E topik témája: Egyedül a Biblia, amely mind az Ó-, mind az Újszövetséget magába foglalja.
Felekezet mentesen csak a Bibliáról, illetve a Bibliában foglaltakról:
- Eredete
- Tartalma
- Értelmezése
- Ige magyarázatok
Kiknek lett nyitva ez a topik?
1. Azoknak, akiket érdekel a Biblia.
2. Azoknak, akiknek őszinte tudásvágyból fakadó kérdéseik vannak a Bibliával kapcsolatban.
3. Azoknak, akik nem megcáfolni akarják mindenáron a Biblia létjogosultságát, hanem tanulni, és épülni szándékoznak általa.
4. Azoknak, akik nem más írások, és nem a teljes Biblia szövegkörnyezetéből kiragadott részek alapján, hanem a Biblia egészét figyelembe véve értelmezik magát a Bibliát.
5. Azoknak, akik hajlandóak saját, de téves nézeteiket józan és logikus érvek hatására hátuk mögé dobni.
6. Azoknak, akik szelíd, egymást tisztelő hangnemben, egymás épülésére meg kívánják osztani a Bibliával kapcsolatos tudásukat. ("Amit akartok azért, hogy az emberek ti veletek cselekedjenek, mindazt ti is úgy cselekedjétek azokkal…" Mt. 7:12)
7. Azoknak, akik a másik embert is embernek tartják...
"... azzal érvelsz, hogy "nem ismerheted a sötétséget, mert nem láttad még a világosságot""
Nem azt mondtam, hogy nem találkoztak a jóval édenben, hanem azt, hogy az engedetlenség után tapasztalták meg (tudták meg) a jó és a rossz közötti különbséget. De a példádhoz visszatérve: elhiheted, hogy akkor tudja csak (igazán) értékelni az ember a világosságot, ha megtapasztalja a sötétséget is...
"... tudta, milyen az ember..." (És a 2706-os hsz.-ra.)
Attól, hogy Isten ismer bennünket előre, meg nem veszi el tőlünk a választási szabadságunkat. A szabad választás lehetősége - amit Istentől kapott az ember - mindig magában hordozza azt a lehetőséget is, hogy valaki a "gonoszságot" válassza. Az ember akkor nem fogja a "gonoszságot" választani, ha meggyőződik róla, hogy az a rossz döntés. A meggyőződés két dologból fakadhat:
1. Hit (Erre volt lehetősége az első emberpárnak, hiszen hihettek volna Istennek...)
2. Tapasztalat (Erre van lehetőségünk nekünk, hiszen a saját szemünkkel látjuk, hogy a gonoszság választása nem a jó döntés. Bár a hit sincs előlünk elzárva...)
... Mondjuk van krumplim, és eszem. Aztán később kapok kölest is. Ahogy ezeket eszem rájövök, hogy a krumplit sokkal jobban szeretem, mint a kölest. A dolog érdekessége, hogy amíg nem volt viszonyítási alapom, addig a krumpliról nem tudtam, hogy jobb (!) a kölesnél. Azaz a kölest megismerve fontos dolgot tudtam meg a krumpliról...
Ily módon a jóról is csak akkor derül ki az ember számára (mivel Istennek nem hitt), hogy az jobb, mint a gonoszság, amikor megismeri a gonosz dolgokat is (illetve azok következményeit). Így lett az ember a gonoszság megismerésével a jónak is (most már alaposabb) ismerője (tudója).
El lettünk tiltva tőle? Szerintem a jót már tudták az édenben, de a jó és a gonosz közötti különbségre csak akkor jöttek rá (tudták meg), amikor már a saját "bőrükön" tapasztalták (tapasztaljuk)...
"... a ti vétkeitek választanak el titeket Istenetektol..."
Már csak az a kérdés, hogy ebben az esetben az Isten fordul el az embertől, vagy az ember az Istentől. (Én az utóbbit látom igaznak.)
"... hogy meg nem hallgatott..."
Vajon megcselekszi (meghallgatja) Isten azokat a kéréseinket, amilyekről előre tudja (hiszen jól ismeri a jövőt), hogy a kárunkra lennének? Hogyan tehetné, ha szeret minket, és mindig a javunkat akarja...
"Ha ez tenyleg igy van, akkor pl. ebben a topikban miert nem 'ebredt bizalom' Isten irant mindenkiben?"
Talán azért, mert nem "hiszik el" (ill. nem akarják elhinni), hogy:
1. Van Isten,
2. vagy hogy Jézus meghalt értük,
3. vagy hogy Jézus az Atya szeretetét mutatta be...
szerintem nem az Atya áldozta (gyilkolta) meg a fiát, hanem az emberek...
Mit szolsz ahhoz, hogy az Atya aldozta fel a Fiut, de az emberek gyilkoltak meg?
eldobja magától azt a torz istenképet, ami évezredekig távol tartotta őt a szeretet Istenétől,
Ezsaias nemileg mas velemenyen van: Hanem a ti vétkeitek választanak el titeket Istenetektõl, és bûneitek fedezték el * orczáját ti elõttetek, hogy meg nem hallgatott. (Ezs 59,2)
Azaz: Jézus áldozatvállaló szeretete bemutatja az Atya valódi jellemét >> az emberben bizalom ébred, amint megtudja, hogy Isten nem haragszik, hanem szereti őt
Ha ez tenyleg igy van, akkor pl. ebben a topikban miert nem 'ebredt bizalom' Isten irant mindenkiben?
ami évezredekig távol tartotta őt a szeretet Istenétől, és ezzel együtt az Ő üdvözítő segítségétől. Azaz: Jézus áldozatvállaló szeretete bemutatja az Atya valódi jellemét >> az emberben bizalom ébred, amint megtudja, hogy Isten nem haragszik, hanem szereti őt >>
Hogyan tudna szeretni az a valami, ami a gyerekén nem segít?
(Persze borítékolva volt, hogy feltámad a gyereke. És innentől játék az egész..
Mint, ahogy nekem is borítékolva volt, hogy nagyon fogom szeretni a gyerekemet, bármekkora szenvedés a szülés.)
"... a jó és gonosz tudásának fájáról, arról ne egyél..." (1. Móz. 2:17)