktum. Ugyanekkor a helyi helytartó barátnője nyugodtan vezetgetheti tovább azt a lapot, amelynek a deficitjét már így is alig tudta kinyögni a lapcsalád. Ebből az alkalomból azok a magyarok, akik az üggyel bármilyen pozícióból megismerkedtek, szidják ezerrel a multit, annak macáját és nemzet(i)ségét, esetleg még vallását is. Ezzel szemben mi a helyzet? A multinak részint annyi pénze van, mint a szemét és egy kis deficit Mo.-on annyi neki, mint nekem egy szúnyogcsípés, ezért fel se tűnik, hogy a magyarországi helytartó pocsékul gazdálkodik. Az a magyar gazdasági szakember vagy újságíró, aki esetleg átlátná a dolgot, kénytelen kussolni, mert nem tud (ohne nyelvtudás) vagy nem mer a multi helyi helytartójának a főnökéhez fordulni és elmondani neki, hogy talán utána kéne nézni, miért jó a tulajdonosnak az, ha valaki az ő pénzével a zsebében fut a farka után. A helytartó meg persze nem hülye, nemcsak azt tudja, hogy milyen OK a tulaj pénzéből finanszíroznia a k.-ját, hanem azt is pontosan tudja, mennyi lóvé van még a piacban és tesz róla, hogy addig romoljon a bolt, amíg majd valamilyen leleményes vezetői kivásárlás keretében szépen megveszi az egészet és majd akkor, immár saját zsebre, sokkal jobban fog gazdálkodni. Ugyanígy az is lehet, hogy nem is ő akarja megvenni a birodalom kis honi végződését, hanem csak megvan rá a vevője és tesz róla, hogy a vételár minél kisebb legyen. Ezen kívül is akadnak még lehetőségek, de bármilyen összeesküvési elmélet realitásának elég kevés az esélye, szvsz. Épp csak az ügy és az ehhez hasonlók mögötti érdekeket és viszonyokat nem látjuk át, így marad a szidás, legalábbis sokaknak.

Ami a nagyhatalmi protkót illeti, szvsz nekünk abban soha nem volt részünk. Amikor '56-ban a Szabad Európa Rádió nyomatta ezerrel, hogy az amerikai csapatok már a határon vannak és jönnek nekünk segíteni, itthon sokakban fel sem merült, hogy egy amcsi pénzből finanszírozott rádió ne az amerikai kormány álláspontját hirdetné. Mi ugyanis arra voltunk szocializálva, hogy a TASSZ azt mondja, amit a szovjet kormány akar. Az amcsik pedig tudták, hogy ez így van, mégsem átallottak azzal takarózni, hogy kérem, a rádió egy független médium, azt mond, amit akar, legfeljebb téved. Ez a tévedés nekünk sok kiontott vérbe került és nem vagyunk olyan nagy nemzet, hogy efféle vérveszteségeket könnyedén elviseljünk... Ugyanígy Amerikára és az ő protekciójára számítva léptünk be a NATO-ba abban a reményben, hogy majd védelmet kapunk. Ehhez képest kinek van szüksége segítségre? Annak, akitől mi, kis nemzetek vártuk a védelmet: az Egyesült Államoknak. Mert akármilyen hangosan és jogosan is szidjuk a terrortámadásokért valszeg felelős szemétLádent, azért halkan meg kell jegyezni azt is, hogy az amerikai polgárok biztonságáról gondoskodni nem az ő feladata. Hanem azé a Bush elnöké és kormányáé, aki ebbe a feladatba látványosan belebukott, akárhogy is nézzük. Addig jó neki, amíg fel nem állnak többen a Szenátusban és meg nem kérdik, hogy mi a fenének fizetnek az amerikai adófizetők irdatlan pénzeket a CIA finanszírozására, ha abból még egy rendes Belgrád-térképre se telik és telibe találják az ottani Kínai Nagykövetséget, és képtelenek megfelelő ügynökhálózatot kiépíteni a Közel-keleten, hogy az efféle merényleteket csírájában el lehessen fojtani...

Ami a műveltséget illeti, szvsz ez kétfedelű dolog. Lehet innét Európából pfújolni, hogy az amcsi átlagember milyen műveletlen, de lehet irigykedni is, hogy lám, olyan kevés általános műveltséggel mégis milyen szépen boldogul pusztán azzal, hogy igyekszik nyitott lenni a társadalom igényeire és megkeresni magának valami olyan kis bizniszt, amelyet nyereséggel tud űzni. Teljesen mindegy, hogy ez egy azonnal házhoz jövő festő-mázoló brigád szolgáltatása vagy egy helybenjavításra szakosodott asztalosmester, vagy pizzafutár, vagy akár takarítószolgálat, esetleg mobil pedikűrös stb. Itthon viszont soha senki nem meri megkérdezni, hogy ugyan mi a bánatnak kell egy jövendő hentesnek ált. isk.-ban megtanulnia a világ 30 legfontosabb hegycsúcsát és folyóját, Mikszáth életrajzát és a szerves kémia legfőbb szépségeit stb., mikor soha nem lesz rá szüksége, ellentétben a magyar Alkotmánnyal és az emberi jogokkal, valamint állampolgári kötelességeivel és jogaival, amelyeknek ismeretére igenis szüksége lesz, de amire gimiben sem tanítják meg. Egyszerűen úgy érezzük, hogy ezeket tudnia kell és kész, erről társadalmi vita sajnos, még nicsen. Néha úgy érzem, amikor egyesek az amcsik szemére hányják, hogy mindent csak a saját értékrendjük szemüvegén át képesek szemlélni, nem veszik észre, hogy ők maguk is csak a saját értékrendjükön átszűrve érzékelik és értelmezik a világot. Valahogy a saját kultúránk szemüvege már kivehetetlen kontaktlencseként fungál, szvsz és mindaddig, amíg ebből a helyzetből meg sem próbálunk kilépni, addig csak mutogatunk egymásra és követeljük a másiktól a mibelőlünk is (részben) hiányzó empátiát... Hm?

Bocs, megint hosszú voltam.
Csót:
b

Mumu Creative Commons License 2001.11.05 0 0 4752
Kedves Gabor,megprobalom egybeszedni a valaszt arra amit irsz,mert egy tobol fakad a nezetkulonbsegunk.
Azt talan meg elismered a regi tanitasikboil hogy az ember helyzete ,pozicioja determinalja a tudatat.Ez nagyon marxistanak hangzik de tulajdinkepen Feuerbach tezisei ezzek amiket atvett az eclogus "marxista tudomany".
Minden harag nelkul ,Te ugy latod az USA-t mint aki benne le es vele erez,termeszetesen mint egy nagyhatalom polgara es nem vagy ugyanazokra a dolgokra erzekeny mint egy kis nemzet fia.
Senki sem szereti ha helyete mas szabja mi lesz az o sajat sorsa,hogy el kell menni a Magas Portahoz lobbyzni,hogy neha szamara idegen sot irealis hatarozatok szuletnek amelyek azzonban ot erintik.
Persze abban igazad van hogy maskor kol jon a nagyhatalom protekcioja.
De pont ez a kulonbseg koztunk.
Azt kerded mi az en poziciom az amerikai ellenesegel szemben ? Jo megmondom .
Nem orulok neki.Megertem az inditekait,latom a tulzasait es foleg nem tartom strategialag sem helyesnek.
Tudom hogy szinte torvenyes egyes helyzetekbe a kulonvelemeny es kulon tevekenyseg de nem maradhat ellenerzes nelkul ha az tortenik mindig amit nem ÍTE hanem a nagyobbik Bruder akar ..
Szemely szerint:
-buszke es irigy vagyok azert a puritan modert ahogy a lakosag nagy ressze gondolkozik:az ertekeket amelyeket megved.
-tisztelem a sok szabadsagot amit az orszag eddig megengedett maganak,azt a fairnesst amivel ezeket a hatosagok kezelik.
-tisztelem azt a formajat a kozigazgatasnaknak amely megengedi a legmagasabb tisztviselo felelosegrevonasat.
-tisztelem es irigyelem azt a patriotizmust es az onfelaldozast ami ennek a fiatal nepnek a jellegzetesege,neha elmosolyodom azzonban ennek a tulzasaival szemben ,a semantikajan.
-Nem tetszik hogy a helyzetek megertesehez mindig csak kicsit sutan ,a sajat merteket hasznalja,semmi empatia ,semmi erzekenyseg a rajta kivul torteno (azert ismetlem a szavakat hogy ra ismerj a valaszom miertjere) dolgokra.Mar annyiszor azota amiota az USA nagyhataloma note kki magat ,ujra es ujra beleesik a csaodaba hogy azokat az ertekeket,analizasi methodusokat,felmeresekhez szukseges bizonyitekokat hasznalja ami belul Amerikaban ervenyesek(van ra peldam a gazdasagi eletbol eleg,de most csak a 80-as evek hitelpolitikai katasztrofajat emlitenm Mexico es delamerikai allamokkal szemben amelyeknek a bemutatott budzsejuket,banki dokumentacioikat vagy statisztikaikat olyan isszintenek es relevansnak neztek mint a sajatjukat,igy aztan hiteleket adtak ra..)
-Ugyanez tortenik a politikaban is :a koreai kaland,delvietnami partner valasztasa,Batista tamogatasa Castroval szemben (Palozc ellentmondasa dacara mondom meg mindig),az irani nem sikerult mentesi akcio,az iraki-irani haboru sikertelen strategiaja (mind a ket "rossz" kormany megmaradt sot megerosodott) a jo akaratu de hamis karitativ akcio Szomaliaba,mind egfy bizonyos vilagidegenseget mutat es egy hamis informaciot arrol ahol eppen intervenialna,mert azokat a helyeket probalja belso szimilaritasokkal magyarazni.
-nem szeretem es nem kivcanom magunknak az amerikai muveszetet,nem az importaltra gondolok.
Itt azt hiszem a peldat a 100000 operarajongoval kicsit santit,mert ugye nem abban merjuk a tomegkulturat...
Ha osszegezni szeretnem:ez ugy van mint mindenel,jo is rossz is talalkozik egymasal,ez is az is nem az enyem csak kivulrol ertekelhetem.
Es ez ami megint relevans:amerikai barataim azt kivannak tolem,tolunk,hogy mindent de mindent csodaljunk,szeresuk ,dicserjuk,nem veve eszre hogy ez olyan szovjetes is.A szovjet elefant volt a legnagyobb lefant a vilagon.Es Szergej petrovics Ivanov ternmeszetesen mindent feltalalt a voélagon.A paradicsomban oroszul beszelt Adanm es Eva..
ha pedig nem vagy 100% mindenben de mindenben Amerika csodalo akkor termeszetesen amerikaellenes vagy.Pont uigy mint ahogy mar ott is a topicba ha valami tetszett az ocean tulso partjan es megvedtem hulye ,frazeologus kirohanasoktol akkor Amerika berenc voltam.
A vita kereten belul tudomasul kell vennunk mindnyajunknak hogy nem kell egy velemenyen legyunk,hogy innen maskep nezz ki a dolog mint odaatrol.
Maaskepen a vitak hasznosak is,a velemeny valtasok informativek es neha meggyozoek.
u.i.Hogy ne felejtsem:1956-ban az USA meg nem volt az egyeduli szuperhatalom es nem mi kertuk a segitseget mert nem volt ra lehetosegunk hanem csak azert hogy egy par napal tovabb lehesen odaat felhaborodni a szovjet intervencion,aktualisnak hagyni a temat eppen a Suez konfliktus idejen ,jo volt biztatni konkret segitseggel a forradalmarokat,meg ha az az eletukbe is kerult...
Megegyszer :csak akkor ervenyes amit mondok ha nem a mi emigransaink hozongtek a radional.De ezt soha nem fogjuk megtudni.
Megis a lokosag ennek a retegenel ez az antianmerikanizmus (nagyon enyhe) formaja.
Előzmény: Mr Spock (4749)
Mumu Creative Commons License 2001.11.05 0 0 4751
En azt javasolnam hogy nyissal rola egy topicot,palozc,hatha vannak jo ismeroi a muzulman resszrol is a temanak.En usmerem Hassain nicket egy sor hozzaszolasabol.Egy nagyon muvelt izlamot ismero fiatalember.De gondolom lesznek masok is.
Vata Creative Commons License 2001.11.05 0 0 4750
Én nem országoknak szóló gazdasági segélyekre gondoltam, hanem mint ahogy vannak amerikai segélyszervezetek, melyek amerikaiakat segitenek - veteránokat, beteg gyerekeket, otthontalanokat, stb - illetve vannak ir, olasz, zsidó amerikaiak által alapitott szervezetek, melyeken keresztül ezek az emberek az óhazát segitik, úgy kellene legyen egy magyar szervezet is, melyen keresztül az amerikai magyarok segitséget tudnának küldeni haza, ha szükség vagy lehetőség van rá. Annyi pénzt nem lehet adományokból beszedni, hogy abból megtámogass egy országot, de annyit igen, amennyivel hozzá lehet járulni egy kórház, iskola, árvaház felépitéséhez vagy fenntartásához, vagy éppen csak besegiteni otthoni segélyszervezeteknek, a vöröskeresztnek, stb.
Előzmény: pistagazda (4734)
Mr Spock Creative Commons License 2001.11.05 0 0 4749
Kedves Mumu,

Ugy irsz mint egy valodi amerikai,gondolom a sok ev utan az is lettel...

Mit mondjak....itt vagyok 28 eve. Ebbol az elso 17 evben egyaltalan nem beszeltem vagy irtam magyarul (annak ellenere, hogy az elso felesegem is magyar volt, hosszu tortenet). Nyilvanvaloan ennek kell hogy valami hatasa legyen. Ha nem erre gondoltal, hanem a gondolkodasmodra, arra is kihatassal kell hogy legyen 28 ev.

Te azt kerdezted miert van amerika ellenes hangulat s nem azt kerdezted mi az igazsag sem azt nem kerdezted mi az en velemenyem errol...

Ha tudod mi az igazsag, azonnal mond meg (:-).
Es kivancsi vagyok a velemenyedre is az egesszel kapcsolatban.

engem is zavar az a modus ahogy az USA a rajta kivuli dolgiokat kezeli...

Ezt nem ertem. Mit ertesz azalatt, hogy "zavar a modus....ahogy USA a rajta kivuli dolgokat kezeli"? Jo lenne nehany specifikus pelda, nem csak az, hogy mit vagy miert kezeli rosszul (hibasan, kritizalhatoan), de az is, hogy mikeppen lehetett volna mashogy DE hatekonyan kezelni.

Trudeau-nak az elhunyt bohem kanadai elnoknek volt egy z itteni topicba talan mar iezett mobndasda:Az USA-szomszedja lenni annyi mint egy elefantal minden este az agyba bujni...
Ezzel csak azt akarom illusztralni hogy meg egy kozephatalomnak,egy szabad demokrata orszag elnokenek is vannak ellenerzesei egy szuperhatalommal szemben...

Mert? Meg a legmereszebb fantaziaval sem tudom elkepzelni, hogy Canada-nak mi baja lehetett USA-val.

A masik ok az a tarsadalmi es szellemi fejlodes kulonbsegben van.Mi egy elszegenyedsett kopotas zsentrihez hasonlitunk....

Engem mindig zavart ez a "szellemi kulonbseg". Mi a szellemi kulonbseg? Mert a tradicionalis klasszikus kultura egyszeru "ottlevesen", annak ismeresen kivul sok nem jut eszembe. 100,000 europaibol, tobb ismeri az olasz operakat mint 100,000 amerikaibol. Ez teny. Es? Mert az igazi szellemi termekben egyaltalan nem ugy nez ki hogy amerika le lenne maradva, hiszen europa egy centivel nincs elore nagy talalmanyokban, kutatasban, fejlodesben, stb., azokban a dolgokban ami tenyleg elore viszi a vilagot. Mert az olasz operak ismerete nem viszi elore a vilagot. Annyit elismerek, hogy az utobbi harom evtizedben az amerikai alsooktatas lezullot, de ennek nincs sok koze ahhoz amirol beszelunk.

Ugyanakkor persze irigyeljuk azt a fantasztikus haladast es eredmenyeket aminek az alapja leginkabb az odamenekult zsenik europai gondolataibol...

Az indianokon kivul mindenki "idemenekult", vagy annak leszarmazottja. Tehat ez onmagaban nem nagyon "erv". Ez amerika (az idemenkultek gyulekezete).

Es ez az erdekes kulonbseg. Mert ti irigylitek a fantasztikus haladast es az eredmenyeket, amig az atlagos amerikai egyaltalan nem irigyli mondjuk a klasszikus kulturat. Lehet hogy ez egy elony?

...de a hatalmas lehetosegeket dispozitiora bocsajto Amerika segitsegevekl jottek letre.

Ez egy oda vissza hatas. Az alaplehetosegek kihasznalasa utan (a jo klimaval, asvanyi kincsekkel megaldott foldterulet) vegulis mindent az emberek csinaltak. Tehat az emberek hoztak letre a lehetosegeket, es a lehetosegek amik kesobb talajt nyujtottak a tovabbiakra, az embereknek. Melyik az igazi elony? El tudod kepzelni, hogy mondjuk Amerika ugyanilyenne lett volna kepes fejlodni, mondjuk ha kiralysag lett volna az allamforma? Nem hiszem. Vagy Szoviet stilusu szoc-komm? Nem hiszem. Itt egy szerencses kombinaciorol van szo: amerika a fold, kombinalodott azokkal akik ezt ki akartak hasznalni.

Azt nem velem valosnak hogy a vilag JO es Rosszra van osztva

Ez egy nehez kerdes. Meg a legrugalmasabban gondolkodok sem kepesek megmenekulni attol a csapdatol, hogy nem osszanak fel mindent jora es rosszra. Ha maskeppen nem, onmagukhoz kepest. Es azon belul nagyon jo, kozepesen jo, jo, kozepesen rossz, nagyon rossz. Te tenyleg kepes vagy akarmilyen jelentos kerdest teljesen semlegesen kezelni? En nem.

Vegul legutolsonak a magyar oregek (ha csak Magyaro.beszelunk) nem felejtettek el az 56-os esemenyeket ami a legtobbuk olvasataban bizony a be nem tartott segitseg igeretevel van osszekotve....

Egy erdekes motivum, mar masoknal is eszrevettem. Egeszen addig a "vilag rendore" (kritizalo hangvetellel) ameddig nem arrol volt szo, hogy OTT legyenek a vilag rendorei. Akkor sokan nagyon szivesen vettek volna, es most rosszneven veszik hogy nem volt a vilag rendore eppen akkor. Nem erzed ezt, legalabb egy picit ellentmondasosnak?

Gabor

de a hatalmas lehetosegeket dispozitiora bocsajto Amerika segitsegevekl jottek letre.

Előzmény: Mumu (4745)
Mumu Creative Commons License 2001.11.04 0 0 4747
Semmivel nem tudom palozc szavait megkerdojelezni csak egy homalyos erzesem van (es ez a tudomanyban nem fogadjak el ervnek ,termeszetesen) hogy ez nem a teljes magyarazat,hogy inkabb hiszem azt amit Huntington a mar idezett The Clash of Civilizations and The Remaking of The World Order,Touchstone Books,1998 (Gabornak ismetlem a teljes adatokat..) elorelatoan megirt.
Ami persze nem azt jelenti hogy valami hibat talaltam volna az allaspontja levezeteseben.
Előzmény: Törölt nick (4744)
Mumu Creative Commons License 2001.11.04 0 0 4746
Es ez is Amerika szamomra:harmincezer futo mert ebben a terror felelmes idokben az alitolagos aktualis ujabb csapas vszelyeben vegigfutottak a N.Y.marathon 42 km.-et dacolva es demonstralva hogy nem engedik magukat normalis eletukbe beszukiteni.
Mumu Creative Commons License 2001.11.04 0 0 4745
Kedves Gabor,amit Te rolam kepzelsz marmint az en technikai kesegemrol az nagyon megtisztelo de a valosagban csak potyogtetni tudom ezt a k.gepet es ebben is eleg nehezseget csinalok tarsaimnak mert egyszer neha melle utok es miutan sok helyre irok (ez a maniam) nem mindig latok meg minden hibat es nem javitom ki masodsorban miutan nem jartam magyar iskolaba meg mindig nem irok jol magyarul.Lam Te annyi ev utan is ezt jobban teszed !
Ugy irsz mint egy valodi amerikai,gondolom a sok ev utan az is lettel.Mi mindig tudtunk egymasal bekesen es orommel vitatkozni,most is lesz egy ket reakciom a reakciodra,ha nagyjabbol egyet is ertunk a legtobb dologban.
Csak hogy Te azt kerdezted miert van amerika ellenes hangulat s nem azt kerdezted mi az igazsag sem azt nem kerdezted mi az en velemenyem errol.Igy ezt a valaszt kaptad amire rakerdeztel..
En is europai vagyok es az igaz hogy egyes valaszaim egyeznek azzal amit mint altalanos velemenyt bemutattam:
-engem is zavar az a modus ahogy az USA a rajta kivuli dolgiokat kezeli.En meg Romaniaban eltem a legsotetebb Ceausescu idokben es kozosen utaltuk es szenvedtunk a vilag egyik legprimitivebb es konyortelenebb kommunista diktatutajatol de mar akkor arrol az USA-rol akit mint termneszetes ellenfelet a Szovjetunonak szovetsegesunknek,esetleges tamogatonknak tartottunk megis ugy forditotuk keserusegunkben neha ha okunk volt ra hogy "Uniunea Sovietica Aialalta" ami korulbelul azt jelenti hogy a masik Szovjetunio mert egyes tetteiben ugyanazt a methodust (de persze nem ugyanazt az inditekot )lattuk mint a masik nagyhatalomnak.Trudeau-nak az elhunyt bohem kanadai elnoknek volt egy z itteni topicba talan mar iezett mobndasda:Az USA-szomszedja lenni annyi mint egy elefantal minden este az agyba bujni...
Ezzel csak azt akarom illusztralni hogy meg egy kozephatalomnak,egy szabad demokrata orszag elnokenek is vannak ellenerzesei egy szuperhatalommal szemben.Ez akkor is meg van mikor ok van ra (arogancia,a vilag egyoldalu elkepzelese a sajat model utan,exklusiv nagyhatalmi erdekek kovetese) vagy ha nincs ra oka.
Ez egyszeruen igy van.
Talan nem is lehetne elkerulni,a mertekek masak.
Te ezt nem erezheted mert Te ismered az amerikai logikat es az mar a Tied is,mi nem fogadjuk el.
A masik ok az a tarsadalmi es szellemi fejlodes kulonbsegben van.Mi egy elszegenyedsett kopotas zsentrihez hasonlitunk hosszu dus csaladfaval,aki kenytelen meghuztodni sajat kastelyaba mert egyx ujgazdag megvette azt es eppen most rozaszinure meszelteti a regi Eszterhazisarga kulso falakat es gipsz tigriseket helyez el a portanal a regi vizokado kentaurok helyere...
Mar regen tudjuk a valaszokat azokra a kulturkerdesekre amire egy merikai racsodalkozok,gondolja legtobbunk.
A rationk inkabb hajlik a sok evszazad utan a toleranciara,a masik velemenyenek meghalgatasara es esetleg beepitesere sajat igazsagunkba mint a mindent jobban tudo es egyes sikereket eltulzo es universalisnak tarto ifju nemzet tagja.
Ugyanakkor persze irigyeljuk azt a fantasztikus haladast es eredmenyeket aminek az alapja leginkabb az odamenekult zsenik europai gondolataibol de a hatalmas lehetosegeket dispozitiora bocsajto Amerika segitsegevekl jottek letre.
Azt nem velem valosnak hogy a vilag JO es Rosszra van osztva es hogy odasietve a helyszinre mindjart azt aki leginkabb hasonlit meseink es filmeink hosere kinevezuk Jonak es az ellenfelet Rossznak.
Nem csak bin Ladenrol hanem mint itt mar irtam nagyon sok vilaghaboru utani szemelyisegre vonatkozik Koreatol,Vietnamon keresztul Panamaig..bocsanat azoktol akik ezt mar olvastak.
Vegul legutolsonak a magyar oregek (ha csak Magyaro.beszelunk) nem felejtettek el az 56-os esemenyeket ami a legtobbuk olvasataban bizony a be nem tartott segitseg igeretevel van osszekotve amit legalabb is a Szabad Europa kozvetitesebol veve az USA hivatalos reszetol jott (en szemelyesen inkabb hiszem hogy az akkori Szabad Europa sajat es felelotlen akcioja volt..) es ami a varakozast es a mar lehetlen hosi ellenalasat es halalat annyi magyar ifjunak koveteltek...
Irjal.
Előzmény: Mr Spock (4741)
Mr Spock Creative Commons License 2001.11.04 0 0 4741
Kedves Mumu,

(Felek hogy elszall az iras,igy a kovetkezoben folytatom..)

Amikor en ettol felek valami miatt, CTRL-A CTRL-C Notepad click CTRL-V, Save As (akarmilyen cim) en C:\temp.txt-t hasznalok. Es ha elszall, akkor visszajovok, CTRL-O c:\temp.txt CTRL-A CTRL-C Back click CTRL-V es mar vissza is jott, anelkul hogy ujat kellett volna kezdeni.
------------------------------------------------
Tehat a nagy tema.

Az ilyen akcio mint a szept.11-i vagy akar melyik terrorista akcio a modern vilagba (es kezdodtek a 40-es evekben..) hianyolja a meg termeszetesnek (bar elitelendonek)mondhato valaszt egy indentifikalt valodi ellensegnek,egy konkret valakinek aki vetetett ellene,vagy egy olyan eronek ami valamilyen modon keresztezi utja.

Hat igen, ez tenyleg igy van. Enszerintem ezt a technologia tette lehetove. A multban is csinaltak volna, dehat karddal, meg egyeb kezi mechanikai eszkozokkel ezt nem lehetett. Tehat enszerintem nem annyira a jelenseg mint emberi akcio uj, inkabb az eszkozok ujak amivel ennek az emberi gondolkodasi modnak az elemei valora valthatok. Ezekrol a modszerekrol az ember annakidejen csak almodhatott....de enszerintem almodott (mondjuk olyan formaban, hogy villam lecsap a felhobol es megoli az egesz csapat ellenseget).

A masok tamadasa: enszerintem a koncepcio nem uj. A legtobb haboruban (a multban)eppen azzal demoralizaltak az ellenfelet, hogy az amugy artatlan nepet irtottak (falvak felegetese, emberek nagyszamban megolese, stb.). De ott eloszor altalaban le kellett gyozni legalabb a vedo hadseregnek egy reszet. Most annyiban lett ez kulonbozo, hogy a technologia "aldasai" miatt, nem kell a "hadsereggel" szembekerulni, lehet a demoralizalo lepesekkel kezdeni.

A mostani vegzetes tettek NEM IRANYULNAK a velt vagy igazi ok ellen.

Ha specifikusan a 9/11 akciora gondolsz, nekem van egy elmeletem, amibe (sajnos) nagyonis belefer az "igazi ok", csakhogy az egeszen mas mint amire a legtobben gondolnak. Kesobb raterek.....

Ebbe a kontexbe lehat helyezni azt is hogy harmadikok akiket nem erintett az eroszakos tett,egyszeruen felfugesztik logikajuk,igazsagerzesuket es nem tesznek ellene vagy legalabb is nem itelik el ezzeket a tetteket,hanem legtavolibb magyarazatokal,azzal hogy megertik a tettes serelmet mar elegnek talaljak hogy "szegeny "olyanok ellen tamad akik hat istenem,semmi kozuk a dologhoz de egy olyan helyen vannak amit a tettes gyulol vagy valami olyan tagas kozosegbe sorolhatja oket aminek a tagjai egy levegot szivnak a "szegeny" tettes serelmezoivel...

Nagyszeru analizis. Meg talan annyit hozzatennek, hogy a inditek talan kulonbozo (a vegso megvalosulas pontosan ahogy fentebb leirtad). En a kovetkezo "csoportokat" szeretnem megjelolni:
1. A zsigerbol USA ellenesek. Akik komolyan hisznek abban hogy a fasirt kulturalisan felsobbrendu a hamburgernel (nekem csak egyszeruen jobban izlik a fasirt (:-)) es komolyan azt hiszik hogy a Coca Cola az tobb mint csak egy uditoital.
2. A tudat alatti irigyek. Akik csak hallottak hogy "USA-ban jobb az elet", irigyek, de nem tudjak hogy ezzel az erzessel mit kell kezdeni. Hogy reagal sok ember valamire amit szeretne de nem elerheto? Lecikizi. Igy legalabb van egy "lelki vedelem".
3. Az antiszemitak. USA vedi Izraelt, Izraelben zsidok elnek, akarki aki tamadja USA-t igaza kell hogy legyen valamilyen modon.
4. A szocialista erzelmuek. Akik azt hiszik, hogy itt egy "szegeny arab a gazdag USA" elleni konfliktusrol van szo.
5. Az abszolut pacifistak. Akik elitelik USA-t a reakcioert. Ha modjuk lett volna beleszolni a 9/11 tamadasba mielott megtortent, azt is elleneztek volna, de nem volt modjuk. Az abszolut pacifista mindig csak a jelenlegi vagy a kovetkezo eppen tervezett agressziv lepest veszi tekintetbe. Sem a multat (okok), sem a jovot (kovetkezmenyek) nem hajlando beszamitani, csak ellenzi ami eppen most folyik vagy eppen most van kimondva tervezve.

Hogy ez a logikai rokantsag hogy keletkezett nem tudom ,de az europai (nem beszelve a muzlim) kozvelemeny hajlando erre...

Az europai (nemcsak a magyar) kozvelemeny enszerintem tobbnyire a fenti 5. csoportba tartozik. Europa, a 2. VH hatasara, a hideghaboru nyomasara, egyoldaluan a pacifizmus fele sodrodott, alapjaban meg ertheto modon is. Nem akarnak haborut, nem akarnak konfliktust, eleguk volt belole, elni akarjak az eletuket. Ami mindaddig meg is ertheto, ameddig 9/11 szeru dolgok nem kezdenek tortenni. Azt hiszem a jelenlegi europai gondolkodasaba talan az is beletartozik, hogy nem ott tortent a dolog. Nem vagyok meggyozodve, hogy ugyanigy reagalt volna, ha mondjuk az Eiffel torony dolt volna ossze.

Tehat letezik egy olyan spiritualis kornyezet amiben ilyen tetteket toleralnak lehetsegeseknek tartjak.

Nem az europai kulturaban. Enszerintem a 9/11 akcio annyira szurrealis volt, hogy sok ember meg mindig keptelen azonositani magat a tortentekkel. Ha hiszed, ha nem, meg ebbe magamat is beleszamitom. Emlekszem a legelso reakciomra: behivtak egy szobaba ahol a TV be volt kapcsolva, az elso torony mar langokban allt, a masodikhoz meg nem ert oda a repulo (ami percekkel kesobb a szemem elott tortent meg). Ugyan megdobbenve neztem a tatongo lukat az elso tornyon, az elso dolog ami eszembe jutott, hogy "ah....biztos valamilyen kis egyszemelyes repulo, valami orult, de biztos minden rendben lesz, le fognak menni a liften......" az agyam visszautasitotta a nyilvanvalot, hogy itt egy igazi tragediarol van szo. El tudom kepzelni, hogy sokaknal ez "megmaradt" (nalam nem). Marmint a tragedia realizalasa.

Az amerikaellenes hangulatnak,hozzaallasnak vannak alaptalan es megmagyarazhato,maga az amerikaiktol produkalt okai is :
-elsosorban a kisnepek reakcioja egy vilagrendorrel szemben (ha igaza van abban az egy dologban,ha nem,miert futtyul allandoan a fulembe

Na de mondjuk mikor futyult az atlagos magyar fulebe?
Amugy erzek egy "egy picit te is egyet ertesz ezzel" hangulatot. Enszerintem Amerika nem akart vilagrendor lenni. Egyszeruen "raragadt" a feladat. A 2. VH volt a kezdopont. Elkepzelhetetlen a szamomra, hogy az akkori amerikai vezetoseg akarmilyen jovobeli elonyt lett volna kepes latni abban, hogy tobbszazezer amerikait halalaba kuldott azert, hogy Hitlert leverjek, azon kivul hogy moralisan elfogadhatatlan volt Europa naci diktaturava alakulasa. Akkor meg a technologia hianya miatt USA nem volt veszelyben. Es innen "gurult" tovabb a dolog. A sztalini kommunizmus legalabb annyi potencialis veszelyt rejtett magaban, es a kovetkezo evtizedekben az ez elleni "vilagrendorseg" volt a tipikus. Ma mar senki nem hajlando osszekottetest talalni mondjuk Vietnam es kesobb Szoviet Unio szethullasa kozott. Pedig enszerintem van. Szoviet Unio egyaltalan nem hullott volna szet, ha minden ellenallas nelkul kepesek terjeszkedni, politikai es gazdasagi befolyast szerezni mindazokban a regiokban, ahol USA legalabb idoben feltartoztatta. Az arab regioban meg nemcsak magat vedte, hanem a vilag olajellatasat. El tudod kepzelni, hogy mi lett volna ott, nulla USA befolyassal? Ott vannak az olaj dollarmilliardok es senki nem kuzdott volna azert? Mennyire valoszinu ez? Na dehat most is pontosan errol van szo, a level vegen kiterek erre is.

....ott kialakult egy JO es GONOSZ ,feher es fekete ,Jing es Jang vilagnezet es ezeknek a minositeseknek felragasztasaban hibaztak sokszor a hatalmon levok.

Ebben igazad van, de hogy lehet ezt maskeppen csinalni? Es vegulis, gyakorlatban, annak ellenere hogy USA is (IS) igy velte, nem probalta a maga "JO" koncepciojat raeroltetni masokra. Egesz Afrika "szabadjara lett eresztve" (ugyan nem teljesen onkentesen), kozel keleten sem lettek eroltetve a kapitalista demokraciak, Azsia is eli eletet ahogy akarja, es meg Europara is a befolyas max gazdasagi. Mit lehetne teszerinted alapvetoen mashogyan csinalni?

A reagani Gonosz Orszaganak monositesen (nem a szovjet ellenes analizisen..) nevetett az egesz nem amerikai intelektuell vilag..

En egyaltalan nem nevettem. Hany tizmillio lett elteve lab alol Sztalin Szoviet Uniojaban? Es csak Gorbacsev, az osszeomlas elott egyket evvel torolte el hivatalosan is a vilag-atvaltoztatasi tervet. Amiben nyiltan volt elismerve, hogy akarmilyen mas orszag ellen akarmit lehet csinalni, hogy "felszabaditsak" oket az "elnyomoiktol". Miert, teszerinted mi tortent volna (nem tortent volna) ha mondjuk USA nem letezik, a 2. VH utani evtizedekben?

A szinte mesebeli szerepkor felosztas ,ebbol a mely vallasos meggyozodesbol ( es tiszteletremelto de nem rtealitasnak megfelelo)indul ki mint 200 valamenyi ev elott egy szabad es fuggetlen,erkolcsos orszag allapitasanak ideaja.

Hat ez az. Az intellektualis vilag ezt "tiszteletremeltonak, de nem realitasnak megfelelonek" tartja. Miert? Miert olyan abszurd ez? Vegulis )most mar) 280 millio ember, nagyonis ugyesen probalgatja ezt most mar tobb mint 200 eve. Nem?

Bin Laden volt mar JO mikor a szovjetek ellen kuzdott most meg GONOSZ ,mert a Pandora szellencebol kiszabadulva ,azt teszi amit mindig is elorelathato volt csa a naiv merce megakadalyozta Amerikat a hekyzet realis felmereseben.

Enszerintem Amerika egy pillanatra sem gondolta, hogy bin Laden JO. Enszerintem te itt osszekevered az elmeletet a gyakorlattal. A gyakorlat az az volt, hogy ugy kellett ott es akkor megoldani a dolgokat, ahogy az realisan elkepzelheto volt. Az adott helyzetben atkuldeni egy teljes USA katonasagot hogy megvedje Afganisztant a Szovietektol, a hideghaborus okok miatt lehetetlen lett volna. Ugyanakkor Szoviet Unio eleg nyiltan probalt (megint) terjeszkedni. USA nem hiszem hogy egy pillanatig is ugy itelte meg a helyzetet, hogy a Szovietek voltak a ROSSZ es Afganisztan volt a JO. Csak az adott szituacioban Afganisztan (bin Laden) kevesbe volt rossz.

Persze e mellett van egy sor kajansag karorom es rosszasag az amerikawellenes taborban.

Igy van, a legjobb kifejezesekkel jelkepezted.

Amerikat a gazdagsagal,magunkat es a terrorista allamokat a szegenysegel a lehetosegnelkulisegel aszimilaljak.Persze ez is teves.

Igy van. Ez ugyanaz mint az en fenti 4. pontom.

-Nekunk ne adja magat peldanak egy Disneylanden fel nem nott,a roppant bugyuta vuilagsikerek hazaja ,a boszorkanyokat kereso,ezerszonal nemtobbet hasznalo tobbseg orszaga...mondjak sokan nalunk meg a legmagasabb kultuirkorokben is.

Igy van. Ez ugyanaz mint az en fenti 1. pontom (vagy az en 1. pontom ugyanaz mint amit te irtal itt (:-)). A fasirt felsobbrendu mint a hamburger mentalitas.
---------------------------------------------
Es vegul az en velemenyem a jelenlegi esemenyekrol.

A vilag lazasan keresi az "igazi okokat". Enszerintem "egyszeru". A regi, klasszikus, tortenelembol jol ismert, hatalom es penz vagy. bin Laden nem egy forradalmar, aki fel akarja szabaditani a szerencsetlen elnyomott arab vilagot. Hiszen igen, el vannak nyomva, na dehat nem USA altal, hanem a sajat kiskiralyaik, diktatoraik altal. USA pusztan vedi az egyik diktatort a potencialis masiktol. Senki, tudtommal, meg nem akarta ott a NEPET felszabaditani. De annal inkabb meg akarja szerezni a diktalast, a sajat kezebe. Enszerintem bin Laden es Co. errol szol. Terror USA ellen, igy esetleg ki lehet kenyszeriteni USA-t a regiobol, es akkor senki nem tudja vedeni a jelenlegi diktatorokat. Akkor lehet menni es atvenni a diktaturat. Elso logikus lepes: USA ki Saudi Arabiabol, bin Laden be (vissza, mert kirugtak, meg ez sem egy elvetendo tetel), es akkor o a hatalom. Hatalommal, Saudi szintu dollarmilliardokkal viszont mar sokat lehet kezdeni. Mondjuk Saddam Husseinnel kezenfogva, minden problema nelkul tudnak lerohanni az egesz regiot. Es akkor mar kontrollaljak az osszes arab olajat, es.......mar lehet is zsarolni a vilagot.

Az egeszben az a legijesztobb, hogy a nepnek meg csak meg sem kell igerni jobbletet, felszabaditast, vagy az amugy tradicionalis hazugsagokat. Azok "mennek", teljesen kozepkori vallasi alapokon. Es bin Laden ezt nagyonis jol tudja. Tehat itt a problema gyokere egy tradicionalis hatalom-penzvagy, kozepkori vallasi motivumokkal megtuzdelve. De mivel az olaj miatt egy rendkivul kritikus "eszkoz" van a tersegben, sem USA, sem a vilag nem engedheti meg azt a luxust, hogy szabadjara engedje az egeszet. Egy hitleri Nemetorszag alulertekelesehez lehetne hasonlitani, ha itt most nem maximalis bedobassal probalna a vilag megallitani a jelenseget. Es ha igazam van, akkor a vilag bizony halas lehet USA-nak, hogy most eppen "vilagrendor" szerepet jatszik.

Gabor

Előzmény: Mumu (4735)
Mumu Creative Commons License 2001.11.04 0 0 4740
A kovetkezo morfondalasokhoz kerek vitapartnert,szigoru kritikat:
1.Lattam bin Laden masodik videojat.Halistenek nagyon rosszul nez ki a pasas.Miutan tudjuk hogy komoly vesebaja van es allando dializisre van szuksege,remelem hogy nem sokaig huzza.
De akkor konyorgom ,mi lesz ?
Ha bin Laden elhunyal,egyedul es nem a mi segitsegunkkel akkor bevalottan ellene viselt haboru,cel nelkul marad? haza mennek a legenyek?Talibanok megmaradnak hiszen ellenuk nincs haborus ok majd ?
Azt hiszem hogy at kellene ertekelni a harcot mert maskepen mindent egy par het mulva ujra kezdhetik,hiszen ma mar evidens hogy Laden csak egy szimbolum es elore tolt szemely,mogotte mar tobb szervezet es azoknak az alvo agensei vannak.
Hogy azonositjuzk oket.
Gondolom nem kehetunk olyan pedansak a vallogatasba hanem nagyon meg kellene eroositeni a mar az orszagba vagy orszagokba ,Euripaban is letezo muzlim koloniakat.Pelda ra az angliai nagyon regi muzlim kozoseg akiknek egy ressze mar most a talibanok mellett harcol egy masik meg nagyobb ressze (kb.60%) pedig az afganoknak szorit.Ha egy olyan demokratikus orszagba mint Anglia es olyan integraltan mint ok,ott (aki volt Londonba tudja ezt) igy ereznek akkor hogy nezz ki a tobbi helyeken?
Gondolom meg kellene szervezni a kotelezo ethnikai szovetsegeket ahol az elso es masodik generacios bevandoroltak es letelepedettek,ha allampolgarok is,kotelezo tagok lennbenek es valasztananak vezetoseget.Ez a vezetoseg biralna elsonek el a vizum kereseket es adna szemelyes feleloseghez kotodott garanciat (nem sokat adnanak ki az biztos) .Ennek a szervezetnek a gondjaba de ellenorzesere is adnak at a vizumot kapott szemelyt .
Ez is segitene az alvok koveteset ,jelenteseket.
2.Ehhez kotve ,meg kell majd elegednunk szabadsagok korlatozasaval.
A kerdes hogy tud ezzel banni a hatalmat gyakorlo.Erosodni kell a korlatozasokal egyutt a korlatozo szervek ellenorzesenek is.
3.Ez a konfliktus sok evig fog tartani,mwert ez egy elvi konfliktus es konnyen lehet ideologizalni.
Kerdes:a muzlim es kereszteny-zsido vilag kozotti vilagnezeti konfliktuson kivul van-e egy a nyugati vilagon beluli elvi konfliktus is ? Amerikai es europaiak kozott? Rend baratok (majdnem mindig jobboldali) es a humanista ideakat kepviselok(legtobbszor balloldaliak) kozott.
4.Elgondolkoztato milyen kovetkezmenyekel jar egy vilaghatalom felbomlasa.Hogy mennyire kellett volna lehetosegekhez kepest ellebnorizni..na de hogy.
A bomlas gyumolcsei,a korupt es existenciajukba veszelyeztetett szenmelyek adtak el annak akik kertek,mi esetunkben a terroristak az addig intezmenyesen orzott biologiai fegyvereket,nuklearis abnyagokat,mentek jo fizetesert doktatorok szoplgalataban atviven egy nagyhatalom osszes hadi ismereteit...
Mumu Creative Commons License 2001.11.04 0 0 4739
Ragika,most komolyan:eloszor is nem a sajat velemenyemet mondtam el Gabor keresere hanem azt amit itt kb.tapasztalok.
Masodszor ,kerlek fogd fel,mi nem vagyunk amerikaiak,tehat nem ugy allunk a dolgokhoz mint Ti.Mint ahogy (talan Te mert innen szarmazol kivitel vagy) az amerikaik sem tudnak minket megerteni teljesen.Erre lenne jo a kozos beszed,kritika es onkritika,.De ez nem lehetseges technikailag es gondolom nem lehetseges mindent megmagyarazni.
Persze hogy nem ertjuk a Te Amerikadat,en is mint Te irtad,csak tudositok.Annyi visszont biztos,legalabb is magam illetoleg:ebben a terrorista kuzdelemben 101%-ban ott vagyok melletetek.Hogy ez aztan segit-e ?
Előzmény: Törölt nick (4738)
Törölt nick Creative Commons License 2001.11.04 0 0 4738
Istenem, hogy mennyire nem akarjátok érteni ezt az országot.

Előzmény: Mumu (4736)
Törölt nick Creative Commons License 2001.11.04 0 0 4737
Kivételesen nem kritzáltam, csak tudósítottam.
Előzmény: Mumu (4731)
Mumu Creative Commons License 2001.11.04 0 0 4736
Tehat letezik egy olyan spiritualis kornyezet amiben ilyen tetteket toleralnak lehetsegeseknek tartjak.
Az amerikaellenes hangulatnak,hozzaallasnak vannak alaptalan es megmagyarazhato,maga az amerikaiktol produkalt okai is :
-elsosorban a kisnepek reakcioja egy vilagrendorrel szemben (ha igaza van abban az egy dologban,ha nem,miert futtyul allandoan a fulembe ?)
-Ez a vilagrendor sajat szabalyait,ami sokszor idegenek,sokszor naivnak tunnek,soksor ellenkezonek a meglevo mentalitasal,eroszakoljak masokra.
Koteleznek atvenni az amerikai kategorizalast,holott messzirol latszik hogy ezek egy nem hosszu tortenelmi evolucionak,egy nagyterben de magaban izolalt terben kialakult normakra epulnek es igy az europai megiteles szerint neha nevetsegesek,neha csak idealistanak,neha meg realitasidegenek tunnek
Ne felejtsuk el milyen mely vallasi ertekek figyelembe vetelevel szuletett Amerika ,a Bill of Rights.Ezek az akkori de most is tiszteletremelto elvek eldogmatizalasaban (USA-ban volt a Darwin ellenes majom per is,most is amerikai talibanok harcolnak az anya joga ellen megitelni akar -e vagy sem gyereket..) ott kialakult egy JO es GONOSZ ,feher es fekete ,Jing es Jang vilagnezet es ezeknek a minositeseknek felragasztasaban hibaztak sokszor a hatalmon levok.A reagani Gonosz Orszaganak monositesen (nem a szovjet ellenes analizisen..) nevetett az egesz nem amerikai intelektuell vilag..
A szinte mesebeli szerepkor felosztas ,ebbol a mely vallasos meggyozodesbol ( es tiszteletremelto de nem rtealitasnak megfelelo)indul ki mint 200 valamenyi ev elott egy szabad es fuggetlen,erkolcsos orszag allapitasanak ideaja.
A tapasztalat hianya es mint irtam a dogmatoizalas aztan olyan analizisekhez vezetett amekyek targikusan vegzodtek.Bin Laden volt mar JO mikor a szovjetek ellen kuzdott most meg GONOSZ ,mert a Pandora szellencebol kiszabadulva ,azt teszi amit mindig is elorelathato volt csa a naiv merce megakadalyozta Amerikat a hekyzet realis felmereseben.
Nagyon rossz ha a vilag egyetlen superhatlmat ilyen elvek vezetik es ezt nem honoralja a kulso vilag.Mert elfelejtiok hogy ezeken a eleg kritizalhato jellegzetesegeken kivil,ez az orószag produkalja a vilagot elorevivo idealis es materialis javak legtobbjet es megosztja azokat velunk is..
-Ahogy ez sajnos a dolgok termeszetebol adodnak,nem tud ellenallni a moralis perceptumai dacara annak hogy sajat es nem a tobbiek javat kerese exklusiven.Ott erzekeny es ott reagal ahol erdekei es csak az o erdekei kivanjak.Amerikat kritizaloknak igazat adok benne hogy a jogos intervencik bvar masutt is kellenenek csak az olajteruleten annak kozelsegeben,strategiajanak megfeleloen es nem a helyzetol diktalt sorrendben tortennek meg.
-Az amerikaiaknak-ugy mondjak-nem lehet tanacsot adni-igy az europai szakemberek nyilatkozata.Meghallgatjak oket de nem biznak bennuk (kivitel az angolok,regi tortenelmi ellenseg es barat).Igy az amerikai cselekedetekel nem erzik az europaiak magukat angazsalva.
Persze e mellett van egy sor kajansag karorom es rosszasag az amerikawellenes taborban.
Amerikat a gazdagsagal,magunkat es a terrorista allamokat a szegenysegel a lehetosegnelkulisegel aszimilaljak.Persze ez is teves.
-Nekunk ne adja magat peldanak egy Disneylanden fel nem nott,a roppant bugyuta vuilagsikerek hazaja ,a boszorkanyokat kereso,ezerszonal nemtobbet hasznalo tobbseg orszaga...mondjak sokan nalunk meg a legmagasabb kultuirkorokben is.
Gondolom csak egy reszet az okonak tudtam itt felsorolni es ezek is lehet hogy nem tokeletesen vannak megfogalmazva.
Es hogy meg egyszerunóbben es kikarikaturazva fejezem be a kritikusok,amerikat elmarasztalok erzeseit,ert igy plasztikus:
-"Ha ha ha ,jol bevertek a tanitobacsi fejet !"
Sajnos.
Előzmény: Mumu (4735)
Mumu Creative Commons License 2001.11.04 0 0 4735
Vegre Gabor ujra olvashatlak.Legy udvozolve egy jo ev utan !
Sokat gondolkodom ezzen,valobban egy nagy ressze a NEM AMERIKAIAKNAK(tehat nem csak a magyaroknak) egy bizonyos kajansagal figyeli az esemenyeket.
Sok jelenseget latok,az esemenyek kozelsege meg nem enged vegso konkluziora szamitani.
Ami engem mindenkepen ketsegbeejt,frecvenciaja miatt mar azt hiszem hogy egy torvenyszeru kinovese ennek a fejlett de degeneralt gondolkozasnak:az akcio elhatarozasa,az akcio maga,aminek semmi koze nincs egy cauzalitashoz,nem annak szol az akcio (vagy reakcio) aki valami velt vagy igaz serelmet elkovetett,hanem csak bumm bele a vilagba ,hogy a sertett vagy velt sertett elkeseredese fajdalmat ,veszteseget jelentsen valahol.
Nalatok is megtortenik ez kicsibe, de most Tours-ban egy francia kisvarosba (voltam ott) tortent meg hogy valaki osszeveszett a fonokevel.Kiszall az autojabol a varos kozepen es egy gepfegyverbol sorozat loveseket add le a bekesen setalokra,megol egy par embert.A bunos egyszeruen haragudott....
Az ilyen akcio mint a szept.11-i vagy akar melyik terrorista akcio a modern vilagba (es kezdodtek a 40-es evekben..) hianyolja a meg termeszetesnek (bar elitelendonek)mondhato valaszt egy indentifikalt valodi ellensegnek,egy konkret valakinek aki vetetett ellene,vagy egy olyan eronek ami valamilyen modon keresztezi utja.
A mostani vegzetes tettek NEM IRANYULNAK a velt vagy igazi ok ellen.
Ebbe a kontexbe lehat helyezni azt is hogy harmadikok akiket nem erintett az eroszakos tett,egyszeruen felfugesztik logikajuk,igazsagerzesuket es nem tesznek ellene vagy legalabb is nem itelik el ezzeket a tetteket,hanem legtavolibb magyarazatokal,azzal hogy megertik a tettes serelmet mar elegnek talaljak hogy "szegeny "olyanok ellen tamad akik hat istenem,semmi kozuk a dologhoz de egy olyan helyen vannak amit a tettes gyulol vagy valami olyan tagas kozosegbe sorolhatja oket aminek a tagjai egy levegot szivnak a "szegeny" tettes serelmezoivel...
Hogy ez a logikai rokantsag hogy keletkezett nem tudom ,de az europai (nem beszelve a muzlim) kozvelemeny hajlando erre...Neked ,mint orvosnak aki naponta talalkozol emberekkel konyebb lenne rajonni az okra ..
-Miert torted be X-ek ablakat ,Pistike ?
-Mert beszekundaztam..
(Felek hogy elszall az iras,igy a kovetkezoben folytatom..)
Előzmény: Mr Spock (4732)
pistagazda Creative Commons License 2001.11.03 0 0 4734
Inkább csak általánosságban akartam rámutatni arra, hogy egy gazdag ország vagy annak polgárai nehézségekkel találják magukat szembe, ha pusztán adakozni akarnak. Ez önmagában szerintem nem oldja meg a fejlett országok és a szegény országok közötti különbségek csökkentésének problémáját (illetve ha cinikus akarok lenni, akkor igen, az összes pénzünket erre költhetnénk és akkor mi is szegények lennénk mint ők). Sokan kárhoztatják a Nyugat országait, hogy nem támogatják a szegény világot eléggé,itt is hallható ilyen vélemény nagyon gyakran. De azt nem nagyon hallani, hogyan lehetne a korrupciót legyőzni akár pl. Magyarországon is, vagy hogyan lehetne megteremteni a jogbiztonságnak akár csak egy minimális szintjét is, vagy hogy hogyan lehetne mentalitásbeli változtatásokat elérni. Ezek nélkül a közvetlen gazdasági támogatás hatékonysága megkérdőjelezhető és nem tudok arról, hogy valahol is eredményes lett volna (lásd NDK). A problémák másik csoportja kulturális jellegű. Magyarországon , amely pedig az európai kulturkör szerves része, az ember megoldhatatlan nehézségekkel néz szembe etekintetben. Egyrészt sokan szeretnék elérni ugyanazokat a jövedelmeket, életszinvonalat stb. amit egy fejlett országbeli polgár élvez. De abban a pillanatban, amikor az ember megpróbálja emberek csak egy csoportjának is megtanitani azokat a dolgokat amelyek neki személyesen beváltak és rávenni őket arra, hogy induljanak el azon az úton, amely neki sikert jelentett, az ellenállás meglehetősen magas fokú. Legtöbben nem vállalják ezeket a plusz erőfeszitéseket, sokaknak pedig elvi ellenvetéseik is vannak. Mi mondjunk akkor Elefántcsontpart esetében ? Azt hiszem , amit a Nyugat tehet vagy tehetne az csak az, hogy természeti katasztrófák esetén bizonyos támogatást nyújt, illetve legalább a békét valahogy biztositsa ott ahol lehet, legyen idejük a szegényebb országoknak a maguktól való fejlődésre a maguk sebessége szerint, abban az irányban, amerre ők akarnak menni. Ez az irány azonban nem lehet egy fasiszta tálib rendszer pl. Itt az ideje az ilyenekkel szemben való legkeményebb fellépésnek mielőtt nagyobb baj történik.
Előzmény: Vata (4733)
Vata Creative Commons License 2001.11.03 0 0 4733
Pénzt soha nem szabad magánszemélyeknek illetve állami intézményeknek küldeni egyik sem megbizható. A legjobb megoldás megbizható és viszonylag értelmes helyi segély- és jótékonysági szervezeteket, egyesületeket, esetleg olyan egyházakat támogatni, melyeknek van történelmi múltja és hagyománya a rászorulók megsegitésében.

Egyébként nekem ez egy vesszőparipám, ugyanis nem értem, miért van az hogy nap mint segitséget, támogatást kérő leveleket kapok az összes elképzelhető jótékonysági szervezettől, ugyanakkor magyar szervezetek soha nem kerestek meg, hogy küldjek pénzt ilyen vagy olyan magyar ügy megsegitésére. Pedig én istenbizony szivesen elküldeném a magam néhány dollárját. Biztosan nem én vagyok az egyetlen, aki igy érez. Ismertem egyszer egy zsidó srácot, tipikus zsidó neve volt. A zsidó szervezetek állandóan megtalálták. Nekem tipikus magyar nevem van, a telefonkönyvben is benne van, mégsem találnak meg soha a magyar szervezetek. Pedig valakinek érdemes lenne ezen a téren összehozni valamit. Pl ha azt olvasom az újságban, hogy árvizkárok vannak Mo-n, kell egy kórház, iskola, Erdélyben, Délvidéken, akárhol ahol magyarok élnek, én azonnal küldeném a magam szerény támogatását, de általában megadnak egy mo-i bankszámlaszámot, amire pénzt átutalni nehézkes és lehet, hogy többe kerül mint amennyi pénzt én el tudok küldeni. De ha csak ki kellene tölteni egy csekket és elküldeni egy észak-amerikai magyar segélyszervezet cimére, már menne is a csekk. És szerintem sokan igy vannak ezzel.

Előzmény: pistagazda (4725)
Mr Spock Creative Commons License 2001.11.03 0 0 4732
Kedves Mumu,

Hogyan magyarazod, hogy a magyaroknak ilyen tulnyomo szazaleka a terroristak mellett all (vagy inkabb USA ellen)?

Nemannyira ebben a topikban (csak nagyon feluletesen neztem bele az utolso egy ket hozzaszolas csoportba), mint ugy a netton mint az indexen?

Gabor

Előzmény: Mumu (4731)
Mumu Creative Commons License 2001.11.03 0 0 4731
Ez igy van.Nagyon koszontom ha Ti akik az ocean masik oldalan elitek meg Magyarorszagot,Ti is kritizaltok minket.Ez csak segithet.
Valobban nagyon nagy a korupcio nalunk.A kis fizetesek , a tulekedes a vagyonert atleptett egy par maskep betartott erkolcsi kuszobot.
Előzmény: Törölt nick (4730)
Törölt nick Creative Commons License 2001.11.03 0 0 4730
Mai plda:
Kicsiny amerikai-magyar szervezet megajánlott $2700-t egy kicsiny Magyar városka igen szegény szeretet otthonának gyögyszerfeljavítására. Nem nagy pénz. Azt mondták, hogy küldjék a pént az XY patikába. Pénz elment. Hetekig, hónapokig semmi. Sürgetésre a patikus írt egy elismervényt, hogy a küldeményt átvette. Semmi több. Kiderült, hogy a patika összejátszott egy orvossal, az orvos a gyógyszergyártöl kapott mintákat adta oda az öregeknek, a pénzt meg elosztották.
Törölt nick Creative Commons License 2001.11.03 0 0 4729
Persze, hogy abszurd. Viszont ecseted sincs. Period.
Előzmény: naadaam (4722)
Mumu Creative Commons License 2001.11.03 0 0 4728
Ragika,tortenelmi perc:ebben egyetertunk.
Előzmény: Törölt nick (4719)
Mumu Creative Commons License 2001.11.03 0 0 4727
Bar tisztelem a Veszett Kutya humanitasat,az intransigenciat-hogy semmi sem alithatja meg az emberi gondoskodast,meg ha a megajandekozott megharapja a kezedet is.
Tisztelem mert az ilyen humanistak a szent tehen szerepet foglaljak el.Oket nem szabad ervekel zavarni,mert okmkepviselik a tiszta,az eszentialisat bennunk,a hatarnelkuli altruismust.
Ami persze a termeszetben nem letezik.Ami persze a tarsadalomban sem hatasos es eredmenyes mert nem a realitasra alapozik.
Az ilyen idealistaknak fel tenned a kerdest,hogy de megis hogyan kepzelnek el ennyi jot ,hogyan lehetne ezt elerni akkor adnak egy valaszt,peldaul :
-"Maskepen "(logikus termeszetesen,ugye?)
-"...ha az emberiseg osszefogna es csak 1%-ot a GDP-bol adna akkor.." (logikus persze ha lenne egy olyan szemely akit emberissegnek hivnanak,egy verofenyes napon elhatarozna jokedveben hogy most pedig lemondok arrol az 1%-rol.De ilyen formacio mint emberiseg meg nincs es azok az eszkozok sincsenek ami barmilyen dfispoziciot akar az 1% atutalasat -vajjon hova?-megvalosithatna)
Az emberiseg,a tarsadalom mint ilyen egy tolink megfogalmazott gummi es azzal tunnik altalaban ki hogy nincs,csak egy tomeg van amely egy bizonyos iranyba mozog.Es ennek a tomegnek van centrifugalis es centripetalis jelegzetesege es nem azt csinal a,mit egy nem letezo kozos humanum parancsol hanem amit mint egy napbol kivalt tomeg -planeta-teszi-kovetve az orbitajan a termeszet torvenyeit,ebben az esetben a sajat magunk eletbetartasat es ha ez mar megvan,a biztionsagunk kiepeiteset hogy amink van az ne legyen veszelyeztetve egy kulso,hozzank hasonlo,mondjuk testverunktol.
Hogy mar ne legyek olyan filozofus:mi a termeszet trovenyeit kovetjuk es minden vad existencialis harctol tavolodo,magun magunknak humanusnak nevezett elvet csak nagyon lkassan,a vilagunk ellenkezesevel ,ovatosan erjuk el.
Igy a szolasszabadsagot,a javak igazsagosabb elosztasat,az allam szocialis feladatanak tekljesiteset,a szocialis piacot ,a szabalyozasokat hogy kiegyenlitsuk a tarsadalmi ellenteteket.
Ez egy nagyon sok tiszteletett kierdemlo dolog,merrt szeretjuk a peldakepet es afele kell is tendalnunk,de igy az o magasztosagaban megbukott (mint a szocializmus,mint a kerszteny emberszeretett-ertem mint tobbsegi viulagnezet).
Egyelore ott tartunk hogy az amoeba proteus tamadasat a sok es komplikalt sejthalmazu fejlett organuzmus ellen meg nem tudjuk kivedeni,meg nincsenek itt a fegyvereink.
A hamis es a masik oldalnal hatastalan adomanyozas nem jelent sikert (ezt meg az USA-ban is meg kell ertetni)hanem most eloszor ki kell irtani minden olyan veszelyt ami az emberi fejlodest ,tehat pont a sokunktol es igy a Veszett kutyatol is ohajtott,mintakepnek kikialtott eletforma fele valo haladas lehetoseget veszelyezteti.Mert hogy olyan igazsagokat elerhessunk amilyenekt o is akar,ahhoz egy nagyon hosszu sok generacios eddigi ut es ezzentuli ut vezet.
Mi a dzsungel torvenyeiben elunk,ezek hatnak rank ezeknek a kovetese es ismerete segit tulelni,elfogadva hogy igenis az erosebbik nyer es hogy a harc nem emberseges,sajnos.Most talibanok vannak akik visszavezetnek a noket a rabszolgasagba,az embereket egyhanguan mormolt leegyszerusitett szavak ismetlesere es a bambulasra kesztetnek, amelyben varni kellene egymas mellett gugolva mit hozz magaval a veletlen,akarom mondani az Allah (Anatole France:A vceletlen maga az Istewn...).
Gondoljatok el Mohamed futasa Mwekkabol -medinaig (ez az esemenytoo szamitjak az izlam kalendariumot..) 622-ben tortent.
Bar tul egyszerusitett es ezert nem teljesen pontos ez a megallapitas de ha levonjatok 2001-bol a mi letezesunk idejebol a 622-otallpr az 1379-et jelent.hat korulbelul azzon a szellemi fokon vannak,azal a nemtoleranciaval es dogmatikaval mint mi akkor ?
Nezzunk korul mit is tett akkor a keresztenyseg.
A baj csak annyi hogy ebben az akaratunktol fuggetlen globalizacios vilagba ez a ket fejlodes osszecsaphat..
En a mienk gyozelmenek drukkolok.
Előzmény: schgy (4721)
break2 Creative Commons License 2001.11.02 0 0 4726
off
Errol ez a sztori jut az eszmebe:

Kifosztották a gyimesi gyermekkórházat

Egyetlen állami rendelettel köddé foszlott a leksandi svédek tízéves gyimesi segítőmunkája. A dühödt pusztítás szinte napok alatt történt. Még a drótokat is kiszaggatták a falakból, leszerelték a villanyórákat, a bojlereket, a falakról leszedték a fűtőtesteket, felszámolták a központi fűtést, a konyhát...
/off

pistagazda Creative Commons License 2001.11.02 0 0 4725
Veszett Kutya,

Nem olyan könnyű adakozni sem, hidd el (de azért csak próbáld meg Te is, kivülállóként nézni milliók szenvedését nem elegáns)
Engedd meg, hogy röviden vázoljam, milyen nehéz helyzetben is vagyunk, amikor segiteni próbálunk mondjuk egy szegény emberen az egyszerűség kedvéért Magyarországon. Első lépésben átutalnánk neki 5 millió forintot. Tennénk ezt abban a hiszemben, hogy az összeget arra fogja forditani, hogy megnövelje a jövedelem termelő képességét, pl. tanuljon. Az esetek nagy többségében az illető a pénzt ehelyett sajnos fogyasztásra fogja forditani, pl. vesz egy nagyobb autót, elutazik New-Zeeland-ra stb. (Ez történt tömegesen a 70-es években felvett kölcsönökből is). Egy kis idő múlva azt látjuk, nincs haladás, csak van egy használt autója vagy egy szép emléke, mi még mindig 10-20-szor többet keresünk. Ezért az ottani kormányhoz fordulunk, segitsen megszervezni a dolgot.Az eredmény hasonló lesz, azzal a különbséggel hogy most a tisztviselők és rokonaik fognak a palozc által emlitett kocsikon járni Svájcba, emberünk pedig továbbra is szegényen járkál globalizáció ellenes tüntetésekre. Ezért elhatározzuk, hogy magunk vesszük kezünkbe a dolgot. Például felépitünk valamilyen oktatási intézményt ahol el tudja sajátitani azokat az ismereteket, mentalitást stb., ami minket gazdaságilag sikeressé tett. Ezzel szinte azonnal kivivjuk a nacionalisták, kommunisták és még nem tudom milyen isták haragját, mondván amerikazinálni akarjuk az országot, a nemzetközi nagytőke szálláscsinálói vagyunk, gyarmatositók, a magyar kultúra rombolói stb, stb. Lehet, hogy támogatandó emberünk sem vállalná azokat a fáradalmakat, amelyek a sikerhez vezetnek (palozcnak teljesen igaza van, itt nagyon-nagyon keményen dolgoznak az emberek, mégis kirúgtak úgy félmilliót az elmúlt hónapban). Nagyon sok szegény országban még sokkal nehezebb a helyzet, a problémák nagyon mélyek, egyszerű adakozással nem megoldhatóak.

De azért csak kövesd a példánkat, adakozz Te is, 100-szor gazdagabb vagy mint egy átlag afgán.

Pista

Előzmény: Veszett Kutya (4720)
naadaam Creative Commons License 2001.11.02 0 0 4723
Hogy azert egy kicsit megis kifejtsem; itt nem kell sem az eszedre hallgatni, sem a szivedre, ezt a bezarkozosdit beszeld meg inkabb a MacDonalds, Coca-cola, GE, Microsoft,... es hasonlo nagyvallalatok vezetoivel... Biztosan nagyon orulnenek az otletednek...:)
Előzmény: naadaam (4722)
naadaam Creative Commons License 2001.11.02 0 0 4722
"Ma is megtehetné, hogy lokalizálja megát, hiszen a látszat ellenére az egyetlen ország a Világon amelyik teljesen önellátó tud lenni."

Ne haragudj, de ezen jot rohogtem. Ez mar annyira abszurd, hogy nem is kezdem el ecsetelni, hogy ez ALAPJAIBAN nincs igy.

schgy Creative Commons License 2001.11.02 0 0 4721
Ezt ennyire provokatívan írni szükségtelen, legfeljebb Ragika teljesen felesleges provokálását éred el vele.
Amerika tényleg küld, akkor is, ha nem küld annyit, amennyi varázspálcaként megoldaná (megoldhatná-e egyáltalán?) a dolgot.
Inkább az a baj, hogy egyáltalán szükség van ilyen jellegű "adakozásra" (most nem a természeti katasztrófák esetén nyújtott eseti segítségre gondolok), már csak azért is, mert fennáll a veszélye, hogy a segítségnyújtás nem önzetlen (persze ez nem azokra vonatkozik, akik az anyagi alapokat összeadják, hanem azokra, akik az egészet célbajuttatják).
schgy

Előzmény: Veszett Kutya (4720)
Veszett Kutya Creative Commons License 2001.11.02 0 0 4720
"Ha valahol éhinsg van és megérkeznek a kajás, pokrócos, gyögyszeres repülönk "

Ma 30.000 ember halt éhen a harmadik világban. Elfelejtettétek kiküldeni a kajás repülőt, vagy mi?

Törölt nick Creative Commons License 2001.11.02 0 0 4719
Nem akarlak semmiröl meggyözni, de hidd el, hogy a lassüság fö oka, hogy a lehetö legkissebb polgári áldozatokkal akarnak sikert elérni. Ez igy mehet egy darabig, de ha a Talibok a mecsetekbe, meg a lakótelepekre bújnak akkor lesz sokkal több polgári áldozat. Azt is mindenki tudja, hogy a pacifisták nem a Talibokat fogják ezért lemarasztalni, hanem az USA-t. Mi itt lassan kezdjük megszokni, hogy mindnütt mindennek az USA az oka. Ha valahol éhinsg van és megérkeznek a kajás, pokrócos, gyögyszeres repülönk akkor kösönet helyett az a szöveg, hogy miért csak ennyit segitett az USA. És Amerika még is ad és vállal. Ma is megtehetné, hogy lokalizálja megát, hiszen a látszat ellenére az egyetlen ország a Világon amelyik teljesen önellátó tud lenni. Képzeld el, hogy mi lenne a Világ többi részével, ha holnaptól Amerika azt mondaná, hogy Amerika az amerikaiaké és a többi minket nem érdekel. Eszem szerint ezt kellene csinálni. De a szivem? ...az is van.
Előzmény: Mumu (4711)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!